Hadi konuya hazır başlamışken :
biraz uzun oldu ama meraklılarına basit önbilgi birnevi
Pipo Seçimi 
Pipoya yeni başlayan biri, öncelikle ne tür bir pipo seçmesi gerektiğine karar vermelidir. Pipo yapımında kullanılan birçok materyal vardır. Başlangıçta gül kökünden yapılmış bir pipo seçmek en iyi sonucu almanızı sağlayacaktır.
Gül kökü pipolar birçok şekil, yapı ve boyutta üretilmektedir. Bazıları piponun şeklinin, kişinin fizik yapısı ile uyumlu olması gerektiğini düşünse de, bizce en uygun pipo sizin beğendiğiniz pipolar olacaktır. Yine de ilk piponuzu seçerken kullanımı rahat ve kolay olan bir tercihin daha doğru olacağını düşünüyoruz. Doğal olarak, bu özellikleri kaliteli bir pipoda bulacaksınız. Özellikle başlangıç aşamasında, kaliteli pipo seçimi önem teşkil etmektedir. Kötü bir pipo, içim keyfinizin başlamadan bitmesine neden olabilir.
İlk piponuzu seçerken bu konuda uzman bir kişiden yardım almanızı öneriyoruz. Mağazamız ve bayilerimizde hizmet sunan uzman personelimiz size bu konuda yardımcı olmaktan mutluluk duyacaktır.
Eğer pipo içmek hoşunuza gider ve sürekli bir pipo içicisi olursanız birden fazla, belki de en az yedi adet piponuz olmasında fayda vardır çünkü gün içerisinde birkaç kez içilen pipo, bir sonraki içimine dek yedi gün kadar dinlendirilmelidir. Bu nedenle düzenli bir pipo içicisinin yedi adet piposu olması önerilir.
Piponun Doldurulması ve Yakılması 
Pipo içmek bir sanattır.Fabrikalarda veya el tezgahlarında üretilen tütün ürünlerinin yerine pipo içicisi kendi seçtiği tütünü ,kendi istediği oranda piposuna doldurarak içme özgürlüğüne sahiptir.
Rahat ve keyifli bir pipo içimi için ilk koşul , içerisindeki tütün yoğunluğunun doldurum esnasında haznenin her tarafına eşit dağılmasını sağlamaktır.Bu aşamada dikkat edilmesi gereken nokta , tütünün pipo haznesini aşacak miktarda olmamasıdır .Aksi halde tütünün yakılması sırasında , piponun ağız kısmı da yanacaktır.
Pipo içerisindeki tütün, kibrit ya da bu iş için özel olarak tasarlanmış pipo çakmaları aracılığıyla yakılır. Çakmak ya da kibrit , hazne üzerinde dairesel hareketler ile gezdirilerek tütünün tamamı tutuşturulur.Yakılan tütün hafifçe çekilen nefesler eşliğinde , pipo kaşığı ile bastırılarak ateşin alt katmanlara inmesi sağlanır.
Yeni Bir Pipoya Başlama 
Piponuz içildikçe, zaman içerisinde haznenin duvarında bir karbon tabakası oluşur. Bu tabakanın oluşumu iyi bir içim için önemlidir. İyi oluşmuş bir karbon tabakası, haznenin duvarında yalıtkan bir tabaka oluşturur ve iyi bir hava akımı sağlayarak tütünün iyi yanmasını, hazne duvarının daha az ısınmasını, dolayısı ile kuru ve keyifli bir içimi sağlar. Ancak tabandaki bu oluşum, haznenin diğer kısımlarına göre daha uzun sürer. Bu nedenle yeni içilmeye başlanan bir pipoda, öncelikle tabanda karbon tabakası oluşturulmak istenir. Bunu sağlamak için, piponun ilk on içimde ¼’ü doldurularak içilmelidir. İkinci on içimde 2/4’ü, üçüncü on içimde ise ¾’ü doldurulmalıdır. Piponun haznesinin duvarında eşit kalınlıkta bir karbon tabakasının oluşması sağlanmalıdır. Bu kademe artışları yaklaşık 1 ay kadar sürecektir. Bu dönemin sonunda, piponuzu tamamen doldurabilirsiniz. Piponuzun içim tadının değiştiğini ve daha keyifli bir içim sağladığını göreceksiniz
Piponun İçimi 
Pipo içmek, puro ve sigara içmeye oranla bilgi , beceri ve zaman gerektirir. Bilinçli içilen piponun zararı,sigaraya göre %70-80 daha azdır.
Sigara tiryakileri pipoya yeni başladıklarında, genellikle olması gerekenden daha sık ve derin nefes çekmeye çalışırlar. Pipo bu şekilde içildiğinde çabuk ısınır ve sonuçta dilde yanma hissinin oluşmasına sebep olur. Bunun sonucunda, kişi daha başlangıçta pipoyu bir kenara bırakabilir. İçim sırasında piponuzun sönmesi gayet normal bir durumdur.Bunu önlemek için belli aralıklarla nefes çekmeniz yeterlidir. Pipoyu içerken, her 4-5 nefes çekimden sonra piponun içine yavaşça nefes vermek, hazneye oksijen gitmesini sağlayarak tütünün yanık kalmasına yardımcı olacaktır.
Daha önce de tarif ettiğimiz gibi, piponuzu doldururken tütünü küçük miktarlarda ekleyiniz. İyi doldurulmuş bir pipoda tütünün üst kısmına dokunduğunuzda, yaylanma duygusunu hissetmeniz gerekir. Doldurduğunuz pipoyu yakmadan önce kontrol amaçlı nefes çekmeyi unutmayınız. Nefes çekerken bir güçlük hissediyorsanız, piponuz olması gerekenden daha sıkı doldurulmuş demektir. Bu durumda tütünü boşaltıp, tekrar doldurmayı deneyiniz.
Pipoyu içerken, yanan tütün üstte kül tabakası oluşturacaktır. Bu tabakayı pipo kaşığınızla yavaşça bastırabilir, ya da tabaka çok kalınlaşır ise bir miktarını boşaltabilirsiniz. Pipoyu her seferinde sonuna kadar içmeye çalışınız. Bu alışkanlık, karbon tabakasının haznenin duvarının her yerinde eşit kalınlıkta oluşmasını sağlayacaktır. Bu da, elbette ki piponun içim keyfini arttıracaktır.
Zaman içerisinde haznenin duvarındaki karbon tabakası kalınlaşacaktır. Bu beklenen ve istenen bir durumdur. Ancak, karbon tabakası 1-2 mm’ den daha kalın olmamalıdır. Bu tabaka çok kalınlaştığı zaman piponuzun haznesinin temizlenme zamanı gelmiş demektir
Piponun Temizlenmesi 
Piponuz iki türlü temizlik gerektirir. Birincisi piponun her içimden sonra yapılan temizliği,ikincisi ise piponuzu birçok kez içtikten sonra yapılması gereken temizliktir.
Piponuzun içimi bittikten sonra dipte kalan kül tabakasını, hazne duvarına zarar vermeden, pipo kaşığı ile yavaşça karıştırıp, soğumaya bırakınız. Daha sonra piponuzu ters çevirerek külünü boşaltınız. Sonra da pipo temizleme fırçası ile piponun haznesini, hazne kanalını ve ağızlık kanalını temizleyiniz.
İpuçları 
Piponuzun temizliği, bakımı ve oluşabilecek hasarların tamiri için profesyonel yardım almanız gerekebilir. Olası problemleri konu hakkında tecrübesi olmayan kimselerin önerileri doğrultusunda veya bilinçsizce çözmeye çalışmak piponuzda kalıcı hasarlar oluşmasına neden olabilir. Bu tür konularda uzman personelimiz size her türlü yardıma hazırdır.
Piponuzun ilk içiminden önce, bir kereye mahsus olmak üzere hazne duvarına çok ince bir tabaka süzme bal sürünüz. Bu işlem hem karbon tabakasının hızlı oluşmasına yardımcı olacak, hem de tütüne daha güzel bir tat verecektir.
Pipo bir keyif aracıdır. Pipo içmeyi bir ritüel ve hobi olarak değerlendiriniz ; rahatlamak ve stres atmak için bir araç olduğunu unutmayınız.
PİPO BAKIM VE ONARIM
AŞAĞIDAKİ KONULARA ÖZEN GÖSTERİNİZ1. Piponun haznesini temizlerken karbon tabakasına zarar vermeyiniz. Unutmayınız ki ; bu tabaka piponun içimini daha keyfili kılacaktır.
2. Pipo soğumadan önce kesinlikle ağızlık kısmını çıkarmaya çalışmayınız. Her içimden sonra piponuzun haznesini boşaltıp yarım saat kadar soğumasını bekleyiniz. Sonra ağızlığı çıkarıp temizlik işleminizi yapınız.
3. Ağızlığı çıkarma işlemini yumuşak hareketlerle ve sağa sola döndürerek yapınız. Kuvvetli bir şekilde çekip çıkarmaya çalışmayınız.
4. Piponuzu yakmak için pürmüzlü çakmak kullanmayınız.Bu tarz bir kullanımla haznenin üst kısmının yanmasına neden olabilirsiniz.
5. Hazneyi sert cisimlerle temizlemeyin. Sert objeler piponun tabanını delebilir veya karbon tabakasına zarar verebilir.
6. Piponuzu her seferinde sonuna kadar içmeye çalışınız ancak ağacı yakmaktan kaçınınız. Gül kökü kolay yanmayan bir ağaçtır. Özellikle karbon tabakası henüz oluşmamış pipo sonuna kadar içmeye çalışılırsa sık ve derin nefesler çekmek aşırı ısınmaya yol açıp ,ağacın yanmasına neden olabilir. Eğer piponuzun çok fazla ısındığını hissederseniz bir müddet soğumaya bırakıp, daha sonra tekrar yakınız. Piponuzu birkaç saniye boyunca avucunuzda sıkıca tutamıyorsanız, piponuz çok ısınmış demektir. Bu durumda piponuzu soğumaya bırakınız.
7. Piponuzun herhangi bir sıvı ile temas etmemesi gerekir. Temizlik için sıvı (Alkol, süt, su vb. maddeler) kullanmayınız.
8. Piponuzu , evde veya arabada aşırı güneşte bırakmayınız.
9. Piponuzun ağızlığı gevşek ise, pipo soğuduktan sonra sapını çıkarıp , ayrı ayrı kurumaya bırakınız. Bu şekilde gevşeklik kaybolacaktır.
10. Piponuzun ağızlığı sıkı ise ve gıcır gıcır ses çıkartıyorsa böyle durumlarda pipo sapının gövdeye girdiği yere kuru sabun sürünüz.
11. Ağızlığı çıkarırken veya yerine takarken her zaman sağa sola doğru hareket ettiriniz.
12. Pipoyu içerken ağızlığı gevşekçe dişlerinizin arasında tutabilirsiniz, ancak kuvvetli bir şekilde dişlerinizi sıkıp ağızlıyı ısırmayınız.
13. Piponuzun ağızlığı zamanla sararabilir. Bu eskidiği anlamına gelmez. Sararmış ağızlıkları servisimize gönderirseniz yenisi gibi temiz ve parlak hale getirilecektir.
14. Araba kullanırken pipo içmemenizi öneririz.
15. Piponun ağızlığı kırılır veya kullanılamaz hale gelirse servisimizde yenisi takılabilir. Pipolarınızı Hobyar Mah. Arpacılar Cad. Anadolu Han Kat:1 6/3-8 Bahçekapı-Eminönü adresine gönderdiğinizde gerekli inceleme yapılıp sizlere konuyla ilgili bilgi verilecektir. (Pipolarınızla birlikte açık adres belirtmeyi unutmayınız.)
kaynak:
http://www.sahinpipo.com.tr/