Süreci baştan sona yaşayan biri olarak konuya tam bir açıklık getirmek ve bırakmak isteyen herkese yardımcı olmak için kolları sıvadım artık

Değerli forumdaşlarım,
3 Yıl önce yeğenimin sigara başladığını duydum ve ona kötü örnek olduğumu düşünerek kendisini de alıp soluğu Malatya Devlet Hastanesin de aldım. Öncelikle artık devlet hastanelerinde
Sigara Bıraktırma Poliklinikleri mevcut.
Doktor bir kan tahlili alarak karaciğer enzimlerinin sıkı bir kontrolünü yaptıktan sonra, akciğer filmi ile birlikte gerekli fiziksel kontrol aşamasını tamamladı. Bu fiziksel aşamanın öncesinde alışkanlık düzeyini anlayabilmek için bazı sorular yönelterek verilen cevaplara göre bağımlılığın düzeyini ölçümleyip kullanılabilecek ilacı belirledi. İlaca başladığım günden itibaren bir gün belirleyip 1 ay sonrasında tekrar kontrol günü belirleyip hastaneden ayrıldım.
ChampixDoktorun verdiği ilacı aldım. Champix başlangıç paketi. İlk dört haftalık kullanım yeterli sayıdaki ilacı içerisinde bulunduran bir kutu. İki yıl önceki fiyatı 179 TL idi. Yan etkileri kişiden kişiye değişmekte ben 1 kere ağır bir halüsülasyon gördüm. Açıkça söylemek gerekirse ağır bir ilaç zaten bünyenin alışması için ilk üç gün 0,5 mg 1 adet, sonrasında 1 hafta 0,5 mg günde 2 adet, bir üst evre ise günde 2*1 mg. İlacı aldıktan sonra gözlerime bir ağırlık çöküp (afedersiniz ama mal gibi oluyorsunuz) yarı uyku hali, dikkatsizlik ve odaklanamama gibi sıkıntı verici metabolik bozukluklar başladı.
Gel gelelim sigarayı bırakma anına. Doktorun söylediğine göre sigarayı 14. gün bırakmalıydım. İlaca başladığım günden itibaren her geçen gün sigaraya olan istemin azaldığının farkına vardım. Sigarayı gayet azaltmıştım artık ve 14. günün sabahı evden çıktım ve yine sigarayı ağzıma aldım. O an bu ilacın da bu işe son veremeyeceğini anladım derken bir anda ani bir tiksinti hali ve yarı bulantı durumunu yaşayarak sigarayı yere attım.
İçtiğim son sigara oldu.9 HAZİRAN 2014İşim gereği Ankara' da olmak zorunda idim ve konuya daha yeni girmişken eşimden aldığım telefonla çok büyük bir stres yaşamaya başladım. Eşimin normal şartlarda doğum yapmasına bir aydan fazla bir süre olmasına rağmen eşimi acil bir şekilde doğuma almaları gerektiğini fakat bebeğin hayati tehlikesi olduğundan Turgut Özal Tıp Merkezi hastanesine gitmesi gerektiğini, bunlar yetmiyor muş gibi hastenede hasta kabulu ile ilgili sıkıntı olduğunu öğrendim. Bulunduğum yerden kaldığım otele gelene kadar yoğun bir telefon trafiği yaşayarak yolculuğu atlattım. Şimdi sıra Ankara - Malatya arasında ki uzaklıkta idi. Otelden Esenboğa arasını da yoğun bir araç ve telefon trafiği ile atlattıktan sonra Esenboğa'da ki chek in işlemini gerçekleştirdim. Uçuş saati 16:30. Saatimi kontrol ettiğimde 12:05 olduğunu gördüm ve içinde bulunduğum buhrandan sonra dayanamayıp büfeye doğru yöneldim ve bu buhrandan çıkışımın bir sigara paketinde olduğu gafletine kapılarak sigaraya yeniden başladım.

Kızım Zeynep'in doğum günü (doğum ve sonrasındaki hastane süreci) benim için hayatımda yaşadığım en unutulmaz günlerden biri idi. Dilerim ki Cenab-ı Allah hiç kimseyi benim düştüğüm zor duruma düşürmesin. Şükürler olsun eşimde kızımda şu an yanımdalar.
9 OCAK 2015Sigaraya başlamış olmanın pişmanlığı ile bir kaç ay tekrar bırakma çabalarına giriştim. Öğrendiğim kadarı ile yakında bu ilacı devlet aile sağlığı merkezlerinde ki doktorlara sigarayı bırakmak isteyen kişilerin kullanımı için gönderecekmiş. Bunun la ilgili yeniden araştırma yaptığımda net tarihin belli olmadığını öğrendim. Doktorumla görüşerek yeniden tahlil yaptırdım. O tahlilin sonuçlarının iyi olduğunu, ilacı kullanmam için herhangi bir engel olmadığını öğrenince soluğu eczanede aldım 200 Tl gibi bir rakam ödeyerek Champix' i yeniden aldım ve kullanmaya başladım bu defa irademin de yardımıyla 10. gün (9 OCAK 2015) sigarayı yeniden bıraktım.
İlk bıraktığımda da, şu anda da bunu çok rahat bir şekilde söyleyebilirim ki tereyağının tadı gerçekten çok farklıymış, sabahları ayıkma süresinin kısa olması çok iyi bir şeymiş, 4 kat merdiveni nefes nefese kalmadan çıkmak ....................... Daha sayabileceğim o kadar güzel şeyler var ki. İnşallah siz ve bırakmak isteyen herkes bir an önce bu illetten kurtulur.
Neyse hızımı alamadım kafanızı şişirdim

Saygılar.