Bıçak Sanatı - Forum

Ağaç stabilizasyonu (bölünmüş konu - ozgurozdemir başlattı)

emrekipmen

• 6065
    • Seçme Bıçaklar Albümüm
  • Yer: Bodrum
Özgür, daha önce de konuştuk bunu, stabilizasyon konusunu incelersen mantığı tüm ahşabın reçine ile dolması değil sadece reçinenin malzemeye %100 nüfuz etmesi. Polimer malzeme ahşabın içinde gözeneklerin etrafındaki lifli yapıya kimyasal olarak bağlanıyor, Bu gözeneklerin içine nemin girmesini önlemek değil, gözeneklerdeki selülozik liflerin sudan etkilenmesini önlemek. Yani %20 konsantrasyon ise ve aseton uçarsa 5 kere yaparsak %100 olur diye bir hesap doğru değil. Vakumlama miktarı ve süresi yeterliyse, reçine bu iş için uygunsa bir kere yapman yeterli olmalıdır...

Hadi bakalım, merakla bekliyorum:
Bu arada malzemeler:
1- Sapelli
2- Meşe kökü X 2 blok
3- Ceviz (kıvırcık-siyah)

Bu tipte güzel malzemeleri eğer stabilize etmeyi becerebilirsek süper olacak. Bu arada tornacılar yurtdışında, tornalamada dağılan ahşap tiplerinin tornada sorun çıkarmaması için de bu işlemi kullanıyor. Ahşabın dayanıklılığını ve işlenebilirliğini ciddi miktarda arttırıyor.

Özgür, kuruturken sadece oda ısısında kurut, ısıtarak kurutmak B72'nin tam donamadan yumuşak kalmasına yol açabiliyormuş...

Kipmen Sanat web sitesi

ozgurozdemir

• *
  • 1
  • Meslek: elektrik teknisyeni
  • Yer: İst. sancaktepe-1978 0RH+
eyvallah hocam gerekeni yapacağız inşallah kuruturken oda ısısında kuruyacak problen-m değil fırına sokarsam üçünçü dünya savaşı cıkar evde  :D
hele bir gelsin bakalım malzeme bende dört gözle bekliyorum sonuçları.
arkadaşım bunlarla uğraşırken gördü onda zeytin kökü varmış büyükce bir parça onu getireyim dedi ayvalıktaymış mart gibi getirecek bakalım o nasıl cıkacak
GÖLGEDE YÜRÜYENİN GÖLGESİ OLMAZ

ozgurozdemir

• *
  • 1
emre ustanın göndermiş olduğu ahşapları dün akşam paraloid b 72 ile stabilize etmeye çalıştım şu an oda sıcaklığında
kurumaktalar sabah baktığımda bayağı iyi görünüyorlardı artık karar emre ustanın
saygılar

emrekipmen

• 6065
    • Seçme Bıçaklar Albümüm
Meraktan çatlayacağız  :2up

Kipmen Sanat web sitesi

ozgurozdemir

• *
  • 1
yarın kargoya veririm  ;D

ozgurozdemir

• *
  • 1
arkadaşlar bu arada stabilize edilecek bıcak sapları varsa gönderin bana halledeyim
 ;D

Metin Sakin

• 404
  • Meslek: Uzay Mühendisi
  • Yer: İstanbul > Ümraniye
Özgür olay tamam diyosun yani ;)
ne diyosun harika derim

biraz foto eyle yahu çatlatma adamı :)
Eliyle çalışan işçidir; eli ve kafasıyla çalışan ustadır; eli, kafası ve gönlüyle çalışan sanatkârdır.

ozgurozdemir

• *
  • 1
kararı  Emre ustam verecek  agırlık açısından  pek fazla agırlık olmadı ama her stabilize girişiminde  b72 nin azaldığını gördüm inşallah olmuştur
belki ilk denemeden dolayı oranlarda düzensizlik olmuş olabilir. fotolara gelince akşam koyarım inşallah 

emrekipmen

• 6065
    • Seçme Bıçaklar Albümüm
Eveet,

Bloklar geldi. Öncelikle ağırlıklar:

- Meşe Blok #1: Göndermeden önce: 160.08 gr... Özgürden gelişi: 154.60 gr  ???

-Meşe Blok #2: Göndermeden önce: 139.02 gr.... Özgürden gelişi: 133.80 gr   ???

- Demir ağacı: Göndermeden önce: 59.80 gr... Özgürden gelişi: 52.90 gr   ???

-Sapelli: 66.10 gr... Özgürden Gelişi: 69.08 gr   :2up

-Ceviz: 28.26 gr ... Özgürden gelmedi  :D

Kipmen Sanat web sitesi

emrekipmen

• 6065
    • Seçme Bıçaklar Albümüm
Ağırlıklar şöyle yanıltıcı oldu: Kurutmadan yolladığım ahşaplardan Meşe ve demir ağaçları çok sert aşaplar olduğundan yüksek miktarda nem absorbe adip az miktarda emprenye olmuştur, bu yüzden ağırlığında kurutma sonrasi ciddi bir düşüş olmuş olmalı... Sapelli'nin ise boşlukları  fazla olduğundan orantı olarak diğerlerinden fazla reçine emprenye olmuştur. Bu yüzden kaybettiği nemden çok daha fazla ağırlık kazanmış olmalı.

Tabii bunlar tamamen hipotez. Bunu test etmenin güzel bir yöntemi var sanırım...

Ancak testten önce ilk izlenimler:
Blokların en dış katmanı özellikle güzel bir saydam tabaka ile kaplı olduğu gibi belli bir oranda farklı bir hissi var elde. Bloklar daha kolay zımparalanıyor, kesmesi doğal bloğa göre daha kolay... Sonuçta aldığı parlaklık biraz daha iyi gibi. Blokların sesi de farklı gibi  ::)

Bunlar tamamen öznel sonuçlar...

Daha objektif sonuçlar için teste dönelim...
« Son Düzenleme: 15 Ocak 2011, 13:34:40 Gönderen: emrekipmen »

Kipmen Sanat web sitesi

emrekipmen

• 6065
    • Seçme Bıçaklar Albümüm

Resimde bloklar ve merkezlerinden çıkartılmış ince plakalar görülüyor...

Şu resimde de ölçümler ve stabilize parçalar ile kontrol grubu örnekleri (doğal halinde bloklardan alınmış parçalar) görülüyor:

Bu plakalar 3 milim gibi bir kalınlığa sahip 4 santime 1 santimlik ince plakalar. 220 Kuma kadar düzlendi. Eşit koşullarda ıslak kağıda sarılıp kapalı bir kaba konuldular...

Bu test sonunda hem deformasyon miktarı hem de absorbe ettikleri su miktarı karşılaştırılacak...
24 saat sonra sonuçlar geliyor  :2up

Kipmen Sanat web sitesi

Süper çalışma, sonuçları merakla bekliyoruz :2up

emrekipmen

• 6065
    • Seçme Bıçaklar Albümüm
6 Saat sonunda numuneleri elle muayene ettim. Sonuçlar iyi:

Naturel örnekler (kontrol grubu) görüntüye göre ele stabilize örneklerden çok daha yumuşak ve lifleri kabarmış görünüyorlar. Deneyden haberi olmayan tarafsız birisine sordum iki örneğin farkını. "Kontrol grubu yumuşak, test grubu ise sert, kontrol grubu "tüylü" gibi, test grubu ise genel olarak daha pürüssüz " cevabını aldım. Bu da sonuçta suyun ilk bakışta ahşabın liflerine nüfuz edemediğini gösteriyor.

Yarın deformasyon konusu incelenecek, ağırlıkta ise yüzdelik artış tespit edilecek....

Kipmen Sanat web sitesi

deserteagle

• Eylem Cengiz, 49
  • 9533
  • Meslek: elektronik ve hab. müh.
  • Yer: İstanbul, Kırklareli
İlmi Bodrum'da bile olsan takip ediyorsun ustam.  :2up Eline sağlık.
Barika-i hakikat müsademe-i efkardan doğar
Namık Kemal
Instagram'da ben

emrekipmen

• 6065
    • Seçme Bıçaklar Albümüm
İlmi Bodrum'da bile olsan takip ediyorsun ustam.  :2up Eline sağlık.
:D Dalga geçmeyin beaa ...

Bilimsel takılmaya devam o zaman:

24 saat sonra sonuçlar ilginç:

- Örneklerde liflerin kabarması ve yumuşama çok belirgin biçimde stabilizasyon olmamış parçalarda görülüyor. Stabilize olmuş parçalar hemen hemen suya girmediği halinde...

- Stabilize olmamış örneklerde Demirağacı ve Meşe örneklerde belirgin bir dönme - çalışma söz konusu. Bunların stabilize olanlarında da çok az bir çalıma olmasına rağmen karşılaştırıldığında stabilize olmayanların hemen hemen 3'te veya 4'te biri kadar çalışma yapmışlar. Sapelli ise stabilize olsa da olmasa da çalışma miktarı az ve eşit miktarda...

Absorbsiyon sonuçları çok ilgin

parçaların tartımı:

- Sapelli :
        *Stabilize: Önceki tartım: 1.11 gr, sonra: 1.34 gr. Fark %23
        * Doğal: Önceki tartım: 1.72 gr, sonra: 2.00 gr. Fark %16

- Meşe:
        * Stabilize: Önceki tartım: 2.29 gr, sonra: 3.03 gr. Fark %32
        * Doğal:  Önceki tartım: 1.77 gr, sonra: 2.22 gr.  Fark %25

- Demir Ağacı:
        * Stabilize: Önceki tartım: 1.37 gr, sonra: 1.86 gr. Fark %36
        * Doğal:  Önceki tartım: 1.36 gr, sonra: 1,95 gr.  Fark %43

İlk sonuçlar çok ilginç, gördüğünüz üzere, absorbsiyon miktarı meşe ve sapellide stabilize örneklerde daha fazla. Demir ağacının stabilize olmamış hali ile stabilize olanı arasında fark gözle bile rahatlıkla görülüyor ve stabilizasyondan en çok yarar sağlamış örnek olduğu ortaya çıkıyor.
Ağırlık artışında bu farkların bu kadar rastlantısal olması büyük ihtimalle örneklerin çok küçük olmasından kaynaklanıyor. Daha büyük örneklerde testi bir kaç kez tekrarlamak lazım anlaşılan.

Bu arada yaptığım en büyük hata örneklerin farklı ağırlıklarda olması, bir tek demir ağacının ağırlıkları ve boyutları kontrol grubu ve test grubuyla aynı, diğerlerinde buna dikkat etmeme hatası yüzünden tam karşılaştırılabilecek sonuçlar elde edemedim...

Bu kaba sonuçların ışığında yorum yapmak gerekirse:

B72 stabilizasyonu belli bir miktar işe yarıyor. Daha önce bahsettiğim gibi suyun ahşaba işlemesini engellemiyor ama ahşabın liflerine suyun işleyememesini sağlıyor, ahşabın dış koşullardan dolayı çalışmasını, deformasyonunu büyük oranda azaltıyor. Sapelli gibi doğal halinde kolay kolay çalışmayan ahşaplarda stabilizasyon çok büyük bir fayda sağlamıyor, ancak meşe, demir ağacı gibi kolay çalışan ve bol figürlü veya yumru-kök-budak yapısından dolayı rahatlıkla bükülen örneklerde stabilizasyon oldukça iyi sonuçlar veriyor. Özgürün bu denemesi bize çok fazla bir yatırım yapmadan, basit kaynaklarla ahşabın oldukça iyi reçine emprenyesi yapılabildiğini gösterdi. Bu yüzden Özgür'e hepimiz adına çok teşekkür ediyorum  :2up

Stabilizasyon çalışmasında eminim ki vakum ile emprenyenin hemen ardından yüksek basınç uygulaması başarı oranımızı çok daha yükseltecektir. Bu malzemenin ülkemizde üretilebilmesi aslında sadece bizim için değil, başka ahşap üzerine çalışan sanatçılar, örneğin tornacılar, el yapımı maket meraklıları, ahşap oyma sanatçıları vs. için de yeni ufuklar açacaktır, normalde suya dayanımı, zaman içinde çalışması veya tornada dağılması yüzünden tercih edilmeyen ahşap türleriyle de bu sanatçılar çalışabilecektir...

Kipmen Sanat web sitesi

emrekipmen

• 6065
    • Seçme Bıçaklar Albümüm
Farkları görebilmeniz için:

Demir ağacı:
Soldaki örnekler stabilize olmayan, sağdaki stabilize örnekle farkına dikkat ediniz:

Sapelli örnekler arasındaki ıslaklık farkıda oldukça belirgin sudan çıkmış haliyle (stabilize olmuş olan sağdaki örnek):

Kipmen Sanat web sitesi

Teşekkür ediyoruz hem sana hem de Özgüre. Bu anlamda ilk işe yarar sonuçlar ortaya çıkmış oldu, devamı mutlaka gelecektir eminim.

ozgurozdemir

• *
  • 1
malzemelerde acemilik oldu benden yana  oranı iyi ayarlıyamadım sanırım son deneme olarak vengeyi denemiştim ağırlık farkı bayağı olmuştu nedeni ise b 72 oranını artırmıştım

bu arada emre ustamızın gönderdiği malzemeleri 50 derecede 2 gün kadar kurutmuştum ondan dolayı içerisinde pek nem kalmamıştı

saygılar

ozgurozdemir

• *
  • 1
vengeden yapmış olduğum ve b72 ile stabilize ettiğim sap örneği
stabilizeden sonra vengeyle çalışmak daha kolay oldu nedeni vengeyi işlerken ahşap liflerden kopma yapıyordu  ama stabilizeden sonra gayet kolay bir şekilde işleme olanagım oldu
en fazla 240 kuma kadar zımpara yapıp üzerine tik yağı sürdum
« Son Düzenleme: 17 Ocak 2011, 08:15:38 Gönderen: ozgurozdemir »

deserteagle

• Eylem Cengiz, 49
  • 9533
  • Meslek: elektronik ve hab. müh.
  • Yer: İstanbul, Kırklareli
Bu gün kendi vakum teknolojim için biraz alışveriş yaptım. Gerisini getirince denemelere girişirim.
Barika-i hakikat müsademe-i efkardan doğar
Namık Kemal
Instagram'da ben