Bıçak Sanatı - Forum

bulaşık makinası ve yanma

ZENON

• **
  • 89
  • Meslek: jeoloji mühendisi
  • Yer: Hakkari
bulaşık makinası ve yanma
« : 22 Mart 2015, 02:38:43 »
Öncelikle bıçaktan anlamaya ve anlamaya çalışırken  bu işin beynimi durduracak kadar karışık olduğuna kanaat getirdim.
Formda dolaştım ama kafama takılan sorulara cevap bulamadım.
1. sorum bulaşık makinesi ne yapıyorda bıcakları köreltiyor. ya çatal kaşık takımı aldık emsan adam dedi bulaşık mak yıkma bıçakları körelir bende inadına yıkadım ve köreldi mantığım almıyor yani 65 c derece çeliğe ne yapabilir yada yapan detarjan aşındırmasımı anlamdım.
2. sorum çarklı taşlarda bilenirken bıçak nasıl yanar sonuçta o bıçak eriyor dövülüyor ve soğuyor yani çarktaki yanma öyle olmalıki erime sıcaklığına ulaşıp sogusun ve bozulsun.
çoğu kişi belki bu sorularımı amatörce bulup gülecek ama vallahi ben anlayamadım çözemedim
Bilmek anlamak yetmez ben yapmanın aciliyetine inanırım!

deserteagle

• Eylem Cengiz, 49
  • 9533
  • Meslek: elektronik ve hab. müh.
  • Yer: İstanbul, Kırklareli
Ynt: bulaşık makinası ve yanma
« Yanıtla #1 : 22 Mart 2015, 06:35:09 »
Öncelikle bıçaktan anlamaya ve anlamaya çalışırken  bu işin beynimi durduracak kadar karışık olduğuna kanaat getirdim.
Formda dolaştım ama kafama takılan sorulara cevap bulamadım.
1. sorum bulaşık makinesi ne yapıyorda bıcakları köreltiyor. ya çatal kaşık takımı aldık emsan adam dedi bulaşık mak yıkma bıçakları körelir bende inadına yıkadım ve köreldi mantığım almıyor yani 65 c derece çeliğe ne yapabilir yada yapan detarjan aşındırmasımı anlamdım.
Kanaatim, makinalarda kristaler de çizildiğine göre deterjan içinde aşındırıcı bir şeyle olmalı.

2. sorum çarklı taşlarda bilenirken bıçak nasıl yanar sonuçta o bıçak eriyor dövülüyor ve soğuyor yani çarktaki yanma öyle olmalıki erime sıcaklığına ulaşıp sogusun ve bozulsun.
çoğu kişi belki bu sorularımı amatörce bulup gülecek ama vallahi ben anlayamadım çözemedim

Yanar sözündeki yanma belki de daha korkutucu olsun diye söylenmiştir, yoksa çeliğin menevişleme sıcaklıklarını bile görseniz ağzın sertliğine zarar verebilirsiniz, yani aşırı ısıtılan ağzın yumuşaması ve dolayısıyla körelmesi söz konusu olabilir.
Barika-i hakikat müsademe-i efkardan doğar
Namık Kemal
Instagram'da ben

ZENON

• **
  • 89
« Yanıtla #2 : 22 Mart 2015, 16:08:48 »
Anladım hocam ama bulaşık makınası kafama tam oturmuyor sapları mahvediyor bunda hemfikiriz ancak 5 yada 6 kez keskin bir bıçağı detarjansız makinada yıkayacagım hanım biraz kızacak ama olsun en güzeli deney ve tecrübe :D

Emrah

• 1435
  • Meslek: Elektrik Pano
  • Yer: Antalya-1980
« Yanıtla #3 : 22 Mart 2015, 16:28:00 »
Suyun bir aşındırma etkisi vardır. Bir de tazyikli su daha etkili. Mesela oto yıkama makinalarını yakın tutunca boya kalkar. Hatta insan tenini kestiği örnekleri var. Deterjan da su da tamamen çözünmüyor, sadece suya karışıyor ve mikro parçalar zımpara etkisi yapıyor. Bardakların çizildiği gibi bıçakta köreliyor
Her zaman doğru söyle ki, ne dediğini hatırlamak zorunda kalmayasın...

ZENON

• **
  • 89
« Yanıtla #4 : 22 Mart 2015, 16:32:12 »
doğrudur emrah hocam ayrıca oto yıkama makinası elimi kesti hemde jilet kadar keskin oluyor şoka girmiştim derin bir kesikti. bazı firmalar sadece katı el sabunu öneriyor bu yüzden galiba

Volkan

• 1053
  • A. Volkan PAZ
  • Meslek: Tekniker
  • Yer: Malatya
« Yanıtla #5 : 23 Mart 2015, 00:01:38 »
Arı olarak bulaşık makinesi tuzu da aşındırmanın bence en etkili elemanı. Deterjansız yıkamada acaba tuz varmıydı?
Emniyetsiz çalışmak, hastaneden sevk almaktır. Önce iş güvenliğimiz !!!

ZENON

• **
  • 89
« Yanıtla #6 : 23 Mart 2015, 00:06:13 »
daha detarjansız yıkamadım ama makinede hep tuz bulunuyor ancak o zaten kireci tutuyor eğer tuz aşındırıcı dereceye ulaşsa tencerelerede zarar verir

a.yuce

• *
  • 1121
  • Ahmet - Yaş: kırk küsür
  • Meslek: Elektronik
  • Yer: Istanbul
« Yanıtla #7 : 23 Mart 2015, 00:14:14 »
Tuz yıkama sırasında kullanılmıyor. Suyun içerisindeki kireci tutan bir reçine kutusu var makinede. Bu reçine üzerinde fazlaca kireç birikip özelliğini kaybetmesin diye belli aralıkla tuzlu su ile reçine kutu yıkanır ama bu su anında tahliye edilir. Makinede arıza olupta tuz kutusu kaçırmıyor ise içeride tuz olmaz yani. 3 ü bir arada tabletlerde nasıl oluyor tam emin değilim, sormam lazım.

Bardak çizilme olayına gelince, kalitesiz bardak, yanlış su sertliği ayarı yahut su yumuşak olmasına rağmen üçü bir arada tablet kullanmaktan ileri geliyor. Su fazla yumuşatılır ise deterjan aşırı aktif hale gelip bardakları yiyor. İçerideki su basıncı oto yıkamalarınki gibi fazla değil, yoksa kap kacak sağlam kalmazdı.

Max. 70C sıcaklığa çıktığı için, şimdiye kadar bulaşık makinesinde yıkamanın bıçağın namlusuna zarar vereceğine hep bir şehir efsanesi gözüyle bakmıştım. Ama deterjan mikro olarak kesici ağıza zarar verebilir mi bilmiyorum. Makinede yıkayp öncesi ve sonrasına mikroskop altında bakmak lazım.
« Son Düzenleme: 23 Mart 2015, 00:19:00 Gönderen: a.yuce »
Mükemmelliğe eklenecek birşey kalmadığında değil, çıkartılacak birşey kalmadığında erişilir.

ZENON

• **
  • 89
« Yanıtla #8 : 23 Mart 2015, 00:18:42 »
hocam bence yanlışınız var . suyu her defasında tuz haznesınden geçiriyor ama tuzu suya bırakmıyor tabiki makinenın tam ayarlarının yapılması lazım bu gerçekten bıraz karısık her makinada bu ayar var ama cok farklı yapılıyor. bir defasında ben suyu en yumusak hale getirmek için ayarını yapmıştım yanlız bu seferde su okadar kireçsiz hale gelmişki tuzda suya az miktarda karısmıs ve herseyın uzerınde leke vardı . sordum ve arastırdım su sertlik ayarını yaptım anında düzeldi. 3ü birarada tablet i eğer makine desteklemiyorsa makine ve bulaşıklara zarar vermekten başka hiçbir işe yaramaz yeni makinelerde bu özellık opsiyonel olarak sunuluyor.

a.yuce

• *
  • 1121
« Yanıtla #9 : 23 Mart 2015, 00:22:30 »
o gördüğün leke parlatıcı problemine delalet eder. Tuz lekesi değil, bildiğin su lekeleri onlar.  Tabletler bu konuda biraz sıkıntılı. Parlatıcının ingilizcesi rinse aid tir, yani durulama yardımcısı. Durulama sonrası su lekesi kalmamasını sağlar.
Mükemmelliğe eklenecek birşey kalmadığında değil, çıkartılacak birşey kalmadığında erişilir.

ZENON

• **
  • 89
« Yanıtla #10 : 23 Mart 2015, 00:27:21 »
hayır hocam bu konuda adım kadar eminim su lekesi farklı tuz farklıdır. bulaşık makinasında su sertlık ayarı vardır her makineda vardır

a.yuce

• *
  • 1121
« Yanıtla #11 : 23 Mart 2015, 00:29:14 »
peki sen haklı ol  ;)

Bu arada çarkta bıçak neden "yanıyor" için anahtar kelime menevişleme. Forumda çok yerde geçer.
« Son Düzenleme: 23 Mart 2015, 00:35:18 Gönderen: a.yuce »

ZENON

• **
  • 89
« Yanıtla #12 : 23 Mart 2015, 00:33:57 »
herhalde yaşım biraz ilerleyince tartışmalarda geri vites atmayı öğreneceğim olgunluk bu ama bende biraz telaş var işte :D

« Yanıtla #13 : 23 Mart 2015, 00:56:23 »
herhalde yaşım biraz ilerleyince tartışmalarda geri vites atmayı öğreneceğim olgunluk bu ama bende biraz telaş var işte :D
Var biraz...

ZENON

• **
  • 89
« Yanıtla #14 : 23 Mart 2015, 01:13:06 »
 O:-)

Kaya

• 2867
  • Meslek: technik
  • Yer: Frankfurt
« Yanıtla #15 : 24 Mart 2015, 20:49:46 »
Kurutma ve cilalama aşamasındaki 80 derece üzerine çıkan  ısı bıçağın daha sonradan uygulanan hafif meneviş vazifesi görerek kesici ağızdaki sertlikte ufak düşmelere sebeb olur bu arada tablet tarzındaki deterjanların suyla birlikte bıçağın yüzeyine uyguladığı hafif bir kumlama etkisi  bıçağı deforme edebilecek unsurlardan bir tanesi daha başka bıçak için ekstrem sayılacak 80 derece ve üstü sıcaklıklar kabzayı ve pimlerin aşırı çalışmasına ve yapışan yüzeylerde ayrılmalara sebeb olması bulaşık makinasını bıçaklara büyük düşman haline getiriyor ...
Alimler seyre dalar ,cahil olan dostluk düsmanlik arar

SARI AHMET

• 527
  • Nedim DURMAZ
  • Meslek: harita kadastro teknikeri
  • Yer: kırklareli
« Yanıtla #16 : 24 Mart 2015, 21:07:29 »
Kurutma ve cilalama aşamasındaki 80 derece üzerine çıkan  ısı bıçağın daha sonradan uygulanan hafif meneviş vazifesi görerek kesici ağızdaki sertlikte ufak düşmelere sebeb olur bu arada tablet tarzındaki deterjanların suyla birlikte bıçağın yüzeyine uyguladığı hafif bir kumlama etkisi  bıçağı deforme edebilecek unsurlardan bir tanesi daha başka bıçak için ekstrem sayılacak 80 derece ve üstü sıcaklıklar kabzayı ve pimlerin aşırı çalışmasına ve yapışan yüzeylerde ayrılmalara sebeb olması bulaşık makinasını bıçaklara büyük düşman haline getiriyor ...

kaya abi hanım ben yapma dedikçe bıçakları ısrarla makineye atıyordu kabzeleri bozuluyor bıçaklar deforme oluyor desemde ,şimdi de yeni kabze malzemesi aldıkça ve ya buldukça kendine ahşap beğenip bundan yaparsın diyor :D :D 8)
KÖR BIÇAK YOKTUR  BİLENMEMİŞ BIÇAK VARDIR
Nedim DURMAZ

balıkcı

• 1123
  • murat yımaz
  • Meslek: bileme ustası
  • Yer: kütahya
« Yanıtla #17 : 24 Mart 2015, 22:24:09 »
benim çalıştıgım yede 7/24 bulaşik makınası testı yapılmakta orada şahıt oldugum birşey bazı catal ve kaşiklarda  1/2 mm aşindıgını bilirim  :o
arkadaşlar bileme işi yaptıgımdan dolayı kurbana kadar younluk davam kütahya buluşması için merak edılen her konuda araya bılırsınız tel 0 536 698 28 31

ZENON

• **
  • 89
« Yanıtla #18 : 24 Mart 2015, 23:49:12 »
kaya abi kafamda sonunda oturdu. büyü varmış gibi bozuyor makine anladım sayılır

Kaya

• 2867
  • Meslek: technik
  • Yer: Frankfurt
« Yanıtla #19 : 25 Mart 2015, 00:05:21 »
Ben kesinlikle atılması taraftarı olmam .yemek takımındaki bıçaklar bir derece ama keskin olan ve çeliğin  yapısının önemli olduğu durumlardaki bıçakları asla atmamalı..ahşap kabzalı bıçakların ölümcül düşmanıdır..
« Son Düzenleme: 25 Mart 2015, 00:07:13 Gönderen: Kaya »
Alimler seyre dalar ,cahil olan dostluk düsmanlik arar