Durukan benim zaman zaman kullandığım bir iki taş var, aslına bakarsan niteliklerini bilmiyorum ancak yine silikon karakterli olduklarını sanıyorum. Dere yatakları kuruyken genellikle buralarda bulunuyor, hafif sarıya kaçan bir rengi var, gözenekli, yüzeyleri genellikle düzgün ve sanki plakalar halinde oluşmuş gibi katmanları var. Henüz çok ince yüzey hazırlayan bir tipine ulaşamadım, yani öyle 1200-2000 gritlerde olduğunu sanmıyorum, zımpara kağıtlarıyla yüzeyleri kıyasladığımda sanki 220 kum zımparaya denk geliyor gibi. Taşlar genelde gözenekli, hem suyla hemde yağla iyi sonuçlar alıyorum. su verilmiş çeliği bile yüzeye sürtmeye başlayınca bir süre sonra kil dokusu ortaya çıkmaya başlıyor ve ardından aşındırma da başlamış oluyor. Taşın fotoğrafını çeker gönderirim. Belki anadoluda kösüre taşı olarak nitelenen bu taştır, bilemiyorum ama işe yaradığı kesin. Özellikle de kaba bilemede. ama sen sürekli bunlarla mıçalışıyorsun dersen hayır öyle yapmıyorum, eğer malzeme küçükse bunlarla uğraşabiliyorum ama büyükse bu sefer, genelede flap ya da velcro ( cırt ) zımpara kullanıyorum.