Bıçak Sanatı - Forum

Navaja

ulduz

• **
  • 107
  • http://kok-turk.blogspot.com.tr/
  • Meslek: Akademisyen
  • Yer: Trabzon
Navaja
« : 30 Mart 2015, 00:01:08 »
Geleneksel İspanyol Çingene çakısı Navaja. Her ne kadar bugün çakı aŋlamına gelse de eskiden İspanya'nıñ çizgilerini taşıyan çakılara vérilirdi bu ad. Çingeneler büyük boy navajalarını katlayarak béllerinde taşır, onlarla döğüşürdü. Döğüşürlerken de ceketlerini kalkan olarak kullanırlardı:

Navajalar günümüzde İspanya'da éŋ çok Albacete ve Toledo'da üretiliyor. Farklı çizgilere sahib modelleri var:

Ben éŋ çok Jerezaña, Capaora ve Bandolero  modellerini seviyorum.

Jerezaña:

Capaora:

Bandolero:

Navajalar kendine has kilit sistemine sahibdir. Jerezaña ve Bandolero'da ayrıca Carraca diye bir sistem namlunuŋ aşama aşama açılmasını ve her aşamada tak sesini duymaŋızı sağlar ki mükemmel bir hissdir bu. Navajalara özel bir ilgi duyduğum için İspanya'dan basımı artık yapılmayan özel bir kitabını bile getirttim:

Elimde muhtelif adedlerde
16.5cm namlulu Jerezaña
11.5cm namlulu Jerezaña
8cm namlulu Jerezaña
9cm namlulu Capaora
7cm namlulu Arabica
var:

Navajalar beni çok tahrîk eden çizgilere sahib. Ayrıca Fransa'nıŋ eski çakıları da navajaya beŋzeyen çizgilere sahibdir ve ebayda $350-$400 arasında satılmaktadır.
« Son Düzenleme: 30 Mart 2015, 00:08:02 Gönderen: ulduz »

Ali Yiğit Özkan

• *
  • 1294
  • Meslek: Tıp Yayıncılığı
  • Yer: Antalya
Ynt: Navaja
« Yanıtla #1 : 30 Mart 2015, 00:14:42 »
Tuğrul Bey güzel bir hap bilgiler. Koleksiyonunuz oldukça güzel, hiç eksilmemesi dileklerimle. Fakat Cold Steel Espada XL eksik geldi gözüme :)

ulduz

• **
  • 107
« Yanıtla #2 : 30 Mart 2015, 00:28:16 »
Tuğrul Bey güzel bir hap bilgiler. Koleksiyonunuz oldukça güzel, hiç eksilmemesi dileklerimle. Fakat Cold Steel Espada XL eksik geldi gözüme :)
Evet CS iŋ navajadan esinlenmiş çok pahalı bir çakısı. Çakı çok güzel ama o fiyata değer mi şüphem var. Elimde pahalı çakılar var ve değdiğine inandığım için aldım.

Ali Yiğit Özkan

• *
  • 1294
« Yanıtla #3 : 30 Mart 2015, 00:51:16 »
Evet CS iŋ navajadan esinlenmiş çok pahalı bir çakısı. Çakı çok güzel ama o fiyata değer mi şüphem var. Elimde pahalı çakılar var ve değdiğine inandığım için aldım.

Fiyatını şimdi kontrol ettim.  En ucuz satan Ascim'di onlar bile abartmış. coldsteel.com'da bile yok şu an. Ben en son 2 sene önce 3. sünü 980tlye almıştım. Meretin fiyatı her sene artıyor sanırım:) Bence koleksiyonu çocuğunuza bırakma niyetindeyseniz edinin bir tane derim. Hakikatten güzel parçadır. CS'nin elimden çıkarmadığım ve çıkarmayacağım çakı ender çakı modellerindendir.

ulduz

• **
  • 107
« Yanıtla #4 : 30 Mart 2015, 01:00:17 »
Ali Yiğit Bey,
Açıkçası AUS-8 çeliğe 1575 TL vermek istemem :(

İlkay Kadir Karaca

• *
  • 814
  • Meslek: öğrenci
  • Yer: SAKARYA
« Yanıtla #5 : 30 Mart 2015, 01:32:36 »
Çok güzel bir koleksiyonunuz var, Allah her bıçak severe böyle bir koleksiyon nasib etsin inşAllah :) CS'nin o modeli bencede o parayı hak etmiyor.
İnsanlar sana yalan söylüyorsa bıçağını keskin tut.

Emrah

• 1435
  • Meslek: Elektrik Pano
  • Yer: Antalya-1980
« Yanıtla #6 : 30 Mart 2015, 09:40:52 »
Bandolero modeli daha çok hoşuma gitti. Kilit sistemi Okapiler gibi sanırım. Teşekkürler
Her zaman doğru söyle ki, ne dediğini hatırlamak zorunda kalmayasın...

ecorotti

• 2744
  • Deniz - Yaş 38
« Yanıtla #7 : 30 Mart 2015, 09:59:31 »
Harika bir konu teşekkürler.
Okinawian

tatenkof

• Alemde Şer Oğuzda Er Tükenmez.
  • 1326
  • Alper Çırpar
  • Meslek: İngilizce öğretmeni
  • Yer: İstanbul
« Yanıtla #8 : 30 Mart 2015, 12:32:30 »
Capaoralar cok guzel...

Kutsal

• 2124
  • Meslek: Çırak-48
  • Yer: Ankara
« Yanıtla #9 : 30 Mart 2015, 13:18:35 »
Ali Yiğit Bey,
Açıkçası AUS-8 çeliğe 1575 TL vermek istemem :(
+1
1575 lira verdiğim bıçak sadece keserek kurtulamaz, sırt çantasını da taşımalı :D
https://instagram.com/bulent.kutsal?igshid=viq8lfcnxydl
------------------------------------------------------
Those who do not move, do not notice their chains.Rosa Luxemburg.

ulduz

• **
  • 107
« Yanıtla #10 : 30 Mart 2015, 13:59:38 »
Bandolero modeli daha çok hoşuma gitti. Kilit sistemi Okapiler gibi sanırım. Teşekkürler
Kilit sistemi Okapilere kısmen beŋziyor. İkisinde de sırtta. Okapilerde halka ile çekiyorsuŋuz, Navajalarda bir mandal yardımıyla çekiyorsuŋuz.

ulduz

• **
  • 107
« Yanıtla #11 : 30 Mart 2015, 14:05:42 »
Capaoralar cok guzel...
Capaoralar baŋa hep gergedanı andırıyor. Jerezaña nıŋ sanki sıkıştırılmış basık hâli. Eğer yaŋda taşımak istenirse Capaoralar daha nizâmî sayılır (9cm namlu ve sivri olmayan uç). Ben Jerezaña mıŋ ucunuŋ sivriliğini biley makinasında biraz azalttım ve çantamda taşıyorum. Çantamda ayrıca bir Leatherman Surge, bir Victorinox SwissChamp XAVT, bir şam çeliğinden çakı, SureFire G2 fener ve UltraFire R5 başlıklı fener bulundururum. Bir de harcıalem işler için Gerber çakı. Bunlarıŋ haricinde biley kalemleri ve taşı da eksik olmaz yaŋımda.

« Yanıtla #12 : 30 Mart 2015, 14:13:45 »
Çok güzel konu paylaşım için teşekkürler :) Bence espadaya okadar para vermektense ya kendiniz yapmayı deneyin ya da bir ustamıza yaptırın çok zor bir çakı değil bence ben de voyager tantoyu denemeyi planlıyorum :)
Özgür Burak TAŞDEMİR
                                                                      zek®

ulduz

• **
  • 107
« Yanıtla #13 : 30 Mart 2015, 14:31:36 »
Çok güzel konu paylaşım için teşekkürler :) Bence espadaya okadar para vermektense ya kendiniz yapmayı deneyin ya da bir ustamıza yaptırın çok zor bir çakı değil bence ben de voyager tantoyu denemeyi planlıyorum :)
+1 Çok teşekkürler.

Ali Yiğit Özkan

• *
  • 1294
« Yanıtla #14 : 30 Mart 2015, 15:57:59 »
Konu vurun Espada'ya gibi oldu vallahi  :))

Serkan KUŞÇU

• *
  • 640
  • Meslek: Metalurji ve Malzeme Mühendisi
  • Yer: Ankara
« Yanıtla #15 : 30 Mart 2015, 18:10:00 »
Ben de geçen Ebay de bir tane düşürdüm açık arttırmada 13 €'ya geldi kargosuyla.
Bu resimlerden yola çıkarsak Jerezana modeli oluyor bana gelicek olan.
Koleksiyondan ziyade, tersine mühendislik yapıp bu modeli geyik boynuzu ile oluşturmayı planlıyorum
Cehalet ne güzel şey, Her şeyi biliyorsun ;)

Sergun

• 79
  • Sergun Özülgen, 1965 instagram: @sergunozulgen
    • pinterest
  • Meslek: Eczane Çalışanı
  • Yer: izmir
« Yanıtla #16 : 30 Mart 2015, 18:57:47 »
+1
1575 lira verdiğim bıçak sadece keserek kurtulamaz, sırt çantasını da taşımalı :D

+1
Çok güzel, ben de katılıyorum...  :D

ulduz

• **
  • 107
« Yanıtla #17 : 30 Mart 2015, 19:15:39 »
Ben de geçen Ebay de bir tane düşürdüm açık arttırmada 13 €'ya geldi kargosuyla.
Bu resimlerden yola çıkarsak Jerezana modeli oluyor bana gelicek olan.
Koleksiyondan ziyade, tersine mühendislik yapıp bu modeli geyik boynuzu ile oluşturmayı planlıyorum
13 € mu? Çok ucuz, hem de yol masrafıyla! Namlu boyu kaç cm?
Ben toptan almama rağmen bu fiyata gelmedi, ayrıca 6 tanesinin sığdığı kargo parası da sırf 16 Euro tuttu.
Muhtemelen satıcı zararına yollamıştır...

a.yuce

• *
  • 1121
  • Ahmet - Yaş: kırk küsür
  • Meslek: Elektronik
  • Yer: Istanbul
« Yanıtla #18 : 30 Mart 2015, 19:22:40 »
Koleksiyona imrendim, biraz fazla saldırgan bulsam da İspanyol ların geleneksel formlarının çeşitliliğini ve bunu yaşatmalarını kıskandım.
« Son Düzenleme: 30 Mart 2015, 19:24:37 Gönderen: a.yuce »
Mükemmelliğe eklenecek birşey kalmadığında değil, çıkartılacak birşey kalmadığında erişilir.

tatenkof

• Alemde Şer Oğuzda Er Tükenmez.
  • 1326
  • Alper Çırpar
  • Meslek: İngilizce öğretmeni
  • Yer: İstanbul
« Yanıtla #19 : 30 Mart 2015, 19:51:30 »
Capaoralar cok guzel...
Capaoralar baŋa hep gergedanı andırıyor. Jerezaña nıŋ sanki sıkıştırılmış basık hâli. Eğer yaŋda taşımak istenirse Capaoralar daha nizâmî sayılır (9cm namlu ve sivri olmayan uç). Ben Jerezaña mıŋ ucunuŋ sivriliğini biley makinasında biraz azalttım ve çantamda taşıyorum. Çantamda ayrıca bir Leatherman Surge, bir Victorinox SwissChamp XAVT, bir şam çeliğinden çakı, SureFire G2 fener ve UltraFire R5 başlıklı fener bulundururum. Bir de harcıalem işler için Gerber çakı. Bunlarıŋ haricinde biley kalemleri ve taşı da eksik olmaz yaŋımda.

En kolay nasil ulasiriz Capaoralara? Ve unutmadan sorayim hangi tur celigi tercih ediyorlar İspanyol ustalar ?