Bıçak Sanatı - Forum

Kaşık bıçağı ve kuksa

Ynt: Kaşık bıçağı ve kuksa
« Yanıtla #40 : 04 Mart 2015, 23:41:20 »
8) Kabul edin, asıl amacınız bir bardak sahibi olmak değil güzel bir eser çıkarma sürecini yaşamak. İçinize sinecek bir kuksa için bence eskisinden ders aldım deyip yenisine girişin. Ahşap kap vs. oymak da gördüğüm kadarıyla apayrı bir hobi ve bıçakta olduğu gibi püf noktaları muvcut. Ahşabı kurutma yöntemleri, kese kağıtlar, mikrodalgalar, vs. vs. öğrenilecek çok teknik var. Bence bunun da bir kerede bitirilmeyecek bir hobi olduğu kabulüyle uzun soluklu gitmek gerek.
Aynı düşüncedeyim  ;)

Hasan BAHCİVAN

• 1474
  • Meslek: Öğretmen
  • Yer: Kayseri
« Yanıtla #41 : 05 Mart 2015, 00:03:00 »
8) Kabul edin, asıl amacınız bir bardak sahibi olmak değil güzel bir eser çıkarma sürecini yaşamak. İçinize sinecek bir kuksa için bence eskisinden ders aldım deyip yenisine girişin. Ahşap kap vs. oymak da gördüğüm kadarıyla apayrı bir hobi ve bıçakta olduğu gibi püf noktaları muvcut. Ahşabı kurutma yöntemleri, kese kağıtlar, mikrodalgalar, vs. vs. öğrenilecek çok teknik var. Bence bunun da bir kerede bitirilmeyecek bir hobi olduğu kabulüyle uzun soluklu gitmek gerek.
Aynı düşüncedeyim  ;)
Aslında bende aynı düşüncedeyim  :D zaten hemen bir tane yapayım bitsin düşüncesinde değilim bıçak yapmakta olduğu gibi bütüm el becerisiyle yapmaya çalıştığım şeylerden keyif alıyor ve bunun için yapıyorum. O zaman uygun ahşap arayışına koyulalım hemen teşekkürler :)
O iyi insanlar o güzel atlara binip çekip gittiler. Demirin tuncuna, insanın piçine kaldık.

Ertan1979

• 762
  • ERTAN 1979
    • INSTAGRAM
  • Meslek: sağlık
  • Yer: bursa
« Yanıtla #42 : 05 Mart 2015, 00:38:06 »
Anladığım bir konu değil ama bir programda ağaç kabuklarından çam sakızı veya balımı diyorlar yapışjan birşey onu toplayıp ateşte eritiyorlar ve ok yapımında yapıştırıcı olarak kullanıyorlardı çok sağlam kemik gibi oluyordu kuruduğunda bir araştırın derim işinize yaratabilir

freenautilus

• 391
  • Meslek: Fizyoterapist
  • Yer: Ankara
« Yanıtla #43 : 05 Mart 2015, 07:34:35 »
Anladığım bir konu değil ama bir programda ağaç kabuklarından çam sakızı veya balımı diyorlar yapışjan birşey onu toplayıp ateşte eritiyorlar ve ok yapımında yapıştırıcı olarak kullanıyorlardı çok sağlam kemik gibi oluyordu kuruduğunda bir araştırın derim işinize yaratabilir
Reçine,odun külü karışımı. Serdar Kılıç yapıştırıcısı.Olabilir :D
Emrah
Instagram : EDEKO.DESIGN
www.ankaradafizyoterapist.com

Ertan1979

• 762
  • ERTAN 1979
    • INSTAGRAM
« Yanıtla #44 : 05 Mart 2015, 08:47:42 »
Reçine,odun külü karışımı. Serdar Kılıç yapıştırıcısı.Olabilir :D

evet yaa serdar kılıç yapıyordu onu  :2up aslı varsa doğal bir malzeme bence sağlığada zararlı olmaz  yama yapılabilir düşüncesindeyim.  :)

gokhand

• 1137
  • Meslek: Dış Ticaret
  • Yer: ankara
« Yanıtla #45 : 05 Mart 2015, 09:23:32 »
reçine sıcaga gelmez

Ertan1979

• 762
  • ERTAN 1979
    • INSTAGRAM
« Yanıtla #46 : 05 Mart 2015, 09:44:34 »
 Bunları buldum faydalı olabilir. ::)

Kullanılan yöntem: Bu çalışmada doğal malzemeler kullanılarak 6 çeşit yapıştırıcı elde edilmiştir.

Yapıştırcı 1:Bir miktar pirinç haşlanıp 1-2 gün bekletildi.Elde edilen pirinç lapası bir tahta parçasıyla ezilip ara sıra ezilen pirinçlere su damlatılarak ezme işlemine devam edildi. Tamamen ezilmiş pirinçler bir süre sonra suyun da etkisiyle kıvam kazanarak yapıştırıcı haline geldi.

Yapıştırcı 2: Pirinç lapasından elde edilen yapıştırıcının yapışkanlık özelliğini biraz daha arttırmak için bir miktar buğday nişastası eklendi ve bunun yapıştırma özelliğini arttırdığı gözlemlendi.

Yapıştırcı 3: 1 adet yumurta akı, 15 gram buğday nişastası, 15 gram şeker ve 15 damla limon suyu cam bir beherde karıştırılarak yapıştırıcı elde edildi.

Yapıştırcı 4: 1 su bardağı süt üzerine yaklaşık 30 ml sirke eklendi. Daha sonra hafif ateşte ısıtılarak sütün kesilmesi sağlandı. Oluşan heterojen karışım filtre kağıdı yardımıyla süzüldü. Filtre kağıdında kalan yapıştırıcının ana maddesine bir miktar karbonat eklenerek sağlamlığı arttırıldı.

Yapıştırcı 5: Bir kabın içerisine 1/4 bardak soğuk su ve 1/4 bardak un konularak karışana kadar iyice çalkalandı. Oluşan karışım kaynatılarak içine 1/2 çay bardağı şap ilave edildi. Sonra 3/4 bardak sıcak su eklendi. Orta ateşte tekrar kaynayıncaya kadar karıştırıldı. Ocaktan alıp soğutulduktan sonra yapıştırıcı kullanabilir hale geldi.

Yapıştırcı 6: Çam reçineleri toplanarak sıcak su ilavesiyle eritildi.Oldukça yapışkan bir madde elde edildi.
Hazırlanan 6 adet doğal yapıştırıcı örneğinin yapışkanlık özelliklerini test etmek amacıyla hem nitel hem de nicel gözlem yapılmıştır;

Nitel Gözlem:Hazırlanan 6 adet doğal yapıştırıcı örneklerinden az miktarda yapıştırıcı, ince film tabakası şeklinde ayrı ayrı saat camı üzerine yayıldı. Bir süre sonra kurumaya başlayınca yapışkanlık özelliklerini tespit etmek kolaylaştı. Hazırlanan tüm örneklerin yapışkanlık özelliği olduğu gözlemlendi.

Nicel Gözlem:Hazırlanan doğal yapıştırıcıların herbiri ayrı ayrı kullanılarak eşit büyüklükteki iki kağıt parçası birbirine yapıştırıldı ve kurumaya bırakıldı. Aynı büyüklükteki kağıtlar sentetik bir yapıştırıcı olan Pe??gom kullanılarak birbirine yapıştırıldı ve kurumaya bırakıldı. Daha sonra 5N luk ölçme kapasitesine sahip bir dinamometre yardımıyla yapıştırılan kağıtların dayanabildikleri çekme kuvveti belirlendi.

DENEY ÖLÇÜMLERİNİN SONUÇLARI

Hem sentetik hem de doğal yapıştırıcı örnekleri için 5 farklı deneme yapılmıştır.

A) PE??OM İLE: Yapıştırılan kağıtların 2,5N-5N arasındaki çekme kuvvetine dayanabildiği, bunun üzerindeki bir kuvvet uygulandığında kağıdın koptuğu gözlenmiştir.

B) DOĞAL YAĞIŞTIRCILAR

1 NUMARALI YAPIŞTIRICI İLE: 5 Newtonluk kuvvette kopma belirtisi göstermedi.
 2 NUMARALI YAPIŞTIRICI İLE:3,5 Newtonluk kuvvette hafifçe kopmaya başladı ancak 5 Newtonu aşmasına rağmen tamamen ayrılmadı.
3 NUMARALI YAPIŞTIRICI İLE:1 Newtonluk kuvvette koptu.
 4 NUMARALI YAPIŞTIRICI İLE:3 Newtonluk kuvvette kopmaya başladı ve 5 Newtonda koptu.
 5 NUMARALI YAPIŞTIRICI İLE: 5 Newtonluk kuvvette kopma belirtisi göstermedi.
 6 NUMARALI YAPIŞTIRICI İLE: 5 Newtonluk kuvvette kopma belirtisi göstermedi.

gokhand

• 1137
  • Meslek: Dış Ticaret
  • Yer: ankara
« Yanıtla #47 : 05 Mart 2015, 10:01:04 »
Güzel bilgiler fakat bu organik bileşikler sıcak suya gelmez kanaatindeyim .

Ertan1979

• 762
  • ERTAN 1979
    • INSTAGRAM
« Yanıtla #48 : 05 Mart 2015, 10:13:49 »
Güzel bilgiler fakat bu organik bileşikler sıcak suya gelmez kanaatindeyim .
EVET kuruduktan sonra sıcakta ne olur denemeden bilemeyiz  ::) ama ben reçine formülünü sevdim bu yaz toplayıp bir kaç test yapıcam .

Volkan

• 1053
  • A. Volkan PAZ
  • Meslek: Tekniker
  • Yer: Malatya
« Yanıtla #49 : 05 Mart 2015, 11:22:02 »
Aynı düşüncedeyim  ;)
Aslında bende aynı düşüncedeyim  :D zaten hemen bir tane yapayım bitsin düşüncesinde değilim bıçak yapmakta olduğu gibi bütüm el becerisiyle yapmaya çalıştığım şeylerden keyif alıyor ve bunun için yapıyorum. O zaman uygun ahşap arayışına koyulalım hemen teşekkürler :)

Hasan bey madem ahşap arayışına girdiniz benim yaptığım 2 kuksanın biri karaağaç biri de ceviz işçilik yönünden fazla yorulmak istemiyorsanız bu iki ağacı saf dışı bırakın derim. Yeniden şimşir bulabilirseniz çok iyi olur. Şimşiri tavsiye etmemin en büyük nedeni üzerinde bakteri barındırmaması. Ama kolaylık olsun derseniz huş ağacı kullanmanız lazım. neredeyse elma soyar gibi işleyebilirsiniz. Ben Malatya da çok aradım ama maalesef bulamadım.

Aşağıdaki link te benim yaptığım kuksalar mevcut. Açık renkli olan karaağaçtan yaptığım her işi bitirdikten sonra sadece dış kısmını gomalakla cilaladım. Tabi bu fotolarda gomalaksız hali var. Ceviz de ise suyu itmesi için sadece ceviz yağı kullandım. Ceviz yağını sürdükten sonra ise bir yada 2 ay kadar içine herhangi bir sıvı madde koymadım sadece deyim yerinde ise astım kurudu. ;)

http://www.bicaksanati.com/forum/index.php?topic=7005.40
Emniyetsiz çalışmak, hastaneden sevk almaktır. Önce iş güvenliğimiz !!!

Hasan BAHCİVAN

• 1474
« Yanıtla #50 : 05 Mart 2015, 13:05:17 »
Teşekkürler ertan bey formüller çok işe yarar cinsten ben kolay olan birini deneyeceğim bakalım sıcak su da ne tepki verecek. Volkan bey teşekkürler aslında işlemisi zor olması sorun değil belki kolay olursa işten soğurum :) öncelikli amacım şimşir bulmak uygun kalınlıkta elbette bakalım ne bulabileceğim kısmet.
O iyi insanlar o güzel atlara binip çekip gittiler. Demirin tuncuna, insanın piçine kaldık.

deserteagle

• Eylem Cengiz, 49
  • 9533
  • Meslek: elektronik ve hab. müh.
  • Yer: İstanbul, Kırklareli
« Yanıtla #51 : 05 Mart 2015, 13:16:49 »
Nişasta un falan içeren geleneksel sanatlarda kullanılan tarifler var. Bunlar bardakta sorun çıkaracaklardır.
Barika-i hakikat müsademe-i efkardan doğar
Namık Kemal
Instagram'da ben

deserteagle

• Eylem Cengiz, 49
  • 9533
  • Meslek: elektronik ve hab. müh.
  • Yer: İstanbul, Kırklareli
« Yanıtla #52 : 05 Mart 2015, 13:18:43 »
Karnuba mum ve/veya çam reçinesiyle şansınızı deneyebilirsiniz. Ancak sıcak içeceklerle bir arada bunlar da gitmeyecektir.
Barika-i hakikat müsademe-i efkardan doğar
Namık Kemal
Instagram'da ben

freenautilus

• 391
« Yanıtla #53 : 06 Mart 2015, 12:17:14 »
Kendi kullandığım "kleiberit 303" d3 tutkal için firmadan cevap geldi. Amerikan FDA onaylıymış. Rahatlıkla kullanabilirsiniz dediler. Ben sertifikayı okudum. Anladığım kadarı ile indirekt kontakt olarak dahagüvenli. Örneğin ekmek tahtası falan yaparken rahatlıkla kullanılabilir.
Emrah

Hasan BAHCİVAN

• 1474
« Yanıtla #54 : 06 Mart 2015, 13:19:28 »
Karnuba mum ve/veya çam reçinesiyle şansınızı deneyebilirsiniz. Ancak sıcak içeceklerle bir arada bunlar da gitmeyecektir.
değerli görüşlerin için çok teşekkür ederim eylem abi :)

Hasan BAHCİVAN

• 1474
« Yanıtla #55 : 06 Mart 2015, 13:29:42 »
Kendi kullandığım "kleiberit 303" d3 tutkal için firmadan cevap geldi. Amerikan FDA onaylıymış. Rahatlıkla kullanabilirsiniz dediler. Ben sertifikayı okudum. Anladığım kadarı ile indirekt kontakt olarak dahagüvenli. Örneğin ekmek tahtası falan yaparken rahatlıkla kullanılabilir.
hocam çok teşekür ederim size de zahmet verdik. acaba bu tutkalı nereden temin ettiniz kolayca temin edebileceğim bir yer tavsiyeniz var mıdır?

freenautilus

• 391
« Yanıtla #56 : 06 Mart 2015, 13:42:00 »
hocam çok teşekür ederim size de zahmet verdik. acaba bu tutkalı nereden temin ettiniz kolayca temin edebileceğim bir yer tavsiyeniz var mıdır?
Ne demek Hasan bey, ben Ankara'da sitelerde bir dükkandan aldım. Size Türkiye distribütörünü vereyim.
http://www.aktifas.com.tr/
Ürünün ismi Kleiberit 303.0    d3 tutkal diye geçiyor. Yalnız Serdar Kılıç tutkalı eğer sıcak sıvı konmayacaksa çok sağlıklı. Hatta ateşte piştiği için bence sıcak sıvıya bile dayanır.
« Son Düzenleme: 06 Mart 2015, 13:44:45 Gönderen: freenautilus »
Emrah

omer.efe

• 398
  • Meslek: dreamer
  • Yer: Mersin
« Yanıtla #57 : 06 Mart 2015, 14:30:40 »
çam reçinesini ben de kullanıyorum ancak farklı bir amaçla..
şöyle;
reçineyi topluyorum.. aluminyum tatlı kapları var ya; küçük bir tanesine reçine parçalarını koyuyorum..
kamp tenceresine su koyuyor ve aluminyum kabı içine yerleştiriyorum..
sonra veriyorum odunu.. :) su kaynıyor ve reçine erimeye başlıyor..
reçine dolu kabı direk ateşe koyarsam fena eriyor, kararıyor ve zifte dönüşüyor neredeyse..
bu yöntemle nispeten temiz bir eriyik oluşuyor ancak çam reçinesinin üzerindeki ağaç parçaları, toz vb herşey kararıyor..
neyse.. bu eriyiği buladığım pamuk, kumaş parçası vesair herşey ateş yakmada çok işe yarıyor..
kıvılcım yakalıyor, çok kolay alev alıyor..

demem o ki; kirli ve alevlenir bir yapıştırıcınız oluyor..
ilk kampta fotoğraflayayım ben bu işleri..  ;)

Volkan

• 1053
  • A. Volkan PAZ
  • Meslek: Tekniker
  • Yer: Malatya
« Yanıtla #58 : 06 Mart 2015, 16:00:02 »
Evet evet kesinlikle görmeliyiz bunları Ömer bey. :2up
Emniyetsiz çalışmak, hastaneden sevk almaktır. Önce iş güvenliğimiz !!!

freenautilus

• 391
« Yanıtla #59 : 05 Nisan 2015, 00:14:59 »
Elimdeki ince çelik parçalarını değerlendirmek için 4 parça daha oyma kalemi yaptım. Suyunu yaptığım kömür fırınında verdim.Ahşap sapa yerleştirme şekli yine kaşık bıçağında yaptığım gibi. Şöyle bir denedim, iş görecek gibiler.

Emrah