yukarıda yazılanlar güzel,bende konu aratması yaptım pirinç testi diye bahsi geçmiş ama
biraz daha detaylı sorucak olursam
mesela elimizde hazır ve bitmiş bir bıçak var,yani her işlem görülmüş artık çarşıda satılan bıçaklar gibi hazır ve düzgün şekilde elimizde duruyor
şimdi bundan sonra bu bıçak ya elimizde hiç kullanılmadan süs için durucak veya bir ağaç dalı olsun bir tahta parçası olsun bunları yontmada kullanılıcak,yani sonuçta kullanmış olucaz
1) sıfırken hiç kullanılmamışken bıçağın keskin yeri ne derecede kesiyor,mesela A4 kağıdını alıp 2 ye bölmeye çalışırken jilet gibi hiç takılmadan keseni olur,yada kağıdı keserken takılarak durur yani zor keser
bunun için A4 kağıdının dışında ne kullanılabilir veya A4 kağıdı yeterlimidir,bilgisayar yazıcısı kağıdı beyaz kağıt yani
2)mesela tahtayı yonttuk yani kullandık,peki sonrasında keskin kısımda deforme varmı veya keskinlikte ne kadar azalma körelme olmuş,keskinlikte azalma olmuş bunun için yine A4 kağıdı yeterlimidir
bu pirin testi hangi aşamada kullanılır pek anlayamadım vede pirinci nereden bulucam google baktım göremedim pirinç çubuğu nerede satılır
teşekkürler
Mert kardeşim, kağıt kesme nasıl yapıldığına bağlı olarak farklı şeyle anlatır:
1. Saptan uca kesme: bıçağı sapa yakın kağıda dayayıp, bıçağı çekerek kağıttaki kesiği ilerletirsin, uca gelince kesme biter. Ağızda kağıda takılmaya neden olacak çentik ya da iyice körlenmiş noktalar olup olmadığını gösterir. Ağzın kağıda girdiği açıyı derece derece daraltarak, kağıda girmez duruma getirebilir, ağız geometrisi hakkında göz kararı fikir sahibi olabilirsin.
2. Push cut: saptan uca kesme testinden başarılı geçmiş bir ağzın çeşitli bölgelerinin keskinliğini test edebilirsin. Ağzın test edilecek bölgesini kağıda dayar, bilek aynı pozisyonda kilitli olarak kağıdı çekersin (testin adı bıçağı itmekten geliyor, ama sonradan bakmışlar ki, bıçağı sabit tutup kağıdı çekince tüm kesim sırasında test edilen noktanın 1-2mm civarında kalmak daha kolay). Kağıdın direncinden el kararı bölgenin keskinliği konusunda (en azından, diğer bölgelerle karşılaştırmalı olarak) fikir sahibi olursun. El kararı = algı olduğundan bıçaktan bıçağa değişir, bıçağa alıştıkça daha iyi fikir sahibi olursun.
3. Asılı kağıt: saptan uca kesmenin iyice keskinlik gerektiren bu cinsinde, kağıt bir kancaya takılır, bıçak sapa yakın yerden, kancanın 1cm yanından dikine kağıda sokulur, bastırarak ve yavaşça çekerek uca gelene kadar kadar kesilir. Et kalınlığı az bıçaklarda kesim S şeklinde yapılmaya çalışılır.
Bu testlerden başarılı çıkması için kağıt inceldikçe ağzın keskinliği artmak durumundadır. A4 ile testten geçen bıçak gazete kağıdı ile geçemeyebilir.
Kağıt kesme testlerini kağıdı çeşitli açılarda keserek tekrarlı yapmak daha yararlı: bazı kağıtların dokusunda yön var.
Traş testine gelince, onun da normal ve "hair popping" ayrımı var. Normali bildiğimiz ağzı dayayıp kılları kökten alma olayı. "Hair popping" de ağız değil, bıçağın yanağı deriye dayanır, kılların çıkış yönünün tersinde bıçak hareket ettirildiğinde kılların küçük de olsa bir bölümü kesilir. Çok kasmama rağmen, bu son testi geçecek komple bir bileyleme yapamadım. Ağzın bir bölümü bu testi geçebiliyor, ama istikrarlı olarak tüm ağzı bu şekilde bileylemek mümkün olmadı.