Bıçak Sanatı - Forum

1060 Isıl işlemi ile ilgili bir Makale

emrekipmen

• 6065
    • Seçme Bıçaklar Albümüm
  • Yer: Bodrum
1060 Isıl işlemi ile ilgili bir Makale
« : 11 Ocak 2011, 11:03:06 »
http://www.teknolojikarastirmalar.com/pdf/tr/01_2010_7_2_82_513.pdf

Tam anlamıyla normalizasyon yapılmamış da olsa, gerilim giderme ile nasıl 3 kata kadar dayanımın arttığına ilişkin güzel bir çalışma. Bu arada tane büyümesi ve yumuşatma tavı sonrası kaba iç yapı hakkında güzel mikroskopik örnekler var.

Elinde CK60 olanlar mutlaka okumalı  :2up

Kipmen Sanat web sitesi

circassian

• 1133
  • Burak Ekit
  • Meslek: dis hekimi
  • Yer: istanbul-besiktas
Ynt: 1060 Isıl işlemi ile ilgili bir Makale
« Yanıtla #1 : 11 Ocak 2011, 13:05:18 »
3 sey dikkatimi cekti:
1-600 derecede menevislemis, ( belki ben dikkatsiz okumusumdur ama ne sure menevisledigini yazmamis, ciddi bir eksiklik, uluslarasi yayin yapsa bu kagidi editor aynen geri postalar ), bicak icin cok degil mi? gerci 226 vickers , rockwellde ne eder bilmiyorum
2- ostenitleme isisinda 20 dakika ustune, kesit capi ( ya da kalinliginin ) mm karsiliginin yarisi kadar dakika eklemis Hic degilse bu kisim artik afaki olmaktan kurtulmus oldu benim icin. ben Eylemin 1060 larini yarim saat filan bu isida bekletmez isem dogru durust sertlesmediklerini gordum. Belki firindandir ama 5 mm de kalin bayagi yani,
3- orneklerin basta gonyeli hazirlandiklarini dusunuyorum , bu durumda resimlere bakildiginda ciddi yamulmalar olmus gibi gozukuyor

iyi olmus gonderdigin , sagol
« Son Düzenleme: 11 Ocak 2011, 13:13:53 Gönderen: circassian »
Tüfek icat oldu mertlik bozuldu
Ali Rusen ( ya da Koroglu ) 16,yy

emrekipmen

• 6065
    • Seçme Bıçaklar Albümüm
« Yanıtla #2 : 11 Ocak 2011, 13:32:38 »
Burak, ben 1060'larda 5-10 dakika östenitlemeyi yeterli buldum, belki daha bile az iş görecektir. 600 derece meneviş sadece dayanım düşünülerek yapılmış bir meneviş, bu çelikte o ısıda buna meneviş bile diyemeyiz, daha çok gerilim giderme tavı filan diyebiliriz, HRC karşılığı 30-35 HRC filandır herhalde. 200-300 derece arasını tercih ediyorum meneviş için, bıçağın tipine göre...

Kipmen Sanat web sitesi

circassian

• 1133
  • Burak Ekit
  • Meslek: dis hekimi
  • Yer: istanbul-besiktas
« Yanıtla #3 : 11 Ocak 2011, 13:42:52 »
Ayni yerde ,ben de soyle birsey buldum, nisbeten daha dusuk karbonlu seyler ama , burada 1040 in 61 hrc ye cikabilecegi soyleniyor. Menevis isilari yine 600-650 lerde ( bu celik sanayide boyle kullaniliyor herhalde )
http://www.teknolojikarastirmalar.com/pdf/tr/01_030206_1_ulu_tr.pdf
Tüfek icat oldu mertlik bozuldu
Ali Rusen ( ya da Koroglu ) 16,yy

emrekipmen

• 6065
    • Seçme Bıçaklar Albümüm
« Yanıtla #4 : 11 Ocak 2011, 15:32:56 »
Burak, bu tip malzeme tabii ki su verme sonrası sertlikleri bu seviyede yani 60-61 HRC üstü çıkacaktır, bu kadar sertleşmesine izin verecek kadar karbon var. Ötektoid altı (CK75 ve aşağısındaki karbon seviyeleri) çeliklerde karbon tüm yapıya yetmediğinden yapıya serpiştirilmiş (eğer iyi ısıl işlem uygulanamamışsa hatta belli bölgelerde yoğunlaşan) perlit mevcuttur. Bu perlit çeliğin tokluğunu - çekme dayanımını vs. arttırdığından yapısal elemanlarda bu tip orta ve düşük karbonlu çelikler kullanılır. Ancak bu tip endüstriyel malzemeyi biz bu test amaçları için kullanmadığımızdan meneviş derecelerini çok daha düşük tutuyoruz. Burada amaçlanan, akma - çekme vs. dayanıklılıkları. Ancak bu deneylerin amacından farklı olarak bizim ilk amaçladığımız şey mümkün olan en yüksek sertlik. Kırılganlığı ancak aşacak kadar en düşük ısıda menevişlemek tüm bıçakçıların en yaygın olarak uyguladıkları şey...

Kipmen Sanat web sitesi

Akın Özcan

• 203
  • Meslek: metalurji ve malzeme mühendisi
  • Yer: eskişehir
« Yanıtla #5 : 11 Ocak 2011, 16:05:18 »
makale gerçektende ilginç.
820 derecede 25 dakika demlenme; parça boyutuna göre 5-10 dakika fazlasıyla yeterli dönüşüm için. ama nedendir bilinmez suda soğutmada elde edilen yapıda martenzit oranı yüzde 30. haliyle malzeme de sertleşmemiş oluyor. bir diğer eksiklik sertlik değerlerinin numune yüzeyinden mi yoksa merkezden mi alındığı belirtilmemiş, büyük ihtimalle yüzeyden aldıkları için belirtme gereği duymamışlar.
teknik olarak sertleştirme işlemi için numune merkezinde yüzde 50 martenzit elde edilen malzeme sertleşmiş sayılır yaplan işlem yüzey sertleştirme değilse ki makalede öyle birşeyden de bahsedilmiyor.
bir diğer eksik de soğutma ortamlarının durumu; karıştırma var mı yok mu var sa hangi hızda, soğutma sıvılarının sıcaklığı nedir?
makalede bulunması gereken daha birçok eksiği görmezden gelsek bile elde edilen sonuçlar bi garip.
820 C'de yeterli dönüşümün gerçekleştiği 10x10mm malzemenin yüzeyinde karıştırmasız suda su vermede 61 HRc karıştırmasız yağda su vermede 51 HRc gibi değerler çıkmalı.
makaledeki değerlerse 226 HV (18 HRC) 146 HV (Rockwell C'de bunu karşılayan bir değer yok)

ogün-sinan

• 113
  • Meslek: makine mühendisi
  • Yer: izmir
« Yanıtla #6 : 11 Ocak 2011, 16:12:23 »
Heh :) Bizim malzeme hocası Sinan Köksal :D

deserteagle

• Eylem Cengiz, 49
  • 9533
  • Meslek: elektronik ve hab. müh.
  • Yer: İstanbul, Kırklareli
« Yanıtla #7 : 11 Ocak 2011, 16:55:20 »
Birileri 5 mm x 30 mm'lik 1060 bir lama için şu grafikleri çıkarsa çok hayırlı olurdu, tadından yenmezdi:

(suda yada tuzlu suda) Su verme sıcaklığı ile sertliğin ve tokluğun değişim grafiği. Tabi her bir örnek için ölçümlerden önce aynı temperlemeyi de (240C @ 1 saat gibi) yapmak faydalı olurdu.

Temperleme süresinin (logaritmik eksende) farklı temperleme sıcaklıkları için sertliğe ve tokluğa etkisinin grafiği.
Barika-i hakikat müsademe-i efkardan doğar
Namık Kemal
Instagram'da ben

emrekipmen

• 6065
    • Seçme Bıçaklar Albümüm
« Yanıtla #8 : 11 Ocak 2011, 17:10:27 »
Hımm, Eylem, aslında bu tip bir grafik çıkarılabilir.
Tüm ısıl işlemi sen yapabilirsin, sonuçta elinde güzel bir fırın var  ;)
Bu denemelerini de bir metlurji laboratuvarında testlere tabi tutabilirsin. Mesela Itü'nün çok iyi bir laboratuvarı var: http://itulabs.itu.edu.tr/Laboratuvar.aspx?LabId=44c91b3c-a283-416c-9d59-49f7290bfa74

Bu aslında benim de uzun zamandır hayal ettiğim bir çalışma. Belki hepimiz toplanıp bu tip bir pilot çalışmayı destekleşe yapabiliriz. Numuneler hazırlanır ve toptan bu numuneler laboratuvara gönderilir. Hepsinin sonuçları biryerde toplanır. Hatta mikroskopik analiz yapabiliriz bazı örneklere Sefa ustamızın okulunda, numunelerin tane yapısının karşılaştırmasını yapabiliriz. Bu sonuçları da güzelce derleyip toplayıp hepimizin yararına bir doküman haline getirilebilir. Tabii bu tarz büyük çapta bir çalışmayı sadece 1060 ile değil kullandığımız her türlü çelik için yapmalıyız bence. Bir ara kolları sıvamak lazım. Bir de sıfır altı prosesi bu testlere dahil etmek gerek sanırım...

Kipmen Sanat web sitesi

deserteagle

• Eylem Cengiz, 49
  • 9533
« Yanıtla #9 : 11 Ocak 2011, 17:37:49 »
O kadar bitirme ve tez konusu arayan vardır. Birisi de bunu kassın yahu. Ben İTÜ'de yüksek yaparken transistör grafiklerini çıkarıp durmuştum. Gerçi bitirmede de PC ISA bus'ı için kaçak akımı ölçen bir kart tasarlamıştım. Bu vakitten sonra yine bir şeyler ölçmeye gidersem bir acayip olacak.
Namık Kemal
Instagram'da ben

deserteagle

• Eylem Cengiz, 49
  • 9533
« Yanıtla #10 : 11 Ocak 2011, 18:22:42 »
(Bu mesajla konu sapabilir diye ayrı gönderiyorum.)

Tavsiyemdir. Grafik çıkarmak ve makale formatında bir şeyler yazmak için Linux altında iyi programlar var. Örneğin LyX ve gnuplot (örnekler) Ama Linux kullanmak delikanlı işidir. Öğrenirken emek ister sonra da karşılığını alırsın.

Namık Kemal
Instagram'da ben

ErcanŞarbat

• 272
    • Bujinkan Türkiye
  • Meslek: Geleneksel Japon savaş sanatları eğitmeni
  • Yer: istanbul
« Yanıtla #11 : 11 Ocak 2011, 18:45:57 »
İlginçtir bende Hamonu hep 1040 diye verdikleri çelikte buldum :-) 1060 ta da bulacağım inşallah  ;)
Ölümü gülerek karşıla!

ErcanŞarbat

• 272
    • Bujinkan Türkiye
« Yanıtla #12 : 17 Ocak 2011, 18:05:32 »
Eylem bugün senin bana verdiğin CK67 (hatırlarmısın hafif yamuktu ) parçasından yaptığım ilk drop point knife denememe su verdim. Sanırım suda biraz fazla tuttum, toplam 4-5 saniye kadar. Oluşan 4 adet çatlak ve yarık oldu  :(
Yarın resimlerini çekip koymayı düşünüyorum, bıçakta fena olmuyordu hani. Sizce bu ck60-67 leri yağda mı soğutsak? En iyi yöntem 1-2 saniye su ve sonra yağ olabilir mi? Çünkü şu an CK60 ile bir uzun Tanto (O-Tanto)yapıyorum.
Ölümü gülerek karşıla!

« Yanıtla #13 : 17 Ocak 2011, 19:13:26 »
Ercan bence sen o yapacağın uzun tantoya su vermeden önce şu başlığı http://www.bicaksanati.com/forum/bicakcilik/ck-67-1-deneme/ komple okusan eminim çok yararlı olur.

deserteagle

• Eylem Cengiz, 49
  • 9533
« Yanıtla #14 : 17 Ocak 2011, 23:19:21 »
Amma çelikmiş bu da. Direkman karakter sahibi, hatta biraz da huysuz. Aman duymasın.  8)
Namık Kemal
Instagram'da ben

ErcanŞarbat

• 272
    • Bujinkan Türkiye
« Yanıtla #15 : 17 Ocak 2011, 23:52:25 »
Şimdi bu O-Tanto 1060 çelikten, düşüncem şu...soğuk su ile 2-3 saniye kadar, sonra hızla bitkisel yağa koymayı düşünüyorum, ne dersiniz? okuduğum kadarı ile ve Eylem ile yaptığım konuşma en mantıklı bu seçeneği verdi. Bir başka çözümde aklımdaki 2 sn.kadar suya sok çıkar, 1 sn kadar sonra tekrar suya sok. Ne düşünüyorsunuz?
Ölümü gülerek karşıla!

ErcanŞarbat

• 272
    • Bujinkan Türkiye
« Yanıtla #16 : 18 Ocak 2011, 18:56:05 »
Ohooo, siz yazana kadar suyu verdim bile  :))
Kesintili su verme yaptım, gayet iyi sonuç verdi  ;D
Ölümü gülerek karşıla!

« Yanıtla #17 : 18 Ocak 2011, 19:06:01 »
Hadi geçmiş olsun, nasıl durum? sertliği eğeyle kontrolde sonuç nedir?

ErcanŞarbat

• 272
    • Bujinkan Türkiye
« Yanıtla #18 : 18 Ocak 2011, 20:33:49 »
Durum şu Sefa ustam,
Sertleşme oldu ama 1040 çeliklerimde daha sert oluyor, ilginç sanırım kesintili daldırmadan olabilir. Bıçağın namlusu biraz uzunca bu yüzden ısı ayarını iyi yapmadım, ucu ısıtırken kıçı soğudu, oraya gideyim derken uç soğudu felan, bu sorun bende hep var küçük bıçak yapacağım bundan sonra (Eylem büyük bir elektrik fırını yapmadı ki  >:D) Bu yüzden sona doğru Hamon yok oluyor, artık bir işleme yapabilirsem bu durumu kamufle edeceğim. Yamulma hemen hiç yok. Daha öncekiler gibi tufal oluştu 120 kumluk el taşlama ile kabasını aldım.
Şamot karışımına çok az kül ve sodyum silikat ekleyince çok iyi oldu, bir ara koptu sandım ama su verince gördüm tümü taş bigi duruyordu. Şimdi spiralin yaptığı izleri yok etme aşamasındayım.
Ölümü gülerek karşıla!

durukan

• 774
  • Meslek: hekim
  • Yer: şanlıurfa
« Yanıtla #19 : 21 Ocak 2011, 11:30:53 »
1040 ın 1060 dan daha sert olması bana garip geldi. teknik olarak bunu nasıl açıklarız bilemem. eger içinde serleşmeye katkısı olacak diger bir element yoksa bu konu tutarsız olur.