Bıçak Sanatı - Forum

Pert olan matkap uçları.

atikmehmet

• 1212
  • Mehmet ATİK - 1984
  • Meslek: Şehir Plancısı
  • Yer: İstanbul
Ynt: Pert olan matkap uçları.
« Yanıtla #20 : 17 Haziran 2015, 09:48:04 »
Bende HSS'den kalemtraş yaparken sıkıntıyla karşılaşmıştım. Forumda ucu düzleştirilmiş çiviyi matkapta yüksek hızda delinecek noktaya uzun süre uygulanması söylenmişti. Böylece local bir yumuşama sağlanıp sonrasında matkapla delinmesi için.  Denedim ama beceremedim :)

Karbür uçlarda yüksek devir delik delme sıvısıyla bir ucu çok uzun süre kullanabiliyorum diger uçlarda da orta karrar bir devirde yine delik delme yağı kullanıyorum ama sonunda uçlar hep körelir uç bilemeyi kesinlikle öğrenmemk gerek

Ben zeytinyağı kullanıyorum. Bunun için özel bir delme yağı mı var yoksa WD40'tan mı bahsediyoruz Mehmet Hocam.
Nece yitik biçek erse öz sapın yonumas
www.instagram.com/atik_mehmt/
www.mehmetatik.com

Osman Kurt

• 6285
  • Yer: İstanbul / Gaziosmanpaşa
« Yanıtla #21 : 17 Haziran 2015, 10:23:33 »
Mehmet Atik abi özel kesme yağları var onlardan kullanırsan daha çok performans alırsın.

Ben delerken etraf yağ olmasın diye su kullanıyorum. Su şişesinin kapağını delip pipet takıp sürekli döküyorum uca. Bir delik için yarım litre su gidiyor ama konforlu bir delme oluyor
Sağsola sıçrayan suda etraftaki takımları paslandırır.
Bizim silahımız bilgidir, ve mermiler ise sözlerimiz. Lakin kurşun geçirmezmiş, sizin beyinleriniz.
İstanbul / Gaziosmanpaşa
Bütün ümidim gençliktedir.
Mustafa Kemal ATATÜRK
Instagram

mehmet dülcek

• 3207
  • Yer: tuzla/istanbul
« Yanıtla #22 : 17 Haziran 2015, 10:24:35 »
Mehmet benim kullandığım ürüne baktım ama bulamadım kesme yağı olarakta geçiyor kılavuz çekerken yada delik delerken hem talaşları dışarı atıp sıkışmasını engelliyor kesicinin ömrünü uzatıp yanmasınıda bir nebze engelliyor ben çok memnunum

tarpoon

• 4739
« Yanıtla #23 : 17 Haziran 2015, 10:25:48 »
uçlar kalıtelı değil, ve anladığım kadarı ıle yuksek devırde kullanılmış. D2 gıbı çelıkler ısındığında sertleşir matkap ucunun körelmesı normal. kesme yağı kullandım ancak en ıyı verımı yarı sentetık bor yağından aldım. cnc lerde kullanılan soğutma sıvısı. 
“ İnsanları kandırmak, kandırılmış olduklarına ikna etmekten daha kolaydır ”    :)

deserteagle

• Eylem Cengiz, 49
  • 9533
  • Meslek: elektronik ve hab. müh.
  • Yer: İstanbul, Kırklareli
« Yanıtla #24 : 17 Haziran 2015, 11:00:46 »
Bu renkte matkapları çelik için almıyorum. Hırdavatçıdan "paslanmaz için" diyerek MTE'nin matkaplarını alıyorum. Saman sarısı gibi bir renkte oluyorlar.

Matkaplardan özellikle solda duranı profil delmek için ise gereksiz, hatta sıkıntılı bir derecede uzun. Zaten sütun matkapla delik delerken matkap benimkinde 5 cm kadar falan ilerleyebiliyor. Buna karşılık gizli kuyruk için sap hazırlarken çok faydalı olabilecek bir boyda...
Barika-i hakikat müsademe-i efkardan doğar
Namık Kemal
Instagram'da ben

deserteagle

• Eylem Cengiz, 49
  • 9533
« Yanıtla #25 : 17 Haziran 2015, 11:09:52 »
Namık Kemal
Instagram'da ben

deserteagle

• Eylem Cengiz, 49
  • 9533
« Yanıtla #26 : 17 Haziran 2015, 11:12:39 »
Karşılaştırma için bu da fotoğraftakilerin dengi olduğunu düşündüğüm matkaplar: http://www.makinatakim.com.tr/tr-tr/hss-din-338-silindirik-sapli-matkap-ucu-haddeli/244/ProductDetails.aspx

Çelik ve açı farkına dikkatinizi çekeyim.
Namık Kemal
Instagram'da ben

Osman Kurt

• 6285
« Yanıtla #27 : 17 Haziran 2015, 11:13:09 »
kesme yağı kullandım ancak en ıyı verımı yarı sentetık bor yağından aldım. cnc lerde kullanılan soğutma sıvısı.
+∞ Birde balık gibi kokmasa bor yağı
Bizim silahımız bilgidir, ve mermiler ise sözlerimiz. Lakin kurşun geçirmezmiş, sizin beyinleriniz.
İstanbul / Gaziosmanpaşa
Mustafa Kemal ATATÜRK
Instagram

Hakan AKSOY

• *
  • 465
  • Yer: Konya
« Yanıtla #28 : 17 Haziran 2015, 11:27:28 »
Kaynak MTE

Selamlar
Tohum Saç Bitmesse Toprak Utansın ,Hedefe Varmayan Mızrak Utansın ,Hey gidi Kuheylan Koşmana Bak sen ,Catlarsan Doğuran Kısrak Utansın.NFK

egeleme_rampasi

• *
  • 1570
  • Mustafa Ünal
  • Meslek: Memur
  • Yer: Merzifon
« Yanıtla #29 : 17 Haziran 2015, 11:28:42 »
@deserteagle, O ikisi aslında birbirinin aynısı uçlardı Eylem Ustam. Kısa olanı eriterek kısaltmayı başardım!! :)

Delmeye önce kısalmış uçla başladım, ilk iki deliği deldim. üçüncü deliği delmeyince sinirlendim bastırdım. Bastırınca da mum gibi eriyip kısaldı. Sonra diğer ucu taktım. Onun da akibeti diğeri gibi olmaya başlayınca, karbür uçlu ucu taktım ve sonunda deldim...

@Taner Salar, Matkapta devir ayarı kasnaktan sanırım. Devir ayar düğmesi yok. Bayağı eski model bir matkap. Devir önceki işlerde sorun olmamıştı, devrin yüksek olduğunu sanmıyorum. Uçlar kalitesizdir veya ben aşırı baskı uygulamışımdır veya profili soğuturken hata yapmışımdır.

@ecorotti, Elimi kapamazdı Ustam, zira elimi o civarda tutmuyorum. Sıkıştırıp öyle deliyorum. Bu arada profil sizden aldığım D2'lerden çıkarıldı. ;)
« Son Düzenleme: 17 Haziran 2015, 11:31:34 Gönderen: egeleme_rampasi »

« Yanıtla #30 : 17 Haziran 2015, 12:21:09 »
Paslanmaz türü çeliklerde kullanılan matkap uçları belli oranda Cobalt içerir, uç açıları da normal çeliğe göre daha geniş tutulur. Yüksek devir bu çelikler için iyi bir şey değil, devir değiştirme şansınız yoksa deliği bir seferde değil, kısa aralıklarla ve fazla baskı uygulamadan dokundurup çekme yöntemiyle delebilirsiniz ( el matkabında deliyorsanız tetiğe basıp bırakarak ).

gokhand

• 1137
  • Meslek: Dış Ticaret
  • Yer: ankara
« Yanıtla #31 : 17 Haziran 2015, 21:49:14 »
Bu matkap uclari agac icin . Kenarlarindak parlak bileyli acidan belli

« Yanıtla #32 : 17 Haziran 2015, 22:59:32 »
O belirleyici bir şey değil, tüm matkapların ( Beton için olanlar hariç) helisel kenarları keskin olur, ağaç  metal farketmez.

ErtuğrulÖzk

• 48
  • Meslek: öğrenci-mühendis
  • Yer: Kayseri
« Yanıtla #33 : 17 Haziran 2015, 23:59:00 »
Bügün bende ilk bıçağıma delik açtım,
Büyük freze ile çok yumuşakça bastırarak 3 delik açtım. Kırılırsa diye 2 uç almıştım  :D
Acemi şansı  :)

ecorotti

• 2744
  • Deniz - Yaş 38
« Yanıtla #34 : 18 Haziran 2015, 03:06:22 »
Mustafa Bey temin ettiğim çeliği bıçak olarak görmek güzel olacak. Ben yaptığım bıçaklardan çok memnun kaldım. Bakalım siz memnun kalacak mısınız?
Okinawian

bursa16

• **
  • 82
  • Meslek: Makine Mühendisi
  • Yer: Bursa
« Yanıtla #35 : 18 Haziran 2015, 15:27:38 »
kırılan uçarın kuyruğu pim olarak kullanılır mı

Osman Kurt

• 6285
« Yanıtla #36 : 18 Haziran 2015, 15:51:51 »
kırılan uçarın kuyruğu pim olarak kullanılır mı
Boyu yeterliyse ve taşan kısımları kısaltabilecek alet edevatın varsa en önemliside paslanmayı sorun etmiyorsan kullanılır.
İstanbul / Gaziosmanpaşa
Mustafa Kemal ATATÜRK
Instagram