Bıçak Sanatı - Forum

Örs..

deserteagle

• Eylem Cengiz, 49
  • 9533
  • Meslek: elektronik ve hab. müh.
  • Yer: İstanbul, Kırklareli
Ynt: Örs..
« Yanıtla #40 : 10 Haziran 2011, 13:55:01 »
Yakın tarihlerde ben de o civarlarda olacağım.
Barika-i hakikat müsademe-i efkardan doğar
Namık Kemal
Instagram'da ben

tarpoon

• 4739
« Yanıtla #41 : 18 Eylül 2011, 21:22:32 »
http://youtu.be/49O3ZtfZ40U  ıyı bır örs için bu test.i yapmak lazım sanırım.   ;)
“ İnsanları kandırmak, kandırılmış olduklarına ikna etmekten daha kolaydır ”    :)

Muzaffer

• 133
  • Meslek: Esnaf
  • Yer: Kayseri
« Yanıtla #42 : 15 Kasım 2016, 11:52:16 »
Konuyu hortlatacağım.

Hafta sonu köye gittiğimde Dövme için gereken aletleri ortaya çıkarayım dedim.
Örs olarak elimde ortalama  "25 Cm ray demiri " çıktı. (foto çekmeyi unuttum)
Bu rayı kütüğe sabitleyip geniş yerini dövmede kullansam ne kadar işimi görür?
Yoksa eskicileri gezip 30-40 kg örs mü arayayım?

Ustalarımız yardımcı olursa sevinirim.

« Yanıtla #43 : 15 Kasım 2016, 12:08:50 »
Tren rayı bir çok işinizi görür ama neden dar yeri değil de geniş yerini düşündünüz?

vural

• 211
  • Meslek: cam filmi
  • Yer: istanbul
« Yanıtla #44 : 15 Kasım 2016, 12:48:23 »
İstanbulda oturanlar için;göztepe sanayideki hurdacıda 1örs var Geçen sene 400 TL istiyordu eski bir örs 90kg felan diye tahmin ediyorum. Kalitesi konusunda bilgim yok.

Muzaffer

• 133
« Yanıtla #45 : 15 Kasım 2016, 13:20:46 »
Tren rayı bir çok işinizi görür ama neden dar yeri değil de geniş yerini düşündünüz?

Geniş yeri daha işlevli değil mi hocam?
Neden dar yeri? Bilmediğim için soruyorum,aydınlatırsanız sevinirim.

« Yanıtla #46 : 15 Kasım 2016, 13:27:29 »
Şöyle; dar yerinin kenarları ciddi anlamda kavislidir, dövme sırasında bu kavisli kısım uzatma ve yayma sırasında çok işe yarar, işlemi düz kısımla bu kadar hızlı ve verimli yapamazsınız. Ayrıca, bıçağın geometrisi gereği parmak oyuğu vs. böümlerini şekillendirme sırasında yine bu kavislere ihtiyacınız olacak, oysa düz kısımlarda bunları yapamazsınız veya çok zorlanırsınız. Durumu idealize etmek için söyledim, yoksa zaten bir örs olsaydı örsün üzerinde bu söylediklerimizin hepsi vardı. Tren rayı olunca ( bana göre) en efektif kullanımı kavisli kısmın kullanımıdır. Başka bir nedeni yok.

Muzaffer

• 133
« Yanıtla #47 : 15 Kasım 2016, 13:43:23 »
Şöyle; dar yerinin kenarları ciddi anlamda kavislidir, dövme sırasında bu kavisli kısım uzatma ve yayma sırasında çok işe yarar, işlemi düz kısımla bu kadar hızlı ve verimli yapamazsınız. Ayrıca, bıçağın geometrisi gereği parmak oyuğu vs. böümlerini şekillendirme sırasında yine bu kavislere ihtiyacınız olacak, oysa düz kısımlarda bunları yapamazsınız veya çok zorlanırsınız. Durumu idealize etmek için söyledim, yoksa zaten bir örs olsaydı örsün üzerinde bu söylediklerimizin hepsi vardı. Tren rayı olunca ( bana göre) en efektif kullanımı kavisli kısmın kullanımıdır. Başka bir nedeni yok.

Bilgi için teşekkürler hocam.

Muzaffer

• 133
« Yanıtla #48 : 05 Aralık 2016, 18:38:21 »
Aynı başlığı tekrar hortlatacağım kusura bakmayın.

DÜzgün bir örs bulamadım maaalesef.
Bu yüzden 25 lik "I" demir almaktan başka çarem kalmadı.
50 CM "I" demir kestirip ucundan 15 cm düzelttirip oraya da yuvarlak dolgulu  demir kaynatmayı düşünüyorum.
Ne kadar verim alabilrim ya da o yuvarlak demiri hiç mi kaynatmayım?

« Yanıtla #49 : 05 Aralık 2016, 21:03:57 »
Söylediğiniz malzeme yumuşaktır, örs için uygun değil. Yüzeyi sertleştirilebilir bir çelik kullanabilirsiniz. Bence almayın.

Muzaffer

• 133
« Yanıtla #50 : 14 Aralık 2016, 09:04:42 »
Söylediğiniz malzeme yumuşaktır, örs için uygun değil. Yüzeyi sertleştirilebilir bir çelik kullanabilirsiniz. Bence almayın.

Ortalama 20 mm kalınlığınca  45x25 Cm uzunlığunda  düz yüzeyli bir parça aldım. Örs bulana kadar bunu yine o genişlikte "I" demirine kaynatıp mı kullanayım yoksa buna bir tezgah yapıp öyle mi kullanayım? Ray demirim zaten vardı ama ebat küçük. Bulursam 40-50 Cm alacağım

Çekici de eskicide buldum bu arada :)

Ahmet Çelik

• *
  • 44
  • Meslek: Güvenlik
  • Yer: Kütahya
« Yanıtla #51 : 24 Aralık 2016, 22:30:21 »
Selamlar bende uzunca bir süre örs ya da benzeri bir alet aradım bulamadım ,
artık neredeyse vaz geçecekken Konya'da bir firmadan ucuz olduğunu düşündüğüm
30 kg lık bir örs aldım 200 Tl +35 Tl kargo ücretine mal oldu .
 Açıkçası şimdilik memnunum , sesini azaltacak bir de tabla yaparsam değmeyin keyfime  8)

« Yanıtla #52 : 24 Aralık 2016, 22:50:49 »
Sesi azaltmak için, ağaç bir kütük ( etrafına demir çember geçirilmiş) üzerine monte etmek ve örsün üzerine zincir sarmak çok işe yarar.

Ahmet Çelik

• *
  • 44
  • Meslek: Güvenlik
  • Yer: Kütahya
« Yanıtla #53 : 25 Aralık 2016, 03:53:57 »
Önerileriniz için teşekkür ederim fakat elimde şu an kütük yok , çıkma kapı kasası ve birkaç 5x10 cm
ebadında ahşap var onları birleştirip bir sehpa yapmayı düşünüyorum.
  Ses konusunda tatmin olmazsam bir kütük edinirim(Ses benim için problem değil de komşular rahatsız olmasın).

Ali T.

• **
  • 232
  • Meslek: teknisyen-teknik öğretmen
  • Yer: Antalya-İstanbul
« Yanıtla #54 : 28 Şubat 2017, 18:50:30 »
Ck 40 yerine ben olsam ck50 ( varsa) yada 1050-1060 tercih ederdim. Şöyle kare kesitli yada dikdörtgen kesitli bir malzeme işini görür. Tam sertleştirme değil sadece yüzey sertleştirmesi yapmalısın. Diğer türlü çelik döküm örslerin piyasası nedir bilmiyorum ama pahalıdır orası kesin. 25 kg lık örs sanki bana biraz küçük gibi geldi ama sadece bıçak yapacaksan da yeter diye düşünüyorum. Şöyle 40 kg lık bulsan tadından yenmez. 10xx li seriden bulabildiğin en kalın ölçü ve kg fiyatı nedir kıyasladın mı?

İyi günler Sefa hocam, yukarıdaki yazdıklarınıza binaen resimdeki C45(1045)  9X11 cm dikdörtgen kesitli 23 cm boya sahip bloğu edindim ve kulp kaynattırdım.Çeliği aldığım yer soğuk çekme olduğunu söyledi.18 kilo geliyor toplam.Malum atölyem olmadığından seyyar örs olarak düşündüm ve geniş kesitli kulpla taşıması çokta zor değil.Bu bloğun 11 cm lik tek yüzüne kabuk sertleştirme yapmak istiyorum ve sizce en iyi nasıl yapabilirim? 

Sahip olduğum imkanlar;
1-kızıl kor üzerine yatırabilirim
2-piknik tüp+ şalome(pürmüz) ile yüzeyi ısıtabilirim.
3-oksi-asetilen gaz kaynağı yapan biyerde yüzeyi ücret karşılığı ısıttırabilirim.
« Son Düzenleme: 28 Şubat 2017, 18:52:18 Gönderen: Ali T. »
Fakirlik insanı mucit eder...

« Yanıtla #55 : 28 Şubat 2017, 18:54:57 »
Ali, söylediğin yöntemlerin hepsi de olur ama yeterli sıcaklığa çıkıp yüzeyi tavlayabilirsen. Sanayilerde varmıdır bilmem ama endüksiyonla yüzey sertleştirme yapan bir yer bulursan daha da güzel olur. Burada dikkat edilmesi gereken nokta mümkün olduğunca yüzeyi tavlamak ve sertleştiriken de sadece yüzeyi sertleştirmek.

Ali T.

• **
  • 232
« Yanıtla #56 : 28 Şubat 2017, 19:51:50 »
Hocam benim gördüğüm endüksiyonla sertleştirmeler genelde işlenen parça ebatlarına göre ayarlanmış şok ısıtıcılıydılar.Amacı enerji tasarrufu olmalı.Endüksiyonla sertleştirme konusunu araştıracağım.Kanca fabrikasına yakınım orayada sorabilirim ama çok umutlu değilim.Sonuç olmumsuz olursa kendim yapsam ısıl işlemde hangi rengi görmeliyim veya mıknatıs testimi uygulamalıyım non ferromanyetik anı yakalamak için.Burada parça komple sertleşecek olsa klasik 1045 ısıl işlemi uygulanır ama kabuk sertleştirmeyi ateşle yapma mevzusunda yeterli kaynak bulamadım.Benim gibi seyyar örs yapacak arkadaşlarada kaynak olur inş bu durum.

« Yanıtla #57 : 28 Şubat 2017, 20:11:31 »
Renklere buradan bakabilirsin
https://www.bicaksanati.com/forum/index.php?topic=6.0
750-800 dereceler yeterli olacaktır, bu sıcaklıkları renklerden bakman gerekiyor. Bu durumda oksi-asetilen alevi Senin için en kısa yol gibi görünüyor.

adem42

• 647
  • Yer: Ankara
« Yanıtla #58 : 28 Şubat 2017, 20:24:15 »
Aslında bende geçende araştırdım aynı sizinki gibi bir örs için, D2 blok dan yapılırsa ömürlük olur diye birazdaha bekleyip (ücret yönünden) D2 olursa yaptıracağım bu arada yüzey sertleştirmeyi ısıl işlem yapan bir yere yaptırmayı düşündünüzmü? Fiyat ne isterler bilmem ama sertleştirme için daha iyi olmazmı ki?
« Son Düzenleme: 28 Şubat 2017, 20:28:07 Gönderen: adem42 »

Ali T.

• **
  • 232
« Yanıtla #59 : 28 Şubat 2017, 20:39:32 »
Teşekkürler hocam peki su verme sonrası normalizasyon yapılacakmı? Sadece su verilip bırakınca kenarlardan gevrek kırılma yaparmı?Sonuçları ilerleyen zamanda paylaşırım inş.

Adem bey
ilk etapta endiksiyonla sertleştirme meselesini araştıracağım.O en iyi yöntemki tüm fabrikalarda o var.Elektirikli     
ısıtıcı anlık olarak örneğin 1 saniye yüksek ısı veriyor ve ısı kabuk yuzeyde birkaç milim anca ilerledikten sonra anlık soğutma sayesinde dışta sert bir yüzey içte ise tok daha yumuşak bir yüzey kalıyor.Fiyat araştırmadım ama fiyattan ziyade bu işle uğraşmak isteyen birilerini bulmak gerek.Kücük işlerle uğrasmak isteyen pek yok.