İlmi Bodrum'da bile olsan takip ediyorsun ustam.
Eline sağlık.

Dalga geçmeyin beaa ...
Bilimsel takılmaya devam o zaman:
24 saat sonra sonuçlar ilginç:
- Örneklerde liflerin kabarması ve yumuşama çok belirgin biçimde stabilizasyon olmamış parçalarda görülüyor. Stabilize olmuş parçalar hemen hemen suya girmediği halinde...
- Stabilize olmamış örneklerde Demirağacı ve Meşe örneklerde belirgin bir dönme - çalışma söz konusu. Bunların stabilize olanlarında da çok az bir çalıma olmasına rağmen karşılaştırıldığında stabilize olmayanların hemen hemen 3'te veya 4'te biri kadar çalışma yapmışlar. Sapelli ise stabilize olsa da olmasa da çalışma miktarı az ve eşit miktarda...
Absorbsiyon sonuçları çok ilgin
parçaların tartımı:
- Sapelli :
*Stabilize: Önceki tartım: 1.11 gr, sonra: 1.34 gr. Fark %23
* Doğal: Önceki tartım: 1.72 gr, sonra: 2.00 gr. Fark %16
- Meşe:
* Stabilize: Önceki tartım: 2.29 gr, sonra: 3.03 gr. Fark %32
* Doğal: Önceki tartım: 1.77 gr, sonra: 2.22 gr. Fark %25
- Demir Ağacı:
* Stabilize: Önceki tartım: 1.37 gr, sonra: 1.86 gr. Fark %36
* Doğal: Önceki tartım: 1.36 gr, sonra: 1,95 gr. Fark %43
İlk sonuçlar çok ilginç, gördüğünüz üzere, absorbsiyon miktarı meşe ve sapellide stabilize örneklerde daha fazla. Demir ağacının stabilize olmamış hali ile stabilize olanı arasında fark gözle bile rahatlıkla görülüyor ve stabilizasyondan en çok yarar sağlamış örnek olduğu ortaya çıkıyor.
Ağırlık artışında bu farkların bu kadar rastlantısal olması büyük ihtimalle örneklerin çok küçük olmasından kaynaklanıyor. Daha büyük örneklerde testi bir kaç kez tekrarlamak lazım anlaşılan.
Bu arada yaptığım en büyük hata örneklerin farklı ağırlıklarda olması, bir tek demir ağacının ağırlıkları ve boyutları kontrol grubu ve test grubuyla aynı, diğerlerinde buna dikkat etmeme hatası yüzünden tam karşılaştırılabilecek sonuçlar elde edemedim...
Bu kaba sonuçların ışığında yorum yapmak gerekirse:
B72 stabilizasyonu belli bir miktar işe yarıyor. Daha önce bahsettiğim gibi suyun ahşaba işlemesini engellemiyor ama ahşabın liflerine suyun işleyememesini sağlıyor, ahşabın dış koşullardan dolayı çalışmasını, deformasyonunu büyük oranda azaltıyor. Sapelli gibi doğal halinde kolay kolay çalışmayan ahşaplarda stabilizasyon çok büyük bir fayda sağlamıyor, ancak meşe, demir ağacı gibi kolay çalışan ve bol figürlü veya yumru-kök-budak yapısından dolayı rahatlıkla bükülen örneklerde stabilizasyon oldukça iyi sonuçlar veriyor. Özgürün bu denemesi bize çok fazla bir yatırım yapmadan, basit kaynaklarla ahşabın oldukça iyi reçine emprenyesi yapılabildiğini gösterdi. Bu yüzden Özgür'e hepimiz adına çok teşekkür ediyorum

Stabilizasyon çalışmasında eminim ki vakum ile emprenyenin hemen ardından yüksek basınç uygulaması başarı oranımızı çok daha yükseltecektir. Bu malzemenin ülkemizde üretilebilmesi aslında sadece bizim için değil, başka ahşap üzerine çalışan sanatçılar, örneğin tornacılar, el yapımı maket meraklıları, ahşap oyma sanatçıları vs. için de yeni ufuklar açacaktır, normalde suya dayanımı, zaman içinde çalışması veya tornada dağılması yüzünden tercih edilmeyen ahşap türleriyle de bu sanatçılar çalışabilecektir...