Bıçak Sanatı - Forum

farklı bileme

egeleme_rampasi

• *
  • 1570
  • Mustafa Ünal
  • Meslek: Memur
  • Yer: Merzifon
Ynt: farklı bileme
« Yanıtla #20 : 21 Şubat 2015, 23:16:06 »
Bence bu arkadaş kendi capında eğleniyor.  ;D
Bıçak bilemeden ve bıçaksanatı formundan haberi yok. Olsaydı bu işte nasıl uzman ve profesyönel olan cok değerli ustalarımızın tekniklerini, deneyimlerini, çeşitli çelik ve açılarıda nasıl bileme yaptıklarını bilirdi. Bu arkadaş bim de satılana fabrikasyon yapım sürmene  bıçagını almış kafasına göre acıda ağız açıyor ve bileme yapıyor. Bence teknikleri cok profesyönel ve ilgi çekici bulamadım....

Kendi çapında eğleniyor olayı bence biraz ağır ifade olarak kaçar, neticede adam kasap, bıçağı efektif kullanmakla yükümlü, tecrübe körlüğü ve de tek tip bıçak kullanmanın ötesine geçemediği için genelliyerek bir anlatım hatasına düşüyor. Şu da bir gerçek ki çoğumuzdan iyi bilir yine de kasap bıçaklarının inceliklerini  ;)

Bu arada eski masat olayını çözdüm galiba;
Nispeten sertliği yüksek olmayan bıçak tercihlerinden ötürü, yeni masadın diş yapısı da taze olduğundan, bıçağın ağzını yonta yonta bileyler, eskiyen masatta ise diş yapısı nispeten yuvarlatılmış şekle dönüşmesinden ötürü kullanımında, ağızı daha temiz açıyor olabilir.

Kobay bıçaklar üzerinde bir deneme yaptım, en az 15 yıllık masat D3'de çok iş görmemekle beraber, 5-6 ay önce aldığım masat gayet temiz iş çıkarıyor keza, kıytırık mutfak bıçaklarında da yeni masat yontuyor ağızı resmen, ama eski masat temiz bir ağız veriyor  ;)

+1

Kasap bıçağı için efektif bilediği kesin. Tek takıldığım "tam yatırma" kısmı oldu. Bence öyle dese de, tam yatırmıyordur bıçağı. Çok saçma olur fabrikasyon perdahı bozması.

Osman Kurt

• 6285
  • Yer: İstanbul / Gaziosmanpaşa
« Yanıtla #21 : 21 Şubat 2015, 23:22:12 »
Tam yatırma değil ama yeni bir taşlama ağzı açarmış gibi yatırıyor taşı ağzın başlama kalınlığını belli bir seviyede tutuyor perdah merdah gidiyor tabi.
Bizim silahımız bilgidir, ve mermiler ise sözlerimiz. Lakin kurşun geçirmezmiş, sizin beyinleriniz.
İstanbul / Gaziosmanpaşa
Bütün ümidim gençliktedir.
Mustafa Kemal ATATÜRK
Instagram

karemisola

• 615
  • Yusuf Günenç
  • Yer: Hatay
« Yanıtla #22 : 21 Şubat 2015, 23:26:20 »
Adam burdaki tekniklerle karşılaştırıldığında tabiki teknik olarak yetersiz kalıyor olabilir.

Ama piyasada bıçak ağzını motorda mahf eden o kadar çok insan var ki. Youtube ta da dolu bunlardan. Sanırım ileri derece bıçak bileme diye bir başlık vardı şimdi youtube açılmıyor link veremiyorum.

Yerli videolardan doğru bileme tekniğine en çok yaklaşan video buydu(tabiki forumdakiler hariç)

Gerçi forumda kapı gibi Sefa ve Emre ustaların ayrıntılı bilgi veren bileme videoları mevcut en güzel ordan oğrenilir gerisi hikaye

Serkan KUŞÇU

• *
  • 640
  • Meslek: Metalurji ve Malzeme Mühendisi
  • Yer: Ankara
« Yanıtla #23 : 21 Şubat 2015, 23:39:41 »
Serkan hocam kasapların kullandiği bıçaklarda bilidiğim kadarıyla bizim tabirimizle kıla lı bırakıyorlar daha iyi kesim yapsın diye. Ama biz 61 HRC D2 de ağızı bileme rampasında hep aynı açıda çıkabildiğiniz kadarıyla 1500 -2000 üstü kumlara çıkıp bileme yapıyoruz. Şimdi bana göre bu arkadaşla bizim buradaki ustalaırımızın ve arkadaşlarımızın arasında bana göre dağlar kadar fark var. Bence çok amatörce

Dağlardan da öte fark var bana göre,

Yazdıklarımı yanlış anlayıp forum camiasıyla kıyaslama şeklinde anlamayın durumu.
Adam tektip iş yapıp bununda tecrübe körlüğüne yenik düşüp hareket ediyor ama kendi işinide yapacak kıvamda tecrübesi ve bilgisi elbette var, neticede ekmeğini o bıçaklarla yağtığı işden çıkartıyor, bize göre amatör olsada tekniği.
Yarım saat uğraşıp 3000 kuma kadar açılı bir şekilde ağız açmakla uğraşan birisi olarak bunları yazdığımı da göz ardı etmeyin.
Cehalet ne güzel şey, Her şeyi biliyorsun ;)

ecorotti

• 2744
  • Deniz - Yaş 38
« Yanıtla #24 : 22 Şubat 2015, 10:21:53 »
Masat hakkında verdiği bilgiler doğru. Masat bileme yapmaz. :2up
Okinawian

sabanakyol1976

• 56
  • Meslek: fayans boya alçı döner kebap ustası
  • Yer: ankara keçiören
« Yanıtla #25 : 11 Mart 2015, 04:45:40 »
öncelikle herkese selamlar.tabiki prfosyenel işçilik ve ustalarımızın yaptığı gibi harika bıçaklar kullanmalı kasaplar ve benim gibi kebap döner vs ustalarımız.özellikle sefa ustam ın bu aralar sıkça yaptığı japon bıçaları ve diğer ustalarımızın kasap bıçakları gibi.fakat bir alışıla gelmişliktir gidiyor.BENDE HEM KASAP HEM DE KEBAP DÖNER USTASIYIM :) naçizane söylemek  istediğim. mesele aynen ECOROTTİ ustamın anlattıgı gibi bu adamlar ne masttan ne bileğden bıkmaz araştırıp iyi bir bıçakta almalzar.ama yinede arkadası tebrik ediyorum :2up güzel noktaları yakalamış elindeki malzemelere göre.kanaatimce iyi bir bıçakla yada forumla tanışma vakti gelmiş gökan ustanın bıçaklarından birini görse heralde meseleyi anlar. :))inşallah :2upbu arada formadaki tüm ustalarıma teşekkür ederim sanat eserlerinizden dolayı hepinizi tebrik edrim.
iylik yapmaktan sakın vazgeçme,yoksa giderek kötü biri olursun.başarmak
için tekrar dene

ZENON

• **
  • 89
  • Meslek: jeoloji mühendisi
  • Yer: Hakkari
« Yanıtla #26 : 22 Mart 2015, 01:54:19 »
şaban abi bu videodaki arkadaş furkan can bütün bıçakları denemiş hatta anladığım kadarıyla doğru bıçağı bulmak için birçok para harcamışlar bence yorumlarda biraz ağır eleştiriler var şahsen tanıştığım biri olarak zoruma gitti. adam bıçak dövmekten anlamaz ama bilemenın birçok seklını mutlaka denemiştir
Bilmek anlamak yetmez ben yapmanın aciliyetine inanırım!

ZENON

• **
  • 89
  • Meslek: jeoloji mühendisi
  • Yer: Hakkari
« Yanıtla #27 : 22 Mart 2015, 16:04:02 »
arkadas forumda konu açtı zaten oradan kendısıne sormak bence en iyisi. herkese kolay gelsin
Bilmek anlamak yetmez ben yapmanın aciliyetine inanırım!