Bıçak Sanatı - Forum

NASIL YAPILIR? => İŞTE BÖYLE YAPILIR

Osman Kurt

• 6285
  • Yer: İstanbul / Gaziosmanpaşa
Ynt: NASIL YAPILIR? => İŞTE BÖYLE YAPILIR
« Yanıtla #20 : 21 Şubat 2015, 23:50:51 »
Trolsky kömürlükten bozma bir yerde soğuktan burnunu çeke çeke gayet güzel işler çıkartıyor.
+∞
Kaç kişi Trollskynin test videolarını gördü.Gizli yayınlıyor 8)  :D
https://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=tCT-Xxov00c

Benim takip etiğim çok değişik Rus arkadaşlar var anlattıklarını pek anlamıyorum ama çıkan işleri çok çok iyi.  ???
« Son Düzenleme: 21 Şubat 2015, 23:56:42 Gönderen: Osman Kurt »
Bizim silahımız bilgidir, ve mermiler ise sözlerimiz. Lakin kurşun geçirmezmiş, sizin beyinleriniz.
İstanbul / Gaziosmanpaşa
Bütün ümidim gençliktedir.
Mustafa Kemal ATATÜRK
Instagram

egeleme_rampasi

• *
  • 1570
  • Mustafa Ünal
  • Meslek: Memur
  • Yer: Merzifon
« Yanıtla #21 : 22 Şubat 2015, 00:03:01 »
Ahmet Bey bu yazınız üzerine eğe ile göz göze geldim.
Derin derin bakıştık, sonra yarın sabah iş başı yapmaya karar verdik.

Şaka bi yana herşey sistematik makine düzeneği ile çalışırsa beni bi yerde yormayacaksa, hobi olmaz o iş artık bende
Ter + Emek olunca kıymetlim oluyor yaptıklarım.

Soğuktan bir yere kımıldayamıyorum. :) Eğelerle göz temasını kaybedeli 4 ay oldu herhalde.  :))

Herşeyin makineyle olması iyi değil ama, bazen basit ekipmanla istenilen kalitede iş çıkmayınca da insanın tepesi atıyor.

Sırf profil kenarlarını düzeltmek için, Makita El taşlama Makinesi alıp ekteki düzeneği yaptırdım.

https://www.dropbox.com/s/x5c5qftedjqb02v/2015-02-15%2019.23.48.jpg?dl=0

https://www.dropbox.com/s/272y3ocb9nm2of4/2015-02-15%2019.24.10.jpg?dl=0
« Son Düzenleme: 22 Şubat 2015, 00:08:44 Gönderen: egeleme_rampasi »

Kaya

• 2867
  • Meslek: technik
  • Yer: Frankfurt
« Yanıtla #22 : 22 Şubat 2015, 00:16:24 »
Sakın şikayet etmeyin Türkiye cennet bu bakımdan burada bir hobi atölyesine 10 000 euro gömersin ortada birşey gözükmez burası çok pahalı Türkiye cennet ,el altında bir sürü sanatkar ustamız var süper makinalar var fiyatlarını burasıyla mukayese bile edemezsiniz.her türlü malzemede var olmayanıda ben yolluyorum tek sorun Avrupaya mal satabilecek kalite standartında üretim yapan ustaların sayısı elimizdeki parmaklardan fazla değil..
Alimler seyre dalar ,cahil olan dostluk düsmanlik arar

Serkan KUŞÇU

• *
  • 640
  • Meslek: Metalurji ve Malzeme Mühendisi
  • Yer: Ankara
« Yanıtla #23 : 22 Şubat 2015, 00:18:00 »
Bu da benim 1,5 metrekarelik devasa üretim tesisim işte  ;D
Yahu makineden önce yer lazım zaten bana,
Kömürlükte ki Rus ile aramda ki tek fark, adamın kömürlüğü benim alanımdan büyük ve adamlar benden iyi işler çıkarıyor  :D

Cehalet ne güzel şey, Her şeyi biliyorsun ;)

egeleme_rampasi

• *
  • 1570
  • Mustafa Ünal
« Yanıtla #24 : 22 Şubat 2015, 00:24:10 »
Peh, bende koskocaman boş ev var da ne oluyor? Buzhane oldu kışın.

Dar olmasın atölye, tamam ama, en azından sağlık koşulları da iyi olmalı. Havalandırması ve ısıtması düzgün olmalı yani.

a.yuce

• *
  • 1121
  • Ahmet - Yaş: kırk küsür
  • Meslek: Elektronik
  • Yer: Istanbul
« Yanıtla #25 : 22 Şubat 2015, 00:29:20 »
Enseyi karartmayalım arkadaşlar. Sıcak dövmeyi bir kenara bırakalım, yurtdışı forumlarda da çoğunluk  bizdeki gibi aletler ile talaşlı imalat yapıyor.  Epey kişi de ahşap zımpara makinelerini modifiye ederek başlıyor. Büyükçe elektrikli ekipman olarak, yerim çok gürültüm kimseyi rahatsız etmiyor alırım deseniz çok çok

1. bant zımpara.                   ( tarık ın ufak makine 1200 tl idi galiba )
2. sütunlu matkap.               ( markaya göre 13/14 lük 200-350 tl)
3. metal kesen şerit testere  ( bulabilesen quantum s91 750tl civarı galiba)
4. avuç taşlama                   ( makita bosh mavi seri küçükleri 150-200)

alırsınız. Dibi yaklaşık 2500 tl tutar. Mengene, eğe seti, matkap ucu vs ile 3000 tl ye kendinize  yurtdışındaki pekçok kişinin imkanlarına yakın bir atölye kurarsınız. Güzel iş çıkartıyorlar ama atölyelerinden önce ustalıkları iyi. Bırakıp ağlaşmayı, işimize bakalım. Trolsky kömürlükten bozma bir yerde soğuktan burnunu çeke çeke gayet güzel işler çıkartıyor.

Ahmet Bey bu yazınız üzerine eğe ile göz göze geldim.
Derin derin bakıştık, sonra yarın sabah iş başı yapmaya karar verdik.

Şaka bi yana herşey sistematik makine düzeneği ile çalışırsa beni bi yerde yormayacaksa, hobi olmaz o iş artık bende
Ter + Emek olunca kıymetlim oluyor yaptıklarım.

Bıçak imalinden para kazanan, işin ticaretine başlamış kişilerin atölyelerine bakıp kendimize mazeret  uydurmamak lazım. İlla makine lazım diyorsan da bir iPhone 6s parasına kurarsın, idi yazdıklarımın anafikri. Umarım yanlış anlaşılmamışımdır. Yer işi ayrı, o hakikaten insanın elini kolunu bağlıyor.

El aletlerine gelince, amerikada ve ingiltere de ahşap işleri hobi olarak bıçak imaline göre çok çok daha yaygın. Hatta Ingilizlerden içeriğinden tam emin olamadığım " community workshop, local turning club" gibi laflar duyuyorum. Ahşap ile uğraşanlar arasında -biraz da istihza ile- neanderthal denen bir akım var; her şeyi el aletleri ile yapıyorlar, elektrikli alet yok. Gayet saygı görüyorlar, genelde makine ile elde edilemeyecek hassasiyette işler çıkartabiliyorlar. 

Amerika forumlarının birinde el yapımı bıçak nedir tartışmasına denk gelmiştim, aradım bulamadım şimdi, aklımda kalan herşey kol gücü olacak diye savunanlar vardı mesela.

not: Serkan sana elindeki mekana uygun masa/raf lazım. Adam 5m2 ye marangozhane sığdırıyor yahu. Bak ne demiş  "2.25 mt x3mt yerim var,  bir motosiklet ve bir iki bisikletle paylaşıyorum"
« Son Düzenleme: 22 Şubat 2015, 00:48:44 Gönderen: a.yuce »
Mükemmelliğe eklenecek birşey kalmadığında değil, çıkartılacak birşey kalmadığında erişilir.

Osman Kurt

• 6285
« Yanıtla #26 : 22 Şubat 2015, 00:32:54 »
Sakın şikayet etmeyin Türkiye cennet bu bakımdan burada bir hobi atölyesine 10 000 euro gömersin ortada birşey gözükmez burası çok pahalı Türkiye cennet ,el altında bir sürü sanatkar ustamız var süper makinalar var fiyatlarını burasıyla mukayese bile edemezsiniz.her türlü malzemede var olmayanıda ben yolluyorum tek sorun Avrupaya mal satabilecek kalite standartında üretim yapan ustaların sayısı elimizdeki parmaklardan fazla değil..
Ülkemizde 46 Milyon kişi açlık sınırı altında yaşıyor.Oraya göre fiyatlar ucuz olabilir ama hala ülkemizde hobi atölyesi edinmek zengin işi.

Az imkanla muhteşem işler çıkar çıkıyorda o konuda bir sorun yok.
« Son Düzenleme: 22 Şubat 2015, 00:44:20 Gönderen: Osman Kurt »
Bizim silahımız bilgidir, ve mermiler ise sözlerimiz. Lakin kurşun geçirmezmiş, sizin beyinleriniz.
İstanbul / Gaziosmanpaşa
Mustafa Kemal ATATÜRK
Instagram

Kaya

• 2867
« Yanıtla #27 : 22 Şubat 2015, 00:34:29 »
Serkan Süper tesis işte ama ihracat düşünüyorsan biraz geniş imkanlar lazım olacaktır :)
Ahmet Abiye katılıyorum sadece el aletleri kullanıp dudak ısırtacak kalitede iş çıkaran ustalarla sohbet ettim en son bir tanesi süresiz zamanda 5000 euro değerinde bir kama siparişi aldığını söylemişti olayda daha aktüel ve kama yapım aşamasında dövüldü ve kaba şekillendirmesi bitti

Kaya

• 2867
« Yanıtla #28 : 22 Şubat 2015, 00:44:24 »
Osmancığım yaptığımız ürünleri gerektiği özen ve sabırla yapma prensibinden uzak eksik bilgilerle tamamladığımız için bunların bir ticari değeri olmuyor .yapan arkadaşlarımıza da bakarsan hepsi kendi imkanlarını yoktan varetmiş insanlar atölyesini kendileri düzmüşler yanlız problem piyasa olarak sadece yurtiçi görüldüğü için elimizi arkadaşımızın cebine atmış oluyoruz sisteme taze kaynak girmemiş oluyor..en temiz garantili malzemeyi kullanıp olması mümkün en temiz işi yapacaksın ona zaten herkes hemen talip oluyor.
« Son Düzenleme: 22 Şubat 2015, 00:46:34 Gönderen: Kaya »

a.yuce

• *
  • 1121
« Yanıtla #29 : 22 Şubat 2015, 00:56:14 »
Ülkemizde 46 Milyon kişi açlık sınırı altında yaşıyor.Oraya göre fiyatlar ucuz olabilir ama hala ülkemizde hobi atölyesi edinmek zengin işi.

Az imkanla muhteşem işler çıkar çıkıyorda o konuda bir sorun yok.

Bizim hobimiz iki yılda bir yeni cep telefonu almak Osman ( senin telefonu kasdetmiyorum, tamam biliyorum tevellütü epey eski ) Avrupa kadar zengin olmadığımız kesin de, kayıtdışımız bol olduğu için rakamlara ihtiyat ile yaklaşmak lazım. Sabah genel muhabbete yazayım yazmayım diye düşündüm, forumu facebook a çevirmeyeyim deyip yazmadım. Ama yeri geldi , bugünkü bir köşe yazısının sonu :

"
"Piyano çalışmaktan keyif aldığını söylemene sevindim. Piyano ve marangozluk, bana göre senin yaşında en güzel meşguliyetler. Okuldan bile daha iyidirler. Einstein , bu mektubu gönderdiğinde oğlu Albert on bir yaşındaydı.
.
.

Gelelim şu marangozluk konusuna...
Einstein'ın oğluna tavsiyesini büyükbabalarımız duysaydı, "hay ağzın bal yesin!" derlerdi, kesin!
Fakat biz burun kıvırırız.

Çünkü ellerimizle yaptığımız işlerden duyduğumuz keyifle kalbimiz ve zihnimizin ferahlığı arasındaki kuvvetli bağı kaybettik.

Şimdi kalkıp burada...
Bir gençlik arkadaşımın yakalandığı uyuşturucu bağımlılığından en nihayetinde öğrenimini bir kenara bırakıp marangoz atölyesi kurarak kurtulduğunu anlatsam...
"Hımmm, ilginç bir hikâye" diyecekler.
Hayır! İlginç değil, içinde hakikat saklayan bir hikâye!

"
Mükemmelliğe eklenecek birşey kalmadığında değil, çıkartılacak birşey kalmadığında erişilir.

Osman Kurt

• 6285
« Yanıtla #30 : 22 Şubat 2015, 01:02:36 »
Az imkanla muhteşem işler çıkar ona lafımız yok satma amacı olanlar elbette görsel açıdanda işlerini ileriye götürmeliler.
Benim kendi kullanacağım bıçağın kabzasında sıradan ceviz yada bilmem kaç yüz dolarlık özel bir malzeme kullanmam kullanımda pek etki etmiyor yinede ulaşabildiğim en iyisini kullanırım.Zamanında bir parça pin malzemesi için neler çektiğimi ben bilirim.
İstanbul / Gaziosmanpaşa
Mustafa Kemal ATATÜRK
Instagram

Serkan KUŞÇU

• *
  • 640
« Yanıtla #31 : 22 Şubat 2015, 01:05:35 »
Az imkanla muhteşem işler çıkar ona lafımız yok satma amacı olanlar elbette görsel açıdanda işlerini ileriye götürmeliler.
Benim kendi kullanacağım bıçağın kabzasında sıradan ceviz yada bilmem kaç yüz dolarlık özel bir malzeme kullanmam kullanımda pek etki etmiyor yinede ulaşabildiğim en iyisini kullanırım.Zamanında bir parça pin malzemesi için neler çektiğimi ben bilirim.

Valla doğru söylüyorsun imkan olanak sınırlı ama malzeme konusunda taviz sıfır sayılır,
Amerikadan geyik boynuzu getirtiyorum sen düşün durumu  ;)
(Hoş memlekette iyisini bulmak kolay olsaydı keşke  :-\ )

« Yanıtla #32 : 22 Şubat 2015, 01:08:43 »
Açık konuşmak gerekirse bu videolardaki atelyelere bakınca ( trollsky hariç, o adamım  ;) ) bıçak yapmak istemeyenler için elli tane bahane bulunabiir. Hiç takılmamak takmamak lazım  ;)

egeleme_rampasi

• *
  • 1570
  • Mustafa Ünal
« Yanıtla #33 : 22 Şubat 2015, 01:11:47 »
Siz ikinizi (a.yüce ve kaya) her okuduğumda niyeyse daha önce aklımdan geçenleri yazılı okuyorum. :)

@kaya, Size tamamen hak veriyorum, bizim ustalarımızın yurt dışı ile yarışacak işler çıkartması ve bunları ihraç etmesi şart. Forumun bu anlamda sorumluluğu çok büyük... Ama biraz sabır gerekiyor galiba. Kaybettiklerimizi daha yeni yeni kazanıyoruz. :( Gökhan Bakla Ustamız olmasa wootz için daha ne kadar beklerdik acep? Veya bunun bir kayıp olduğunun idrakine kim varırdı?

@a.yüce, Size de tamamen hak veriyorum, tüketim züppeliğimiz ve el emeğini hor görme konusunda. Kendimden örnek vereyim: Çelik yontma ile uğraşıyorum, çünkü bu benim için hem psikoterapi hem de fizyoterapi. Hiçbir zaman Usta olamayacağımı biliyorum. Bu noktada insanların ıskaladığı şey: El emeği, özürlü olmayan "normal" kişiler için de, hem psikoterapi, hem de fizyoterapi. Tüketim züppesi ahalimiz bunun farkına ne zaman varacak sizce?
« Son Düzenleme: 22 Şubat 2015, 01:21:08 Gönderen: egeleme_rampasi »

Eren

• **
  • 116
« Yanıtla #34 : 22 Şubat 2015, 06:08:46 »
Aslında ben konuyu başlatan yazıyı yazdığımda şunu demek istedim adam çok ileri seviye aletlerle yapıyor işi ve ekipmanı dolu ve uygun yeri var  artık meslek olmaktan çıkmış harbiden sanat gibi yapmaya başlamış en önemli 2 şeyde!!! birincisi adamların çalışacak yeri var bu en önemlisi ben duvara çivi çakarken dahi düşünürüm belli saatler dışında tabi alttaki adamın bebeğimi uyuyor rahatsız mı olacak vs... ikincisi yaptığı işleri alacak bütçeye sahip alıcısı var elbette hobi olarak yapanlar bunu meslek olarak yapan ve belli bilgi birikimine sahip insanların ki gibi yaparak aynı fiyata satamaz sonuçta onlar meslek olarak yaptığı içinde sipariş aldıkları zamanda kullandıkları malzemede titanyum, tungsten, vs... dayanıklı alaşımlı çeliklerden olacaktır ama şunu da unutmamak gerekir ki en son teknoliji de bile günümüzde elektron mikroskobu ile incelense dahi eski ustaların yaptıkları bir çeliği bir damascusu  ya da onu yapan ustanın işçiliğini geliştiremiyorlar bunun en güzel örneği de Fatih Sultan Mehmet Han'ın kılıcını yapan yanlış hatırlamıyorsam dedikleriydi yoh yapmiyik  onlar gibi yapamiyik eski  ustaların yaptığı gibi olmiyi  :D :D :D :D
« Son Düzenleme: 22 Şubat 2015, 06:12:04 Gönderen: Eren »

tarpoon

• 4739
« Yanıtla #35 : 22 Şubat 2015, 06:31:16 »
Bu da benim 1,5 metrekarelik devasa üretim tesisim işte  ;D
Yahu makineden önce yer lazım zaten bana,
Kömürlükte ki Rus ile aramda ki tek fark, adamın kömürlüğü benim alanımdan büyük ve adamlar benden iyi işler çıkarıyor  :D

Serkan orayı iyice düzenleyip tezgahın üstünü açmalısın. çok sıkışabılırsin  :)
“ İnsanları kandırmak, kandırılmış olduklarına ikna etmekten daha kolaydır ”    :)

hüseyin75

• 937
  • Yer: Silifke
« Yanıtla #36 : 22 Şubat 2015, 06:40:06 »
Cok guzel seyler yazmissiniz . Yazacak biseybulamadim . Tesekkur edeyim bari. Tesekkurler.

a.yuce

• *
  • 1121
« Yanıtla #37 : 22 Şubat 2015, 09:58:33 »
Serkan Quantum matkabın açma kapama anahtarını toplasan güvenlik açısından iyi olur bu arada. Köşeler kullanım açısından sıkıntılı ölü bölgelerdir. Eski bir ağaç işleri dergisinde aşağıdaki gibi bir fikir görmüştüm. Üstteki yuvarlak platform döndürülüp kilitlenebiliyor. Atölyeyi toplama konusunda heves  verir diye paylaşmak istedim.

« Son Düzenleme: 22 Şubat 2015, 10:02:42 Gönderen: a.yuce »

ecorotti

• 2744
  • Deniz - Yaş 38
« Yanıtla #38 : 22 Şubat 2015, 10:47:20 »
Harika konu olmuş.

Adamlara bakıyoruz evlerinde garaj var. Garaj mucitleri, garaj grupları filan literatüre girdi. Demek ki önce mekan lazım. Karton kutu gibi sıkıştığımız şehirler buna müsait değil. Yer bulabilmek bir mucize. Hele hele "modern hayat" koşturması içinde zaman bulabilmek hepten zor.

Herşeyin tüketime döndüğü günlerde bir şeyler üreten,geri dönüşüme yeni bir eşya ile katkı sağlayan arkadaşlarla birarada olmaktan mutluyum.
Okinawian

Serkan KUŞÇU

• *
  • 640
« Yanıtla #39 : 22 Şubat 2015, 11:22:58 »
Serkan Quantum matkabın açma kapama anahtarını toplasan güvenlik açısından iyi olur bu arada. Köşeler kullanım açısından sıkıntılı ölü bölgelerdir. Eski bir ağaç işleri dergisinde aşağıdaki gibi bir fikir görmüştüm. Üstteki yuvarlak platform döndürülüp kilitlenebiliyor. Atölyeyi toplama konusunda heves  verir diye paylaşmak istedim.

Matkabı 2. el almıştım Ahmet Bey,
Anahtarında bir sıkıntı var, dün yaparım belki diye açmıştım, zaten daha önceden içine müdehale edilmiş şu an atıl vaziyette, en kısa sürede yeniliycem kendisini de zaten. (Güvenlikten taviz vermemeye çalışıyorum malum alan dar zaten)
Bu arada fotoğrafta görülen kısmı çekmek için diğer duvara sıfır yaslanmıştım, yani hakkaten yerim bu kadar :)
Maksimum alternatifim, rafları revize edip yarım metrekare daha kazanmak olur.
Dar alanda kısa paslaşmalar bizimkisi :)