Bıçak Sanatı - Forum

Damascus Hakkında

Kadir Doğaner

• *
  • 26
  • Meslek: TGT
  • Yer: Elazığ_Adana
Damascus Hakkında
« : 18 Haziran 2015, 22:06:04 »
öncelikle herkese hayırlı ramazanlar diliyorum.

merak ettiğim konu ise şu damascus iki farklı karbon yüzdesine sahip çeliğin bildiğimiz işlemlerden geçirilip yek bir çelik elde edilmesi. onun dışında mesela gerçekten kaliteli olarak bildiğim 440c çeliği var. damascus bir çelik veya bıçak her halukarda 440c den daha pahalı oluyor.

benim bilgimin yetmediği konu ise damascuslarda kullanılan çelik türleri. tahminim üzere 440c gibi iddialı çelikler kullanılmıyordur damascusta. çünkü zaten çıkan ürün el işi ve pahası yüksek. sizin fikirlerinizi merak ediyorum. düşünün imkanınız geniş hiç bir kısıtlamanız yok. damascusta hangi iki çeliği kullanırdınız. mesela 440c kullanılan damascus olur mu? ultimate bir bıçak yapıyoruz, tercihen damascus istiyoruz. yok edici bir bıçak istiyoruz karşısında rakip tanımayacak  ;D

karemisola

• 615
  • Yusuf Günenç
  • Yer: Hatay
Ynt: Damascus Hakkında
« Yanıtla #1 : 18 Haziran 2015, 22:24:08 »
440c yapılıyor mu bilmiyorum ama yurt dışında rwl34 gibi toz metal çeliklerin damascusunu yapıyorlar.

Osman Kurt

• 6285
  • Yer: İstanbul / Gaziosmanpaşa
« Yanıtla #2 : 18 Haziran 2015, 22:25:55 »
Klasik damascusta en bilinen kombinasyon 1095/15n20dir. Bence bu çeliklerin performansı 440cden aşağı değil paslanmazlık haricinde.

Paslanmaz damascusta ise 440cnin çok çok üstünde performansta toz metalurjik çelikler kullanılıyor.Ortaya çıkan ürünün kilosu 200euro civarı olabiliyor.
« Son Düzenleme: 18 Haziran 2015, 22:27:54 Gönderen: Osman Kurt »
Bizim silahımız bilgidir, ve mermiler ise sözlerimiz. Lakin kurşun geçirmezmiş, sizin beyinleriniz.
İstanbul / Gaziosmanpaşa
Bütün ümidim gençliktedir.
Mustafa Kemal ATATÜRK
Instagram

karemisola

• 615
  • Yusuf Günenç
  • Yer: Hatay
« Yanıtla #3 : 18 Haziran 2015, 22:43:13 »
Allaha şükür ne paslanmazlık ne de damascus takıntım var :)
Ucuz çeliklere devam

Osman Kurt

• 6285
  • Yer: İstanbul / Gaziosmanpaşa
« Yanıtla #4 : 18 Haziran 2015, 22:55:03 »
Paslanmazlık bir sevda o konuya laf söyletmem.Olsada devamlı kaliteli paslanmaz kullansak keşke.  :2up :2up
Ama olmadığı için ck75 iyi ihtimal D2ye devam. :D
Bizim silahımız bilgidir, ve mermiler ise sözlerimiz. Lakin kurşun geçirmezmiş, sizin beyinleriniz.
İstanbul / Gaziosmanpaşa
Bütün ümidim gençliktedir.
Mustafa Kemal ATATÜRK
Instagram

Kadir Doğaner

• *
  • 26
  • Meslek: TGT
  • Yer: Elazığ_Adana
« Yanıtla #5 : 24 Haziran 2015, 13:07:00 »
cevaplar için teşekkürler bahsettiğiniz çeliklere bakacağım unutmuşum burayı kusura bakmayın  :)

Adem Tören

• 1066
  • Meslek: mobilya
  • Yer: şanlıurfa
« Yanıtla #6 : 06 Temmuz 2015, 17:49:56 »
bende cok merak etmısım hangı celıkler kullanılıyr dıe adamlar serıt testere bıle kullanıyr ha bu gun pamuk çırçır bıcagı gördum 25 tl fıyat bıctıler 100 cm ye 9 cm kalınlıgı 2 mm guzel machette cıkar dıe dusündüm
Bir işi bilen yapar az bilen Akıl verir bilmeyen eleştirir yapamayan çamur atar

RSM57

• 2640
  • 0532 375 01 99
  • Meslek: Sıcak Dövme
  • Yer: Eyüp/İstanbul
« Yanıtla #7 : 08 Temmuz 2015, 08:56:11 »
Arkadaşlar merhaba Bu konuda bende bir şeyler yazmak istedim.Ülkemizde damascus döven bir arkadaşınız olarak ;D. Damascus dövmek için önce dövülecek malzemeni birbirine uyum sağlaması gerekir.Yani ayını sıcaklıkta (derecede) dövülmesi gerekir ;D. Onun içinde zaten her yerde bahsi geçen  çelikler 1095 ve 15 N 20 bunun için en uygun olanlarıdır. Ülkemizde 1095 yerine  1075 var buda aynı işi görüyor.bundan sonrası dövecek ustaya kalıyor.Paslanmaz damascus için ise daha farklı malzemeler kullanılıyor . ama malesef ülkemizde temin etme şansımız yok.