Bıçak Sanatı - Forum

D2 Bushcraft'a başladım

Enes78

• 79
  • Beyin bedava
  • Meslek: Okutman
  • Yer: Karabük
D2 Bushcraft'a başladım
« : 03 Şubat 2015, 00:39:20 »
Merhaba arkadaşlar ve saygıdeğer ustalarım. Yaklaşık iki sene önce ozgurozdemir'in yardımıyla elime geçen lazerle kesilmiş ve benim berbat ettiğim çelik parçasını değerlendirmeye karar verdim. Babamın marangoz atölyesine gittim spiral motoru, tank zımpara, eğe ve kağıt zımpara kullanarak bugünümü değerlendirdim.

İş yaparken fotoğraf çekmek ve bunu düzenli bir dizi haline getirmek ayrı bir farkındalık gerektiriyormuş :) İşin başlarında birkaç fotoğraf çektim sonra işe dalıp fotoğraf çekmeyi falan unuttum.

Eğelemeyi herhangi bir aparat kullanmadan el kararıyla yaptım. Malesef namlunun burnu düştü, gereğinden fazla inceldi. Orayı ayarlayamadım. Bir tarafı en son 800 kumla zımparaladım. Diğer tarafı zımparalayacak vaktim kalmadı. Kabzayı cevizden yapmayı düşünüyorum. İnce yuvarlak eğeyle de sırtına desen vermeye çalışacam. İnşallah berbat etmem :)

« Son Düzenleme: 03 Şubat 2015, 00:43:36 Gönderen: Enes78 »
"Without deviations from the norm, progress is not possible." Frank Zappa

Salim Türk

• *
  • 6976
  • 1976
  • Meslek: Web tasarım ve programlama (Makine Öğretmeni)
  • Yer: İzmir-Buca
Ynt: D2 Bushcraft'a başladım
« Yanıtla #1 : 03 Şubat 2015, 12:58:37 »
Kabza çok incelmiş. Gizli kabza yapabilirsin belki.

Enes78

• 79
  • Beyin bedava
« Yanıtla #2 : 03 Şubat 2015, 13:17:11 »
Kabza çok incelmiş. Gizli kabza yapabilirsin belki.

Kabzayi ancak o kadar kurtarabildim. Yaraticiligimizi kullanacaz artik :)

Enes78

• 79
  • Beyin bedava
« Yanıtla #3 : 08 Şubat 2015, 22:40:23 »
ısıl işleme gitmeden önce sivri kısımda (burun diyorsunuz sanırım) ağız çok inceldi. şu an taner ustada. bu haftaiçi ısıl işlemi yapıp gönderecek. burdaki deformasyonu bıçağın şekline fazla zarar vermeden nasıl düzeltebilirim önerisi olan var mı?

Enes78

• 79
  • Beyin bedava
« Yanıtla #4 : 05 Mart 2015, 18:16:20 »
taner ustadan ısıl işlemden nihayet geldi. ne yazık ki kendisine belirtmeme rağmen ustamızın gözünden kaçmış olacak ki işaretlediğim yerlerden değil de sırta yakın yerlerden delikler açılmış. Bu durumda pimler çok çirkin görünecek. Şimdi sizlere sorum şu: ısıl işlem görmüş D2'yi herhangi bir tornacı sütunlu matkapla delebilir mi?

Serkan KUŞÇU

• *
  • 640
  • Meslek: Metalurji ve Malzeme Mühendisi
  • Yer: Ankara
« Yanıtla #5 : 05 Mart 2015, 18:34:09 »
taner ustadan ısıl işlemden nihayet geldi. ne yazık ki kendisine belirtmeme rağmen ustamızın gözünden kaçmış olacak ki işaretlediğim yerlerden değil de sırta yakın yerlerden delikler açılmış. Bu durumda pimler çok çirkin görünecek. Şimdi sizlere sorum şu: ısıl işlem görmüş D2'yi herhangi bir tornacı sütunlu matkapla delebilir mi?

Sizin istediğiniz yanlış anlamadıysam kırmızı ile çizilen yerler mi?
Cehalet ne güzel şey, Her şeyi biliyorsun ;)

Enes78

• 79
  • Beyin bedava
« Yanıtla #6 : 05 Mart 2015, 18:47:21 »
evet.

Serkan KUŞÇU

• *
  • 640
  • Meslek: Metalurji ve Malzeme Mühendisi
  • Yer: Ankara
« Yanıtla #7 : 05 Mart 2015, 18:54:22 »
evet.

Yanlış anlamayın ama, hem estetik açısından hemde kabzaya sağlıyacağı destek açısından, inanılmaz kötü bir tercih olur o noktalar,
Simetrik olarak diğer tarafında da olsa belki, belirttiğim kriterleri tutturabilirdi ama, bu haliyle Taner ustanın gözünden kaçmamış bilakis usta gözüyle olması gerekeni yapmış derim ben.

Dediğim gibi yanlış anlamayın, kişisel görüşüm bu yönde daha sağlıklı olacağı hususundadır. Ustanın müdehalesi gayet yerinde olmuş, kabzayı bitirince sizde hak vereceksiniz.
Cehalet ne güzel şey, Her şeyi biliyorsun ;)

karemisola

• 615
  • Yusuf Günenç
  • Yer: Hatay
« Yanıtla #8 : 05 Mart 2015, 22:23:25 »
evet.

Yanlış anlamayın ama, hem estetik açısından hemde kabzaya sağlıyacağı destek açısından, inanılmaz kötü bir tercih olur o noktalar,
Simetrik olarak diğer tarafında da olsa belki, belirttiğim kriterleri tutturabilirdi ama, bu haliyle Taner ustanın gözünden kaçmamış bilakis usta gözüyle olması gerekeni yapmış derim ben.

Dediğim gibi yanlış anlamayın, kişisel görüşüm bu yönde daha sağlıklı olacağı hususundadır. Ustanın müdehalesi gayet yerinde olmuş, kabzayı bitirince sizde hak vereceksiniz.

Belki de arkadaş kabzayı olduğundan biraz genişletecektir. Yani daralan çeliği ahşap ile takviye edip ele oturur bir genişliğe getirmek amacıyla.

Çünkü profili işlk gördüğümde öyle geldi aklıma çünkü Salim abinin dediği gibi gerçekten fazla incelmiş sırta doğru. Benim dediğim şekilde yapılırsa hem ele daha iyi oturur hem de ordaki eğe izi ve arka taraftaki deliği vs kamufle eder

Ersin Özdemir

• 2442
  • Meslek: Satış pazarlama ( Makine teknikeri ) Astas
  • Yer: İstabul- Edirne
« Yanıtla #9 : 05 Mart 2015, 22:42:42 »
Bencede Taner usta gerekeni yapmış. Kabzadaki pimlerin görünümden çok işlevi önemli sizin işaretlediğiniz noktalar kabzaya uygulanan kuvvette pim yerlerdin kırılma yapabilirdi. Bence bu şekilde devam edin . sap takınca hersey daha güzel olur

egeleme_rampasi

• *
  • 1570
  • Mustafa Ünal
  • Meslek: Memur
  • Yer: Merzifon
« Yanıtla #10 : 05 Mart 2015, 22:45:54 »
Bugünlerde kabza geometrisi özel ilgi alanım olduğu için biraz lakırdı edeyim bari.

Öncelikle Taner Usta doğrusunu yapmış. Sizin istediğiniz yerlerde açılan deliklerin kabza sağlamlığına hiç katkısı olmazdı.

İkincisi bu tip "yarı gizli" denebilecek kabzada estetik bir sonlandırma yapmak cidden maharet isteyecek. Bence iki katlı kabza yapın. Alta ince ahşap perçinleyin, üstüne de paracord sarın. Alttaki ahşap öyle geometride olmalı ki, üstüne paracord sarıldığında kabza normal tutuşa sahip olsun.

Tantolara veya katanalara bakarsanız, iki katlı demekle neyi kastettiğimi daha iyi anlarsınız.
« Son Düzenleme: 05 Mart 2015, 22:50:33 Gönderen: egeleme_rampasi »

Hasan BAHCİVAN

• 1474
  • Meslek: Öğretmen
  • Yer: Kayseri
« Yanıtla #11 : 05 Mart 2015, 23:34:31 »
Açıkçası bende taner abinin delik yerlerinin daha doğru olduğunu düşünüyorum. Elbette sizin kafanızda nasıl bir kabza var onu bilmek lazım. Sanıyorum üst kısımdan çelik gözükecek ama alt kısımda sadece ahşap olacak. Belki (makine var ise) daha da inceltilip tam gizli kuyruk yapılabilir.
O iyi insanlar o güzel atlara binip çekip gittiler. Demirin tuncuna, insanın piçine kaldık.

tarpoon

• 4739
« Yanıtla #12 : 05 Mart 2015, 23:56:06 »
enes  kırılma rıskı olduğu için  o şekılde deldım. şayet beğemedı ısen ben sana bır profıl hedıye edeyım onu bıtır.  ;)   ayrıca sana daha öncede teklıf ettığım gıbı gızlı kuyruk  olabılırdı bu profıl ve  onune ınce bır balçakla çokta güzel gözukurdu.
“ İnsanları kandırmak, kandırılmış olduklarına ikna etmekten daha kolaydır ”    :)

Metin KILIÇ

• Çırak
  • 930
  • Meslek: Memur
  • Yer: Muğla - Akyaka
« Yanıtla #13 : 06 Mart 2015, 00:12:24 »
enes  kırılma rıskı olduğu için  o şekılde deldım. şayet beğemedı ısen ben sana bır profıl hedıye edeyım onu bıtır.  ;)   ayrıca sana daha öncede teklıf ettığım gıbı gızlı kuyruk  olabılırdı bu profıl ve  onune ınce bır balçakla çokta güzel gözukurdu.

Salim Usta'da aynı teklifi yapmıştı, gizli kuyrukla gayet güzel olabilirdi. Bence bunu ön çalışma kabul edip yeni bir profile başlayabilirsin. Eminim kazandığın tecrübeyle daha güzel bir ilk bıçak yapabilirsin.

Enes78

• 79
  • Beyin bedava
« Yanıtla #14 : 06 Mart 2015, 14:09:53 »
Fırsat bulduğumda bir tornacıya gidip delikleri kırmızıyla çizdiğim yerlerden deldirmeye çalışacağım.

Bu bıçağa başlarken elimdeki artık malzemeyi kullandığım için kabzanın half tang görüneceğini biliyordum. Yani sırtından bakınca full tang önünden bakınca da hidden tang gibi görünecek.

Babamın marangoz atölyesinde elimin altında kullanabileceğim her türlü alet edevat ve makina hali hazırda mevcut. 3mm çapında elmas daireyle kabzaya gerekli derinlikte çizik atıp bu çiziği zımpara ile uygun genişliğe ulaşana kadar zımparalayacağım.

Kabzayı epoksi ile yapıştıracağım. pimler daha çok estetik açıdan işlevsel olacak.

Dün oto sanayiye gidip akrilik vernik akrilik tiner ve akrilik sertleştirici aldım. (tiner ve sertleştirici yavaş). Bunları stabilizasyon için nasıl kullanmalıyım? Kavanoz ve çekvalf kullanacağım. Hangisinden ne oranda kullanmam gerek?

Enes78

• 79
  • Beyin bedava
« Yanıtla #15 : 19 Mart 2015, 20:21:26 »
Sırt desenini de bitirdim. 7mm araliklarla isaretledim. 4mm yuvarlak eğe ve üçgen testere eğesi kullandim.