Bıçak Sanatı - Forum

bıçak sapı ilk deneme

Sonerau

• *
  • 22
  • Meslek: Elektrik teknikeri
  • Yer: Antalya
bıçak sapı ilk deneme
« : 24 Şubat 2015, 13:06:30 »
Merhaba sitenize bugün üye oldum. İsmim soner Antalyada ikamet etmekteyim. Aslında kullancağım bıçağın sapını kendim yapmaya karar verdikten sonra internette araştırma yaparken bu güzel siteye rastladım. Tabi hemen üye oldum. Kısaca asıl konuya gelecek olursak elimde güzel bir bıçak var sapı yapılmamış. bu bıçağa sap yapmak için nasıl bir malzeme kullanabilirim diye araştırıken 15 tatilde memleketimdeyken eski bir köy evinin duvarında dış cephede asılı eski yıpranmış bir geyik boynuzu gördüm. Uzun bir ikna uğraşından sonra boynuzun bir parçasını keserek aldım. Boynuz uzun yıllar güneş ve yağmurun etkisiyle oldukça yıpranmış üzerinde derin çatlaklar var. Fakat ilginç olan yanı sanki yeni çürüyen bir et gibi hala çok kötü kokuyor. bu yüzden kestiğim yeri bantladım.

Bıçak ve boynuz parçasının resimlerinin aşağıya eklemeye çalışacağım. Sizlerin tecrübelerinden yaralanmak istiyorum sizce bu malzemeden bu bıçağa sap yapılabilirmi. nasıl bir yöntem kullanabilirim.

Serkan KUŞÇU

• *
  • 640
  • Meslek: Metalurji ve Malzeme Mühendisi
  • Yer: Ankara
Ynt: bıçak sapı ilk deneme
« Yanıtla #1 : 24 Şubat 2015, 13:18:29 »
Merhaba bölümünde kendinizi tanıtmanızı rica edeceğiz öncelikle !!!

Akabinde şöyle bir yorum getireyim.
fulltang yapacaksınız anladığım kadarıyla, boynuzun uc kısmına doğru yani incelen kısmından parça kesmeniz daha mantıklı, varsa orda çatlak o çatlağı ortalayarak kesim yaparsanız otomatikman yok edeceksiniz çatlak yapıyı, neden kötü koktuğunu anlayamadım boynuzun  :-\
Bıçak profili tahminim hazır alındı, yatahanlı ustaların işine benziyor gibime geldi. Tam çıkaramadım  :-\
Cehalet ne güzel şey, Her şeyi biliyorsun ;)

Sonerau

• *
  • 22
« Yanıtla #2 : 24 Şubat 2015, 13:33:23 »
Bıçağı ali borucu isimli bir arkadaştan aldım yatağan işi doğrudur. Saolsun isteğim üzerine bu şekilde yolladı. Ben boynuzu tamamen kullanmak istemiyorum. Düzgün bir yerinden kesip ortadan ikiye ayırarak zımpara yardımıyla sapa uygun hale getirmeye çalışacağım. Tabi dediğim gibi daha acemiyim ziyan da etmek istemiyorum. Sizlerden aldığım görüşler ve yöntemler doğrultusunda başlamayı düşünüyorum.

Volkan

• 1053
  • A. Volkan PAZ
  • Meslek: Tekniker
  • Yer: Malatya
« Yanıtla #3 : 24 Şubat 2015, 13:39:39 »
Bıçağı ali borucu isimli bir arkadaştan aldım yatağan işi doğrudur. Saolsun isteğim üzerine bu şekilde yolladı. Ben boynuzu tamamen kullanmak istemiyorum. Düzgün bir yerinden kesip ortadan ikiye ayırarak zımpara yardımıyla sapa uygun hale getirmeye çalışacağım. Tabi dediğim gibi daha acemiyim ziyan da etmek istemiyorum. Sizlerden aldığım görüşler ve yöntemler doğrultusunda başlamayı düşünüyorum.

Soner bey boynuz işlemesi zor bir malzemedir. Zımpara ile yaparım derseniz baya zamanınızı verirsiniz. Biraz makine yardımı almalısınız bence :-\
Emniyetsiz çalışmak, hastaneden sevk almaktır. Önce iş güvenliğimiz !!!

Serkan KUŞÇU

• *
  • 640
« Yanıtla #4 : 24 Şubat 2015, 13:40:54 »

İşaretlediğim yerden kesit alabilirsiniz (Baya kalın oldu çizgiler heralde  :-\), arta kalan boynuzdan 2 tane daha sap malzemesi çıkar ama gizli kuyruk öneririm o kalın kısımlarada.
Bu arada sap kısmını 1-2 cm kadar kesin sadece o bölge koku yapıyor olabilir. (farklı birşeyden ötürü), çünki hiç karşılaşmadım boynuzda koku olayıyla

Sonerau

• *
  • 22
« Yanıtla #5 : 24 Şubat 2015, 13:43:33 »

Soner bey boynuz işlemesi zor bir malzemedir. Zımpara ile yaparım derseniz baya zamanınızı verirsiniz. Biraz makine yardımı almalısınız bence :-\

Elimde Takım mevcut bakalım başlayınca ihtiyaca göre kullanacağım. Teşekkürler...

Sonerau

• *
  • 22
« Yanıtla #6 : 24 Şubat 2015, 13:46:53 »

İşaretlediğim yerden kesit alabilirsiniz (Baya kalın oldu çizgiler heralde  :-\), arta kalan boynuzdan 2 tane daha sap malzemesi çıkar ama gizli kuyruk öneririm o kalın kısımlarada.
Bu arada sap kısmını 1-2 cm kadar kesin sadece o bölge koku yapıyor olabilir. (farklı birşeyden ötürü), çünki hiç karşılaşmadım boynuzda koku olayıyla

Gösterdiğiniz bölge benim içinde mantıklı geliyor. Çünkü kalın noktalarda işçilik zor olacak gibi. Neyse başlıyacağım hayırlısıyla bugün hava yağmurlu dışarı çıkamıyorum. koku olayı yüzünden de evde çalışamıyorum. Güneş açarsa hemen startı veriyorum

damasscus(Ömer Yüksel GÜNER)

• 1805
  • Ömer Yüksel GÜNER-Yaş 40
  • Meslek: Kamu-Teknisyen
  • Yer: Ankara-Ordu
« Yanıtla #7 : 24 Şubat 2015, 13:52:25 »
Bence şimdilik bu bıçak da boynuzu es geçin. Forumda ahşap Kabze malzemesi tedariği var. Alıp takın derim. Hem ilk acemiliğinizi atmış olur, hem de ilerisi için tecrübeniz olur ;)
"Aklınıza sürekli bıçak veya keskin olan bir şey geliyorsa, Bıçak Hastalığı'na yakalanmışsınız demektir..."

Kutsal

• 2124
  • Meslek: Çırak-48
« Yanıtla #8 : 24 Şubat 2015, 14:51:12 »
Bence şimdilik bu bıçak da boynuzu es geçin. Forumda ahşap Kabze malzemesi tedariği var. Alıp takın derim. Hem ilk acemiliğinizi atmış olur, hem de ilerisi için tecrübeniz olur ;)

+1
https://instagram.com/bulent.kutsal?igshid=viq8lfcnxydl
------------------------------------------------------
Those who do not move, do not notice their chains.Rosa Luxemburg.

İlkay Kadir Karaca

• *
  • 814
  • Meslek: öğrenci
  • Yer: SAKARYA
Ynt: bıçak sapı ilk denemen
« Yanıtla #9 : 24 Şubat 2015, 19:23:28 »
+1
İnsanlar sana yalan söylüyorsa bıçağını keskin tut.

Sonerau

• *
  • 22
ve bitmek üzere
« Yanıtla #10 : 26 Şubat 2015, 18:54:11 »
Evet arkadaşlar öncelikle yardım ve fikirleriniz için teşekkürler. Her ne kadar ahşap sap ile başlama önerinizi  düşünsem de bugün gözü karartıp kestip boynuzu aşağıda yaptığım işlemlerin fotolarını sırası ile koymaya çalışacağım. Tabi henüz bitmedi. ince zımpara ve pirinç pim işi kaldı. sapı epoksi türü bir malzeme ile yapıştırdım. delikleri küçük bir uç ile deldim. Tabi bynuz biraz eğri ve benimde ilk tecrübem olduğu için hatalar çok ama güzel bir uğraş oldu.

Size sorum Pirinç pimi nerde bulabilirim ve bu sapa ahşap cilası atsam olurmu.
« Son Düzenleme: 26 Şubat 2015, 19:00:29 Gönderen: Sonerau »

Sonerau

• *
  • 22
« Yanıtla #11 : 26 Şubat 2015, 18:55:37 »
resimlerin devamı

Serkan KUŞÇU

• *
  • 640
« Yanıtla #12 : 26 Şubat 2015, 19:01:43 »
Vallaha olmuş  :)

İlk deneme için çok güzel iş çıkmış,
Kaçlım pim lazımsa söyleyin, direkt yollıyayım yarın size elimde varsa  ;)

Sonerau

• *
  • 22
« Yanıtla #13 : 26 Şubat 2015, 19:07:26 »
Serkan bey teşekkürler.

Pimin kaçlık olduğunu bilmiyorum. Matkap ucu ile deliği ölçsem kaçlık ucun deliğe tam geldiğini söylesem olurmu.

ersin1

• 469
  • Meslek: Pvc dograma
  • Yer: istanbul bagcilar(tekirdag)
« Yanıtla #14 : 26 Şubat 2015, 19:10:38 »
Bu ilki ise bundan sonrasi nasil olacak acada  :)
Ersin beceren

bekir atar

• 110
  • Meslek: emekli
  • Yer: Erzincan
« Yanıtla #15 : 26 Şubat 2015, 19:16:07 »
elinize sağlık gayet başarılı vede güzel olmuş.

Osman Kurt

• 6285
  • Yer: İstanbul / Gaziosmanpaşa
« Yanıtla #16 : 26 Şubat 2015, 19:20:33 »
Elinize sağlık gayet güzel olmuş.Resimlerden gördüğüm kadarıyla delkiler 4mm civarında pim malzemesini sanayide bulabilirsiniz.3 metrelik boyda satılıyor 4mmlik bir malzeme çok birşey tutmaz fiyat olarak.
Bizim silahımız bilgidir, ve mermiler ise sözlerimiz. Lakin kurşun geçirmezmiş, sizin beyinleriniz.
İstanbul / Gaziosmanpaşa
Bütün ümidim gençliktedir.
Mustafa Kemal ATATÜRK
Instagram

Serkan KUŞÇU

• *
  • 640
« Yanıtla #17 : 26 Şubat 2015, 19:32:08 »
Serkan bey teşekkürler.

Pimin kaçlık olduğunu bilmiyorum. Matkap ucu ile deliği ölçsem kaçlık ucun deliğe tam geldiğini söylesem olurmu.

Kaç mm'lik matkap ucu kullandıysanız onu söylemeniz yeterli  ;)

Sonerau

• *
  • 22
« Yanıtla #18 : 26 Şubat 2015, 20:10:56 »
Elinize sağlık gayet güzel olmuş.Resimlerden gördüğüm kadarıyla delkiler 4mm civarında pim malzemesini sanayide bulabilirsiniz.3 metrelik boyda satılıyor 4mmlik bir malzeme çok birşey tutmaz fiyat olarak.

Osman hocam malesef burası küçük bir ilçe sanayideki tüm hırdavatçıları dolaştım yoktu. bitane bıçak bileme tamir dükkanı gibi biyer vardı ona sordum oda ben çivi çakıyorum dedi :)

Sonerau

• *
  • 22
« Yanıtla #19 : 26 Şubat 2015, 20:12:31 »
Serkan bey teşekkürler.

Kaç mm'lik matkap ucu kullandıysanız onu söylemeniz yeterli  ;)

Sapı delerken normalinden küçük bi uçla deldim. Asıl gövdedeki deliği yarın ölçüp bi cevap verebilirim..İlginiz için teşekkürler