Bıçak Sanatı - Forum

Boraks

GökHan35

• **
  • 50
  • Meslek: Memur
  • Yer: izmir
Boraks
« : 14 Ocak 2015, 18:35:01 »
Ustalarım iyi akşamlar kolay gelsin hepinize araştırdım forumda bulamadım nasipse ocağı düzenledim tekrardan dövme işlemine başlıyorum nasipse sorun şu ki parçları birbirine rahatça kaynatmak için borak lazım ancak sanayiye gittim bugun dekapan borak dedkleri gümüş kaynagı için altın kaynagı için var dedi bende çelik döverken kullanıcam dedim adam onu bilmiyorum ozaman bizdekiler bunlar dedi ben nasıl bir seçim yapıcam ne almam gerekiyor o dedikleri dogrumudur

damasscus(Ömer Yüksel GÜNER)

• 1805
  • Ömer Yüksel GÜNER-Yaş 40
  • Meslek: Kamu-Teknisyen
  • Yer: Ankara-Ordu
Ynt: Boraks
« Yanıtla #1 : 14 Ocak 2015, 18:41:06 »
Merhabalar.Dövme yapan ustalarımız sorunuza daha iyi yanıt verecektir .Bildiğim kadarıyla dekopan ve boraks aynı şeyler.Sarı kaynağı yapan bütün işletmeler Boraksı kullanır.Üsteli fiyat olarak daha ucuz.Dekopanı ben 30 tl ye satın aldım.
"Aklınıza sürekli bıçak veya keskin olan bir şey geliyorsa, Bıçak Hastalığı'na yakalanmışsınız demektir..."

Osman Kurt

• 6285
  • Yer: İstanbul / Gaziosmanpaşa
« Yanıtla #2 : 14 Ocak 2015, 18:46:44 »
Dekapanı bende Sefa ustanın habaki videosundan hatırlıyorum sanıyorum o gümüş alaşımlı kaynak tellerin üzerindeki kaplamaydı o tür tel kaynaklarında iş görür ocak kaynağı için yine boraks alın.Belki de aynı şeydir. ::)

Normal boraksın kilosu 8-10 lira
« Son Düzenleme: 14 Ocak 2015, 19:01:00 Gönderen: Osman Kurt »
Bizim silahımız bilgidir, ve mermiler ise sözlerimiz. Lakin kurşun geçirmezmiş, sizin beyinleriniz.
İstanbul / Gaziosmanpaşa
Bütün ümidim gençliktedir.
Mustafa Kemal ATATÜRK
Instagram

Murat AKIN

• 619
  • Meslek: Emekli teknik öğretmen
  • Yer: Tekirdağ
« Yanıtla #3 : 14 Ocak 2015, 18:58:39 »
Eskişehir Seyitgazi ilçesi Kırka beldesi dağları, taşları boraks.

Tanıdığınız varsa isteyin bir torba göndersin işlenmedik ham borakstan.

Sert lehimde kullanıldığı gibi, dövme işleminde çok rahat kullanılır..

O kadarki: o taraflardan akan sulama suları bile borakslı kirli ellerini yıkıyorsun bembeyaz yapıyor.

Biliyorsunuz çok değerli ürün olan boraksın Dünya üretiminin büyük çoğunluğu Türkiyede
« Son Düzenleme: 14 Ocak 2015, 19:00:40 Gönderen: Murat AKIN »

GökHan35

• **
  • 50
« Yanıtla #4 : 14 Ocak 2015, 21:59:22 »
teşekkür ederim arkadaşlar eksik olmayın ozaman alayım gitsin madem :)

GökHan35

• **
  • 50
« Yanıtla #5 : 14 Ocak 2015, 22:33:35 »
arkadaşlar internete söyle bir baktımda 500gr boraks dekapan  36 lira (cemre yedek parça diye bir sitede) başka sitede boraks dekahidrat (Na2B4O 7·10H2O) formülüyle 25 kg 80 lira, gittigidiyorda aynı formul  (Na2B4O 7·10H2O) 1 kg 10tl bunların hepsi aynımı yanı illa şu olmalımı dersiniz yoksa hepsi aynı fiyatı uygun olanı al mı dersiniz.

« Yanıtla #6 : 15 Ocak 2015, 00:29:33 »
Boraks bir dekapandır zaten. Dediğiniz yerden rahatlıkla alabilirsiniz aynı şeydir  ;)

deserteagle

• Eylem Cengiz, 49
  • 9533
  • Meslek: elektronik ve hab. müh.
  • Yer: İstanbul, Kırklareli
« Yanıtla #7 : 15 Ocak 2015, 00:50:43 »
İMES'in adı metal diye biten mekanlarda bakır, pirinç, fiber vs. yanında kaynak telleri ve Boraks da bulunabiliyor. Yakınlarınızda bu tipte bir iş yeri varsa belki oradan bulabilirsiniz.

Murat hocamın verdiği bilgi önemli bir ayrıntı.

Doğada gözünüze kestirdiğiniz boraks adaylarından örnek toplayıp yeterince sıcak bir demir üstünde erimesine bakabilirsiniz. Kızarmış metal üzerinde akan lav benzerini görüyorsanız doğru yoldasınız.
Barika-i hakikat müsademe-i efkardan doğar
Namık Kemal
Instagram'da ben

GökHan35

• **
  • 50
« Yanıtla #8 : 15 Ocak 2015, 13:15:26 »
Teşekkür ederim ustalarım eksik olmayın :)

Eren

• **
  • 116
  • Yer: Ankara
« Yanıtla #9 : 08 Şubat 2015, 17:53:41 »

berdohan

• Mr. Bilge ERDOHAN (47)
  • 581
  • Meslek: Elektronik Müh.
  • Yer: Ankara
« Yanıtla #10 : 09 Şubat 2015, 10:27:06 »
ETİ Maden işletmelerinin de   1 kg. boraks  satış fiyatı 8 lira.  :-*
Tecrübe dünyanın en pahalı şeyidir.
Bilge ERDOHAN

GökHan35

• **
  • 50
« Yanıtla #11 : 10 Şubat 2015, 14:02:29 »
Teşekkür ettim ilginize dün itibarıyle eti madenden boraks dekahidrat 25 kg 35 tl aldım :)

Bıcakcıdrn

• *
  • 33
  • Meslek: mühendis
  • Yer: istanbul
« Yanıtla #12 : 11 Aralık 2017, 10:03:19 »
Boraks hem doğada kendiliğinden oluştuğu için doğal hem de kimyasal özelliğinden dolayı dikkatle kullanılması gereken bir mineraldir. Kimyasal madde özelliğinde olan ve pek çok alanda işe yarayan boraks, her evde bulundurulması ancak bilinçli bir şekilde kullanılmasına özen gösterilmesi gereken bir maddedir. Beyaz toz şeklinde olan ve suda çözünebilen asidik yapıda olan boraks, deniz suyunda kendiliğinden var olan bir maddedir. Hakkında bende biraz araştırma yaptım. Bu yazıda sizlerde detaylı bir şekilde öğrenebilirsiniz.

yunus_cbn

• 1147
  • Yer: Manisa
« Yanıtla #13 : 11 Aralık 2017, 17:23:33 »
Ben aktardan almıştım 😀
Beni bu guzel havalar mahvetti

Ertan1979

• 762
  • ERTAN 1979
    • INSTAGRAM
  • Meslek: sağlık
  • Yer: bursa
« Yanıtla #14 : 11 Aralık 2017, 17:56:31 »
Eczanelerde satiliyor ulasamayanlar icin buda hir secenek olsun bilgi paylasmak icindir 😊

Bıcakcıdrn

• *
  • 33
  • Meslek: mühendis
  • Yer: istanbul
« Yanıtla #15 : 09 Nisan 2018, 09:32:10 »
Boraks Nedir?

Su, oksijen, sodyum ve bor minerallerinin bir araya gelmesi ile oluşan maddenin adına boraks denmektedir. Sağlık alanında, ev temizliğinde ve böcekleri imha etmek amacıyla boraksın kullanım alanı oldukça yaygındır. Aktar ve organik ürün satan dükkanlardan rahatlıkla bulunabilen boraks, özellikle son günlerde evde oyun hamuru yapmak amacıyla tercih edilen maddelerden biri olmuştur.

Boraksın Özellikleri Nelerdir?

Beyaz renkte ve toz formunda olan boraks, kristal şeklinde bulunmaktadır. Suda ve gliserin içinde çözünme özelliğine sahiptir. Alkolde çözünme özelliği bulunmayan boraks 75 derecede erimektedir. Erime halinde iken suyunu kaybetmeye başlayan boraks maddesi 200 derecede kaynamaya başlamaktadır.

En önemli özelliklerinden biri de suyun sert yapıda olmasını en aza indirgemektedir. Bu nedenle deterjan yapımında boraksın yeri ayrı olurken, ev hanımlarının pek çoğu da boraksın bu özelliğinden yararlanmak için çamaşır yıkarken boraks kullanmayı tercih etmektedir. Doğal bir antiseptik özelliğinde olmasından dolayı tıp alanında da boraksın olumlu özelliklerinden sıkça yararlanılmaktadır.

Boraksın Zararları Nelerdir?

Yapısı gereği kimyasal bir madde değerinde olan boraksın faydaları yadsınamaz gerçeklerden biridir. Ancak kimyasal olmasından dolayı kullananların son derece dikkatli olması gerekmektedir. Gıdaların uzun zaman muhafazasında önemli bir faydaya sahip olan boraksı bu amaçla kullanmak ve solunum yolu ile ya da besinler aracılığı ile insan vücuduna girmesi insan sağlığı için oldukça tehlikelidir.

Sıklıkla kullanılmakta olan boraksın kullanıldıktan sonraki imhası da oldukça önemlidir. Aksi halde doğada kalan atıklar bitki ve hayvanların zarar görmesine neden olmaktadır. Boraks ile ellerin teması sonucunda bazı hassas bünyeli kişilerde alerjik yan etkiler görülebilmektedir. Bu alerjiler kaşıntı ya da deride döküntü gibi yan etkiler olabileceği gibi karaciğerde de ciddi bir hasar bırakma şeklinde olabilmektedir.

Kaynak: https://bilgihanem.com/boraks-nedir/

orkunaydin350

• *
  • 1994
  • Orkun AYDIN
  • Meslek: Bilişim
  • Yer: Bursa
« Yanıtla #16 : 17 Aralık 2019, 15:09:21 »
Malzemeyi boraks kullanmadan da kaynaklamak mümkün ama en kolay ve temizi boraks, bulamazsaydık kum cam vs deneyebilirdik  ;) Kaya, mastar veya şablon kullanmadım, fotoğraftan bakarak büktüm.

Ben de Youtube'de cam tozu kullanıldığına denk geldim: https://www.youtube.com/watch?v=WFHTdQUWcC8

mehmet_

• 1011
« Yanıtla #17 : 17 Aralık 2019, 20:44:54 »
Malzemeyi boraks kullanmadan da kaynaklamak mümkün ama en kolay ve temizi boraks, bulamazsaydık kum cam vs deneyebilirdik  ;) Kaya, mastar veya şablon kullanmadım, fotoğraftan bakarak büktüm.

Ben de Youtube'de cam tozu kullanıldığına denk geldim: https://www.youtube.com/watch?v=WFHTdQUWcC8

Cam tozu en tehlikeli maddelerden birisi. Asla denemeyin
I stopped explaining myself when I realized people only understand from their level of perception.

https://www.instagram.com/atolye_dervis/