Bıçak Sanatı - Forum

Çekiçten kopan parça

Metin Sakin

• 404
  • Meslek: Uzay Mühendisi
  • Yer: İstanbul > Ümraniye
Çekiçten kopan parça
« : 31 Aralık 2010, 11:22:35 »
Dün iş yerindeki ustalarımızın başına bir olay geldi dikkatli olmakta fayda var;

Olay şöyle önceden delinmiş fikstür üzerine çekiçle pim çakarken çekiçten veya pimden tam emin olamadık parça kopuyor ve eline saplanıyor

ufak bir sıyrık diye yara bandıyla kapatmış akşam ağrı olunca röntgende parça görünmüş
kemiğe kadar gidip saplanmış ufaktan
küçük bir ameliyatla çıkarmışlar 3-4 dikiş

Gel gelelim sadede çekiçle malzeme döverken sanki deri eldiven ve hatta gözlük şart gibi ne dersiniz ?

Alıntı :
ÇEKİÇ İLE ÇALIŞMA

Çekiç kullanırken eller yağlı veya terli olmamalıdır,
Kullanım öncesi, sapın gevşek veya kırık olup olmadığı kontrol edilir,
Kullanımda çekiç sapını çekice yakın tutma doğru değildir,
Sert bir çekiçle, sertleştirilmiş parçaların ince kenarları çekiçlenmez (iş parçası veya çekiçten kopan parçalar göze kaçabilir).
http://www.isveguvenlik.com/insaat-yapi-isleri-sektoru/yapi-islerinde-is-sagligi-ve-guvenligi.html

« Son Düzenleme: 31 Aralık 2010, 11:25:03 Gönderen: Metin Sakin »
Eliyle çalışan işçidir; eli ve kafasıyla çalışan ustadır; eli, kafası ve gönlüyle çalışan sanatkârdır.

Ynt: Çekiçten kopan parça
« Yanıtla #1 : 31 Aralık 2010, 11:43:11 »
Metin bu konuyu iyi ki hatırlattın, bu konuda eksiğimiz var. El takımlarına yönelik olarak hemen bir başlık açıp konuyu derinleştirelim. Zamanında benim başıma da benzer bir olay geldi, kare baskı üzerinden kopan bir parça sağ el bileğimde atardamarı tamamen koparıp, siniri de zedelemişti. İhmale gelir bir konu değil.

deserteagle

• Eylem Cengiz, 49
  • 9533
  • Meslek: elektronik ve hab. müh.
  • Yer: İstanbul, Kırklareli
« Yanıtla #2 : 31 Aralık 2010, 12:12:39 »
Ustaya geçmiş olsun.  :(

Çekiçte su verme ile ilgili bir hatadan dolayı arda kalan bir gerelimden dolayı çekicin patlaması mümkün imiş. Parçanın bu derece etkili olmasında bunun etkisi olabilir.

Belki çekiçleri alındığı haliyle kullanmamak gerek. Örneğin çekicin sertliğini örsün sertliğine çekmek gibi...
Barika-i hakikat müsademe-i efkardan doğar
Namık Kemal
Instagram'da ben

Metin Sakin

• 404
« Yanıtla #3 : 31 Aralık 2010, 13:12:51 »
Aslında bende bahsetmedim ama avucuma skarpela batırdım  :-[
allahtan çok derin değildi dikiş attırmadan kapandı düzeldi ama daha kötü olabilirdi

Hemen kalınca deri eldiven aldım artık onu kullanıyorum ve daha dikkatliyim  O:-)
Eliyle çalışan işçidir; eli ve kafasıyla çalışan ustadır; eli, kafası ve gönlüyle çalışan sanatkârdır.

spyderCollector

• 2758
  • mehmet 1967
  • Meslek: mimar
  • Yer: Kocaeli
« Yanıtla #4 : 31 Aralık 2010, 13:59:20 »
bu de-Walt eldivenlerden ben de almıştım Metin, yaklaşık 6-7 aydır kullanıyorum, kullandıkça güzelleşiyor..
bu markanın bu eldivenleri sanki kalitenin son noktası, sokakta günlük dahi kullanılabilir,
biraz paraya kıyacak tüm arkadaşlara da tavsiyemdir.

bir de  üzeri kıauçuk punto lu kesilmez eldivenler aldım,
eli sıkı sarıyor ve kesilmiyor, üzerindeki noktasal kauçuk puntolar da malzemeye (profil) yapışıp elinizden kaydırmıyor  :2up

özellikle bıçağın son aşamalarında çalışmak için tavsiye ederim

http://www.iges.com.tr/3/69/365/395/kesilmeye-ve-kaymaya-dayanikli-eldiven.html

« Son Düzenleme: 31 Aralık 2010, 14:01:19 Gönderen: mehmetşentürk »
'' Kem Alat'la, Kemalat  olmaz ! ''

Metin Sakin

• 404
« Yanıtla #5 : 31 Aralık 2010, 14:02:50 »
Kesilmez dediğiniz içi zincir örgü mü?
kasaplar için vardı ama onlarla alet tutmak imkansız sizin dediğiniz
içi zincir örgülü ise banada lazım
nerden kaça aldınız ?

spyderCollector

• 2758
  • mehmet 1967
« Yanıtla #6 : 31 Aralık 2010, 14:06:00 »
Kesilmez dediğiniz içi zincir örgü mü?
kasaplar için vardı ama onlarla alet tutmak imkansız sizin dediğiniz
içi zincir örgülü ise banada lazım
nerden kaça aldınız ?

zincirli değil, verdiğim linki bir inceleyin. aynı isim altında googleden biraz daha araştırılabilir.
zannedersem elastiki kevlar örgü ve eli sıkı sarıyor, bıçak kesmiyor (çok aşırı da zorlayıp denemedim)

koçtaş tan 15- 20 TL arası bir fiyata almıştım.

birkaç link daha.
http://www.firmasayfasi.com/urun/sea/maxigard-5-foam-kesilmez-eldiven/
http://www.isguvenligi-ins.com/kevlar-nomex.php
http://www.mertsan.net/025/is.htm

bu da içerisinde çelik teller olanı:
http://www.eyb.com.tr/urun.aspx?uid=717
« Son Düzenleme: 31 Aralık 2010, 14:21:12 Gönderen: mehmetşentürk »

spyderCollector

• 2758
  • mehmet 1967
« Yanıtla #7 : 31 Aralık 2010, 14:44:27 »
Bu konu hakkında kesilmez eldivenler diye yeni bir başlık açarak devam ettim Metin,
ilgilenen veya ileride üye olacak tüm arkadaşların da faydalanması için

:)

Kaya

• 2867
  • Meslek: technik
  • Yer: Frankfurt
« Yanıtla #8 : 06 Ocak 2013, 22:53:46 »
Selamlar eldivenle ilgili bir kazayida ben anlatmak isterim. Hilti matkap ile calisirken nasil olduysa sag elimdeki eldiveni serce parmagindan matkabin ucuna doladi tabii hemen durdurdum ama makina güclü ve torklu döndügünden durmadi sonanda eldiven elimden yirtilip cikti parmagim tersine dogru dönmüstü  .doktor rontgen falan derken kapsul zedelenmis parmagim biraz egri kaldi .eldiven tamamen bir koruma degil matkap,torna gibi takimlarla calisirken azami dikkat gerekiyor.
Baska bir hikaye  bir montaj esnasinda zimba ile konik pim cikarmam gerekiyordu.ugrasanlar bilir bela birseydir.pim ilk vurusta cikmadigindan kafasi percinlesmis çikmasi dahada zorlasmisti daha buyuk bir cekicle bir daha denedim  bu seferde zimbayi tam tutturamayip elime kacirdim cekici  can yanmasi ve sinirle birlikte bir daha vurdum zimbanin arkasindan kopan ufak bir parca gözüme saplandi disardan gorunen 1 mm capinda bir parcanin
Gözümün beyazina saplanmis olmasiydi  doktora gittigimde 4 mm uzunlugu oldugunu
Gördüm saolsun gözdoktorum verilmis sadakan varmis dedi
Simdi burada calisirken zaten bütün güvenlik ekipmanlarini zorunlu kullaniyorum ama güvenlik önceliktir
Öncelik..!
Alimler seyre dalar ,cahil olan dostluk düsmanlik arar

« Yanıtla #9 : 06 Ocak 2013, 23:01:50 »
Selamlar eldivenle ilgili bir kazayida ben anlatmak isterim. Hilti matkap ile calisirken nasil olduysa sag elimdeki eldiveni serce parmagindan matkabin ucuna doladi tabii hemen durdurdum ama makina güclü ve torklu döndügünden durmadi sonanda eldiven elimden yirtilip cikti parmagim tersine dogru dönmüstü  .doktor rontgen falan derken kapsul zedelenmis parmagim biraz egri kaldi .eldiven tamamen bir koruma degil matkap,torna gibi takimlarla calisirken azami dikkat gerekiyor.
Baska bir hikaye  bir montaj esnasinda zimba ile konik pim cikarmam gerekiyordu.ugrasanlar bilir bela birseydir.pim ilk vurusta cikmadigindan kafasi percinlesmis çikmasi dahada zorlasmisti daha buyuk bir cekicle bir daha denedim  bu seferde zimbayi tam tutturamayip elime kacirdim cekici  can yanmasi ve sinirle birlikte bir daha vurdum zimbanin arkasindan kopan ufak bir parca gözüme saplandi disardan gorunen 1 mm capinda bir parcanin
Gözümün beyazina saplanmis olmasiydi  doktora gittigimde 4 mm uzunlugu oldugunu
Gördüm saolsun gözdoktorum verilmis sadakan varmis dedi
Simdi burada calisirken zaten bütün güvenlik ekipmanlarini zorunlu kullaniyorum ama güvenlik önceliktir
Öncelik..!
Herkese önerim; dönen aletlerle çalışırken ( Sütun matkap, el matkabı, torna freze vs.) hiç bir tür eldiven kullanmayın, herhangi bir durumda eldiveni kaptırırsanız, en iyi olasılık parmak kırılmasıyla sonuçlanıyor. Elde eldiveni kaptırma sonucu, kopan parmak, kırılan bilek örnekleri çok fazla.

tarpoon

• 4739
« Yanıtla #10 : 06 Ocak 2013, 23:08:28 »
tornada uzun sarkmış bır kazakla çalışan ustamızın son halını gördum. keske gormeseydım dıyorum  :(    ayrıca duvara çıvı çakmak bıze  ne kadar basıt gözukuyor değilmı..?
bu basıt işi yaparken çekıcın yan vurulmasıyla seken çıvıden kör olanlar var.
benım için ufağı olsun buyuğu olsun her iş risklıdır.   bazen bende gözluk falan takmıyorum unutuyorum yada usenıyorum. sadece aklıma gecırdığım kazayı ve yaşadıklarımı getırınce fıldır fıldır gözluk aramaya başlıyorum  ;)
“ İnsanları kandırmak, kandırılmış olduklarına ikna etmekten daha kolaydır ”    :)

SertacMezereli

• 1256
  • Yer: Mersin
« Yanıtla #11 : 06 Ocak 2013, 23:33:14 »
Benimde bir tanıdığımın amcası  çekiç ve murç kullanırken murçtan sıçrayan parça gözüne geliyor ve adam kör oluyor.O olayı duyduktan sonra çivi çakerken bile dikkat ediyor gözlük kullanmaya özen gösteriyorum.Küçük işler büyük kazalara sebebiyet verebiliyor çok dikkat etmek lazım.
"Zor olduğu için cesaret edemediğimiz şeyler, aslında biz cesaret edemediğimiz için zordur..."

Çalışan iki el, dua eden binlerce elden daha çok iş yapar.