Bıçak Sanatı - Forum

Elektrikle Çalışan Araçlar Nasıl Kullanılır, Nelere Dikkat Edilir?

egeleme_rampasi

• *
  • 1570
  • Mustafa Ünal
  • Meslek: Memur
  • Yer: Merzifon
Bu başlığı sık kullandığımız elektrikle çalışan araçlarda dikkat edilecek konular için açtım. Dağınık verilen bilgilerin tek bir başlık altına alınmasının uygun olacağını düşünüyorum. Hatta bence konu sabitlense daha da iyi olur. Güvenlik alt grubunda hiç sabit başlık bulunmaması da ayrıca ilgimi çekti.

Volkan

• 1053
  • A. Volkan PAZ
  • Meslek: Tekniker
  • Yer: Malatya
Evet evet...
Emniyetsiz çalışmak, hastaneden sevk almaktır. Önce iş güvenliğimiz !!!

Kaya

• 2867
  • Meslek: technik
  • Yer: Frankfurt
İlk olarak elektrik kaçağı olup olmadığına dikkat etmeli
Bakımlı kusursuz makinalarla çalışmalı hiç bir zaman güvenlik şarlterleri iptal edilmemeli ,koruyucu kapakları sökülmemeli uygun elektrik hattı üzerinde ve sigortası üzerinde çalıştırmalıdır.
Tezgah kaideye bağlı makinalar sökülüp elde serbest stilde çalışmamalı
Torna,matkap gibi makinalarda çalışırken bilezik,bileklik,yüzük vs kullanılmamalı
Aynı şekilde kolları streç olmalı sarkan kazak vs gibi giyeceklerle yanına dahi yaklaşmamalı.
Flex ,avuç ve kalıpçı taşlama gibi makinalarla çalışırken mutlaka güvenlik kademesine uygun gözlük kullanılmalı koruyucu gözlük moda ve estetik kaygılardan uzak güvenlik seviyesi yeterli olmalı.hatta full yüz koruması olan yüz kalkanları kullanılmalı
Uygun toz maskesi kullanılmalı
Kaynak makinalarıyla çalışırken yanması geciktirilmiş giyecekler ,koruma filtrelemesi uygun maske ,izoleli eldiven ve ayakkabı kullanmalı
Kullandığınız kesici,delici takımlar keskin ve kusursuz olmalı .
Her tezgahın yeterli parça sabitleme takımı (işkence,bağlama takımları,mengene vs gibi)olmalı elle tutma sabitleme hiç bir zaman yeterli değildir.
Listeye zamanla eklemeye devam ederiz...
Alimler seyre dalar ,cahil olan dostluk düsmanlik arar

ferroburak

• 539
  • Meslek: Teknik
  • Yer: ankara
Kordonu bol saat takmak da eli kaptırma sebebi.

-Üzerinizde sallanan, hareket eden, dönen alet ve makinalara dolanma olasılığı olan bilimum giysi, takı, aksesuardan arınarak iş yapmak gerekir.
-Kırık, bozuk, hatalı, uydurma alet ve makinalarla çalışmamak gerekir.
-Amaç dışı kullanımdan uzak durmak gerekir.

kebude

• 78
  • Ali Kebude - 1978
  • Meslek: Inşaat mühendisi
  • Yer: Adana
Sıcak veya kıvılcım çıkaran nesneleri kablolardan uzak tutmalı.
Emeksiz yemek olmaz...

Kaya

• 2867
Kaynak ,döküm ,işıl işlem yaptığımız alanın havasını çeken bir aspiratör sistemi olmalı konuda dikkat ortama temiz hava üfleyen değil ortamdaki muhteöel kirli havayı çekip uzaklaştıran hava sistemi olmalı

a.yuce

• *
  • 1121
  • Ahmet - Yaş: kırk küsür
  • Meslek: Elektronik
  • Yer: Istanbul
Daha faydalı olacak olan genel uyarılar yerine belli adımların nasıl yapılacağına dair adım adım tarif + video.
Mükemmelliğe eklenecek birşey kalmadığında değil, çıkartılacak birşey kalmadığında erişilir.

Kaya

• 2867
Sıcak veya kıvılcım çıkaran nesneleri kablolardan uzak tutmalı.
kablolardan daha öncelikli bütün yanıcı ve parlayıcı maddelerden uzak tutmalı daha doğrusu yanıcı ve parlayıcı malzemeler çalışma alanından uzak tutulmalı

Volkan

• 1053
  • A. Volkan PAZ
  • Meslek: Tekniker
  • Yer: Malatya
Vücut bütünlüğü bozulan metalle olan yaralanmaların tamamında tetanoz aşınız son 5 yıl (Sağlık bakanlığının önerisi 5 yıl fakat 3 yıl diyen doktorlar da var) içinde yapılmadıysa tetanoz aşısını yaptırmak gerek.
Emniyetsiz çalışmak, hastaneden sevk almaktır. Önce iş güvenliğimiz !!!

taner çiçek

• 823
  • Meslek: makina imalati
  • Yer: gaziantep
uykus ve dalgın olmamalı,alkollüyken kullanılmamalı.

ecorotti

• 2744
  • Deniz - Yaş 38
uykus ve dalgın olmamalı,alkollüyken kullanılmamalı.

+1
Başıma gelen kazalarda hep uykusuzdum. :(
Okinawian

gokhand

• 1137
  • Meslek: Dış Ticaret
Avuç taşlama aletine asla sunta mdf kesmek için kullanılan daire testereyi bağlamayın. ASLA ASLA .....

deserteagle

• Eylem Cengiz, 49
  • 9533
  • Meslek: elektronik ve hab. müh.
  • Yer: İstanbul, Kırklareli
Yüksek devirli, talaşı ya da kendi parçasını fırlatabilme ihtimali olan makina kısımlarının dönüş düzleminde bulunmayın, Özellikle başınız ve en önemlisi gözlerinizi bulundurmayın.

Neler:

Kalıpçı taşlama:
- Özellikle karbür uçları sürekli olarak 1-2 mm'lik, bıçak gibi keskin talaş çıkarır. Kullandıktan çok sonra bile bunların size diken gibi batması işten değildir. Çıplak gözle aşırı tehlikeli, yanları kapalı olmayan gözlükler güvensizdir. Kaşlarınız ve saçınız arasında bile parça kalıp sonradan gözünüze girebilir.

Spiral/Avuç taşlama:
- Bunların özellikle taşlarının patlaması tehlikesi var.

Matkap ve Torna:
- Öncelikle mandren anahtarını üstünde unutup çalıştırmamaya dikkat etmeli.
- Metalle çalışırken çıkan parçaların aşırı sıcak olabileceği unutulmamalı. Metal tornacılarının önünden geçerken görebileceğiniz talaşın renkleri, onların çıktığı sıcaklıkların delili olan meneviş renkleridir.
- Uzun metal talaşlarına dikkat etmek gerekir.
- Tornadaki iş parçasının çıkmaması için dikkatli olmak gerek. Bunu benden ziyada ustaları anlatmalı. Bu konuda konuşacak mertebeden çok uzağım.

Şerit Zımpara:
Gözlüksüz çalışmamak önemli. Gözlük varlığında bile saçlar ve kaşlarda kalan tozlar göze girebilmekte. Talaşın çok biriktiği yerler, daha sonra gelen bir talaşın kıvılcımı ile yanabilmekte. Biriken demir tozunun yandığını bizzat görüyorum, mıknatıs varlığıyla oluşan birikme yardımcı da oluyor.

Yukardakilerden zımpara kullanılan her biri, kullanım sırası ve sonrasındaki saatlerde tozdan dolayı sağlığınızı tehdit ediyor.  Hatta çok sonra bile atölyedeki eşyaları karıştırıp bu tozu havaya tekrar yayabiliyorsunuz. Toz maskesi şart.
Barika-i hakikat müsademe-i efkardan doğar
Namık Kemal
Instagram'da ben

Serkan KUŞÇU

• *
  • 640
  • Meslek: Metalurji ve Malzeme Mühendisi
  • Yer: Ankara
Bana göre şakayı hiç kaldırmayan alet olan Spiralle çalışırken, siperliğini sakın çıkarmayın, taş patlarsa %60 bu kısım sizi korur zaten,
Ayrıca kesme yaparken doğru açıyla çalışın kavis vermekle uğraşmayın yine taş patlar, Birde kablosunun nerelerde gezdiğine dikkat edin, dalarsınız farketmezsiniz bir bakmışsınız kıvılcımların aktığı yerde kablonuz var, çalışırken gözlük eldiven ve özellikle kulaklık kullanın, kullanmadığınızda yada taş değiştirirken kesinlikle bağlı olduğu prizden çıkarın anahtarına güvenmeyin. Keseceğiniz parçayı yada kısmı iyi sabitleyin asla kayma yapmasın. Az değil 11000 devir yapıyor bu alet saniyede keser farketmezsiniz.
Bir de tavsiye bazılarında sabitleme mevcut, yani otomatik siz tuşunu devreye sokmasanızda çalışıyor, bu gereksiz özelliği pek kullanmayın bırakın kontrol sizde olsun her zaman. Daha da yazılacak çok şey vardır bu canavar hakkında şimdilik bunlar geldi aklıma 
Cehalet ne güzel şey, Her şeyi biliyorsun ;)

freenautilus

• 391
  • Meslek: Fizyoterapist
  • Yer: Ankara
Avuç taşlamada açma kapama düğmesinde bulunan kilit mekanizması zamanla tozdan sıkışıyor ve basınca şalteri attırmayabilir. Ara ara makine içini açıp temizlemek ve plastik düğme aksamlarını silikon spreyle yağlamak gerekli.
Emrah
Instagram : EDEKO.DESIGN
www.ankaradafizyoterapist.com

Murat AKIN

• 619
  • Meslek: Emekli teknik öğretmen
  • Yer: Tekirdağ
Sayın Eylem Cengiz'in belirtiği metalle çalşırken sıcak olduğu unutulmamalı demiş.

Sıcaklığa dikkat çekmek için şöyle bir söz var.

Biraz kaba olacak ama dikkat çekmek amacıyla etkili oluyor.

"Demir atelyesinde yeşil hıyar görsen elle almak yok"

deserteagle

• Eylem Cengiz, 49
  • 9533
  • Meslek: elektronik ve hab. müh.
  • Yer: İstanbul, Kırklareli
Altı yaşımdayken taze vargel talaşını tutarak öğrenmiştim bu dersi. O günden beri de ara ara yine hatırlarım.  :)
Barika-i hakikat müsademe-i efkardan doğar
Namık Kemal
Instagram'da ben

bulaycı

• 358
  • bülent bulaycı
  • Meslek: emekli
valla dikkat edin parmağınızdaki alyansta ikinci bir kazaya sebep olabilir.tecrübe ile sabittir.

Selim Atalay

• 253
  • Meslek: Maden mühendisi/Kamu
  • Yer: Kocaeli/Tavşanlı
Bu adamları yeni keşfettim. İnternete ulaşmışken ve video izleyebilirken paylaşmak istedim.Ben son bölümlerinde böyle bir şey olduğunu bilmiyordum.Beni çok etkiledi. O yüzden her hangi bir detay yazmadan paylaşıyorum.

https://www.youtube.com/watch?v=Lq-h3KkF_bY

https://www.youtube.com/watch?v=Lq-h3KkF_bY

Bu arada video paylaşmak için bir kısım bulamadım.
memento audere semper