Bıçak Sanatı - Forum

Başlamak bitirmenin yarısı...:)

damasscus(Ömer Yüksel GÜNER)

• 1805
  • Ömer Yüksel GÜNER-Yaş 40
  • Meslek: Kamu-Teknisyen
  • Yer: Ankara-Ordu
Ynt: Başlamak bitirmenin yarısı...:)
« Yanıtla #80 : 11 Şubat 2015, 13:13:31 »
+1  :2up
"Aklınıza sürekli bıçak veya keskin olan bir şey geliyorsa, Bıçak Hastalığı'na yakalanmışsınız demektir..."

egeleme_rampasi

• *
  • 1570
  • Mustafa Ünal
  • Meslek: Memur
  • Yer: Merzifon
« Yanıtla #81 : 11 Şubat 2015, 13:51:23 »
ama yine de hatası olan bıçağı çöpe atmaktansa düzeltmeye çalışmak gerekir diye düşünüyorum. çünkü hatasız iş yapmak neredeyse imkansız. her hatada profili çöpe atarsak ürün üretemeyiz. ve aslında ustalığın da bir ucu, yapılan hataları telafi edebilme tecrübesine dayanıyor diye düşünüyorum.

+1

"Bu profili çöpe at, yenisine başla" dediğimde çöpe at kısmı şakaydı. Bir kenara koy anlamında söylemiştim.

Artık yeni profile başlamak zaman kaybından başka işe yaramaz. Mevcut profilde pim deliklerini açın ve ısıl işlemciye gönderin.

Sonra şunlar olacak: Namludaki zımpara hatalarını düzeltmek zaman alacak ve acı verecek. Böylece o hataları tekrarlamayacaksınız. Kabzadaki hatalar ise muhtemelen kalıcı olacak. Ustalaştığınızda bu kabzaya bakıp bakıp gülümseyeceksiniz.

cenk

• *
  • 98
  • Meslek: dekorasyon
  • Yer: kocaeli
« Yanıtla #82 : 12 Şubat 2015, 19:03:50 »
Cenk bey, bu profili kenara koyabilirsiniz, ama sakın çöpe atmayın. ben yapmaya başladığım ilk bıçaklarda prensip olarak kabza yapıştırma aşamasına gelmeden yeni bir profile başlamıyordum. ne zaman ki çalıştığım bıçağın kabzasını yapıştırdım, o aşamada yeni bir profile başlayıp iki bıçağın kabzasını da aynı anda / sıra ile şekillendiriyordum. bu durumun bir sebebi de, elimde aynı anda bir kaç bıçağa başlayacak ya da çöpe atacak kadar çok çelik olmamasıydı. şu anda hamdolsun forumda çelik sıkıntısı yaşanmıyor. ama yine de hatası olan bıçağı çöpe atmaktansa düzeltmeye çalışmak gerekir diye düşünüyorum. çünkü hatasız iş yapmak neredeyse imkansız. her hatada profili çöpe atarsak ürün üretemeyiz. ve aslında ustalığın da bir ucu, yapılan hataları telafi edebilme tecrübesine dayanıyor diye düşünüyorum. bu anlamda hatalı bir hamle yaptığınızda düzeltme yolunda zihni yormak en iyisi. fakat zaman içinde bazı işlerin "dinlenmeye" bırakılmasının da faydalarını gördüm. ilk anda hoşuma gitmeyen bir çalışma, gözümün önünde durdukça ne yapacağımı düşünüyor ve bir çıkış yolu buluyorum en sonunda. bıçağınızın son halinde namluda bir sorun gözükmüyor. kabza belki incelen namluya göre kaba kalmış olabilir ama bu da tamamen zevk meselesi. bence kabza ile namlu oranına baktıktan sonra pim deliklerinizi delin ve ısıl işleme gönderin profilinizi. ondan sonra başlayın yeni bir çalışmaya.

sabırsız olduğunuzu söylemişsiniz ki, ben de öyleyim. herkes acele etmemeyi tavsiye ediyor ve haklılar. eğer benim gibi sabırsız olmaya devam ederseniz, en azından ilk beş bıçağınız sadece kesme işlevi olan çelik çubuklar olabilecekler. ben yaklaşık 20. bıçaktan sonra bakılmaya değer işler üretebildim, oysa tüm gereken şey biraz daha sabır ve dikkatti.

şimdiden kolay gelsin diyorum  ^-^
teşekkür ederim tavsiyeleriniz için profili kenara koydum gözümün önünde zımparasını gözden geçirmem gerekiyor arada elime alıyorum bu arada yeni profile başladım biraz üzerinde çalıştım resimleri ekliycem...

Bu bıçağa devam et. Sefa hocamın dediği gibi delikleri delip ısıl işlem olacak. Benim eğe tecrübem olmasına rağmen yaptığım ilk iki bıçak çok kötü olmuştu.
Devam edicem Salim Usta ilk göz ağrım :) iki profilide bitiriyim ışıl işleme beraber gitsinler diyorum...
ama yine de hatası olan bıçağı çöpe atmaktansa düzeltmeye çalışmak gerekir diye düşünüyorum. çünkü hatasız iş yapmak neredeyse imkansız. her hatada profili çöpe atarsak ürün üretemeyiz. ve aslında ustalığın da bir ucu, yapılan hataları telafi edebilme tecrübesine dayanıyor diye düşünüyorum.

+1

"Bu profili çöpe at, yenisine başla" dediğimde çöpe at kısmı şakaydı. Bir kenara koy anlamında söylemiştim.

Artık yeni profile başlamak zaman kaybından başka işe yaramaz. Mevcut profilde pim deliklerini açın ve ısıl işlemciye gönderin.

Sonra şunlar olacak: Namludaki zımpara hatalarını düzeltmek zaman alacak ve acı verecek. Böylece o hataları tekrarlamayacaksınız. Kabzadaki hatalar ise muhtemelen kalıcı olacak. Ustalaştığınızda bu kabzaya bakıp bakıp gülümseyeceksiniz.
Mustafa abi hataları gözümle görüyorum bu tavsiyelerden sonra zımparaya daha fazla ağırlık vericem ışıl işleme gitmeden biraz daha uğraşıcam kabza için bi şey diyemiyorum şu anda daha tecrübe etmedim :)

cenk

• *
  • 98
« Yanıtla #83 : 12 Şubat 2015, 19:15:49 »
Yeni profile başladım öncelikle daha düzgün eğe kullandığıma inanıyorum kavis bile verdim profile azıcık :) biraz acele etmeden çalışıyorum sindire sindire, oturup başından kalkamıyorumdum  orayı düzelt burayı düzelt şimdi yeter şimdilik diyip bırakıyorum kafada planlamak daha çok işe yarıyor gibi yeni profilin deliklerini açtım pim delikleri ufak az daha büyütücem kaçlık pim kullanırım karar veremedim namluya yakın deliği çok uca doğru açtım 1.4 mm pay var ışıl işlemde sorun yaratırmı acaba ? resimleri ekliyeyim...

Kutsal

• 2124
  • Meslek: Çırak-48
  • Yer: Ankara
« Yanıtla #84 : 12 Şubat 2015, 22:35:28 »
Profil gözüme güzel göründü ;D
Sabırlı bir şekilde zimparaya devam edin.
Öbürü üzerinde usstalarımız ne yapılacağını söylemişti zaten.
Kolay gelsin,  emek vermeden sanat öğrenilmiyor diyeceğim ama siz zaten benden daha iyi biliyorsunuzdur eminim.  ;)
https://instagram.com/bulent.kutsal?igshid=viq8lfcnxydl
------------------------------------------------------
Those who do not move, do not notice their chains.Rosa Luxemburg.

« Yanıtla #85 : 12 Şubat 2015, 22:45:55 »
O deliği ( en öndeki delik) neden öyle delsi ? bence o deliği hiç kullanma ve ön tarafa yenisini del, ne estetik ne de kullanışlılık açısından anlamlı olmamış.  Önce pimleri bulup ardından delikleri delsen daha mantıklı olurdu sanki...

Kaya

• 2867
  • Meslek: technik
  • Yer: Frankfurt
« Yanıtla #86 : 12 Şubat 2015, 23:07:36 »
Hocama katılıyorum çok özel bir işlevi yoksa gerekte yok acaba balçakla alakalı bir konumumu var diye düşünmüştüm bu arada balçak düşünüyorsan deliklerini unutma
Alimler seyre dalar ,cahil olan dostluk düsmanlik arar

Salim Türk

• *
  • 6976
  • 1976
  • Meslek: Web tasarım ve programlama (Makine Öğretmeni)
  • Yer: İzmir-Buca
« Yanıtla #87 : 12 Şubat 2015, 23:19:24 »
Birde bir hatayı söyleyeyim. Kavis vermişsin çok güzel ama kavisli ağızlarda ağız açmak zorludur ve onu düz lama eğe yerine yarım yuvarlak eğe ile açarsan daha düzgün olur.

cenk

• *
  • 98
« Yanıtla #88 : 12 Şubat 2015, 23:42:18 »
O deliği ( en öndeki delik) neden öyle delsi ? bence o deliği hiç kullanma ve ön tarafa yenisini del, ne estetik ne de kullanışlılık açısından anlamlı olmamış.  Önce pimleri bulup ardından delikleri delsen daha mantıklı olurdu sanki...
o delik kabza dışında kalıyor Sefa usta normalde bilemedim bende arkadaki kuyrukta ki delikte kabza dışı profil tasarımında bi paracord bağlamak için mi acaba tutuş için...?
Birde bir hatayı söyleyeyim. Kavis vermişsin çok güzel ama kavisli ağızlarda ağız açmak zorludur ve onu düz lama eğe yerine yarım yuvarlak eğe ile açarsan daha düzgün olur.
normalde düz ağız yaptım esasında aynı böyle kavisli bir model bu bıçak sonra yine ağız inceldi dengesiz eğelemekten  :D bende orjinal forma döndüm :) şimdi anlıyorum ilk bıçak için zor modeller bende böyle başladım napıyım ...ama zımparalarım kalitesiz kesinlikle, eğelerim, işkenceler, mengene keza öyle alt yapı malzeme listesi kafamda canlanıyor gitgide her şey bir tecrübe...

cenk

• *
  • 98
« Yanıtla #89 : 12 Şubat 2015, 23:44:10 »
kuyrukta bi delik daha var ilk profilde gözüküyor...resimlerde çıkmamış pardon...
« Son Düzenleme: 12 Şubat 2015, 23:47:18 Gönderen: cenk »

cenk

• *
  • 98
« Yanıtla #90 : 12 Şubat 2015, 23:50:03 »
Profil gözüme güzel göründü ;D
Sabırlı bir şekilde zimparaya devam edin.
Öbürü üzerinde usstalarımız ne yapılacağını söylemişti zaten.
Kolay gelsin,  emek vermeden sanat öğrenilmiyor diyeceğim ama siz zaten benden daha iyi biliyorsunuzdur eminim.  ;)
teşekkür ederim çok zımpara işi var çokk :)

Kutsal

• 2124
« Yanıtla #91 : 13 Şubat 2015, 00:02:34 »
O en öndeki, ustalarımızın hatalı olduğunu söylediği delik için bir fikir:
Kabze yaparken o deliği dışarıda bırakırsanız, hayatı idamede bıçağı mızrağa çevirmek için açılmış gibi olabilir. 8)

cenk

• *
  • 98
« Yanıtla #92 : 13 Şubat 2015, 12:10:26 »
bıcağın orjinal hali böyle ben 23 cm e düşürdüm biraz değişiklik yaptım profile sığsın diye yani o delik zaten dışarıda kalıyor fazla yakın deldim ama :-[

cenk

• *
  • 98
« Yanıtla #93 : 19 Şubat 2015, 23:45:04 »
profilleri baştan ele alıp zımpara yapıyorum düzeltiyorum eksik bulduğum yerleri, çok bilgi eksikliğim var okudukça araştırdıkça anlıyorum görüyorum forumdaki insanları tanıyorum ustalar neden bu kadar mütevazi çelikle uğraştıkça anlıyorum atalarımız ne şartlarda neler yapmış hayran ve şaşkın izliyorum bu iş beni benden aldı gerçekten bir sanat bu...başta ne olacak ben yaparım dedim biraz hızlı ve agresif yaklaştım şimdi özeleştiri yapıyorum ruhunda hissetmeyen sabrı olmayan bi şey üretemez bu işte çok kabiliyetli olduğumu sanıyordum yanılmışım :) ama vazgeçmek yok bir bıçaktan daha kalıcı ne olabilir bu dünyada...

Kutsal

• 2124
« Yanıtla #94 : 19 Şubat 2015, 23:54:06 »
...
ustalar neden bu kadar mütevazi çelikle uğraştıkça anlıyorum atalarımız ne şartlarda neler yapmış hayran ve şaşkın izliyorum...
+1

Kutsal

• 2124
« Yanıtla #95 : 19 Şubat 2015, 23:56:14 »
profilleri baştan ele alıp zımpara yapıyorum düzeltiyorum eksik bulduğum yerleri, çok bilgi eksikliğim var okudukça araştırdıkça anlıyorum görüyorum forumdaki insanları tanıyorum ustalar neden bu kadar mütevazi çelikle uğraştıkça anlıyorum atalarımız ne şartlarda neler yapmış hayran ve şaşkın izliyorum bu iş beni benden aldı gerçekten bir sanat bu...başta ne olacak ben yaparım dedim biraz hızlı ve agresif yaklaştım şimdi özeleştiri yapıyorum ruhunda hissetmeyen sabrı olmayan bi şey üretemez bu işte çok kabiliyetli olduğumu sanıyordum yanılmışım :) ama vazgeçmek yok bir bıçaktan daha kalıcı ne olabilir bu dünyada...
Tebrikler,  bence bu sanatta gelişiminiz açısından çok önemli bir adım attınız. :2up

« Yanıtla #96 : 20 Şubat 2015, 00:01:39 »
Açık söylemek gerekirse, kendi içinde bunları belirleyebilmen veya kendini eleştirebilen, sadece bıçakla ilgili değil her alanda sorun çözme kapasiteni geliştirir. Gerçekten tebrik ediyorum  :2up

Salim Türk

• *
  • 6976
  • 1976
  • Meslek: Web tasarım ve programlama (Makine Öğretmeni)
  • Yer: İzmir-Buca
« Yanıtla #97 : 20 Şubat 2015, 12:08:55 »
Aynen vazgeçmek yok :) Biraz sabır birazda zamanla çok iyi işler çıkarırsın mutlaka.

cenk

• *
  • 98
« Yanıtla #98 : 20 Şubat 2015, 23:48:00 »
Teşekkürler , motivasyon sitede fazlası ile var zaten ama ne malzeme listesinin sonu var ne de öğrenmenin kısa zamanda en azından bunu öğrendim :)

cenk

• *
  • 98
« Yanıtla #99 : 25 Şubat 2015, 20:09:26 »
yeni konu açmak istemedim bugün girit taşı sipariş verdim ölçüleri 3x8x20 cm 1 kilo civarı gelecek bu taş kilosu 60 tl  sizce yeterli mi bu ölçüler acaba ?