Bıçak Sanatı - Forum

D2 hakkında

Zanzibar

• 239
  • Yalçın
  • Meslek: Grafik tasarım
  • Yer: İZMİR
D2 hakkında
« : 12 Haziran 2015, 10:01:21 »
Arkadaşlar yüzey taşlamasını pırıl, pırıl yaptırdığım D2 lamayı bir gün bodrumda tezgahın üzerinde bıraktım.
Ertesi gün her iki yüzeyde çok sayıda benek, benek paslanma oluşmuş.
Az bir rutubetten bu kadar kolay okside olabiliyorsa, suya girdiğinde ya da herhangi bir kullanımda ne hal alacağını düşünmek bile istemiyorum.
Ustalarım D2'nin bu denli okside olması normal mi?
Normal ise bu malzemeden onca emek harcayıp, bıçak yapmak hiç de uygun değil.

Hakan AKSOY

• *
  • 465
  • Yer: Konya
Ynt: D2 hakkında
« Yanıtla #1 : 12 Haziran 2015, 10:09:19 »
23 haziran 2010 tarihinde emrekipmen tarafından çeliklerin sınıflandırılması ve özellikleri konu baslıklı yazısı sanırım sorularına cevap olarak yeterlı olcaktır

Asagıdakı link ini bulabılırsınız

Selamlar

http://www.bicaksanati.com/forum/index.php?topic=3612.0
Tohum Saç Bitmesse Toprak Utansın ,Hedefe Varmayan Mızrak Utansın ,Hey gidi Kuheylan Koşmana Bak sen ,Catlarsan Doğuran Kısrak Utansın.NFK

Zanzibar

• 239
  • Yalçın
« Yanıtla #2 : 12 Haziran 2015, 10:46:38 »
23 haziran 2010 tarihinde emrekipmen tarafından çeliklerin sınıflandırılması ve özellikleri konu baslıklı yazısı sanırım sorularına cevap olarak yeterlı olcaktır

Asagıdakı link ini bulabılırsınız

Selamlar

http://www.bicaksanati.com/forum/index.php?topic=3612.0

Hakan usta, Emre beyin yazısında okuduğum kadarıyla hava çeliği gurubuna giren D2'nin, kolay oksitlenebilirliği ve önüne geçme yönteminden söz etmiyor. Yine de ilgine teşekkür ederim.

Eğer bu denli kolay oksitlenebiliyor ve su verme işleminden sonra da genel tavrı bu ise D2 kullanacak arkadaşların dikkatini çekmek isterim.
Ayrıca benim gibi ilk kez kullanıp, hayal kırıklığına uğramalarını da dilemem.

Zanzibar

• 239
  • Yalçın
« Yanıtla #3 : 12 Haziran 2015, 10:55:08 »
Hakan usta Emre bey daha alt satırlarda D2 için söyle bir cümle kurmuş.

" Eğer bol su altında olacak bir bıçaksa veya bakım yapılmaycaksa paslanmaz çeliklere yönelmek mantıklı olabilir, ya da en azından %12 gibi yüksek krom oranıyla D2. "

Bu işte bi gariplik var. Sanırım D2 olarak aldğıım çelik D2 değil. Harcadığım emeğime üzüldüm şimdi.  :(

hüseyin75

• 937
  • Yer: Silifke
« Yanıtla #4 : 12 Haziran 2015, 11:02:09 »
Ustam ısıl işlem sonrasında paslanmazlığı artar yüzey perdahıda ne kadar ince olursa dahada dayanıklı olur korozyona.  Aynı yere aynı şarlardaki 440c yide koysanız bir süre sonra o da paslanacaktı
. Isıl işlemi düzgün yapılmış bir d2 . Isıl işlemi düzgün yapılmamış toz metalden daha iyidir. Saygılar. Tabi burdaki uslardan ben bunu böyle okudum . Kendimde d2 ve n690 da durumun böyle olduğuna şahit oldum . Saygılar.

hüseyin75

• 937
« Yanıtla #5 : 12 Haziran 2015, 11:08:25 »
Birde katana kadar emek verilen bir kılıç paslanıyor  onca emek boşuna mı veriliyor. Gölünüz rahat olsun .d2 candır.

Zanzibar

• 239
  • Yalçın
« Yanıtla #6 : 12 Haziran 2015, 11:15:40 »
Birde katana kadar emek verilen bir kılıç paslanıyor  onca emek boşuna mı veriliyor. Gölünüz rahat olsun .d2 candır.

Eyvallah Hüseyin usta, inan gönlüm rahatladı  :2up

Hakan AKSOY

• *
  • 465
  • Yer: Konya
« Yanıtla #7 : 12 Haziran 2015, 11:17:21 »
Hakan usta Emre bey daha alt satırlarda D2 için söyle bir cümle kurmuş.

" Eğer bol su altında olacak bir bıçaksa veya bakım yapılmaycaksa paslanmaz çeliklere yönelmek mantıklı olabilir, ya da en azından %12 gibi yüksek krom oranıyla D2. "

Bu işte bi gariplik var. Sanırım D2 olarak aldğıım çelik D2 değil. Harcadığım emeğime üzüldüm şimdi.  :(
Yalçın usta malesef piyasada aslı astarı olmayan bir çok  malzeme dönüyor bir çok kez bu forumda da yaşandı ama sizin malzeme de de bu sözkonusumudur değilmidir malzemeyi almış olduğunuz yerin güvenilirliğine bakmak lazım  .Diğer konularle ilgili söylenecek leri ustalar soylemiş .

Selamlar

Selamlar
Tohum Saç Bitmesse Toprak Utansın ,Hedefe Varmayan Mızrak Utansın ,Hey gidi Kuheylan Koşmana Bak sen ,Catlarsan Doğuran Kısrak Utansın.NFK

karemisola

• 615
  • Yusuf Günenç
  • Yer: Hatay
« Yanıtla #8 : 12 Haziran 2015, 11:22:15 »
Eğer ısıl işlem görmemişse paslanma normaldir.
Ama bunu söylemek isterim ki d2 genel olarak parlak kalmayı çok başaran bir çelik değil. Kırmızı olmuyor genelde ama yüzeyde kararma oluyor.
Ben de yaptığım bir bıçakta lekeleri filan görüp biraz moral bozmuştum ama çeliğin kesme performansını ve uzun ömürlü keskinliğini görünce ben bu çelikten vaz geçmem dedim

« Yanıtla #9 : 12 Haziran 2015, 11:24:28 »
Ustam ısıl işlem sonrasında paslanmazlığı artar yüzey perdahıda ne kadar ince olursa dahada dayanıklı olur korozyona.  Aynı yere aynı şarlardaki 440c yide koysanız bir süre sonra o da paslanacaktı
. Isıl işlemi düzgün yapılmış bir d2 . Isıl işlemi düzgün yapılmamış toz metalden daha iyidir. Saygılar. Tabi burdaki uslardan ben bunu böyle okudum . Kendimde d2 ve n690 da durumun böyle olduğuna şahit oldum . Saygılar.
+1

Zanzibar

• 239
  • Yalçın
« Yanıtla #10 : 15 Haziran 2015, 11:18:13 »
Bilgiler için teşekkür ederim arkadaşlarım.
Peki D2 çelikle yapılmış bir tasarımı demir 3 klorür ile karartmayı önerir misiniz ? Yoksa "yok olduğu gibi kalsın" mı dersinizi ?

Aykut Yaren

• *
  • 560
  • Meslek: serbest
  • Yer: yalova
« Yanıtla #11 : 17 Haziran 2015, 23:39:02 »
Yalçın bey bence d2 çeliği kesinlikle demir 3  ile karatma işlemine girmeyin derim.O zaman leke ve paslanma olayı daha hızlı olabiliyor.Diğer ustalarımızın dediği gibi d2 de en iyi yol mümkün mertebe ince kum perdah.Şunu göreceksiniz eğer yeterli ilgi görmezse namluda bir nokta veya bir çizgi dahi olsa ilk o yerden lekelenmeye başlayacaktır.Kolay gelsin..

ErtuğrulÖzk

• 48
  • Meslek: öğrenci-mühendis
  • Yer: Kayseri
« Yanıtla #12 : 18 Haziran 2015, 00:01:00 »
Bendede bir d2 var lamadan kesildi daha çok eğe işi var,
Üzerinde damla şeklinde paslar oluşmaya başladı şimdiden
Zımparayı 800'e kadar inceltmek gerek galiba

ecorotti

• 2744
  • Deniz - Yaş 38
« Yanıtla #13 : 18 Haziran 2015, 03:04:28 »
800 hatta 1000 ve üzeri kumlar.

Salim ustanın öğrettiği yöntem var. Son zımparala ballistol ile zımparalama yaparsanız paslanmaya karşı daha dirençli olduğunu göreceksiniz.

Aklıma doğru ısıl işlem yapılmayan ve paslanan T7 ler geliyor. Isıl işlemini nasıl yapmıştınız?
Okinawian

Ersin Özdemir

• 2442
  • Meslek: Satış pazarlama ( Makine teknikeri ) Astas
  • Yer: İstabul- Edirne
« Yanıtla #14 : 04 Temmuz 2015, 22:24:58 »
Ben d2 aktif olarak kullanıyorum özellikle avda daha paslanmaya birakin leke bile yyapmadı Namlu perdahi 1500 kum cçelik bohler ısıl işlem profeyonel yapım.
Bence sizin d2 de problem.olabilir malzemeyi nerden aldınız. Benim bile başka yerden aldığım d2 lerde aklımda soru işaret var ama bohler olunca kafam rafat

tatenkof

• Alemde Şer Oğuzda Er Tükenmez.
  • 1326
  • Alper Çırpar
  • Meslek: İngilizce öğretmeni
  • Yer: İstanbul
« Yanıtla #15 : 04 Temmuz 2015, 22:35:11 »
D2'yi bırakın N695 ısıl işlemsiz pas içerisinde bekliyor. 8)

« Yanıtla #16 : 04 Temmuz 2015, 23:15:09 »
Doğru sertleştirilme işlemi uygulamadan D2 veya benzer çelikler paslanmazlık özelliği kazanmıyorlar maalesef.

hüseyin75

• 937
« Yanıtla #17 : 04 Temmuz 2015, 23:52:27 »
Sefa ustam yumuşak çelikte krom acaba krom karbür bileşiği şeklinde mi oluyor. Yoksa sade halde olsaydı yine paslanmaz dı diye düşünüyorum. Isıl işlem yaparak kromu serbest bırakıp karbonu demir içine hapsederek kromun paslanmazlık görevi yapmasını mı sağlanıyor. Malum kromla karbon birbirini çok seviyor. Hemen birleşik oluşturmaya meyilliler. Bunları birbirinden ayırınca kromda karbona olan aşkından heryede karbonu arıyor ( karbon demirin içinde mahkum) . yüzey kromla kaplanınca çelikte paslanmaz oluyor. Karıştırmadım inşallh.  :2up
« Son Düzenleme: 04 Temmuz 2015, 23:53:59 Gönderen: hüseyin75 »

hüseyin75

• 937
« Yanıtla #18 : 05 Temmuz 2015, 00:10:24 »
Hayalim de  metal olan demir= kral ametal olan karbon = güzel prenses (esir alınmış) . Krom karbona aşık savaşçı kral. Diğer elementler Demirin askerleri(nikel ve olursa azot sadece kromun askeri) . Krom bütün ülkeye kuşatmış o karbonuna kavuşa bilmek için . Taki bir gün bu aşkı bilmeyen biri bıçağıyla ateşi karıştırıp karbonu demirin elinden kurtaracak krom aşkına kavuşacak. Demir kırallığı da paslanıp çürüyüp gidecek. Şimdı ısıl işlem yaparak sevenleri ayırmış mı oluyoruz. :2up

tatenkof

• Alemde Şer Oğuzda Er Tükenmez.
  • 1326
  • Alper Çırpar
  • Meslek: İngilizce öğretmeni
  • Yer: İstanbul
« Yanıtla #19 : 05 Temmuz 2015, 00:25:13 »
Hayalim de  metal olan demir= kral ametal olan karbon = güzel prenses (esir alınmış) . Krom karbona aşık savaşçı kral. Diğer elementler Demirin askerleri(nikel ve olursa azot sadece kromun askeri) . Krom bütün ülkeye kuşatmış o karbonuna kavuşa bilmek için . Taki bir gün bu aşkı bilmeyen biri bıçağıyla ateşi karıştırıp karbonu demirin elinden kurtaracak krom aşkına kavuşacak. Demir kırallığı da paslanıp çürüyüp gidecek. Şimdı ısıl işlem yaparak sevenleri ayırmış mı oluyoruz. :2up

:2up