Bıçak Sanatı - Forum

Örs..

tarpoon

• 4739
Örs..
« : 25 Aralık 2010, 00:50:37 »
evet yıne kurtlandım ve bır örs alayım dedım. ancak fıyatlar uçuk :( 
sız ustalardan tavsıye ıstıyorum , yenı örs alırsam kaç kg,lık olmalı.?   ufak bıçaklar yapmaya çalısıyorum.
 bırde su aklıma gelen ck40 malzemeden kestırıp bunu sulamaya versem benım için yeterlı olurmu..?

bugun en ufaklarından bırtanealmaya nıyetlendım " 25kg" fıyat sordurdum arkadasıma 250tlcikmiş  tabi aynen geri vites :D
 ıkıncı el aramadığım hurdacı kalmadı ancak maalesef bulamadım.

bana su kg dersenız onu alacağım. yok ck40 blok işini görür derseniz onu yaptıracağım.

yönlendırmelerınız için şimdiden tesekkur ederım :)
“ İnsanları kandırmak, kandırılmış olduklarına ikna etmekten daha kolaydır ”    :)

Ynt: Örs..
« Yanıtla #1 : 25 Aralık 2010, 01:05:59 »
Ck 40 yerine ben olsam ck50 ( varsa) yada 1050-1060 tercih ederdim. Şöyle kare kesitli yada dikdörtgen kesitli bir malzeme işini görür. Tam sertleştirme değil sadece yüzey sertleştirmesi yapmalısın. Diğer türlü çelik döküm örslerin piyasası nedir bilmiyorum ama pahalıdır orası kesin. 25 kg lık örs sanki bana biraz küçük gibi geldi ama sadece bıçak yapacaksan da yeter diye düşünüyorum. Şöyle 40 kg lık bulsan tadından yenmez. 10xx li seriden bulabildiğin en kalın ölçü ve kg fiyatı nedir kıyasladın mı?

tarpoon

• 4739
« Yanıtla #2 : 25 Aralık 2010, 01:22:29 »
Sefa ustam hep sizin yüzünüzden oluyor  :D yaptığınız bıçaklara imrenerek bakıyorum "Maaşallah"

bu aralar taktım kafaya eğe döveceğim .   ck serısı bızım ordakı hurdacıya bazen bloklar gelıyor ama kaç olduğunu bılemıyorum.  tanıdık bır abım piyasadan daha ucuza sana benım malzemecımden alırız dedı yarın fıyatları öğrenıp karsılastırma yaparım. burada da yayınlarım belkı yapmayı dusunen arkadaslarımız vardır . fıkır edınmıs olurlar..
“ İnsanları kandırmak, kandırılmış olduklarına ikna etmekten daha kolaydır ”    :)

Berke Boyacı

« Yanıtla #3 : 25 Aralık 2010, 01:35:55 »
Sefa ustam. Herhangi sulu rulman çeliği satan bir yerden örs niyetine sulu rulman çeliği alsak iş görürmü ?.

« Yanıtla #4 : 25 Aralık 2010, 02:16:07 »
Berkeciğim rulman çeliklerini sulu bulacağını sanmıyorum, piyasada yoktur. Susuz alsan bu seferde örs niyetine kullanacağın ölçüyü zor bulursun. Geçenlerde bir iş için 200mm çapında ç1050 kestirmiştik, yarın unutmaz isem fiyatını (kg) öğrenir yazarım. Ama asıl köşeli malzeme bulsanız iyi olur.

whitefoxss

« Yanıtla #5 : 25 Aralık 2010, 02:21:22 »
Sefa ustam fiyat nasıl olacak bende merak ediyorum.Şu an daha okuma safhasındayım ama kendimi pişirmeye başlamamın ilk adımı bu sanırım.. :)

emrekipmen

• 6065
    • Seçme Bıçaklar Albümüm
  • Yer: Bodrum
« Yanıtla #6 : 25 Aralık 2010, 09:44:42 »
Taner, şu tip bir örs imal edebilirsin biraz hurdacı dolaşsan bir de yüksekçe bir kütük bulsan tamamdır: http://www.youtube.com/watch?v=cLjt8hLNgPc

Kipmen Sanat web sitesi

deserteagle

• Eylem Cengiz, 49
  • 9533
  • Meslek: elektronik ve hab. müh.
  • Yer: İstanbul, Kırklareli
« Yanıtla #7 : 25 Aralık 2010, 12:13:11 »
25 kiloluk bir örsün ne kadar yeterli olacağı konusundaki fikrim, Kanca'nın 25 kiloluk örsününün üstten görünümünü boyutlarına bakarak 1:1 olarak çizmemle netleşti. İki tane A4 kağıdı birbirine bantlayıp öyle çizebildim. Şimdiye kadar kullandığım blokları ve kimilerinin kullandığı blok yada kazık şeklindeki örslerle karşılaştırınca bu cidden de yeterli göründü.

Döküm örsler hakkında ise  olumlu düşünmüyorum. Bir ara Perpa'da 250-300 lira civarına 25 kiloluk bir örs görmüştüm. Deliklerinin oraya bakınca döküm olduğu çok net anlaşılıyordu. Hatta döküm kumları bile hala üstündeydi. Hiç niyetlenmeden uzadım tabi.
Barika-i hakikat müsademe-i efkardan doğar
Namık Kemal
Instagram'da ben

tarpoon

• 4739
« Yanıtla #8 : 25 Aralık 2010, 16:28:19 »
bıraz daha bakındım kanca 20kg örs en ucuz 215tl , 35 kg  378 tl  .   boyutlar bıraz ufak gıbı geldı bana. Emrenın tavsıye ettığı el yapımı örs sanırım benım işimi görür. 
pazartesı malzeme fıyatını ve ısıl işlemin nekadar tutacağını öğrenip ona göre karar vereceğim.

burada ck40 ustu dıkdörtgen malzeme bulamadım  ,ck 40 olsa verım alamazmıyım..?

Berke Boyacı

« Yanıtla #9 : 25 Aralık 2010, 18:02:40 »
Taner abi masrafı öğrenince bizide bilgilendirirmisin ?

Berkeciğim rulman çeliklerini sulu bulacağını sanmıyorum, piyasada yoktur. Susuz alsan bu seferde örs niyetine kullanacağın ölçüyü zor bulursun. Geçenlerde bir iş için 200mm çapında ç1050 kestirmiştik, yarın unutmaz isem fiyatını (kg) öğrenir yazarım. Ama asıl köşeli malzeme bulsanız iyi olur.
Anlıyorum... Teşekkür ederim.

« Yanıtla #10 : 25 Aralık 2010, 18:50:14 »
Arkadaşlar bugün malzemenin kg fiyatını soracaktım ama unuttum :( taner ck40 işini görür, yüzey sertleştirmesi yaparsan daha da iyi görür, sonuçta içerdiği karbon sertleşebilir oranda.
Eylem döküm var döküm var, çelik döküm örsler çok kalitelidir ve üzerinden zaman geçtikçe ( yada kullandıkça) performansları daha da yükselir, ama elbette kır dökümse uzak durmakta yarar var.
« Son Düzenleme: 25 Aralık 2010, 19:30:15 Gönderen: sefa çabuk »

tarpoon

• 4739
« Yanıtla #11 : 25 Aralık 2010, 19:00:34 »
Taner abi masrafı öğrenince bizide bilgilendirirmisin ?

Anlıyorum... Teşekkür ederim.

tabıkı berke yaptığım masrafları yazarım,  en azından bır fıkır edınebılırsın..

tarpoon

• 4739
« Yanıtla #12 : 25 Aralık 2010, 19:01:41 »
tamamdır  Sefa usta ,yuzey sertlestırme yapılacak.. :)

deserteagle

• Eylem Cengiz, 49
  • 9533
  • Meslek: elektronik ve hab. müh.
  • Yer: İstanbul, Kırklareli
« Yanıtla #13 : 25 Aralık 2010, 19:16:58 »
Arkadaşlar bugün malzemenin kg fiyatını soracaktım ama unuttum :( taner ck40 işini görür, yüzey sertleştirmesi yaparsan daha da iti görür, sonuçta içerdiği karbon sertleşebilir oranda.
Eylem döküm var döküm var, çelik döküm örsler çok kalitelidir ve üzerinden zaman geçtikçe ( yada kullandıkça) performansları daha da yükselir, ama elbette kır dökümse uzak durmakta yarar var.

Valla Taner'in bulduğu fiyattaki örsün dövme olduğunu düşünürsek döküm kalitesi sorusuyla muhattap olmaya hiç gerek yok gibi. Hem zaten o gördüğüm örsün deliğindeki çapaklılığı görüp de dökümünün ihtiyacıma uygun kalitede olacağını varsaymam.  :-\

Taner senin bu 215'lik net fiyat mı yoksa kdv felan falan ekleniyor mu üstüne? O fiyata o örsü alırım ben.
Barika-i hakikat müsademe-i efkardan doğar
Namık Kemal
Instagram'da ben

« Yanıtla #14 : 25 Aralık 2010, 19:43:30 »
Çapağı görmedim, ama çelik dökümlerde de çapak, yada kum kalıntısı olabilir. Kıvılcıma bakmadan çapakla karar vermek zor. bunları empoze etmek için söylemiyorum, sadece objektif olmaya çalışıyorum.

halis ESEN

• 201
  • Meslek: elektronik--- iktisat
  • Yer: kocaeli
« Yanıtla #15 : 25 Aralık 2010, 20:05:15 »
bit pazarından  10 liraya aldığım  10  kg lık  çelik bir  balyoz  u  örs olarak kullanıyorum   15 cmX15  ebadında  3-4 cm kalınlığında  bir çelik   parçası  bulabilirsem   25 -30 kiloluk  bir demir yada  döküm  hurdasınnın üstüne  kaynak  yaparak   örs  yapmayı düşünüyorum 

taner  ham  kütük  demir  üzerine ağır  yük kamyon makas  parçaları  kaynatarak  ta   yaptırabilirsin 
  hurdacılara  bi  göz   gezdir   derim
sonuçta   örs  kullanılıp   hurdacıya  gidecek  çok   para  vermeye   değmez   diyorum.

durukan

• 774
  • Meslek: hekim
  • Yer: şanlıurfa
« Yanıtla #16 : 25 Aralık 2010, 21:48:27 »
Tanercigim, emrenin gonderdigi video linkindekeinden biraz küçügü elimde var. kilolarca tutan D2 malzeme.   ilk fırsatta sana resmini gonderebiliirm. eger su verebilirsen ben sana bunu gondereyim. d2 malzemede gerçek anlamda su vermene zaten gerek yok. tek yapman gereken buna ham agır iki üç parça kaynak yaptırman. orsun ne kadar agır ıse o kadar güzeldir. birde benim vaktinde cebehane bahsettiğim bir konu vardı.  metal bilye testi. ama eger istersen ben su vereyim. sen kaynak yaptır. istersen kaynak yaptırmak sorunsa ben ek parçaları kaynak ettirip sana gonderebilrim.

tarpoon

• 4739
« Yanıtla #17 : 26 Aralık 2010, 18:35:41 »
Teşekkür ederim Durukan :)  acaba boyutları ne kadar..?   kaynak vs sorun olmaz .  ufak bıçaklar yapıyorum, bu sana yeterlı dıyorsan  tamamdır :2up

tarpoon

• 4739
« Yanıtla #18 : 05 Ocak 2011, 21:43:46 »
bugun kasa ımal edılen bır mekanda 90 kg bır örs gördüm. içeri girip  ustaya derdımı anlattım ilk örsü 30 kg cıvarında ımıs ve yetersız geldığını anlattı. bıçak döveceğimi söyleyınce ne kadar ağır o kadar ıyı dedı..  eskı bır tane görmustum senın ıçın bakarım dedı  ama mekanı hatırlayamıyorum umarım aklıma gelır gıbı konusmalarınız oldu.
adapazarında takrıbı 12/13 hurdalık gezdım ancak cok zor bulacağımı belırttı herkes.
cok kalın bır makas bukdum et kalınlığı 5cm  genıslık 11 cm bunu uygun boyutta hurda malzemeye kaynaklayıp kullanmayı dusundum , bu seferde hurdacı kafamı çeldı malzemenın çok sert olduğunu dövme esnasında kopan parçanın zarar verebıleceğini falan anlattı bende caydım .
ustalarımıza sorum ; bu makas parçasını şimdilik idareten kullanabılırmıyım.?

dukkana ve malzemelere bayağı bır masraf ettım yanı kasayı boşalttım gıbı ;D   ama ahdım var dövme ısını becerebılırsem ıyı bır örs alıcam 8)

« Yanıtla #19 : 06 Ocak 2011, 01:13:18 »
Taner anladığım kadarıyla makası bir başka demir kütlenin üzerine kaynatmayı düşündün. Eğer öyleyse hurdacının hakkı var, kaynak yerleri darbenin( titreşimin) etkisiyle birgün aniden atacaktır ve gerçektende yaralama olasılığı var. Bu örs konusunu İzmir-Aliağa civarına bir uğrayan olsa çok kolay ve çok ucuza çözebilir aslında ama kim gidecek ;) Aliağada gemi söküm yerlerinde bir alay örs çıkıyor ( gemilerin bazılarından) ve fiyatları hurda demir parasına, umuma duyurulur.