Bıçak Sanatı - Forum

Karbon çelik bıçakları mutfakta kullanmak? - Şanslı demir balık

deserteagle

  • Eylem Cengiz, 49
  • *****
  • 9533
  • Meslek: elektronik ve hab. müh.
  • Yer: İstanbul, Kırklareli
! UYARI: Sağlık konularında yorum uzman görüşünü gerektir. O nedenle buradaki yazılanları tavsiye olarak almayın. Bir uzmanın onaylaması önemli.

Karbon çelik bıçakları mutfakta kullanmak? - Şanslı demir balık

Paslanmaz olmayan çelikleri hatta paslanmaz olanlarını kullanmaktan çekinen insanlar var. "Demir çözünüyor, yemeklerin içinde olması sağlıklı mı?" gibisinden soruları kendimizin ve ailemizin sağlığı için sorup duruyoruz. Ancak demir konusunda acaba yanılıyor muyuz? Kaplar ve aletlerin demir olması acaba zararlı değil de yararlı olabilir mi?

Kesin olan bir şey var, o da şu ki bir yorumda bulunmadan önce konuda yeterli bilgi sahibi olmak gerek ve sanki biz bu konudaki kanımıza bilgiye sahip olmadan önce ulaşmışız. Araştırmaya, öğrenmeye devam...

http://www.milliyet.com.tr/fotogaleri/52498-yasam-mucize-yaratan-demir-balik/1
Alıntı yapılan: Milliyet Gazetesi - İnternet sayfası
Mucize yaratan demir balık

Kan ilaçlarının bulunamadığı ve kansızlığın yüksek olduğu Kamboçya'da, Kanadalı bir bilim adamı soruna çözüm olarak "demir balık" tedavisini geliştirdi.

Kanadalı bilim insanı Christopher Charles, Kamboçya'yı ziyaret ettiğinde ülkede kansızlığın büyük bir sorun olduğunu fark etti.

Bu demir balık konusunda İnternet'te bir çok yazıya ulaştım. İngilizcesi "Lucky iron fish" diye geçiyormuş. Açıkçası herhangi bir demir parçası olmaz mı, için teknik detayları ne bilmiyorum ama çözümün rağbet görmesinin balığın sempatik duruşunun da yardımıyla gerçekleştiğini düşünüyorum.

http://www.thestar.com/news/gta/2011/11/12/canadians_lucky_iron_fish_saves_lives_in_cambodia.html

http://www.dw.de/little-iron-fish-help-fight-anemia/a-17537129

http://www.fastcodesign.com/1673101/this-iron-fish-offers-relief-from-anemia

Bir de video buldum:
https://www.youtube.com/watch?v=iY0D-PIcgB4
Videonun kaynağı: http://www.luckyironfish.com/

Barika-i hakikat müsademe-i efkardan doğar
Namık Kemal
Instagram'da ben

Teoman.

  • ***
  • 565
  • Meslek: elektrik
  • Yer: üsküdar
   Konu çok ilginç. Dünyada bukadar demir varken 3.5 milyar insanın demir eksikliği anemisinden muzdarib olması çok tuhaf.
 
   Hocam bu fotoda arkada görünen fren diskleri şanslı demir balık imalatında kullanılan hammadde midir acaba?


hüseyin75

  • ***
  • 937
  • Yer: Silifke
Ustam demir eksikliği vücuda yeterli demir girmemesinden değil yeterli folik asit ve c vitamini alınmayışından oluyormuş. Bendede anemi vardı bir zamanlar.

ratbertovich

  • Ferhat Savcı
  • ***
  • 835
  • Meslek: Bilgisayar Mühendisi
  • Yer: Ankara
Demir balığın tasarımında ilham alınan balık, yerel tatlısularda yaşayan ve görüldüğünde şans getirildiğine inanılan bir balıkmış. Halka ve lotus çiçeği gibi mühendislik ve sanat eserleri denemişler, millet koymamış onları güvecine, bu balığı yapmışlar, ahali ikna olmuş.

Demir eksikliği/kansızlık sorununun temelinde de ahalinin kırmızı et yememesi yatıyor.
"Dört tür cinayet vardır: haince, mazur görülebilir, haklı ve takdire şayan." -- Ambrose Bierce

Brac

  • ***
  • 624
  • Burak/1984/İstanbul
  • Meslek: Endüstriyel ve Mekanik Tasarım
  • Yer: İstanbul
Eylem abi uyarın koparttı  :D :D :D :D :D

! UYARI: Sağlık konularında yorum uzman görüşünü gerektir. O nedenle buradaki yazılanları tavsiye olarak almayın. Bir uzmanın onaylaması önemli.

İlginç bir olaymış, bir de bi haber okumuştum konuya dahil değil ama, Michel Lotito diye bir adam ne bulsa yiyormuş. Yani et yoksa demir yiyin cinsinden.AdamCessna 150 uçağı yemiş. Yavaş yavaş gerçi ama gene de yemiş bu arada yemeklerin üstüne mi yedi yoksa ana yemek niyetine mi yedi bilemem,  yediği şeylerin listesi var vikipedide bisiklet ve market arabası da buna dahil.

https://en.wikipedia.org/wiki/Michel_Lotito

insan vücudu çok enterasan

deserteagle

  • Eylem Cengiz, 49
  • *****
  • 9533
  • Meslek: elektronik ve hab. müh.
  • Yer: İstanbul, Kırklareli
Valla ben ortayı yaptım. Hani mesleki olarak konularda konuşabilecek birileri ortayı gole çevirir diye yada bize "hüyop! O yazılanlar yağnış" falan der diye ama demek ki bir iki doktoru, yada insan işleyişinden anlayan sair kişiyi bıçak meraklısı yapmamız gerek..
Barika-i hakikat müsademe-i efkardan doğar
Namık Kemal
Instagram'da ben

Brac

  • ***
  • 624
  • Burak/1984/İstanbul
  • Meslek: Endüstriyel ve Mekanik Tasarım
  • Yer: İstanbul
demirle beraber sorun vücuda oksit alınıyor mu veya bunun bir oranı var mı benim de kafamı karıştıran olay, sonuçta demir doğada saf halde bir mineral bitkilere geçip bitkilerle beraberde vücudumuza alıyor bakliyatlada diğer yediğimiz hayvansal gıdaların içeriğiylede ama oksit yemiyoruz tutup, yani misal bu balık yemekle beraber yağlanıyor diyelim ve dışı çok az belki gözle görülmeyecek şekilde pas oluyor ama paslı bir demirin üzerindeki oksit yemekle karıştığı zaman vücuda ne gibi bir etkisi oluyor?

Mâhir

  • ***
  • 422
  • Mahir Selim KESKİN
  • Meslek: Öğretmen
  • Yer: İstanbul/Beykoz
Valla ben ortayı yaptım. Hani mesleki olarak konularda konuşabilecek birileri ortayı gole çevirir diye yada bize "hüyop! O yazılanlar yağnış" falan der diye ama demek ki bir iki doktoru, yada insan işleyişinden anlayan sair kişiyi bıçak meraklısı yapmamız gerek..

Canan Karatay bıçak sever mi acaba  :D
Mahir Selim KESKİN

karemisola

  • ***
  • 615
  • Yusuf Günenç
  • Yer: Hatay
Valla ben bıçaklarımı mutfakta her türlü kullanıyorum. Paslanıyorlar da her türlü iş te geliyor başlarına.

Boş bir zaman bulur bulmaz karbon çelik temin edip kendime şef bıçakları yapacam.
O ince ve keskin ağız, birkaç sürtme ile keskinleştirmenin tadı diyer çeliklerde yok

Kutsal

  • ***
  • 2124
  • Meslek: Çırak-48
  • Yer: Ankara
https://instagram.com/bulent.kutsal?igshid=viq8lfcnxydl
------------------------------------------------------
Those who do not move, do not notice their chains.Rosa Luxemburg.

deserteagle

  • Eylem Cengiz, 49
  • *****
  • 9533
  • Meslek: elektronik ve hab. müh.
  • Yer: İstanbul, Kırklareli
Biz hızlı değiliz ama onlar yavaş gibi...  :)
Barika-i hakikat müsademe-i efkardan doğar
Namık Kemal
Instagram'da ben

ulduz

  • **
  • 107
  • http://kok-turk.blogspot.com.tr/
  • Meslek: Akademisyen
  • Yer: Trabzon
Paslanmaz çelik 1912'de bulundu. O zamana kadar insanlar mutfakta karbon çelik kullanıyordu.

çömez

Bazı mısır gevreklerinde çok az bi miktar demir konuluyor mıknatıs deneyebilirsiniz .Ama yabancı bir belgesel de gömüştüm yani bizim yediklerimizde var mı bilmiyorum .

vural

  • ***
  • 211
  • Meslek: cam filmi
  • Yer: istanbul
Taşlama yaparken bol bol demir alıyoruz.

trgtylcnky

  • ***
  • 166
  • Meslek: Makine Mühendisi
  • Yer: Ankara
Aslında benim aklıma takılan demirden çok diğer elementler. Krom, bazılarında tungsten, molibden vs... Bunlar demirden daha korkutucu geliyor bana.