Bıçak Sanatı - Forum

Başlamak bitirmenin yarısı...:)

CihadKılınç

• 206
  • Meslek: İtfaiyeci
  • Yer: İstanbul / Çekmeköy
Ynt: Başlamak bitirmenin yarısı...:)
« Yanıtla #20 : 04 Şubat 2015, 00:08:08 »
Apararlı yada aparatsız, ne farkeder ki ? Sonuçta iş otomasyonlu bir sistemden çıkmayacağına göre ve her aşamasında insanın kontrolunde olduğuna göre ve her aşamasında sonucu ciddi etkileyecek büyük hatalar yapma riski olduğuna göre aparatla yada aparatsız ağız açmanın ne farkı var ?
Alet işler, el övünür.

Osman Kurt

• 6285
  • Yer: İstanbul / Gaziosmanpaşa
« Yanıtla #21 : 04 Şubat 2015, 00:09:38 »
Sizinde benim mesajımı anladığınızı umuyorum
Zaten kısıtlı zamanını bu işe ayırarak ayda yılda 3-5 bıçak yapacak arkadaşların abilerin elbetteki ulaşabildikleri en iyi imkanı makinayı aparatı kullanmalarını isterim kimse onlardan ustalık beklemez bu aparatlar işlerini daha iyi yapmalarını sağlıyorlarsa elbetteki kullanmalılar.
Bizim silahımız bilgidir, ve mermiler ise sözlerimiz. Lakin kurşun geçirmezmiş, sizin beyinleriniz.
İstanbul / Gaziosmanpaşa
Bütün ümidim gençliktedir.
Mustafa Kemal ATATÜRK
Instagram

Salim Türk

• *
  • 6976
  • 1976
  • Meslek: Web tasarım ve programlama (Makine Öğretmeni)
  • Yer: İzmir-Buca
« Yanıtla #22 : 04 Şubat 2015, 00:10:13 »
Şöyle bir durum var rampa tamamen tercih meselesi. Rampa olmadan düzgün bir ağız açamaz mısın? Elbette açarsın. Birkaç bıçak sonrasında el alışkanlığı kazanırsın. Tabi 2-3 bıçaktan çok fazla birşey beklememek gerekebilir :) Bazı kişilerde ise el becerilerine bağlı olarak doğuştan gelen yetenek var. Fakat eğe nasıl tutulmalı nasıl eğe yapılmalı hakkında çok kısa bir ders almakta veya ilgili videoları seyretmekte fayda var. Sefa hocamızın bir videosunda anlatmıştı. Fırsat bulursam ilk çalışmamda bende bu konu ile alakalı bir video çekmeye çalışırım. Sadece acele etmeyin ve biraz dikkatli olun. Acele ile taşlama hattını dışında eğe izleri olursa bu seferde yüzey işlemleri ve çelik kalınlığını azaltmanız gerekebilir.

egeleme_rampasi

• *
  • 1570
  • Mustafa Ünal
  • Meslek: Memur
  • Yer: Merzifon
« Yanıtla #23 : 04 Şubat 2015, 00:14:49 »
El yatkınlığı olması iyidir, güzeldir, fark yaratır. Mesela Ömer Yüksel Güner Bey'in ciddi bir tesfiye geçmişi vardı ve doğuştan eli yatkındı galiba, ilk yaptığı parça rampa kullanmamasına rağmen çok iyiydi. Halen de rampa kullanmıyordur, şimdi Tanto yapıyor ama! :)

Aynı kişi, öğrenme arzusuna, araştırma merakına ve bilmediklerini kibir yapmadan sorma huyuna da sahip. Bu yüzden "Usta" olabilecek potansiyeli var, el becerisi olduğu için değil! Doğuştan gelen el yatkınlığı süreci hızlandırır. Esasen el yatkınlığı da kolayca terbiye edilemez. Zaman alır. Salim Türk Ustamın örneğinde 8 yıl gerekmiş mesela...

Elin doğuştan yatkın olması sizin usta olmanızı garantilemez. Her ustanın da el yatkınlığı olmayabilir, bu noksanlığını makine kullanarak ve ilgi alanlarını daraltarak telafi eder genelde. Gerçek yeteneklerin ilgi alanları çok geniştir.

cenk

• *
  • 98
  • Meslek: dekorasyon
  • Yer: kocaeli
« Yanıtla #24 : 04 Şubat 2015, 00:15:23 »
Teşekkür ederim hep neden olmasın yapabilirim demeli başarılı olmak isteyen insan ben sadece bunu derim bunu bilirim...

Salim Türk

• *
  • 6976
  • 1976
« Yanıtla #25 : 04 Şubat 2015, 00:25:16 »
Yok yanlış anlaşılmasın 8 yıl gerekmiyor :) 8 yıl eğitim aldım ama lise 1 de biraz çalışma ile çok düzgün eğe yapmaya başladım.
Örneğin eline hiç eğe almamış bir arkadaşımız yanıma geldi. Önce eğe yapmasını seyrettim ve hatalarını söyledim. Nasıl eğeleme yapması gerektiğini söyleyince ilk denemelerinde bile çok iyi eğe yapmaya başladı. Ama çok fazla bıçak yapma imkanı olmayan ve eğe tecrübesi olmayanlar basit dahi olsa bir düzenek yapıp öyle eğe yapsınlar derim. 

Fatih IŞIK

• *
  • 490
  • Meslek: Operatör
  • Yer: Kocaeli
« Yanıtla #26 : 04 Şubat 2015, 06:06:40 »
eğeleme rampası tam bir hurafe bence hiç bir ustanın böyle bi şey kullandığına inanmıyorum kullansada usta olanlar ikinci seferde atmıştır aklım almıyor benim bunu tavsiye etmek bile yanlış bence sol el eğeleme rampası olmalı bu olmuyorsa asla usta olamazsın... neden konuşuyorum şimdi böyle bu işte acemi olsamda çok işte ustayım Sefa usta Emre usta videolar paylaşmış nerede rampa ? Gerçekleri konuşan deneyip gören ve iyi işler çıkaran Salim Türk tavsiyeler hep olumlu ve gerçekçi tşk.ler. rampa sol el aksini söyleyen ustam var mı ?

koşmak için yürümeyi öğrenmek
yürümek için emeklemek gerekir unutmamalı zamanla olunacaktır Usta
eğeleme rampası ıyıdir deneyim için  :)
Fatih IŞIK

damasscus(Ömer Yüksel GÜNER)

• 1805
  • Ömer Yüksel GÜNER-Yaş 40
  • Meslek: Kamu-Teknisyen
  • Yer: Ankara-Ordu
« Yanıtla #27 : 04 Şubat 2015, 12:20:07 »
Mustafa Bey güzel sözleriniz için çok teşekkür ediyorum. Ben bıçaklarımı elde eğeliyorum fakat işin düzgün olması için eğeleme rampası şart. Mesela tantoda kullanmayı çok istedim ama rampam maalesef yok. Cenk bey size tavsiyem bir tane sizin de edinmeniz .tecrübeniz yoksa elde ağız açmak kolay bir şey degil, mutlaka dalgalı bir yüzeyi olur. Belki zımpara işleminde farketmezsiniz ama yanakların üzerine bir bileme taşı yatırdığınızda bana hak vereceksiniz.
"Aklınıza sürekli bıçak veya keskin olan bir şey geliyorsa, Bıçak Hastalığı'na yakalanmışsınız demektir..."

cenk

• *
  • 98
« Yanıtla #28 : 04 Şubat 2015, 15:25:34 »
Mustafa Bey güzel sözleriniz için çok teşekkür ediyorum. Ben bıçaklarımı elde eğeliyorum fakat işin düzgün olması için eğeleme rampası şart. Mesela tantoda kullanmayı çok istedim ama rampam maalesef yok. Cenk bey size tavsiyem bir tane sizin de edinmeniz .tecrübeniz yoksa elde ağız açmak kolay bir şey degil, mutlaka dalgalı bir yüzeyi olur. Belki zımpara işleminde farketmezsiniz ama yanakların üzerine bir bileme taşı yatırdığınızda bana hak vereceksiniz.
başta inceleme yaparken bende rampa ile çalışırım diye düşündüm sonrasında elime eğeyi alınca sanki böyle daha çok tecrübe kazanırım gibi geldi rampaya hurafe dedim ama esasında faydalı olacağını biliyorum iki profil var elimde ilkini elimde başladım böyle devam ediyorum esasında merak ettiğim bir konu var taşlamanın bittiği yerden kesici ağıza doğru bir kavis vermek istiyorum bu nasıl mümkün olur acaba rampada olacak iş değil gibi yapmak mümkün mü acaba bir şekilde ?

Salim Türk

• *
  • 6976
  • 1976
« Yanıtla #29 : 04 Şubat 2015, 15:45:01 »
O alanın rampa ile alakası yok. Taşlamanın bittiği yer yuvarlak eğe ile açılıyor. O alandaki yuvarlaklıktan dolayı öyle bir görünüm alıyor. Daha önceki yazdığım benim zımparalama yöntemimle yaparsan zımparayı biraz dışarıda bırakmak o yuvarlaklığı bozmadığı için güzel bir sonuç alınıyor. Eğe ile yapılan hatalar zımpara ile düzelir.
http://www.bicaksanati.com/forum/index.php?topic=4789.msg95720#msg95720

cenk

• *
  • 98
« Yanıtla #30 : 04 Şubat 2015, 20:24:29 »
Teşekkür ederim Salim bey, şu anda ağız kalınlığı 1.40 mm bu aşamadan sonra olurmu denesem mi acaba ?

Salim Türk

• *
  • 6976
  • 1976
« Yanıtla #31 : 04 Şubat 2015, 20:27:37 »
Profilin yapısını bozmayacaksa olur tabi. Sonlanmadan her aşamada yapılabilinir. Sonlandıktan sonrada yapılır ama zorlu olur.

cenk

• *
  • 98
« Yanıtla #32 : 04 Şubat 2015, 20:31:20 »
tmm bakıcam bozulmayacağına kanaat getirirsem deniycem yarın resimleri paylaşırım ...

Salim Türk

• *
  • 6976
  • 1976
« Yanıtla #33 : 04 Şubat 2015, 20:34:32 »
Resimler iyi olur.

cenk

• *
  • 98
« Yanıtla #34 : 05 Şubat 2015, 21:41:07 »
Bozdum Salim usta ;D beceremedim eğe fazla girdi taşlama hattını belli edemedim istediğim gibi düzelttim ama yorumlar sizin bu olmadı istediğim gibi ama en azından ne yapacağımı biliyorum artık :) lamanın üstünü almıycam diğer profilde taşlamaya öyle başlıycam o üstteki tabaka hataları amorti eder diye düşünüyorum taşlama hattı daha güzel çıkar sanırım, kesici ağzı kaç mm bırakmam lazım tahmini olarak ışıl işlemden sonra çok uğraşıcam gibi geliyor bana :) açı tutturmak zor iş gerçekten el becerisi oluşsa bile içine girince görüyor insan esasında eğeleme rampasında belli bir açıda çalışsak dahi ilk 3-5 çalışma zorlu kesinlikle ...yinede elle aparat kullanmadan taşlama hattı açmak insana daha çok tecrübe kazandırıyor kesinlikle, resimleri koyayım :)

Salim Türk

• *
  • 6976
  • 1976
« Yanıtla #35 : 05 Şubat 2015, 21:50:46 »
Çelik neydi? Karbon çelik değil ise 0.5mm ağız kalınlığı yeterli. Daha sonradan zımpara yaptın mı? Ağızdaki yana doğru çizgile zımparadan mı yoksa eğe izi mi? Eğeyi düzgün sallayamamışın maalesef :) Taşlama hattı yok olmuş. Ağız kalınlığını azaltmak için ağız açar gibi birşey mi yaptın? Ağza doğru geldikçe konvekslik artıyor. Taşlama hattın bitimini yuvarlak veya yarım yuvarlak eğe ile şekillendirebilirsin hala. Ama dikkat et. Birde ağız kalınlığı yeterli seviyeye geldi ise zımpara ile düzeltme yoluna git.

Bende hala beğendiğim bir iş yapamadım. Zamanla daha iyi olur. En azından hatalarını kendin de görüyorsan güzeldir.

cenk

• *
  • 98
« Yanıtla #36 : 05 Şubat 2015, 22:04:28 »
çel,k D2 ağız kalınlığı 1mm gibi ewt ağız açar gibi yaptım zımpara ile onlar zımpara izi yuvarlak eğe ile girdim oyuk oldu sonra düzelttim ağızdan yukarı taşlama hattı belliydi istediğim gibi olmadığı için düzelttim şu anda ağız istenilen seviyeye gelse form güzel gibi...anlamadığım bi şey var yuvarlak eğe ile açtım diyelim ağzıdan yukarı doğru giderken nasıl taşlama bitimine kavis vericez eğeyi düz tutsan bile arada bir boşluk oluşacak...

Salim Türk

• *
  • 6976
  • 1976
« Yanıtla #37 : 05 Şubat 2015, 22:09:52 »
Ben yuvarlak eğeyi sona kadar getirmiyorum genelde. Zımpara aşamasında zımparayı düz bir yere sabitleyip zımparalayacak isen zımparayı biraz dışarıda bırakman gerekiyor veya takoz ile zımpara yapacak isen takozun bir köşesini yuvarla. Zımparayı bu yuvarlak alanda devam ettir. O köşedeki yuvarlak kadar kavis olacaktır. Çakı yapımındaki verdiğim linkte biraz anlattım aslında.

cenk

• *
  • 98
« Yanıtla #38 : 06 Şubat 2015, 23:52:43 »
son durum bu yuvarlak eğe ile döndüm tabi çukur kaldı zımpara ile devam etmem lazım sanırım oldumu onuda bilmiyorum  :-\

Salim Türk

• *
  • 6976
  • 1976
« Yanıtla #39 : 07 Şubat 2015, 14:01:39 »
Yuvarlak eğe yanlış yerde kullanılmış. Niye diklemesine eğe yaptın ki  :o