Bıçak Sanatı - Forum

yağ taşları

durukan

• 774
  • Meslek: hekim
  • Yer: şanlıurfa
yağ taşları
« : 19 Ocak 2010, 08:25:38 »
arkadaşlar,
ilk gunlerden beri hem ucuz hem gorece sessiz ve hemde sevdigim iin bıçaklarımın bazılarında taş ile şekil verme ve bileyleme çalışması yaparım. bu konuda biraz gelenekçi bir tutumum oldugunu soyliyebilirim. bunun için bu güne kadar üçel in biley taşlarını kullanmakta idim. bunlar kombine taşlar olup bir yüzleri kaba bir yuzleri ise daha ince tanecikli.  menekşe ve acık pembe renkte.yanılmıyorsam alimunyum kristallerindan yapılmışlar.
uzerilerinde yağ ile kullanıılması tavsiye ediliyor.
şimdi sorumun asıl kısmına gelellim. son sıpariş ile birlikte getirttiğim üç kademe yag taşı var. fakat onlardan en iyi sonucu almak için eski taşlarımla bir çalışmadıt yapıyorum. gordüm ki cogu noktada bıçaktan kopan mikroparçalar tanecikler arasına girmiş ve artık perdahlama yapılmamakta. 
işingarip tarafı dogal yağ taşlarında boyle bir sorundan pek bahsedilmiyor. ve kulanım omurlerleri su taşlarına gore daha uzun.  ( dah aönce arkansas taşı ve siyah girit taşlarından gördüğüm kadarı ile yüzeyleri de oldukça pürüzsüz. )

benim kullandıgımda ise gözenekli yapı nedeni ile yağı doker dokmez taş sunger gibi yağ çekmekte.  o halde benim kullandıgım yag taşı değilmidir. ?
ve nasıl bir bakım yapmam lazım.
fikri ve tecrubesi olan varsa dinlemekten mutluluk duyacagım.

Metin Sakin

• 404
  • Meslek: Uzay Mühendisi
  • Yer: İstanbul > Ümraniye
Ynt: yağ taşları
« Yanıtla #1 : 19 Ocak 2010, 09:01:18 »
Elindeki taşı tam anlayamadım belki fotoğrafını koyarsan daha anlaşılır olabilir.
Ama yağı sünger gibi emiyorsa ve üstünde metaller üstüne sıvanıyorsa bence sulu kullanıp arada suyun içinde ters tutup demirleri daha kolay akıtabilirsin , veya belki gaz taşıdır gaz yağı ile daha iyi sonuç verebilir.

En son doğal girit taşını kullandım oldukça güzel fazla bastırmadan çok düzgün biley sağlıyo farklı bi olay var sanki bıçak yağlı taşa yapışıyo gibi bastırmadan kaydırınca bile işe yarıyo .

Eminönünden almıştım ben kilo ile satılıyo kullanmadan önce 1-2 saatte bir yağ damlattıkça yağı emiyo ve yumuşuyo sanki kullanırkende 5-6 damla damlatınca üstündeki metaller yağa ile yanlardan akıyo.

internette rastladım şöyle bişey

http://www.gozdenalbur.com/index.php?do=catalog/product&pid=2957
Eliyle çalışan işçidir; eli ve kafasıyla çalışan ustadır; eli, kafası ve gönlüyle çalışan sanatkârdır.

durukan

• 774
« Yanıtla #2 : 19 Ocak 2010, 19:30:15 »
 sanırım haklısın. bu yağ taşı değil muhtemelen gaz taşı.  bıçak üzerinde etkili ancak cok fazla yag gerektirmekte. 

« Yanıtla #3 : 20 Ocak 2010, 21:23:15 »
Durukan hem bu http://www.takimmarket.com/Default.aspx?_Args=ProductImage,4007,Promar,21767 taştan hem de bu http://www.takimmarket.com/Default.aspx?_Args=ProductImage,4021,Promar,21821 taştan getirtmiştim bu siteden, ilk taş sıkıştırma yöntemiyle Arkansas taşının tozlarından yapılmış, çift yüzlü ( biri kalın biri ince) kullanılabiliyor, diğeri doğal taş, ikincisi cerrahi anlamda bileme yapıyor, birinci biraz daha kaba. her ikiside mükemmel ürünler, her ikisinide 10 numara yağ ile kullanıyorum, yüzey çok kirlenince ılık su ve deterjanla yıkıyorum. Tavsiye ederim

emrekipmen

• 6065
    • Seçme Bıçaklar Albümüm
  • Yer: Bodrum
« Yanıtla #4 : 21 Ocak 2010, 02:11:42 »
ikisinden de sipariş etmiştim, 2 ayda filan gelmişlerdi, güzel taşlar ama beklemek sinir ediyor.
« Son Düzenleme: 21 Ocak 2010, 02:18:08 Gönderen: emrekipmen »

Kipmen Sanat web sitesi

durukan

• 774
« Yanıtla #5 : 24 Ocak 2010, 12:11:50 »
 arkadaşlar, anldıgım kadarı ile forumda kimi üyemiz bileme taşları ile ilgilenmiyor, kimiside sadece agız keskinleştirme için kullanmakta.  son projem hiç br eletrikli alet kullanmadan br bıçk yapma ile ilgili. ( demirci ocagının motoru hariç) bu nedenle olabildiğince son haline kadr dövüp şekil verdikten sonra ( ne yazık ki dayanamayıp suda vermiş bulundum) bçgın diger işerini elde taşlara surterek yapıyorum. yabancı terminolojide shaping, grinding, polisihig, sharpening gibi teriiimler kullanılıyor. şekil verme,bileme, parlatma, keskinleştirme gibi....

bizde ise gordugum ornekler girit taşı (1200 kum ? , %70-75 Novakulit (silicon dioksit)), ve arkansas taşı (%99 novaculit, 1200 kum ). bunları herikiside yaygın kullanımda agız keskinleştirmek için...   bknz  www.kemalelitemiz.com

peki benim ugraştıgım gibi kaba tesviye için nasıl bir yol tavsiye edersiniz. tabi su vermeden once ugraşssaydım kolay idi. fakat japon kesicleride su veriiiildikten sonra yüzeytemizligi ve parlatma hamon hattının oluşturulması için ilgli ustaya göndeilmkte...

« Yanıtla #6 : 24 Ocak 2010, 12:41:35 »
Durukan benim zaman zaman kullandığım bir iki taş var, aslına bakarsan niteliklerini bilmiyorum ancak yine silikon karakterli olduklarını sanıyorum. Dere yatakları kuruyken genellikle buralarda bulunuyor, hafif sarıya kaçan bir rengi var, gözenekli, yüzeyleri genellikle düzgün ve sanki plakalar halinde oluşmuş gibi katmanları var. Henüz çok ince yüzey hazırlayan bir tipine ulaşamadım, yani öyle 1200-2000 gritlerde olduğunu sanmıyorum, zımpara kağıtlarıyla yüzeyleri kıyasladığımda sanki 220 kum zımparaya denk geliyor gibi. Taşlar genelde gözenekli, hem suyla hemde yağla iyi sonuçlar alıyorum. su verilmiş çeliği bile yüzeye sürtmeye başlayınca bir süre sonra kil dokusu ortaya çıkmaya başlıyor ve ardından aşındırma da başlamış oluyor. Taşın fotoğrafını çeker gönderirim. Belki anadoluda kösüre taşı olarak nitelenen bu taştır, bilemiyorum ama işe yaradığı kesin. Özellikle de kaba bilemede. ama sen sürekli bunlarla mıçalışıyorsun dersen hayır öyle yapmıyorum, eğer malzeme küçükse bunlarla uğraşabiliyorum ama büyükse bu sefer, genelede flap ya da velcro ( cırt ) zımpara kullanıyorum.

emrekipmen

• 6065
    • Seçme Bıçaklar Albümüm
  • Yer: Bodrum
« Yanıtla #7 : 24 Ocak 2010, 13:13:19 »
Haklısın Durukan, aslında taş ile hiç şekil vermeye girişmedim  ??? O kadar büyük sabrım yok açıkçası... Birşey soracağım, eğe kullanmıyor musun? Nerdeyse tüm dünyada kaba tesviye için eğe kullanılır. Japonlarda ise sen diye bir çelik raspası kullanılır. Ancak tesviye için kullanılabilecek çok kaba taneli gaz taşları var hırdavatçılarda, sanırım işe yarayabilirler.

Biley taşları için bir de Samsun'dan birilerini bulmak lazım, Kösere taşını merak ediyorum....

Kipmen Sanat web sitesi

deserteagle

• Eylem Cengiz, 49
  • 9533
  • Meslek: elektronik ve hab. müh.
  • Yer: İstanbul, Kırklareli
« Yanıtla #8 : 24 Ocak 2010, 13:20:26 »
Kösüre taşı kavramı herhalde köstere diye de geçiyor. Dedemin eşyaları arasında bulduğum bir taşı Tahtakale taraflarında görünce almıştım. İsim olarak köstere taşını kullanıyorlardı. Bu isim fena halde yerellik taşıyan bir isim gibi muhtemelen kıskaçtan bile daha beter çıkacak gibi.  Çünkü kelimenin iki halini de aratırken böyle bir sayfa buldum: http://akbulutkoyu.blogcu.com/kosere-tasi-kosure-tasi-kosture-tasi-water-stone/5352410 Sayfa başlığı: "Kösere Taşı / Kösüre Taşı / Köstüre Taşı / Water Stone"

TDK'ya da bakınca en yaygın halinin kösüre olduğunu gördüm.

Bu konuda benim kafamdaki soru şu: Bu isim bir taş tipinin ismi mi yoksa taşın işlevinin ismi mi?

Eğer tipin ismi ise belli bir rengi, inceliği, çıktığı belli ocaklar olmalı. Eğer işlevin ismi ise benzer kullanım özelliklerine sahip taşların genel adlandırılışı olabilir.Buna göre örneğin Girit taşı bir kösüre taşı olabilir. Çünlü Tahtakale tarafında aldığım taş galiba Girit taşıydı ve kösüre taşı diye söylemişlerdi.

Barika-i hakikat müsademe-i efkardan doğar
Namık Kemal
Instagram'da ben

« Yanıtla #9 : 24 Ocak 2010, 13:32:55 »
Bu girit taşının da gerçekten Giritten geldiğinden çok emin değilim. Sanki biraz Türkçeleştirmeye uğramış bir kavram gibi, bana öyle geliyor ki grid in zaman içinde şekil değiştirmiş hali olabilir (mi)  cer atelyesi, salmastra ...gibi.

« Yanıtla #10 : 24 Ocak 2010, 14:33:55 »
Taşlar bunlar

durukan

• 774
« Yanıtla #11 : 24 Ocak 2010, 18:59:15 »
emre evet ege de kullanbilirim ki şu nda bir tanede oyle çalışmam var. ancak cok cok once zamanlarda nasıl yapılıyordu diye düşündüğümde sanırım taş ile yapılıyordu. evet kaba grit taşlar denenbilir. belkide taş motorlarında kulllanılan taşlardan elmas taşı olarak gecen yeşil renkte bir taş var. o ullanılabilir.  kösüre taşı için haklısınz. bende onun peşindeyim. acık renkli olmasının disında hkında pek br bilgim yok.

Metin Sakin

• 404
  • Meslek: Uzay Mühendisi
  • Yer: İstanbul > Ümraniye
« Yanıtla #12 : 25 Ocak 2010, 09:09:29 »
Kösere terimi Bulgaristanda da kullanılan adıydı. Köyde çapı 50-60 cm çapında altında içi su dolu araba lastiği bulunan bi taştı. Hatırladığım kadarıyla çok düşük kum zımpara sayılmaz ve çok hızlı çevirilmezdi, tabi su soğutmalı olması  malzemeyi taşa istediğiniz kadar bastırmanıza olanak tanıyo. Aslında satın aldığım benzer bir ürün var açıkçası taşını çok beğenmedim ama dönüş hızı düşürülmüş ve torkü iyi bastırmaya olanak sağlıyo. Fakat taş daha önce denediğim körese taşı kadar güzel değil.
Eliyle çalışan işçidir; eli ve kafasıyla çalışan ustadır; eli, kafası ve gönlüyle çalışan sanatkârdır.

ahayaloglu

• 379
  • Ahmet / 1961 / B rh +
  • Meslek: Emekli
  • Yer: Ankara
« Yanıtla #13 : 15 Şubat 2010, 18:01:57 »
Marangoz arkadaşlarım edevatlarının ağzının kılağısını almak için Girit taşı denilen ve kilo ile satılan taşları kullanıyorlardı. Genel olarak yağ taşı diyorlardı. Çok ince taneli yüzeyi olan bir cins taştı.
Kösüre taşını ise, yuvarlak formlu, el ile çevirilebir bir düzeneği olan sarımtırak taş olarak hatırlıyorum. Çok eskilerde, hatırladığım köy evlerinin bahçelerinde durur, tahra, balta v.s. bilemede kullanılırdı.
You lie, we die.

ferroburak

• 539
  • Meslek: Teknik
  • Yer: ankara
« Yanıtla #14 : 13 Ağustos 2010, 05:11:52 »
Durukan hem bu http://www.takimmarket.com/Default.aspx?_Args=ProductImage,4007,Promar,21767 taştan hem de bu http://www.takimmarket.com/Default.aspx?_Args=ProductImage,4021,Promar,21821 taştan getirtmiştim bu siteden, ilk taş sıkıştırma yöntemiyle Arkansas taşının tozlarından yapılmış, çift yüzlü ( biri kalın biri ince) kullanılabiliyor, diğeri doğal taş, ikincisi cerrahi anlamda bileme yapıyor, birinci biraz daha kaba. her ikiside mükemmel ürünler, her ikisinide 10 numara yağ ile kullanıyorum, yüzey çok kirlenince ılık su ve deterjanla yıkıyorum. Tavsiye ederim

Hocam ikinci linkteki taşın(yeşil taş) tanecik yoğunluğu ne civardadır? 4000 yada daha yukarı olabilir mi?

Yataganelaletleri.com

• yataganelaletleri.com
  • *
  • 20
  • http://www.yataganelaletleri.com Online Satış
    • Yatağan El Aletleri Online SAtış
  • Meslek: Bıçakcılık
  • Yer: Denizli / Yatağan
« Yanıtla #15 : 15 Ağustos 2010, 01:02:25 »

Aradığınız yağ taşları sanırsam bunlar ve fıyatları 3 lıra ıle 10 lıra arası ebat farkı olarak degısıyor
www.yataganelaletleri.com online satıs sıtemızde mevcuttur ve bıcakcılıkla ılgılı her sey kapıda odeme seceneği ile
http://www.yataganelaletleri.com
İmalattan Direk Sizlere

spyderCollector

• 2758
  • mehmet 1967
  • Meslek: mimar
  • Yer: Kocaeli
« Yanıtla #16 : 15 Ağustos 2010, 13:05:23 »
bileme taşlarıyla ilgili bir arkadaşımızın araştırmalarını içeren sitesini okuyabilirsiniz.

http://www.kemalelitemiz.com/category/bicaklar-knifes/bileme-taslari
'' Kem Alat'la, Kemalat  olmaz ! ''

Burak

• *
  • 38
  • Meslek: Öğrenci
  • Yer: ıstanbul
« Yanıtla #17 : 02 Eylül 2010, 02:50:15 »

Aradığınız yağ taşları sanırsam bunlar ve fıyatları 3 lıra ıle 10 lıra arası ebat farkı olarak degısıyor
www.yataganelaletleri.com online satıs sıtemızde mevcuttur ve bıcakcılıkla ılgılı her sey kapıda odeme seceneği ile

Bu taslar sahte ben sıte ıle ıletısıme gecdım ve bana paraya kıyarsam ıyı tas yolluycagını soyledı bende paraya kıydım karakoyden http://www.hepsiburada.com/Liste/spyderco-bench-stone-2x8-bileyleme-tasi/ProductDetails.aspx?productId=spormy4924&categoryId=1307144 aldım. victorınox, leatherman, opınel bıleme ımkanım oldu ve sunu soyleyebılırım ılk aldıgımdan daha keskın. Bıcaklar ılk alındıgından keskın olmaz dıye bılıyordum ama yontemı dogru sekılde ıyı bır ekıpmanla... Bıcakları kıyamıyıp kullanamama durumundan kurtulduguma sevındım:)

isasoydan

• *
  • 4
  • Meslek: Teknik Servis Md.
  • Yer: İstanbul
« Yanıtla #18 : 30 Eylül 2010, 17:13:41 »
Dün Eminönü Tahtakaleye gittim Grit taşı almaya. Ama kafam allak bullak oldu ve alamadan döndüm :)
3 dükkana sordum, ikisi Hasırcılar sokağında ve aralarında 50m var.
Üçüncüsüde Güney hırdavat diye biryer.
Güney hırdavata sordum nekadar diye 35tl kilosu dedi,
Hsırcılar sokağındakibirinci dükkana sordum 60tl dedi,
İkinci dükkana sordum kilo ile verilmez Grit taşı, kilo ile söyleyenlerin taşlarından güven olmaz Grit değildir dedi.
Buyurun burdan yakın. 3 dükkan 3 farklı fiyat ve fikir.
Yerimde olsaydınız siz napardınız arkadaşlar :)
Nerden güvenerek alabileceğim konusunda fikir verebilecek arkadaşlar varmı :)

Yataganelaletleri.com

• yataganelaletleri.com
  • *
  • 20
  • http://www.yataganelaletleri.com Online Satış
    • Yatağan El Aletleri Online SAtış
  • Meslek: Bıçakcılık
  • Yer: Denizli / Yatağan
« Yanıtla #19 : 30 Eylül 2010, 17:50:46 »

Bu taslar sahte ben sıte ıle ıletısıme gecdım ve bana paraya kıyarsam ıyı tas yolluycagını soyledı bende paraya kıydım karakoyden http://www.hepsiburada.com/Liste/spyderco-bench-stone-2x8-bileyleme-tasi/ProductDetails.aspx?productId=spormy4924&categoryId=1307144 aldım. victorınox, leatherman, opınel bıleme ımkanım oldu ve sunu soyleyebılırım ılk aldıgımdan daha keskın. Bıcaklar ılk alındıgından keskın olmaz dıye bılıyordum ama yontemı dogru sekılde ıyı bır ekıpmanla... Bıcakları kıyamıyıp kullanamama durumundan kurtulduguma sevındım:)

Gordugunu Urunler Normal Yag Taşlarıdır Orjınal Olmayısı GIbı BIrsey Soz Konusu Dedıldır Yag Taslarında KAlıtesı Vardır Ve En Iyılerınden BIrıde Gırıt Tasıdır Gırıt Orjınal Tas IStıyorsanız Kım NErede Kaca SAtıyor Sa 40 - 50 Tl Civarındadır  Eger Fiyat Dusukse Ya Ebatı Kucuktır Yada Orjınal Degıldır.  Görüşmelerimizde Bunu Her Zaman Musterılere Acıklamıssızdır
« Son Düzenleme: 30 Eylül 2010, 17:54:42 Gönderen: Yataganelaletleri.com »
http://www.yataganelaletleri.com
İmalattan Direk Sizlere