eline sağlık usta boynuz sap geleneğinin ülkemize trakya dan girdiği söyleniyor ama bizde belki 150 senelik laz kamaları var onlarında sapı geyik,koç ,manda boynuzundan yapılmış buralarada trakyalı bıçak ustalarının gelmiş olabileceğine ihtimal vermiyorum pek.boynuza gelince kesilen koçun yaşına göre boynuz kalitesi değişir.daha yeni kurbanlık yaşına gelmişse boynuz yumuşak olur zımpara yaparken sadece zımpara doldurur.4.5, 5 yaşını geçmişsede içi koflaşmaya başlar ortadan dikine biçildikten ve yumuşatıldıktan sonra kama kınlarını kaplamada kullanılır çok güzel zımpara tutar ve kının kaplamasında güzel durduğunu söyleyebilirim ama pıçak sapı olmaz.saplık boynuz ise 2den 4 yaşına kadarki koçlardan en kaliteli biçimde elde edilebilir.hem az zımparalandığında kendinden parlaklığı vardır hemde diğerlerine göre daha dayanıklıdır.