Ustura yapımı ve bilemesi konusunda edindiğim kıt tecrübe ve kıt bilgi ile arkadaşların soruları üzerine bu yazıyı hazırlamayı düşünüyordum. Öncelikle belirtmeliyim ki herkesin kendi yöntemi ve teknikleri var. Sonuca ulaşılıyorsa kullanılan her yöntem doğrudur. Ben kendi yöntemimi anlatacağım. Amacım forum çorbasında tuzum olması
Epeydir ustura yapmıyorum. Bu yazıyı hazırlarken Berlin Tiergarten bit pazarından 3 avroya alınmış Ern marka usturayı kullandım.Sapı kırılmış, ve pas içindeki çöpe atılmayı bekleyen bu emektarı tekrar göreve çağırmak için yaptığım aşamaları elimden geldiğince fotoğraflamaya çalıştım.Ustura yapımı için sorusu olan arkadaşlara usturanın ağzı açılmasından sonraki aşamalar için az da olsa fikir verecektir. Ustura yapımını da anlatacaktım. Ama görsel olmayınca bu yazıyı sonraya bıraktım. İnşaallah baştan sona yapım aşamalarını fotoğraflayıp paylaşacağım.Bu usturanın bileme aşamasında ziyaretime gelen Yılmaz Beye teşekkür ederim. Epey usturalar ve bıçaklar hakkında konuştuk, bilgilerimizi paylaştık, beraber bileme çalışması yaptık.

Usturanın ilk hali


Pas giderme işlemleri:wd40,zımpara,metpar


5mm Laminanttan sap yapımı ve montaj:0,20lik pirinç levhadan zımba ile kesilmiş pullar ve 2mm prinç tel





Bileme ekipmanları:kaba taş (ağızdaki kırıkları düzleme),Kösüre taşı (yaklaşık 800 kum-kullanılmadı),makita taş(1200 kum),4K-8K kombinasyon sentetik japon su taşı,10000 kum doğal taş,kromoksit sürülmüş balsa,oto pastası sürülmüş deri padlestrop(Krom oksitli taraf çıkmış), deri askı masat

Yılmaz Beyin getirdiği 1k/3k Naniwada Dairesel ve x hareketleri ile ilk ağız açma sırt ve ağız ayarlama


4000 kumla yine dairesel ve x hareketleri ile ağız açma ve sırt ayarlamanın tamamlanması.Küçük not her taşta ağıza doğru x hareketi bittikten sonra yaklaşık 10-15 tur usturayı geriye doğru bilemek ağızda yapışan çapaklara faydalı oluyor ve bir sonraki taşa hazır hale getiriyor.

8000 kum honlama sadece x hareketi bitimde geriye 10-15 tur bileme bu aşama bittikten sonra usturanın kol kıllarını usturayı deriye değdirmeden havada almaya yada ısırmaya başlaması gerekir.
10000 kum doğal taşta son honlama taşa hafif hareketlerle ve çok az baskı uygulanarak x hareketi kol kıllarını havada alması iyi tıraş vereceği anlamına gelmez ama kesknlik açısından fikir verir


Kromoksit sürülmüş balsada masat Krom oksit 5 mikron

oto pastasında masat 1 micron, (amerikalılar bu aşamadan sonra artık 0,1- 0,0025 mikrona kadar elmas spreyler kullanıyorlar.


En son deri askı masatta ağız kontrolü yapılarak 50-100 tur, her tıraştan önce 40-50 ve tıraştan sonra ustura kurulanarak 10-15 tur.Sayılar yaklaşıktır.Önemli olan her aşamada kontrol.

Hadi hayırlı tıraşlar umarım faydalı olur.