Salim, uygun kalınlıkta halat bulsam ben yapacağımı bilirim de bir denk getiremedik şöyle telleri etli kalın bir halat

vakti zamanında 2005 gibi dövmüştüm halat damast ama o vakit bulabildiğim halatın çeliği hoşuma gitmemişti. Şimdi düzgün bir parça bulursam tekrar uğraşmayı çok isterim.
Tarık, yabancıların çoğu hem pres hemde şahmerdana sahip. Her ikisinin de kullanılacağı anlar geliyor, ben şimdilik olaya pres ile başladım ama çoğu işte şahmerdanı arayacağım da bir gerçek. Belki ilerde bir tanede şahmerdan yaparım.
Bu arada atölye tipi preslerin çok yavaş olduğunu hatırlıyorum. Bu ezme esnasında çeliğin soğumasına sebep olduğundan biraz sıkıntılı. Ben kendi yaptığımın hızlı olmasını istemiştim ama biraz fazla hızlı oldu. Yakın gelecekte olmasa da motoru 5,5 kw 1500 devir bir motor ile değiştirebilirim yada pistonun çapını büyütebilirim.
Sefa hocam, evet haklısınız piston basıncı görünce kaçırıyor. Dediğim gibi bu elimizde olan bir pistondu ve uzunca yıllar kenarda beklemişti. ilk denemelerde boşa çalıştığı için kaçağı fark edemedik. Pres bitip böyle çalışmalar yapmaya başlayınca önümüze çıkan bir sorun oldu.