Bıçak Sanatı - Forum

eğe bakımı

Ynt: eğe bakımı
« Yanıtla #20 : 14 Haziran 2015, 12:17:27 »
Eğenin kesici dişleri oksitlenmeden ötürü bombelenip iş görmez hale gelmediyse rahatlıkla kullanılır. Bir eğe fırçasıyla temizleyip denenebilir, eğe fırçası yoksa normal tel fırça da iş görür.

karemisola

• 615
  • Yusuf Günenç
  • Yer: Hatay
« Yanıtla #21 : 14 Haziran 2015, 16:47:32 »
Geçenlerde eğe almak için hırdavatçıya uğradım. Adam sapsız eğeyi kuyruk kısmından tutup namlu kısmına dokunmamam gerektiğini söyledi. Sebebini sorunca paslanır dedi.
Çıraklık eğtim kursuna giden bazı yakınlarımdab eğeye el sürmek eğeyi köreltir diye öğrettiklerini duydum.

Bana pek mantıklı gelmedi ama yeri gelmişken soruyum istedim

Volkan

• 1053
  • A. Volkan PAZ
  • Meslek: Tekniker
  • Yer: Malatya
« Yanıtla #22 : 14 Haziran 2015, 17:45:34 »
Elimizden eğeye yağ bulaşması ile ilgili bir durum olduğunu tahmin ediyorum. Bir arkadaşım meslek lisesi metal bölümü mezunu ondan böyle bir tecrübe duymuştum.
Emniyetsiz çalışmak, hastaneden sevk almaktır. Önce iş güvenliğimiz !!!

alperuzel

• *
  • 515
  • Meslek: Bıçağa Dair
  • Yer: TOKAT
« Yanıtla #23 : 14 Haziran 2015, 18:29:02 »
1) El Yağı eğe yüzeyine bulaşınca sürtünmeyi azaltacağı için eğenin kesme gücünü azaltır. Kayar kesmez yani birazda olsa
2) Eldeki ter vücudun tuzuyla birlikte çıktığı için bir nevi asit görevi görür. Elledik temizlemedien astık 3-5 gün sonra baktıkki paslanmııışş. Ve bu pas eğenin kesici kanallarının kesici köşelerinde oluştuysa ki bu pas bir nevi çürümedir eğe daha az kesebilir.

mehmet dülcek

• 3207
  • Yer: tuzla/istanbul
« Yanıtla #24 : 14 Haziran 2015, 18:37:38 »
Eğenin kesici dişleri oksitlenmeden ötürü bombelenip iş görmez hale gelmediyse rahatlıkla kullanılır. Bir eğe fırçasıyla temizleyip denenebilir, eğe fırçası yoksa normal tel fırça da iş görür.

Hocam düşündümde hızlı uçan  aynı zamanda yağ çözebilen bir kimyasal kulansak nasıl olur Betul asetat  alkol yada aseton kullansak bunlar elimde var ama hangisi hızlı uçar yada yağı metal kalıntılarını iyi temizler bilmiyorum bir fikir verirsen deneyelim hocam

kesase

• 61
  • Fatih
  • Yer: istanbul
« Yanıtla #25 : 14 Haziran 2015, 21:39:30 »

Hocam düşündümde hızlı uçan  aynı zamanda yağ çözebilen bir kimyasal kulansak nasıl olur Betul asetat  alkol yada aseton kullansak bunlar elimde var ama hangisi hızlı uçar yada yağı metal kalıntılarını iyi temizler bilmiyorum bir fikir verirsen deneyelim hocam

ara sıra eğeleri kullanmadan önce yapıyorum ben onu. havlu kağıda biraz aseton döküp şöyle bir siliyorum. ama daha çok küçük saatçi eğelerinde bir fark yaratıyor gibime geldi bu.

« Yanıtla #26 : 14 Haziran 2015, 22:25:19 »

Mehmet, bence bunların hepsinden daha iyisi gazyağı veya bulunamıyorsa sentetik tinerle temizlemek.
1) El Yağı eğe yüzeyine bulaşınca sürtünmeyi azaltacağı için eğenin kesme gücünü azaltır. Kayar kesmez yani birazda olsa
2) Eldeki ter vücudun tuzuyla birlikte çıktığı için bir nevi asit görevi görür. Elledik temizlemedien astık 3-5 gün sonra baktıkki paslanmııışş. Ve bu pas eğenin kesici kanallarının kesici köşelerinde oluştuysa ki bu pas bir nevi çürümedir eğe daha az kesebilir.
Özellikle parlak ve paslanabilir yüzeylere el ile dokunmak oksitlenmeyi arttırır. Alper'in söylediğine katılıyorum, eğelerde de durum aynen böyle, terleme asidiktir. hatta eskiden kuyumcu çırakları alınırken çırağı işe almadan önce gümüş plakalara dokundurur bir gün beklerlermiş, hangi aday çırağın dokunduğu gümüş daha az karardıysa onu işe alırlarmış, yani herkesin terindeki asitlik oranı da aynı değil gibi bir durum da var  ;)

hüseyin75

• 937
  • Yer: Silifke
« Yanıtla #27 : 14 Haziran 2015, 23:32:27 »
ben eğelerime sprey silah temizleme yagından sıkıyorum.yağ bir süre sonra uçuyor nasıl birşeyse pasıda söküyor gibi geldi.