Bıçak Sanatı - Forum

uzun yay

maytir

• 288
    • ARTVENTURE Reklam Tasarım
  • Meslek: Grafik Tasarımcı - KRAV MAGA Eğitmen
  • Yer: İstanbul
Ynt: uzun yay
« Yanıtla #20 : 05 Mart 2015, 19:45:14 »
Kolay gelsin, yapacağınıza inanıyorum.
Oğlumla birlikte okçuluk yaptığımda hatırladığım, yayda en çabuk nişangahlar bozuluyordu (kulüpteki genel kullanım yaylarındaki ucuz olanlar tabi) bir süre sonra atış vibrasyonu nedeni ile sağı solu gevşemeye ve nişan tutmamaya başlıyor. Bu bakımdan nişangahı göreceli aluminyum dışında biraz daha sağlam bir materyalden yapmanız faydalı olacaktır.
Sonrasında tabi oklar. Oklar bozulmasa bile çocuk büyüdükçe kol boyuna göre oklarını da uzatmak gerekiyor :))
Mustafa Aytır
10-02-1971 - İSTANBUL
https://www.instagram.com/atolye_maytir/

Emrah kent

• 641
  • Meslek: karasör
  • Yer: izmir
« Yanıtla #21 : 05 Mart 2015, 19:52:03 »
güzel olmuş çizimleri vardı bende ama baslamak nasıp olmadı hiç :)

Ali İÇER

• 228
  • El işi demek emek demek alın teri demektir
  • Meslek: serbest
  • Yer: Ankara
« Yanıtla #22 : 05 Mart 2015, 19:56:14 »
Kolay gelsin, yapacağınıza inanıyorum.
Oğlumla birlikte okçuluk yaptığımda hatırladığım, yayda en çabuk nişangahlar bozuluyordu (kulüpteki genel kullanım yaylarındaki ucuz olanlar tabi) bir süre sonra atış vibrasyonu nedeni ile sağı solu gevşemeye ve nişan tutmamaya başlıyor. Bu bakımdan nişangahı göreceli aluminyum dışında biraz daha sağlam bir materyalden yapmanız faydalı olacaktır.
Sonrasında tabi oklar. Oklar bozulmasa bile çocuk büyüdükçe kol boyuna göre oklarını da uzatmak gerekiyor :))

Saygılar Mustafa kardeşim çocukların biri 20 biri 14 yaşında ikiside yeterince büyüdüler boyları neredeyse benimle bir :) artık dahada uzarlarsa yapabilecek birşey yok herşeyi büyüteceğiz :)
Aramadan mesaj atın ben size dönerim Tüm fuzuli işlerin ustası :)

maytir

• 288
    • ARTVENTURE Reklam Tasarım
  • Meslek: Grafik Tasarımcı - KRAV MAGA Eğitmen
« Yanıtla #23 : 05 Mart 2015, 20:01:40 »
Ooo, maşallah haklısınız büyümüşler artık. Oğlum başladığında 12 yaşında bir çocuktu, şimdi 14 yaşında buyumu geçti. Okçuluğu bıraktı ama yayı duruyor hala. Bir ara oklarını yeni kol boyuna göre yenileyeceğiz, yayın ayarlarını da güncelleyeceğiz. Bahaneyle artık bende yayı kullanabileceğim :)
Mustafa Aytır
10-02-1971 - İSTANBUL
https://www.instagram.com/atolye_maytir/

Ali İÇER

• 228
« Yanıtla #24 : 05 Mart 2015, 21:44:06 »
Nasıl birşey olacağının resimlerini bana atarsnız yiğenime hediye mahiyetinde yapmak isterim

Ali İÇER

• 228
« Yanıtla #25 : 05 Mart 2015, 23:13:22 »
Yapım aşamalarından birkaç resim

a.yuce

• *
  • 1121
  • Ahmet - Yaş: kırk küsür
  • Meslek: Elektronik
  • Yer: Istanbul
« Yanıtla #26 : 05 Mart 2015, 23:20:03 »
Maşallah.
Mükemmelliğe eklenecek birşey kalmadığında değil, çıkartılacak birşey kalmadığında erişilir.

Ali İÇER

• 228
« Yanıtla #27 : 05 Mart 2015, 23:20:17 »
Bu ilk yaptığımız tek parça long bow yani uzun yay :D

Hasan BAHCİVAN

• 1474
  • Meslek: Öğretmen
  • Yer: Kayseri
« Yanıtla #28 : 05 Mart 2015, 23:24:44 »
Elinize sağlık gerçekten harika işler hele yaptığınız iş makineleri diyecek söz bırakmıyor. Acaba pvc den yay yaptınız mı bende öyle bir işe girişmek istiyorum ama bir takım dilini anlamadığım videolardan başka bilgi bulamadım atış kabiliyeti nasıl uğraşmaya değer mi ya da kullanılan pvc malzeme bizim kullandığımız normal su boruları mı merak ettiklerim arasında bir de şimdi sizin yaptıklarınızdan sonra böyle bir işe mi girişsem kafam karmakarışık oldu :)
O iyi insanlar o güzel atlara binip çekip gittiler. Demirin tuncuna, insanın piçine kaldık.

Ali İÇER

• 228
« Yanıtla #29 : 05 Mart 2015, 23:32:50 »
Hasan bey merhabalar pvc den yapılan yay örnekleri çok fazla var , fakat pvc den yapılan yayların atış kabileyeti ve lb leri çok düşük üç adım öteye ok atmak isterseniz o başka tabiiki . Pvc den yapılan yaylar bildiğimiz su tesisat boruları ama tafsiye etmem . Benim yaptığım türden yapmak istersenizde seçeceğiniz ağaç türüne dikkat etmeniz gerekir örneğin Akça ağaç dişbudak kayın ceviz gibi sert ağaçlarla yapmanız gerekir ben dişbudak ağacından yaptım ağacın özelliği çok sert olması suya karşı aşırı dayanıklı olmasının yanında çok sert ve işlenmesi zor olan bir ağaç türüdür ama başlayıpta yaparsanız ömürlük olur yani torununuza bile miras bırakabilirsiniz :) ama isterseniz size birtane yapabilirim Saygılar 

egeleme_rampasi

• *
  • 1570
  • Mustafa Ünal
  • Meslek: Memur
  • Yer: Merzifon
« Yanıtla #30 : 05 Mart 2015, 23:40:29 »
Vaay, çok güzel. Tebrikler. Ahşap ilgi alanım olmasa da bunu çok beğendim. İyi yapılmış bir iş hem göz hem gönül okşuyor. Elleriniz dert görmeye...

Hasan BAHCİVAN

• 1474
  • Meslek: Öğretmen
  • Yer: Kayseri
« Yanıtla #31 : 05 Mart 2015, 23:43:53 »
Ali abi ince teklifiniz için çook teşekkür ederim ama sizi zahmete sokmak istemem onun yerine burdan rehberlik ederseniz bizlerde yapımını tecrübe etmiş oluruz. O halde soru yağmuruna başlayabilirim sanıyorum :) yaylarda el ike tuttuğumuz kısım sanıyorum kabza kısmı kabza ile diğer yan kısımlar ayrı parça mı olmalı, ben kısa yay seviyorum bu düzende kısa olmasının mahsuru var mı, geleneksel türk yayında yüzel sığır tendomu ve manda boynuzu ile kaplanıyor ve ters eğim veriliyor ama bunda sanıyorum öyle birley yok ve bu durumda yay zamanla kabiliyetini kaybetmez mi ve bu yayda da kullanılmadığı zaman çile çıkartılıyor mu? Kusura bakmayın çok soru sordum :) bir de kullanılabilecek ağaç seçeneklerini söylerseniz bende temin etmeye çalışırım. Teşekkür ederim
O iyi insanlar o güzel atlara binip çekip gittiler. Demirin tuncuna, insanın piçine kaldık.

Ali İÇER

• 228
« Yanıtla #32 : 05 Mart 2015, 23:55:31 »
Evet kabza kısmı elle tutulan kısım oluyor.Modern yaylarda kabza ile yay limb leri yani yay kanatları ayrı olur tekparça olan yaylar geleneksel yaylar mesela osmanlı yayı, ingiliz long bow ları. tekparça olup ta modern olan sadece  makaralı yaylar vardır isterseniz modern yaya da makara taka bilirsiniz ama yani parçalana bilen yaya ama bu özel bir modifikasyon gerektiriyor long bowlar kısa olmaz çünkü yay uzadıkça esneme kabiliyeti artıyor kısa yayın çekiş uzunluğu long bowlaragöre az olur o yüzden kısa yay istiyorsanız elinize 3 seçenek var ya osmanlı yayı yapıcaksınız ya modern kısayay yapıcaksınız kanatları eğimli olanlardan yada makaralı yay ALACAK sınız.Yayı kullandıktan sonra kirişini(çile) çıkarırsanız yay hiçbir zaman özelliğini yitirmez kabiliyeti düşmez.Eğer osmanlı yayı yapmaya karar verirseniz bir yayı yapmanın en makbul zamanı 4 yılda bitiyor  ;D yinede siz yapmaya karar verirseniz size dişbudak ağacını tafsiye ederim

atikmehmet

• 1212
  • Mehmet ATİK - 1984
  • Meslek: Şehir Plancısı
« Yanıtla #33 : 06 Mart 2015, 00:58:04 »
Oy oy ellerinize sağlık bu ne güzel fikir ne güzel işçilik. Şimdi nasıl özendim. Bir aralar deli gibi kendi kendime yapmak için az koşturmadım bunun planlarının peşinden. çok hevesliydim ama nasip olmadı. Şimdi görünce yapılabildiğini hele ki böyle güzel yapıldığını, çok imrendim. Maşallah ellerinize kollarınıza sağlık. Ama artık yapmak gerek bir cesaret oldunuz, örnek oldunuz İnşallah bende ilerde yapabilirim 
Nece yitik biçek erse öz sapın yonumas
www.instagram.com/atik_mehmt/
www.mehmetatik.com

Ali İÇER

• 228
« Yanıtla #34 : 06 Mart 2015, 01:05:21 »
Oy oy ellerinize sağlık bu ne güzel fikir ne güzel işçilik. Şimdi nasıl özendim. Bir aralar deli gibi kendi kendime yapmak için az koşturmadım bunun planlarının peşinden. çok hevesliydim ama nasip olmadı. Şimdi görünce yapılabildiğini hele ki böyle güzel yapıldığını, çok imrendim. Maşallah ellerinize kollarınıza sağlık. Ama artık yapmak gerek bir cesaret oldunuz, örnek oldunuz İnşallah bende ilerde yapabilirim
Yorumunuz için teşekkür ederim neden olmasın eminimki sizde yaparsınız yeterki karar verin . Birde resimlere dikkat ettinizmi enson resimde okun yaydan çıkmış ve haret halindeki görüntüsü var dikkatlice bakarsanız görürsünüz engüzeli de işte o andır

atikmehmet

• 1212
  • Mehmet ATİK - 1984
  • Meslek: Şehir Plancısı
« Yanıtla #35 : 06 Mart 2015, 14:23:54 »
Yorumunuz için teşekkür ederim neden olmasın eminimki sizde yaparsınız yeterki karar verin . Birde resimlere dikkat ettinizmi enson resimde okun yaydan çıkmış ve haret halindeki görüntüsü var dikkatlice bakarsanız görürsünüz engüzeli de işte o andır

Hiç dikkat etmemişim ben ona :). Yavaş çekimde daha önce izlemiştim okun çıkış anını. Her ne kadar kolay gözükse de yavaş çekimde okun ne denli bir zorluğa meydan okuyarak hareket ettiği anlaşılıyor. Dediğiniz gibi güzel andır. Her ne kadar amatör olup işin daha en başında olsam da benim en beğendiğim an okun çıktığı anla hedefe vardığı an arasındaki o kısacık ama derin merak, temenni, dua anıdır :)
Nece yitik biçek erse öz sapın yonumas
www.instagram.com/atik_mehmt/
www.mehmetatik.com

hüseyin75

• 937
  • Yer: Silifke
« Yanıtla #36 : 06 Mart 2015, 20:51:20 »
Cocuklariniz sizin gibi babalari oldugu icin cok sansli. Helal olsun.

Ali İÇER

• 228
« Yanıtla #37 : 06 Mart 2015, 22:04:39 »
Cocuklariniz sizin gibi babalari oldugu icin cok sansli. Helal olsun.

Teşekkür ederim Hüseyin kardeşim, böyle evlatlarım olduğu için bende enaz onlar kadar şanslıyım

SERDAR

• 259
  • Meslek: Özel Sektör Çalışanı (Orman Ürünleri)
  • Yer: ANTALYA
« Yanıtla #38 : 06 Mart 2015, 23:42:33 »
Ali abi benim projemi çalmışssın  :'( şaka şaka
Abi ellerine sağlık mükemmel olmuş. Şaka bir yana bende makaralı bir crossbow (tataryayı) yapmak için malzeme topluyorum bu aralar.

Ali İÇER

• 228
« Yanıtla #39 : 07 Mart 2015, 01:17:48 »
Ali abi benim projemi çalmışssın  :'( şaka şaka
Abi ellerine sağlık mükemmel olmuş. Şaka bir yana bende makaralı bir crossbow (tataryayı) yapmak için malzeme topluyorum bu aralar.

Malzeme temininde yardımcı olabileceğim birşey olursa haber ver elimden geleni yaparım