Bıçak Sanatı - Forum

Eksik bi şey var mı ?

Razhel

• *
  • 3
  • Meslek: Üniversite
  • Yer: Samsun-Ordu
Eksik bi şey var mı ?
« : 12 Mart 2015, 19:03:19 »
İyi akşamlar.Sabitlenmiş bi konu gördüm forumda ''profesyonel atölye için aletler'' diye.%90'nı nı ilk defa duydum :) .Şimdi ben tamamen el yeteneğine dayanmasını istiyorum yoksa fabrika çıkışlıdan farkı kalmaz mantığıyla.Yani elinize alıp 'bu bıçak benim eserim' diyebiliceğiniz derecede kısıtlı imkanlar.Makineye bağlı kalmamak yani.Bunun için ben size elimdekileri sayayım sizde bana şu şu eksik diyin.
1-Matkap
2-Spiral
3-Her boy her cins eğe,her boy zımpara (bir çuval  :D )
4-Ahşap törpü
5-Ahşap yapıştırıcı ve epoxy(ismi yanlış olabilir şu kabzaya döktüğünüzden)
6-Bol miktarda sap için akçaağaç,ceviz,yılan...
7-D2 lama,damascus lama
8-Taşlama motoru
9-Ocak ve tüp
10-Çok amaçlı el aleti (black decker)
11-Her boy mengene ve bileme taşı
12-Sabır :)

Şimdi bunlar var.Ama forumda bıçak yapan kişilerin %70 inde bant zımpara olduğunu farkettim.Şimdi genel anlamda size bir iki sorum olucak .
1-Bu aletlerle çalışılmaz mı ? yani illa bant zımpara olması gerekliyse alırımda önemli olan el emeği..12. maddeye bakarsanız :)
2-Damascusu desenlerinin ortaya çıkarılması için batırdıkları sıvı nedir ? nerden bulunur ? Damascus ısıl işlemdeyken üstüne dökülen tuz gibi şey nedir ? nerden bulunur ?
3-Ocakta demiri kızdırıp suya batırdığınız işlemin adı ısıl işlemmi oluyor ? yoksa ısıl işlem başka bişeymi ? (Fırın gibi şeyleri görünce söyledim :) )
4-Bıçak konusunda bu en iyi çeliktir diyebileceğiniz bir çelik varmı ?..(D2 ve damascus açısından)

Kolay gelsin O:-)

Osman Kurt

• 6285
  • Yer: İstanbul / Gaziosmanpaşa
Ynt: Eksik bi şey var mı ?
« Yanıtla #1 : 12 Mart 2015, 19:20:00 »
Dediklerinizle çok güzel bıçak yapılır bant zımpara kesinlikle şart değil.

Soruların yanıtlarını bol bol okumayla bulacaksınız.Sabırlı olun ve okumaya devam edin. :2up
Bizim silahımız bilgidir, ve mermiler ise sözlerimiz. Lakin kurşun geçirmezmiş, sizin beyinleriniz.
İstanbul / Gaziosmanpaşa
Bütün ümidim gençliktedir.
Mustafa Kemal ATATÜRK
Instagram

a.yuce

• *
  • 1121
  • Ahmet - Yaş: kırk küsür
  • Meslek: Elektronik
  • Yer: Istanbul
Ynt: Eksik bi şey var mı ?
« Yanıtla #2 : 12 Mart 2015, 20:44:29 »

1-Bu aletlerle çalışılmaz mı ? yani illa bant zımpara olması gerekliyse alırımda önemli olan el emeği..12. maddeye bakarsanız :)
2-Damascusu desenlerinin ortaya çıkarılması için batırdıkları sıvı nedir ? nerden bulunur ? Damascus ısıl işlemdeyken üstüne dökülen tuz gibi şey nedir ? nerden bulunur ?
3-Ocakta demiri kızdırıp suya batırdığınız işlemin adı ısıl işlemmi oluyor ? yoksa ısıl işlem başka bişeymi ? (Fırın gibi şeyleri görünce söyledim :) )
4-Bıçak konusunda bu en iyi çeliktir diyebileceğiniz bir çelik varmı ?..(D2 ve damascus açısından)

Kolay gelsin O:-)
1. Çalışılır, elinizdekiler fazlası ile yeterli. Çok fonksiyonlu alete pek iş düşmez.
2. Damascus u biraz daha el alışkanlığı kazandıktan sonraya bırakın bence.
3. Sayılır, ısıl işlem ayrı bir uzmanlık karbon çeliklerini kendiniz deneyebilirsiniz ama D2 yi ısıl işlem için Taner Usta ya gönderebilirsiniz.
4. En iyi çelik bulabildiğiniz çeliktir. D2 ile başlayın temini nisbeten kolay.
Mükemmelliğe eklenecek birşey kalmadığında değil, çıkartılacak birşey kalmadığında erişilir.