Bıçak Sanatı - Forum

bushcraft ve scandi bıçaklar hakkında

Salim Türk

• *
  • 6976
  • 1976
  • Meslek: Web tasarım ve programlama (Makine Öğretmeni)
  • Yer: İzmir-Buca
Ynt: bushcraft ve scandi bıçaklar hakkında
« Yanıtla #40 : 13 Ocak 2015, 20:40:32 »
Yerine göre ben çok seviyorum  ;)

Kaya

• 2867
  • Meslek: technik
  • Yer: Frankfurt
« Yanıtla #41 : 13 Ocak 2015, 21:04:40 »
Bende çok seviyorum  ,mesela geniş çap konkav kalın biçaklarda çok asil duruyor...Ayrıca Yatağan stili taşlamayı hiç saymıyorum..
Alimler seyre dalar ,cahil olan dostluk düsmanlik arar

Emrah

• 1435
  • Meslek: Elektrik Pano
  • Yer: Antalya-1980
« Yanıtla #42 : 13 Ocak 2015, 22:16:46 »
Herkese iyi aksamlar, scandi yapinin bir çok avantajlari ve dezavantajlari olactir tabi. Sadece tartisma ortaminda scandinin dezavantajlari daha cok konusulmustur. Zaten kendini kanitlamis bir ağız yapisi benimde cok hosuna gider. Bu arada Emrah abi çukurlaşmayi pek canlandiramadim zihnimde bana kalirsa scandi bileylenirken aci kaybolursa agiz zaten convex e kayacaktir.
Bileylerken açı kaybolmuyor, aksine aynı açıda bilemek daha kolay oluyor. Yalnız eni dar bileme taşı veya çıtaya yapıştırılmış zımparayla bilerken dikkatli olmak gerekiyor. Yoksa bıçagı geniş yüzeye sürterek bilerken asla sıkıntı olmaz.
Bende çok seviyorum  ,mesela geniş çap konkav kalın biçaklarda çok asil duruyor...Ayrıca Yatağan stili taşlamayı hiç saymıyorum..
Abi Yatağan stili taşlamayı hiç duymadım. Bilgi verir misin?
Her zaman doğru söyle ki, ne dediğini hatırlamak zorunda kalmayasın...

mehmet dülcek

• 3207
  • Yer: tuzla/istanbul
« Yanıtla #43 : 13 Ocak 2015, 22:35:50 »
bıçak meselesi tamamen keyfe kalmış bir durumdur insanlar zaman içinde kendine en uygun bıçak sitilini buluyor ve kullanıyor bu tool tamtaşlama sıkandi agırhizmet çakı vs uzar gider başkalarının yaptıgı bıçaklar üzerine bişey söyleyemem bu işte iddaa  lı bi firmanın skandi bıçagını ve kendi bıçaklarım üzerinde yaptığım acımasız testlerin ışığında şunu söyleyebilirim ki skandi kullanışsız ve vasat bir ağız şeklidir kendi  yaptığım işlerde de hep bıçağın bi tarafı eksik kalmış  hissederim aramızda doğada ranboculuk yapan günlerce doğada kalıp yılan yakalayıp yiyen varmıdır bilmem ama benim bıçakla yaptığım iş üç beş ağaç yontup domates kesmenin ötesine geçmez o yüzdende ya çakı yada tam taşlama hafif konforlu bi bıçak tercihimdir

Ersin Özdemir

• 2442
  • Meslek: Satış pazarlama ( Makine teknikeri ) Astas
  • Yer: İstabul- Edirne
« Yanıtla #44 : 13 Ocak 2015, 22:49:09 »
''Nerede mutlu olursan hep o yöne cevirirsin başını''
Bıçak işide böyle her şeyde oluğu gibi herkes sevdiği istediği modeli yapıyor beğenip saygı duymak gerekir
zevkler ve renkler tartışılmaz :)

pumpingiron

• 105
  • Erman
  • Meslek: Mekanik
  • Yer: İzmir
« Yanıtla #45 : 13 Ocak 2015, 22:57:40 »
Formların adlarından çok nasıl uygulandığına kıymet vermek gerek.

Dışbükey denildiğinde öyle abartılı bir dışbükeylik algılamayın bıçakta.

Bir ara bir çakı yapmıştım. Fotoğrafın üzerinden açıyı bulmaya çalıştım, 15 derece gibi bir şey çıktı. Belki ağıza yakın bu açı daha artıyordur ama formun fazla kaba olmadığı kesin.

Tam söylemek istediğim buydu  :2up
Dışbükey olayında daha fazla bir açıda yaptığımız damast bir bıçakla deneme fırsatım olmuştu ancak performansı tatmin etmedi.açı olarak 15 derece denememdeki içün biraz küçük bir değer. ben daha yüksek açılı düşünmüştüm. Teşekkür ederim

sevgili Black08 hocam eğer çok kullanışlı olsaydı usturalardan şef bıçaklarına iskarpelalardan kılıçlara hep skandi Bileme ile üretilirdi. Çünkü zaten sağlamlar sizde  herşeyi çok güzel kesiyorlar demişsiniz. Ben elbette bir fikir atacağım ve bunun üzerine tartışacağım göremediğim noktaları farketeceğim yeni şeyler öğrenebilmek adına kaygılarmı sıkıntılarımı aleyhte de olsa yazmak zorundayım.

Emrah hocama katılıyorum doğada ateş yakacakanız bölmek yada yarmak için bir kütük bulamazsınız. Kütükler çiftlik evlerin ambarlarında bulunur. Çiftlik evinde iseniz zaten kesici aletlere merakınızdan birkaç çeşit baltanız olur. Ve yine kolay bilenme konusunda da bıçak yapan insan için her çeşit bilemenin de aynı zorlukta olduğunu hatta belki daha fazla yüzey alanını tesviyeleme yapacağımız için skandi biraz daha zor olabilir.
 Kaya bey ve mehmet hocam ile aynı fikirdeyim.ayrıca Kaya hocamın farklı konularda yapmış olduğu son yorumlarda Türkçeyi kullanma ve kendine ifade etme konusunda çok başarılı yetenekli zengin dili ve yapıcı felsefesi için ekstra teşekkür ederim. saygılar sevgili ustamlarım.

pumpingiron

• 105
  • Erman
  • Meslek: Mekanik
  • Yer: İzmir
« Yanıtla #46 : 13 Ocak 2015, 23:01:19 »
bıçak meselesi tamamen keyfe kalmış bir durumdur insanlar zaman içinde kendine en uygun bıçak sitilini buluyor ve kullanıyor bu tool tamtaşlama sıkandi agırhizmet çakı vs uzar gider başkalarının yaptıgı bıçaklar üzerine bişey söyleyemem bu işte iddaa  lı bi firmanın skandi bıçagını ve kendi bıçaklarım üzerinde yaptığım acımasız testlerin ışığında şunu söyleyebilirim ki skandi kullanışsız ve vasat bir ağız şeklidir kendi  yaptığım işlerde de hep bıçağın bi tarafı eksik kalmış  hissederim aramızda doğada ranboculuk yapan günlerce doğada kalıp yılan yakalayıp yiyen varmıdır bilmem ama benim bıçakla yaptığım iş üç beş ağaç yontup domates kesmenin ötesine geçmez o yüzdende ya çakı yada tam taşlama hafif konforlu bi bıçak tercihimdir

+1

BLACK08

• Scandi,her şeyi keser..
  • 684
  • Bülent/1975
  • Yer: istanbul
« Yanıtla #47 : 14 Ocak 2015, 01:27:01 »
Aslında konu çok geniş bir konu,

Bahsettiğimiz testler ve uygulamalar tamamen tercihler doğrultusunda yapılmış testlerdir..

Gerçek alanı belli olan her sınıfa ait bir ağız yapısı vardır,aralarında çok uçlara kaçamadan çeşitlilik gösterir ama mutlaka o iş için denenmiş bir yapıdır..

Ben bugün verdiğim 5 tane farklı örneği ''sadece bir tane bıçağım olsa'' örneğini genişletmek için yaptım,testin ana amacı buydu,yaptıklarımda scandi bıçak neler yapar için örneklerdi,

Odun yarmak için tabiki odun lazım,ormanda da hazırda yok,ben gerekirse o işide yapar diye örnek çoğalttım..

Ama tek bıçağınız var,benim yazdığım senaryo bu ..

Mesela kendimden örnek vereyim;

*Mutfak kullanımı için tam taşlama 22cm namlulu bir şef,farklı farklı bıçaklarımda var ayrıca kendi yaptıklarım var,

*Tıraş olmak için içbükey çelik ustura ve Premium Silvertip porsuk fırça olmazsa olmaz Tabac sabun (çelik ustura iki adet ) kullanıyorum..

*Atölye de ahşap işlerinde kullanmak için tek ağız bilenmiş rende ve ıskarpela kullanıyorum..

Hiçbirinin ağız yapısını scandi'ye çevirmiyorum,çünkü sınıf dışı ve kullanışsın olurlar..

Sonuçta bütün kesici aletler bir şekilde bilemişse keser ama sınıfına uygun ve doğru bilenmişse daha düzgün hizmet eder..

Hiçbir ağız yapısı (bıçak için söylüyorum) bütün kesme işlerini %100 başarılı yapamaz, ama bir çizgi içinde değerlendirirsek hangisi daha çoklu alanda iş görür onu bulmak lazım..

Burda bahsi geçen daha doğrusu benim anlatmaya çalıştığım scandi daha fazla alanda hizmet eder demekti,

Bushcraft scandi bir bıçak sınıfı gereği çoklu kesme alanını kapsar,bunun içinde ormanda yaşamaya gerek yok,

Bence bu yüzden Rey mears'ta scandi bıçak seviyor,diğer kesici aletlere de mutlak ihtiyaç duyuyor,

Çünkü bende sınıfına uygun kesici aletlere ihtiyaç duyuyorum..

Ama tek bir kesici alet yanıma almam gerekirse;

ustura,ıskarpela,ahşap rendesi,22cm şef bıçağı,balta,testere,yüksek taşlama bir av bıçağı,içbükey av bıçağı veya scandi bir bushcraft bıçak..

O zaman tek tercihim scandi bushcraft olur,çoklu kesme alanına kapsayan bana göre en doğru yapıdır..

egeleme_rampasi

• *
  • 1570
  • Mustafa Ünal
  • Meslek: Memur
  • Yer: Merzifon
« Yanıtla #48 : 14 Ocak 2015, 02:09:05 »
... çoklu kesme alanına kapsayan bana göre en doğru yapıdır..

Çoklu alanda iş çıkaracağı konusunda sizinle hemfikirim. Ama bu kabiliyetini kesiyormuş gibi yaparak elde ediyor. :)

Tek bir bıçak seçme hakkım olsa, evet scandi seçerim. Aslında kesmediğini, kesiyormuş gibi yaptığını da aklımda tutarım.

Bileme konusunu denemedim, bir şey söyleyemem. Scandi ağızı denedim ama...

Ayrıca size bir sitemim var Bülent Ustam. Sizin yeteneğinizdeki biri, başka tür taşlamaları da arada bir yapmalı, diye düşünüyorum...

Volkan

• 1053
  • A. Volkan PAZ
  • Meslek: Tekniker
  • Yer: Malatya
« Yanıtla #49 : 14 Ocak 2015, 22:49:58 »
Aslında konu çok geniş bir konu,

Bahsettiğimiz testler ve uygulamalar tamamen tercihler doğrultusunda yapılmış testlerdir..

Gerçek alanı belli olan her sınıfa ait bir ağız yapısı vardır,aralarında çok uçlara kaçamadan çeşitlilik gösterir ama mutlaka o iş için denenmiş bir yapıdır..

Ben bugün verdiğim 5 tane farklı örneği ''sadece bir tane bıçağım olsa'' örneğini genişletmek için yaptım,testin ana amacı buydu,yaptıklarımda scandi bıçak neler yapar için örneklerdi,

Odun yarmak için tabiki odun lazım,ormanda da hazırda yok,ben gerekirse o işide yapar diye örnek çoğalttım..

Ama tek bıçağınız var,benim yazdığım senaryo bu ..

Mesela kendimden örnek vereyim;

*Mutfak kullanımı için tam taşlama 22cm namlulu bir şef,farklı farklı bıçaklarımda var ayrıca kendi yaptıklarım var,

*Tıraş olmak için içbükey çelik ustura ve Premium Silvertip porsuk fırça olmazsa olmaz Tabac sabun (çelik ustura iki adet ) kullanıyorum..

*Atölye de ahşap işlerinde kullanmak için tek ağız bilenmiş rende ve ıskarpela kullanıyorum..

Hiçbirinin ağız yapısını scandi'ye çevirmiyorum,çünkü sınıf dışı ve kullanışsın olurlar..

Sonuçta bütün kesici aletler bir şekilde bilemişse keser ama sınıfına uygun ve doğru bilenmişse daha düzgün hizmet eder..

Hiçbir ağız yapısı (bıçak için söylüyorum) bütün kesme işlerini %100 başarılı yapamaz, ama bir çizgi içinde değerlendirirsek hangisi daha çoklu alanda iş görür onu bulmak lazım..

Burda bahsi geçen daha doğrusu benim anlatmaya çalıştığım scandi daha fazla alanda hizmet eder demekti,

Bushcraft scandi bir bıçak sınıfı gereği çoklu kesme alanını kapsar,bunun içinde ormanda yaşamaya gerek yok,

Bence bu yüzden Rey mears'ta scandi bıçak seviyor,diğer kesici aletlere de mutlak ihtiyaç duyuyor,

Çünkü bende sınıfına uygun kesici aletlere ihtiyaç duyuyorum..

Ama tek bir kesici alet yanıma almam gerekirse;

ustura,ıskarpela,ahşap rendesi,22cm şef bıçağı,balta,testere,yüksek taşlama bir av bıçağı,içbükey av bıçağı veya scandi bir bushcraft bıçak..

O zaman tek tercihim scandi bushcraft olur,çoklu kesme alanına kapsayan bana göre en doğru yapıdır..

+1
Emniyetsiz çalışmak, hastaneden sevk almaktır. Önce iş güvenliğimiz !!!

ecorotti

• 2744
  • Deniz - Yaş 38
« Yanıtla #50 : 15 Ocak 2015, 09:28:48 »
... çoklu kesme alanına kapsayan bana göre en doğru yapıdır..

Çoklu alanda iş çıkaracağı konusunda sizinle hemfikirim. Ama bu kabiliyetini kesiyormuş gibi yaparak elde ediyor. :)

Tek bir bıçak seçme hakkım olsa, evet scandi seçerim. Aslında kesmediğini, kesiyormuş gibi yaptığını da aklımda tutarım.

Bileme konusunu denemedim, bir şey söyleyemem. Scandi ağızı denedim ama...

Ayrıca size bir sitemim var Bülent Ustam. Sizin yeteneğinizdeki biri, başka tür taşlamaları da arada bir yapmalı, diye düşünüyorum...

Kesiyormuş gibi konusunu anlayamadım.

Bahsettiğimiz ecnebilerin push cut yani bastırarak kesme mi yoksa pull cut dedikleri itip çekerek kesme mi?

Push cut için konuşursak biley, ağız açısı, kesici ağız önemli. Tam taşlama yiyecek keserken ideal fakat sert cisimlerde scandi çok daha başarılı.
Pull cut için konuşursak çeliğin cinsi, biley tipi önemli. Kendi tecrübemle honlanmamış ve 1000 kumda bileme sonlandırılmış bir bıçak pull cut işini daha iyi yapıyor. Özellikle D2 bu konuda rakipsiz gibi(Ucuz çelikler içinde toz metaller hariç).

Micro bevel konularına filan da girsek çok iyi olur. O konuda çok fazla tecrübem yok.
Okinawian

egeleme_rampasi

• *
  • 1570
  • Mustafa Ünal
« Yanıtla #51 : 15 Ocak 2015, 12:15:54 »
Ayrıntıya girelim diyorsunuz yani. Peki. Önce kesme performansını matematiksel olarak kendimce tanımlayayım.

d Kalınlığındaki kesici parçaya, 1 Newtonluk kuvvet, 1 saniye süresince uygulanıyor olsun. Kesici parçanın bu süre sonunda daldığı derinliğe L diyelim. Kuvvet kesilecek materyale (örneğin et olsun bu materyal) tam dik doğrultuda uygulanırsa "put cut", açılı uygulanırsa "pull cut" olur.

Eş kalınlıktaki kesici parçalar için, farklı taşlamalar yapılmış olsun. Bu kesici parçalar, bu işlemin sonunda, kesilecek malzemeye (yani et'e) farklı L derinliklerinde dalacaklardır.

Bu işlemin sonunda, en derine dalan (yani L uzunluğu en fazla olan parça) en başarılısıdır. Ama bu, tek bir kesme işlemi için ölçülmüş bir başarıdır.

Bu işlemi mesela 10.000 defa uygularsak, ve ölçtüğümüz L dalma uzunluklarının ortalamasını alırsak, (Bu ortalama uzunluğa Lo diyelim) kesici parçanın et için genel kesme performansını bulmuş oluyoruz.

Neden scandi kesiyormuş gibi yapıyor dedim peki? Şundan: Kestiğimiz şeylerin %90'ı yiyecek sertliğinde, yani ortalama et sertliğinde. Bu sertlikteki malzemeler için ortalama dalma derinliği Lo, scandide en yüksek değil. Konvex uçlu yüksek taşlamada en yüksek. O yüzden scandi kesiyormuş gibi yapıyor dedim.

Ama öte yandan, kesilen parçanın sertliği arttırırsak, scandi taşlama en yüksek Lo'ya sahip oluyor. Bu da Bülent Ustanın tercihini açıklıyor. Koşullar extrem ise, güvenilebilecek taşlama scandidir.
« Son Düzenleme: 15 Ocak 2015, 12:33:42 Gönderen: egeleme_rampasi »

egeleme_rampasi

• *
  • 1570
  • Mustafa Ünal
« Yanıtla #52 : 15 Ocak 2015, 14:03:26 »
Yukarıdaki tanımlama "Put Cut" için yapılmıştır. "Pull Cut" kesişlerde ikinci bir faktör devreye girer, yani 1 Newtonluk kuvvetin uygulama açısı. O açı tanımlanırsa ve kesişlerde değişmez kalırsa, yukarıdaki tanımlama "pull cut" türü kesişler için de geçerli olacaktır.

D2'nin "Pull Cut" türü kesişlerde üstün olmasının nedenini Emre Kipmen Usta devasa karbür yapısının köpek balığı dişleri gibi davranmasına bağlamıştı. Yani şöyle: iterek/çekerek keşişte -ağız yeterince keskin olmasa dahi- D2'deki yekpare büyük karbürler, aşırı sert yapılarından dolayı kesici diş gibi davranıyorlar, Kopan karbür parçanın yerini de yenisi alıyor. Tıpkı köpek balığının kopan dişlerinin yerine hızla yeni diş gelmesi gibi...

Micro bewel tarzı ağızların kesme performansına etkisini tam anlayabilmek için ise, bence önce taşlama yüzeyi dışında kalan yüzeylerin kesilen materyal ile olan etkileşimini de anlamak gerekiyor.

Et örneğine geri dönersek, Özgür Özdemir Usta et bıçaklarında 600 kuma kadar taşlama yaptığını, daha yüksek derecelerdeki kumlarla yapılan perdahlarda etin bıçak yüzeyine yapıştığını söylemişti.

Yine bazı şef bıçaklarında, kesilen yiyeceklerin bıçak yüzeyine yapışmasını engellemek için çukur taşlamalar yapılmıştır, bu sayede oluşan hava boşlukları yapışmayı engelliyor.

Japonların olaya yaklaşımı ise daha incelikli ve dahiyane olmuş. Sefa Hocanın bir örneğini yaptığı bazı japon bıçaklarında, çukur yan yüzey ve karmaşık mikro bewel uç, kesilen materyalin yüzeye yapışmasını engelliyor.

Çünkü karmaşık mikro bewel kesici uç, bir nevi "kavitasyon torpidosu" gibi davranıyor. Kesilen materyali görece geniş bir açı ile ayrırarak, taşlama harici yan yüzeye temas etmesini ve dolayısıyla sürtünmeyi engelliyor. Az sürtünme daha yüksek Lo değerine yol açıyor. Bu da bıçağın genel kesme performansının artması demek.

Bu yüzden kesme işinin kurdu olmuş kişiler, (Sefa Hoca gibileri yani) Japon Bıçaklarına ayrı bir ilgi duyuyor diye düşünüyorum...
« Son Düzenleme: 15 Ocak 2015, 14:16:52 Gönderen: egeleme_rampasi »

ozgurozdemir

• *
  • 1
  • Meslek: elektrik teknisyeni
  • Yer: İst. sancaktepe-1978 0RH+
« Yanıtla #53 : 15 Ocak 2015, 14:10:56 »
mustafa abi o d-2 çelikler için gecerli karbür yapısı büyük olduğundan   d-2 vakumla yapıp ette yapışma yapıyor .
ben okadar usta değilim bu konularda idda da etmem ama konunun asıl başlığının hangi agız yapısı nerde kulanılır olmalıydı  ;)
GÖLGEDE YÜRÜYENİN GÖLGESİ OLMAZ

Salim Türk

• *
  • 6976
  • 1976
  • Meslek: Web tasarım ve programlama (Makine Öğretmeni)
  • Yer: İzmir-Buca
« Yanıtla #54 : 15 Ocak 2015, 14:29:26 »
Asıl başlığının hangi ağız yapısı nerede kullanılır olmalıydı  ;)

Aynen katılıyorum. Bu şekilde çok daha faydalı olurdu.

damasscus(Ömer Yüksel GÜNER)

• 1805
  • Ömer Yüksel GÜNER-Yaş 40
  • Meslek: Kamu-Teknisyen
  • Yer: Ankara-Ordu
« Yanıtla #55 : 15 Ocak 2015, 14:46:26 »
Mustafa bey kadar fizik bilgim olmasa da demek istediklerini anladım.Scandi ağızlı bıçakların kesici ağız genişliği sanırım 8-10mm genişlikte oluyor,muhtemelen buraya kadar rahatça kesme yapıp,sonrasında lamanın gerçek kalınlığına ulaşınca eski rahat kesmeyi yapamıyacaktır.Bence ''kesiyor gibi yapacaktır,,kelimesi buradan ileri geliyor.Tabi dağda-bayırda bir odun kesip-yaracak olsanız bu defa da Scandi modeller sınıfında liderliği alacaktır.Bir nevi balta,tahra görevi yapabilir,daha doğrusu hor kullanmaya gelir.Peki örneğin,6-7mm kalınlıkta  bir lamadan bıçak yaptığımızı varsayalım.Bunu aşamalı olarak 4mm kalınlığa kadar yanak açıp,sonrasında Scandi olarak ağız açsak daha iyi olmaz mı?Belki o zaman her tür kesmede rahatlıkla kullanılabilir.Böyle bir model Bushraft olmaktan çıkar mı?
"Aklınıza sürekli bıçak veya keskin olan bir şey geliyorsa, Bıçak Hastalığı'na yakalanmışsınız demektir..."

egeleme_rampasi

• *
  • 1570
  • Mustafa Ünal
« Yanıtla #56 : 15 Ocak 2015, 14:49:21 »
mustafa abi o d-2 çelikler için gecerli karbür yapısı büyük olduğundan   d-2 vakumla yapıp ette yapışma yapıyor .
ben okadar usta değilim bu konularda idda da etmem ama konunun asıl başlığının hangi agız yapısı nerde kulanılır olmalıydı  ;)

Diğer çeliklerde yüksek kumlarda yapışma olmuyor ha? Çok ilginç. :) Bu noktayı kaçırmışım, teşekkürler.

ozgurozdemir

• *
  • 1
  • Meslek: elektrik teknisyeni
  • Yer: İst. sancaktepe-1978 0RH+
« Yanıtla #57 : 15 Ocak 2015, 14:54:38 »
odun kesmek için = balta yok taşıyamam derseniz karbon çeliğinden sırt kalınlığı 5-6mm olan 25-26 cm agızı yarıya kadar acılmış bir bıçak
yontma işlemi için = scandi ağız (kalınlık v.s önemli değil ) bıçak çeliğe göre  kesici agız 20 derece ile 30 derece arası değişir her celik her acıyı kaldırmaz
balık için fleto bıçağı
şefler için el çeşit agız yapısı bu böyle uzar gider  yahu

amaca göre bıçak en uygunudur isteyen scandi kulanır isteyen yarım taşlama isteyen full taşlama yapacağı işi bilmeyen birinin eline scandide verseniz diğer türleride verseniz onun için iş görmüyorsa o değersizdir 

saygılar
GÖLGEDE YÜRÜYENİN GÖLGESİ OLMAZ

deserteagle

• Eylem Cengiz, 49
  • 9533
  • Meslek: elektronik ve hab. müh.
  • Yer: İstanbul, Kırklareli
« Yanıtla #58 : 15 Ocak 2015, 14:59:33 »
...
örneğin,6-7mm kalınlıkta  bir lamadan bıçak yaptığımızı varsayalım.Bunu aşamalı olarak 4mm kalınlığa kadar yanak açıp,sonrasında Scandi olarak ağız açsak daha iyi olmaz mı?Belki o zaman her tür kesmede rahatlıkla kullanılabilir.Böyle bir model Bushraft olmaktan çıkar mı?

Fazla analitik, el melekesiyle göz kararıyla çalışmaktan çok prosedürel olarak ilerleyen bir insana adım adım dış bükey taşlama yaptırırkenki bir ara ürünün tarifi oldu bu aslında.  8)
Barika-i hakikat müsademe-i efkardan doğar
Namık Kemal
Instagram'da ben

damasscus(Ömer Yüksel GÜNER)

• 1805
  • Ömer Yüksel GÜNER-Yaş 40
  • Meslek: Kamu-Teknisyen
  • Yer: Ankara-Ordu
« Yanıtla #59 : 15 Ocak 2015, 15:12:55 »
 ;D valla Eylem ustam ve Özgür ustam nedeseniz haklısınız,tartışma sürüp gidiyordu.Ben de arayı bulayım diye böyle bir formül buldum  ;) ama doğru,bu dış bükey bıçak tarifi olmuş  :)
"Aklınıza sürekli bıçak veya keskin olan bir şey geliyorsa, Bıçak Hastalığı'na yakalanmışsınız demektir..."