Bıçak Sanatı - Forum

Puukko-3

Puukko-3
« : 12 Haziran 2015, 19:14:39 »
Yeni biten puukko, ilginç bir bıçak oldu, (yüzeydeki su verme hatlarından ötürü). Diyerek sözü fotoğraflara bırakayım.

-   ÇELİĞİN TÜRÜ                                                   : W2
-   UYGULANAN SU VERME SICAKLIĞI VE ORTAMI   : 780-800 derce, Isıl işlem yağı
-   MENEVİŞLEME SICAKLIĞI                                  : 230-250 derece
-   TOPLAM BOY                                                     : 191 mm
-   YÜZ GENİŞLİĞİ                                                 :23 mm
-   KALINLIK                                                          : 4.8 mm
-   NAMLU BOYU                                                    : 84 mm
-   KABZA BOYU                                                     :107
-   SAP MALZEMESİ                                               : Zebrano

Ynt: Puukko-3
« Yanıtla #1 : 12 Haziran 2015, 19:15:39 »

Emrah

• 1435
  • Meslek: Elektrik Pano
  • Yer: Antalya-1980
« Yanıtla #2 : 12 Haziran 2015, 19:16:37 »
Vayyy çok zarif olmuş hocam.Ellerinize saglık
Her zaman doğru söyle ki, ne dediğini hatırlamak zorunda kalmayasın...

hüseyin75

• 937
  • Yer: Silifke
« Yanıtla #3 : 12 Haziran 2015, 19:33:47 »
İlk dikkatimi taşlama çizgisi çekti . Çok şahane olmuş. Ellerinize sağlık.

m.salih

• 559
  • salih 1983
  • Yer: Erzurum
« Yanıtla #4 : 12 Haziran 2015, 19:45:21 »
hocam ellerinize sağlık çok çok beğendim ne söyleyeceğimi bilemedim

Bıçak yapabilme ihtimalimi sevdim...

Ahmet Arıkan

• 624
  • Ahmet Arıkan(1987)
  • Meslek: Hırdavat-Nalburiye
  • Yer: burdur
« Yanıtla #5 : 12 Haziran 2015, 19:48:23 »
eline sağlık hocam çok güzel olmuş.
bu arada ısıl işlem yağı dediğiniz şu tarz bir şey mi acaba? http://www.turkoilmarket.net/yaglar.php?po_isi_tranfer_yagi=po_isi_transfer_yagi_16_kg&fiyati=petrol_ofisi
ve bu yağın normal motor yağına oranla ne gibi faydaları vardır? bilgilendirebilirseniz sevinirim.

karemisola

• 616
  • Yusuf Günenç
  • Yer: Hatay
« Yanıtla #6 : 12 Haziran 2015, 20:58:09 »
Ellerinize sağlık:)
Sap tornada mı çekilmiş?

Hasan BAHCİVAN

• 1474
  • Meslek: Öğretmen
  • Yer: Kayseri
« Yanıtla #7 : 12 Haziran 2015, 21:07:30 »
Sefa abii :) namludaki işçilik herzaman ki gibi zaten kusursuz. Saptaki detaylar çok hoşuma gitti çok kullanışlı bir eser olmuş elinize sağlık
O iyi insanlar o güzel atlara binip çekip gittiler. Demirin tuncuna, insanın piçine kaldık.

« Yanıtla #8 : 12 Haziran 2015, 21:14:30 »
Arkadaşlar, hepinize çok çok teşekkür ederim, sağolun...

bu arada ısıl işlem yağı dediğiniz şu tarz bir şey mi acaba? http://www.turkoilmarket.net/yaglar.php?po_isi_tranfer_yagi=po_isi_transfer_yagi_16_kg&fiyati=petrol_ofisi
ve bu yağın normal motor yağına oranla ne gibi faydaları vardır? bilgilendirebilirseniz sevinirim.
Ahmet, link verdiğin yağ ısı transfer yağı, işe yarar ama aslında ısıl işlem yağı değildir. Ben Belgin marka ısıl işlem yağı kullanıyorum ve memnunum, zamanında Taner Usta göndermişti. Isıl işlem yağları diğer yağlardan performans olarak biraz daha farklı. Sıcaklığını 50-60 derecelere çıkarıp kullanınca motor yağından çok daha iyi sertleştirme yapıyor, ama sonuç olarak bitkisel yağlar da iş görüyor. Bildiğim kadarıyla ısıl işlem yağlarında, sıcak yüzeye temas eden yağ molekülleri hızla yüzeyden uzaklaşıyor bu da daha iyi bir soğuma sağlıyor.

Sap tornada mı çekilmiş?
Yusuf, tornada çekilmedi ki zaten çevresel bir simetrisi yok. Namluya yakın yer ovalleşiyor. Elde yaptım.
« Son Düzenleme: 16 Haziran 2015, 00:59:33 Gönderen: sefaçabuk »

Rıza

• *
  • 562
  • Meslek: öğretmen
  • Yer: İstanbul-Pendik
« Yanıtla #9 : 12 Haziran 2015, 21:21:54 »
Sefa Hocam, eline emeğine sağlık. Puukko da kılıf ta ayrı ayrı güzel ve uyumlu olmuş.Kendi adıma yine derslik bir çalışma.

murat sönmez

• 286
  • Meslek: dzkk mhd
  • Yer: bandırma balıkesir
« Yanıtla #10 : 12 Haziran 2015, 21:24:03 »
Abi eline saglik cok guzel olmus ,,

karemisola

• 616
  • Yusuf Günenç
  • Yer: Hatay
« Yanıtla #11 : 12 Haziran 2015, 21:33:22 »
Arkadaşlar, hepinize çok çok teşekkür ederim, sağolun...

Ahmet, link verdiğin yağ ısı transfer yağı, işe yarar ama aslında ısıl işlem yağı değildir. Ben Belgin marka ısıl işlem yağı kullanıyorum ve memnunum, zamanında Taner Usta göndermişti. Isıl işlem yağları diğer yağlardan performans olarak biraz daha farklı. Sıcaklığını 50-60 derecelere çıkarıp kullanınca motor yağından çok daha iyi sertleştirme yapıyor, ama sonuç olarak bitkisel yağlar da iş görüyor. Bildiğim kadarıyla ısıl işlem yağlarında, sıcak yüzeye temas eden yağ molekülleri hızla yüzeyden uzaklaşıyor bu da daha iyi bir soğuma sağlıyor.

Sap tornada mı çekilmiş?
Yusuf, tornada çekilmedi ki zaten çevresel bir simetrisi yok. Namluya yakın yerovalleşiyor. Elde yaptım.

O yuvarlak çizgiler sanki tornada çekilmiş gibi düzgün olmuş ondan dedim.
Elde yapmak maharet ister herhalde. Şablon olarak bant tel vs kullandınız mı
Aslına bakarsanız ben bu tur susleri pek sevmem ama tekniğinizi merak ettim

« Yanıtla #12 : 12 Haziran 2015, 21:45:24 »
Özel bir tekniğim yok doğrusunu istersen, kalemle çizip üzerinden yuvarlak eğeyle geçtim ardından havya kullanarak yaktım.

Hasan BAHCİVAN

• 1474
  • Meslek: Öğretmen
  • Yer: Kayseri
« Yanıtla #13 : 12 Haziran 2015, 22:21:41 »
Sefa abi bi an pukkonyapasım geldi  :D sizin bıçak 4,8 mm kalınlıkta, sizce pukko için kalın bi çelik mi makbuldür yoksa ince mi?
O iyi insanlar o güzel atlara binip çekip gittiler. Demirin tuncuna, insanın piçine kaldık.

Ali Yiğit Özkan

• *
  • 1294
  • Meslek: Tıp Yayıncılığı
  • Yer: Antalya
« Yanıtla #14 : 12 Haziran 2015, 22:30:14 »
Sefa abi her çalışmasını hayranlıkla izlediğim ustaların başındasın, bunu buradan itiraf etmek istiyorum:) Bıçak her ne kadar tarzım olmasa da sade detaylılığı ile 10 dakika falan izletti kendini:)

Abi birde merak ediyorum, toplamda kaç bıçak-kılıç yaptın şimdiye kadar?

« Yanıtla #15 : 12 Haziran 2015, 23:03:50 »
Sefa abi bi an pukkonyapasım geldi  :D sizin bıçak 4,8 mm kalınlıkta, sizce pukko için kalın bi çelik mi makbuldür yoksa ince mi?
Hasan, Puukko aslında güçlü bir bıçak, neredeyse her işi yapabilme kapasitesi var. Bu bıçak 4.8mm den başlıyor uç kısımda 3mm ye düşüyor. Daha önce yaptığım da 3.5 mm dir sanıyorum. Bu kalınlık iyi gibi, veya 4mm de olabilirdi. Ancak şunu da ekleyeyim, bu ağız tam scandi filan değil, dış bükey bir bileme var.

Sefa abi her çalışmasını hayranlıkla izlediğim ustaların başındasın, bunu buradan itiraf etmek istiyorum:) Bıçak her ne kadar tarzım olmasa da sade detaylılığı ile 10 dakika falan izletti kendini:)

Abi birde merak ediyorum, toplamda kaç bıçak-kılıç yaptın şimdiye kadar?
Ali, nazik sözlerin için çok teşekkürler. Şu anda yapmakta olduğum Wakizashi yi saymazsak kılıçlar toplam altı tane oldu. Bıçaklar kaç oldu bilmiyorum, zaten ne yaptıysam forumda var, forumdakiler artı 10 daha eklersek rakam çıkar sanırım  ::)

BLACK08

• Scandi,her şeyi keser..
  • 684
  • Bülent/1975
  • Yer: istanbul
« Yanıtla #16 : 12 Haziran 2015, 23:04:47 »
Eline sağlık Sefa abi,tam tadında bir puukko olmuş,

Hep bu puukko kılıfları gözüme bir garip gelmiştir,neden acaba kılıf bitirişini mantar gibi yaparlar :)

« Yanıtla #17 : 12 Haziran 2015, 23:10:27 »
Sağol Bülent, valla hiç bilmiyorum neden böyle ama benim gözüme acayip sevimli geliyor onu söyleyeyim.

SARI AHMET

• 527
  • Nedim DURMAZ
  • Meslek: harita kadastro teknikeri
  • Yer: kırklareli
« Yanıtla #18 : 12 Haziran 2015, 23:31:08 »
sefa hocam ellerine sağlık ,renk ve desen uyumuna bayıldım ayrıca boyutundan dolayı çok şirin görünüyor
KÖR BIÇAK YOKTUR  BİLENMEMİŞ BIÇAK VARDIR
Nedim DURMAZ

tatenkof

• Alemde Şer Oğuzda Er Tükenmez.
  • 1326
  • Alper Çırpar
  • Meslek: İngilizce öğretmeni
  • Yer: İstanbul
« Yanıtla #19 : 12 Haziran 2015, 23:37:24 »
Ellerinize sağlık Ustam, çok güzel olmuş ve rikasso olayı bunda mevcut değil. En son Rıza Ustamızın yaptığı puukko sonrası biraz göz gezdirdim bu duruma ve net bir bilgi bulamadım "rikasso" vaar mı yok mu diye orjinalinde ama söyle bir görüş var: Eski örnekler daha çok rikassosuz ve tercih konusu. Detaylı bir araştırma yapmak gerek. Takıldım bu konuya nedense :)