Bıçak Sanatı - Forum

Kök Ceviz

Acur Firarda

• 453
  • Meslek: Kamu
Kök Ceviz
« : 03 Ocak 2015, 21:16:48 »
Ustalarım fotoğraflardaki cevizlerden sap olur mu? Sanırım ak ceviz bıçak sapı için iyi değilmiş desen çıkmıyormuş ama ben bunların ak mı kara mı olduğunu bilmiyorum bunlar gibi daha çok var tüm foruma yetecek kadar. Sahibiyle görüştüm istediğim kadar verecek...

Osman Kurt

• 6285
  • Yer: İstanbul / Gaziosmanpaşa
Ynt: Kök Ceviz
« Yanıtla #1 : 03 Ocak 2015, 21:21:07 »
Olur olur  ;D 8) Ben ilk resimde desenleri gördüm bile.
Bizim silahımız bilgidir, ve mermiler ise sözlerimiz. Lakin kurşun geçirmezmiş, sizin beyinleriniz.
İstanbul / Gaziosmanpaşa
Bütün ümidim gençliktedir.
Mustafa Kemal ATATÜRK
Instagram

Acur Firarda

• 453
« Yanıtla #2 : 03 Ocak 2015, 21:23:46 »
Olur olur  ;D 8) Ben ilk resimde desenleri gördüm bile.

Olursa o zaman isteyenlere de gönderebilirim...

egeleme_rampasi

• *
  • 1570
  • Mustafa Ünal
  • Meslek: Memur
  • Yer: Merzifon
« Yanıtla #3 : 03 Ocak 2015, 21:36:50 »
Alırım ben. Köke yakın ve kuru olsun.

Acur Firarda

• 453
« Yanıtla #4 : 03 Ocak 2015, 21:49:28 »
Alırım ben. Köke yakın ve kuru olsun.

Gönderirim abi yeterki desenli olsun en yakın zamanda bununla ilgileneceğim...

Metin KILIÇ

• Çırak
  • 930
  • Yer: Muğla - Akyaka
« Yanıtla #5 : 03 Ocak 2015, 21:50:19 »
Alıp uygun bir yerde bir kaç yıl kurutmak lazım. Ağaç iki açık tarafından mumlanarak kurumaya bırakılırsa daha iyi oluyormuş. Aksi durumda 1-2 gün içerisinde dahi çatlama ihtimali mevcut diye biliyorum. Son söz ustaların.

Osman Kurt

• 6285
  • Yer: İstanbul / Gaziosmanpaşa
« Yanıtla #6 : 03 Ocak 2015, 21:51:34 »
Kök ve köke yakın kısımlar desenli çıkar daha yukarısı kader kısmet  :) Ustaların yorumu önemli olan benim bilgim bu konuda kısıtlı
Bizim silahımız bilgidir, ve mermiler ise sözlerimiz. Lakin kurşun geçirmezmiş, sizin beyinleriniz.
İstanbul / Gaziosmanpaşa
Bütün ümidim gençliktedir.
Mustafa Kemal ATATÜRK
Instagram

tarpoon

• 4739
« Yanıtla #7 : 03 Ocak 2015, 22:35:05 »
ilk resimdeki iyi gözüküyor. anladığım kadarı ıle kurumamış ağaçları kesmısler. bır üç sene kurumasını beklıyeceksın uygun ortamda.  ;)
“ İnsanları kandırmak, kandırılmış olduklarına ikna etmekten daha kolaydır ”    :)

ASK

• 988
  • alicevik 1984
  • Meslek: memur
  • Yer: Balıkesir
« Yanıtla #8 : 03 Ocak 2015, 22:53:59 »
kesilmeseymis iyimiş. yazık olmuş :(
Derdi dünya olanın,dünya kadar derdi olur.

Acur Firarda

• 453
« Yanıtla #9 : 03 Ocak 2015, 23:07:30 »
Bir kaç sene mi üç sene mi  ???  :D Abi bunun daha kısa vade ve kolay bir yolu yokmudur?

Metin KILIÇ

• Çırak
  • 930
  • Yer: Muğla - Akyaka
« Yanıtla #10 : 03 Ocak 2015, 23:22:13 »
Bir kaç sene mi üç sene mi  ???  :D Abi bunun daha kısa vade ve kolay bir yolu yokmudur?

Ağacın hakkını vermek gerekirse 10-15 sene. :)

Acur Firarda

• 453
« Yanıtla #11 : 03 Ocak 2015, 23:34:43 »

Ağacın hakkını vermek gerekirse 10-15 sene. :)

Tamam ben bu konuyu o zaman 10 15 sene sonra açayım :) keşke daha kolay ve kısa vadeli bir çözümü olsa bir kamyondan fazla ceviz var ve çoğu kaplamaya gidecek geri kalan ise sobalık odun olacak böyle olmasını istemiyorum... :(

a.yuce

• *
  • 1121
  • Ahmet - Yaş: kırk küsür
  • Meslek: Elektronik
  • Yer: Istanbul
« Yanıtla #12 : 03 Ocak 2015, 23:35:05 »
Fırınlama, önce dilimliyorlar sonrada özel kurutma fırınlarında kurutuyorlar ağacı. Mikrodalga ile çalışan tip fırınlarda 7-8 günde kurutmuşlar.

http://kutaksam.karabuk.edu.tr/index.php/ilk/article/download/129/83

« Son Düzenleme: 03 Ocak 2015, 23:41:28 Gönderen: a.yuce »
Mükemmelliğe eklenecek birşey kalmadığında değil, çıkartılacak birşey kalmadığında erişilir.

Acur Firarda

• 453
« Yanıtla #13 : 03 Ocak 2015, 23:42:16 »
Fırınlama, önce dilimliyorlar sonrada özel kurutma fırınlarında kurutuyorlar ağacı.

Hmm... Peki abi dilimleyip verniklesem olur mu yoksa çatlar mı?...

a.yuce

• *
  • 1121
  • Ahmet - Yaş: kırk küsür
  • Meslek: Elektronik
  • Yer: Istanbul
« Yanıtla #14 : 04 Ocak 2015, 00:02:23 »
Çatlamaması için uçları mühürlemek lazım, heryeri verniklersen nem çıkamayacağı için pek kolay kurumaz zaten. Ahşap kitaplarına bakması zor geldi, sanrım mobilyalık kerestenin işlenecek kuruluğa gelmesi için neminin %10 civarı bir yere düşmesi gerekiyor, belki biraz daha az. 

Kerestenin uç kısımlarından hızlı nem kaybı olduğu için buralardan çatlama olabiliyor. O nedenle uç kısımlarını parafin, cila, balmumu gibi bir malzeme ile mühürlemek gerekiyor. Sonrasında aralara çıta koyup, en üste de bir ağırlık ile direkt güneş almayan rutubetsiz bir yerde bekleteceksin. 

Şu sayfanın altında dizgiye örnek var. Mesaja koymaya istif resmi ararkan denk geldim, tesadüf kuruma süresi de vermiş. Ceviz yeni kesildiğinde %90 neme sahip olur, 2,5cm kalınlıklıta bir keserestenin doğal kurutma ile %20 neme kuruması için 70 ~200 gün gerekir demiş.

https://www.extension.purdue.edu/extmedia/FNR/FNR-37.html

ahşap canlı bir malzeme kururken hem ebatları küçülür hem de atabilir dönebilir. Bıçak sapı küçük, zaten bir düzü düz diğer yüzü şekillendirilmiş olacak o kadar sıkıntı olmaz aslında. Neyse biraz kalın kesmekte fayda var, kuruduktan sonra istediğin kalınlıkta dildirir, planyadan geçirtirsin.

Burada kurutma sırasında çıkabilecek sıkıntılar ile ilgili biraz daha bilgi ve video var.
http://www.core77.com/blog/materials/controlling_wood_movement_the_drying_process_25085.asp

Fırınlama, önce dilimliyorlar sonrada özel kurutma fırınlarında kurutuyorlar ağacı.

« Son Düzenleme: 04 Ocak 2015, 00:04:34 Gönderen: a.yuce »
Mükemmelliğe eklenecek birşey kalmadığında değil, çıkartılacak birşey kalmadığında erişilir.

Acur Firarda

• 453
« Yanıtla #15 : 04 Ocak 2015, 00:15:05 »
Çatlamaması için uçları mühürlemek lazım, heryeri verniklersen nem çıkamayacağı için pek kolay kurumaz zaten. Ahşap kitaplarına bakması zor geldi, sanrım mobilyalık kerestenin işlenecek kuruluğa gelmesi için neminin %10 civarı bir yere düşmesi gerekiyor, belki biraz daha az. 

Kerestenin uç kısımlarından hızlı nem kaybı olduğu için buralardan çatlama olabiliyor. O nedenle uç kısımlarını parafin, cila, balmumu gibi bir malzeme ile mühürlemek gerekiyor. Sonrasında aralara çıta koyup, en üste de bir ağırlık ile direkt güneş almayan rutubetsiz bir yerde bekleteceksin. 

Şu sayfanın altında dizgiye örnek var. Mesaja koymaya istif resmi ararkan denk geldim, tesadüf kuruma süresi de vermiş. Ceviz yeni kesildiğinde %90 neme sahip olur, 2,5cm kalınlıklıta bir keserestenin doğal kurutma ile %20 neme kuruması için 70 ~200 gün gerekir demiş.

https://www.extension.purdue.edu/extmedia/FNR/FNR-37.html

ahşap canlı bir malzeme kururken hem ebatları küçülür hem de atabilir dönebilir. Bıçak sapı küçük, zaten bir düzü düz diğer yüzü şekillendirilmiş olacak o kadar sıkıntı olmaz aslında. Neyse biraz kalın kesmekte fayda var, kuruduktan sonra istediğin kalınlıkta dildirir, planyadan geçirtirsin.

Burada kurutma sırasında çıkabilecek sıkıntılar ile ilgili biraz daha bilgi ve video var.
http://www.core77.com/blog/materials/controlling_wood_movement_the_drying_process_25085.asp

Teşekkürler abi sağ olasın...