Bıçak Sanatı - Forum

Dövme Çekici

Dövme Çekici
« : 06 Ocak 2011, 00:33:19 »
Hep yapmak isteyip ertelediğim bir çekici nihayet bugün yaptım. Yuvarlak ağızlı konik bir dövme çekici. Malzeme takım çeliği, her iki darbe yüzeyine su verildi, orta kısım yumuşak. Sertliği 59HRc. Ağırlığı sap deliği delmeden önce 1.3 Kg idi, şimdi sanıyorum sapla beraber 1.2 Kg civarındadır.

« Son Düzenleme: 23 Eylül 2016, 01:29:12 Gönderen: sefaçabuk »

Berke Boyacı

Ynt: Dövme Çekici
« Yanıtla #1 : 06 Ocak 2011, 00:45:28 »
Ellerine sağlık sefa hocam. Sanırım forumda dövme ile ilgili anlatım yaparken atladığın bir nokta var veya ben kaçırmışım. Çeliği ısıttıktan sonra kalemle delik delme işlemi v.s. Mesela benim aklıma gelen ilk soru sen bu çekicin sap deliğini nasıl açtın?

« Yanıtla #2 : 06 Ocak 2011, 00:51:20 »
hmm ::) sanırım sen bu konuyu (Konu: Dövmede Temel Teknikler) okuduğunda farketmedin, orada yazmışım  8) Ama bunun deliğini matkap ve freze ile deldim ( ama biraz geniş açmışım)
« Son Düzenleme: 14 Nisan 2017, 21:48:31 Gönderen: Eylem Cengiz »

tarpoon

• 4739
« Yanıtla #3 : 06 Ocak 2011, 00:57:01 »
eline sağlık Sefa usta. normal çekiçlerden farkı nedır.?  pıyasadakı cekıçlerı dövme işleminde kullanırken randıman alamazmıyız   ::)
“ İnsanları kandırmak, kandırılmış olduklarına ikna etmekten daha kolaydır ”    :)

« Yanıtla #4 : 06 Ocak 2011, 01:02:01 »
Alırsınız canım, bunu deneme amacıyla yaptım zaten, ama edindiğim ilk izlenim, dövmeye çok elverişli olduğu, özellikle hassas yüzeylerde sıcak perdahta çok işe yarayacağı kesin. Piyasadaki normal çekiçler de gayet uygun bence, hani yapmışken paylaşayım dedim.
« Son Düzenleme: 06 Ocak 2011, 01:05:47 Gönderen: sefa çabuk »

halis ESEN

• 201
  • Meslek: elektronik--- iktisat
  • Yer: kocaeli
« Yanıtla #5 : 06 Ocak 2011, 01:24:37 »
eline  sağlık ,  taban yüzeyinin   düz  ve geniş olması dövme  işlemini   belki  zorlaştırır    ama  perdahlanmış  gibi  de  düzgün bir yüzey  döver  kaba  dövmeden  sonra   daha çok  işe  yarar   gibi   geldi bana    altındaki  örsün  yüzeyi de  böye  düzgün ise   zımparaya  dahi gerek kalmaz :)

emrekipmen

• 6065
    • Seçme Bıçaklar Albümüm
  • Yer: Bodrum
« Yanıtla #6 : 06 Ocak 2011, 02:20:47 »
Sefa Ustam, süper bir çekiç olmuş  :2up Hep aklımda vardı bu japon tarzı çekiçlerden edinmek/yapmak. Ama zımpara başında çekice ihityaç olmuyor biliyorsun  :D
O1 kullandın değil mi ustam? Gerçekten çok hoş görünüyor  :2up

Kipmen Sanat web sitesi

« Yanıtla #7 : 06 Ocak 2011, 02:25:40 »
Aynen O1 ustam.

circassian

• 1133
  • Burak Ekit
  • Meslek: dis hekimi
  • Yer: istanbul-besiktas
« Yanıtla #8 : 06 Ocak 2011, 09:43:39 »
Eline saglik , cok guzel olmus. Bu japonik cekicler daha mi rahat kullaniliyor? ( yani agirlik merkezi filan one kayiyormus ) bir de gecenlerde sizin modullerden birini okuyordum, cekic nasil olmali gibi birseyler vardi, sapin ucuna kama filan cakiliyormus , bunda var mi boyle seyler?
Tüfek icat oldu mertlik bozuldu
Ali Rusen ( ya da Koroglu ) 16,yy

emin albayrak

• 3909
  • Meslek: grafik tasarımcı - 1979
  • Yer: istanbul / üsküdar
« Yanıtla #9 : 06 Ocak 2011, 10:05:28 »
Eline sağlık hocam, güzel olmuş... :)
testinin içinde ne varsa, dışına da o sızar...

www.instagram.com/mim_emin/

spyderCollector

• 2758
  • mehmet 1967
  • Meslek: mimar
  • Yer: Kocaeli
« Yanıtla #10 : 06 Ocak 2011, 11:55:47 »
Hocam elleriniz dert görmeye, yine döktürdünüz maşallah.  :2up
biraz adetlice üretim yapıp burada pazarlamaya ne dersiniz, ilk müşteriniz ben olabilirim,

saygılar  :)
'' Kem Alat'la, Kemalat  olmaz ! ''

deserteagle

• Eylem Cengiz, 49
  • 9533
  • Meslek: elektronik ve hab. müh.
  • Yer: İstanbul, Kırklareli
« Yanıtla #11 : 06 Ocak 2011, 14:25:12 »
Eline saglik , cok guzel olmus. Bu japonik cekicler daha mi rahat kullaniliyor? ( yani agirlik merkezi filan one kayiyormus ) bir de gecenlerde sizin modullerden birini okuyordum, cekic nasil olmali gibi birseyler vardi, sapin ucuna kama filan cakiliyormus , bunda var mi boyle seyler?

Bu japonik diye düşündüğümüz çekiçler bizde de varmış ama ben de görene kadar farkında değildim. Bir bakır ustasının (Mehmet Sait ZAN - Pir Bakırcılık) atölyesini gezerken çekiçlerini gördüm. Gördüklerimden bir kaç tanesi bu tipteydi. Bir tanesinin fotoğrafı aşağıda:
Barika-i hakikat müsademe-i efkardan doğar
Namık Kemal
Instagram'da ben

spyderCollector

• 2758
  • mehmet 1967
« Yanıtla #12 : 06 Ocak 2011, 15:02:16 »
her işi yaparken bir -ben yaptım oldu, iş görüyor mu görüyor , ozaman tamam! mantığı var.
bir de işi sanat gibi adam gibi yapıp bu sanat eseri, bu da işi adam gibi yapar, yaparken de yaptığın işe de saygı duyarsın bu aletle mantığı var.

yaptığınız çekiç bu ikinci katgoride benim düşünceme göre Sefa Hocam.
tekrar ellerinize sağlık, hakikaten imalat işini düşünün derim.  :)

sanat eseri çekiçlerden:
« Son Düzenleme: 06 Ocak 2011, 15:25:26 Gönderen: mehmetşentürk »

spyderCollector

• 2758
  • mehmet 1967
« Yanıtla #13 : 06 Ocak 2011, 15:55:26 »
çekiç sallamayla ilgili birkaç grafik.

doğrulaması hocamdan olabilir, ben bulduğumu resimledim sadece

*  Gösterim: 543 kez.

« Yanıtla #14 : 06 Ocak 2011, 19:20:21 »
Arkadaşlar iltifatlar için teşekkür ederim ^-^ Mehmet adetli üretime giremem ne yazık ki, buna biraz daha zaman var.
Burak bencede bu çekiçler dövmede daha kullanışlı, sıvama yaptığım zamanlarda benzer çekiçler kullanmıştım, onlarda da aynı mantık var. Eylemin koyduğu resimde klasik bir sıvamacı çekici zaten, bunların bir sürü tipi ve türü var, hatta sıvamacı örsü bile var bir ara resimlerini çekip paylaşırım.
Bunlara da kama takılıyor ( her çekice takıldığı gibi) bunda da bir kama var zaten.
Mehmet çekiç sallamayla ilgili grafik tamamen doğrudur :2up sağolasın.

Soytürk Dönmez

• 4198
  • Meslek: Dövme Bıçak
  • Yer: İstanbul-Büyükçekmece
« Yanıtla #15 : 22 Eylül 2016, 23:26:57 »

Sefa ustam, konuyu hortlattım kusura bakma lütfen. Çekicin fotosu uçmuş yeni foto var mı?  Hastalık işte merak ettim O:-) O:-) O:-)

mehmet dülcek

• 3207
  • Yer: tuzla/istanbul
« Yanıtla #16 : 22 Eylül 2016, 23:34:09 »

Benimde başımı yaktınız aklım fikrim çekiç oldu bu aralar :-[

Sefa ustam, konuyu hortlattım kusura bakma lütfen. Çekicin fotosu uçmuş yeni foto var mı?  Hastalık işte merak ettim O:-) O:-) O:-)

« Yanıtla #17 : 23 Eylül 2016, 01:00:42 »

Bakayım bir, hazırda bulursam hemen yüklerim, bulamazsam yarın çeker yüklerim.

« Yanıtla #18 : 23 Eylül 2016, 01:30:34 »
Yükledim.

Soytürk Dönmez

• 4198
  • Meslek: Dövme Bıçak
  • Yer: İstanbul-Büyükçekmece
« Yanıtla #19 : 23 Eylül 2016, 23:20:57 »

Ustam tekrar teşekkür ederim, fotoyu görünce hatırladım bu arkadaşı  :-\ Bende nasıl gözden kaçırmışım diyordum  :P