Bıçak Sanatı - Forum

Sulu tas motoru

selimthedream

• *
  • 43
  • Meslek: Saha İzleme Yetkilisi
  • Yer: Pendik, İstanbul
Sulu tas motoru
« : 30 Aralık 2014, 00:03:35 »
Arkadaslar herkese selamlar.  Bicaklara olan merakima (ozellikle bileme) evlendikten sonra bir sure ara vermek zorunda kaldim.  Sonunda evdeki bicaklar kesmez hale gelince esimi razi ettim ve tekrar eski hobime donus yapmak uzereyim.  Sulu tas motoru ile bir arkadasin atolyesinde birkac deneme yapmistim ve bana gore bir tool oldugunu dusundugum icin birkac gun icinde alacagim.  Asil sorum burada basliyor.

Kuru olan tarafindaki tas yerine deri veya kece kullanmak istiyorum kilagi alma isleminde kullanmak adina.  Nereden bulabilecegim konusunda fikri olan var mi acaba?  Ikinci olarak da sulu tas icin de farkli kum degerlerinde taslar almak istiyorum.  Bu senekler mevcut mudur?  Mevcut ise nerede bulabilirim?

En son buraya yazi yazarken Izmit'te oturuyordum.  1.5 ay once Pendik, Istanbul'a tasindim.  Eger ucunda aradigim seyleri bulmak varsa Istanbul'un her yerine gitmeye raziyim.

Eger bileme uzerine malzemelerin bolca satildigi bir yer biliyorsaniz paylasabilirseniz sevinirim.  En kisa surede gidip gormek isterim.

Simdiden herkes tesekkur eder iyi seneler dilerim.

Kaya

• 2867
  • Meslek: technik
  • Yer: Frankfurt
Ynt: Sulu tas motoru
« Yanıtla #1 : 30 Aralık 2014, 00:07:00 »
Selim bileyleme için taş taş devrinde kaldı dersem lütfen kızma bence ufak yollu bir band zımpara al sitemizde harika makinalar yapan bir kaç arkadaşımız mevcut..
Alimler seyre dalar ,cahil olan dostluk düsmanlik arar

selimthedream

• *
  • 43
« Yanıtla #2 : 30 Aralık 2014, 09:03:38 »
Niye kızayım ki üstadım ben de çok uzak kaldım açıkçası bu konulardan.  Dün yazımı yazdıktan sonra youtube'da videolara bakınırken Balıkesir'de bir arkadaşın yaptığı bir bant zımpara makinesi gördüm.  Boyut olarak benim için ideal çünkü evde balkonda kullanacağım.  Bantları takıp çıkarmayı çok kolay hale getirmiş kullanımı da kolay görünüyor.  Bugün arayıp fiyat soracağım.  İlgilenebilecek arkadaşlar için video linki aşağıda:

http://www.youtube.com/watch?v=5Goum1XZioo

selimthedream

• *
  • 43
« Yanıtla #3 : 30 Aralık 2014, 11:32:16 »
Niye kızayım ki üstadım ben de çok uzak kaldım açıkçası bu konulardan.  Dün yazımı yazdıktan sonra youtube'da videolara bakınırken Balıkesir'de bir arkadaşın yaptığı bir bant zımpara makinesi gördüm.  Boyut olarak benim için ideal çünkü evde balkonda kullanacağım.  Bantları takıp çıkarmayı çok kolay hale getirmiş kullanımı da kolay görünüyor.  Bugün arayıp fiyat soracağım.  İlgilenebilecek arkadaşlar için video linki aşağıda:

Biraz önce aradım konuştum arkadaş 1150 TL dedi.  Güzel bir makine yapmış ama 1150 TL bana çok pahalı geldi.

ozgurozdemir

• *
  • 1
  • Meslek: elektrik teknisyeni
  • Yer: İst. sancaktepe-1978 0RH+
« Yanıtla #4 : 30 Aralık 2014, 11:35:20 »

Biraz önce aradım konuştum arkadaş 1150 TL dedi.  Güzel bir makine yapmış ama 1150 TL bana çok pahalı geldi.
pahallı demektense bütçeme uygun değil demek daha doğru olur  sonuçta kişi bir makina yapmış ve satışa sunmuştur onun değerini ve kalitesini usta belirler.
GÖLGEDE YÜRÜYENİN GÖLGESİ OLMAZ

a.yuce

• *
  • 1121
  • Ahmet - Yaş: kırk küsür
  • Meslek: Elektronik
  • Yer: Istanbul
« Yanıtla #5 : 30 Aralık 2014, 13:54:18 »
Tarık ustanın makinesi sadece bileme yapmak için biraz becerikli kaçabilir. Forumda hatırladığım üç tane meslek olarak bileme yapan ustamız  var. Bıçak yapma niyetiniz yok sadece bileme yapacağım diyorsanız daha basit bant zımparalar iş görür mü onlara bir sorun bence.  Soytürk Dönmez bileme ustalarından forumda en çok aktif olanı, bir ara zımpara ile bilme yapıyordu sonra tekrar taşa döndü diye aklımda kalmış. Murat Yımaz da ( balıkcı nickli) bileyicilik yapıyordu.

« Son Düzenleme: 30 Aralık 2014, 14:00:53 Gönderen: a.yuce »
Mükemmelliğe eklenecek birşey kalmadığında değil, çıkartılacak birşey kalmadığında erişilir.

ecorotti

• 2744
  • Deniz - Yaş 38
« Yanıtla #6 : 30 Aralık 2014, 14:34:26 »
Okinawian

Haznedar

• 1576
  • 0541-572 93 44 1983 / Tarık HAZNEDAR
  • Meslek: Tornacı
  • Yer: Balıkesir
« Yanıtla #7 : 30 Aralık 2014, 19:53:26 »

pahallı demektense bütçeme uygun değil demek daha doğru olur  sonuçta kişi bir makina yapmış ve satışa sunmuştur onun değerini ve kalitesini usta belirler.

:2up  :2up

http://www.hirdavatmarketim.com/Scheppach-TIGER-2000-Masa-Tip-Bicak-Balta-Bileme-Tas-Motoru,PR-4736.html

Sulu sessiz ve tam istediğiniz tipte.
evet bu harbiden uygunmuş istenilen ihtiyaçları karşılar gibi gözüküyor..

selimthedream

• *
  • 43
« Yanıtla #8 : 31 Aralık 2014, 09:44:46 »

Sanıyorum kelime seçimim yanlış oldu.  Makine gerçekten güzel ama bütçemi aşıyor daha doğru bir seçenek olurdu dediğiniz gibi. 

selimthedream

• *
  • 43
« Yanıtla #9 : 31 Aralık 2014, 09:50:12 »
http://www.hirdavatmarketim.com/Scheppach-TIGER-2000-Masa-Tip-Bicak-Balta-Bileme-Tas-Motoru,PR-4736.html

Sulu sessiz ve tam istediğiniz tipte.

Bu makine bir süredir gözümün önünde ama sadece hobi olarak bıçak bileme yapacağım için şu an itibari ile bütçeme uygun değil.  Eğer ki yaptığım işte gerçekten ustalaşır ve para kazanmaya başlarsam o zaman bu tarz bir makine düşünebilirim.  O zaman düşünülecek konu.

Şu an itibari ile 100 TL civarında bir sulu taş motoru ile başlamayı düşünüyorum.  Bir tarafı sulu diğer tarafı kuru olan taş motorları bu fiyat civarında gördüğüm kadarı ile.  Benim asıl merak ettiğim kuru taş olan kısmını deri veya keçe ile değiştirebilir miyim?  Bu tür yedek parça vs satan bir yer tavsiye edebilir misiniz İstanbul'da?

LCLegend

• Şafak Karslıoğlu
  • 404
  • Meslek: Göz Hekimi
  • Yer: İstanbul
« Yanıtla #10 : 31 Aralık 2014, 18:11:47 »
"Scheppach TİGER 2000 Masa Tip Bıçak Balta Bileme Taş Motoru"
Bu alet bende var. Pek kullanışlı olduğunu söyleyemiyeceğim. Onun yerine mesela Lansky'nin elde bileme taşları var. Çok daha pratik ve başarılı.
Türkiye'de var :http://www.ehobim.com/LANSKY-LKC03---BICAK-BILEME-SETI_u_r_n_1814.htm.  ancak pahalı.
Amazon'da daha makul:http://www.amazon.com/Lansky-Professional-Sharpening-System-Serrated/dp/B001KN3OKO/ref=sr_1_2?s=hi&ie=UTF8&qid=1420042046&sr=1-2&keywords=lansky+sharpeners

PRIMUM NON NOCERE

yusuf nalcıoğlu

• 389
  • Meslek: esnaf
  • Yer: istanbul
« Yanıtla #11 : 31 Aralık 2014, 19:11:49 »
Bıçak bileme işinde bant zımpara kullanılıyor mu?benim izlediğim Bıçak yapım videolarının bazılarında  bant zımparayı bilemede kullanmıyorlardı.hatta bir videoda (çeliği yanılmıyorsam m390 dı)makitanın elektrikli Planya bileme makinasını kullanıyordu usta.bu bileme işinde tercih meselesi midir ,yoksa bilemeyi daha doğrusu ağız açmayı diyeyim ,mutlaka elde mi yapmalıyız.

selimthedream

• *
  • 43
« Yanıtla #12 : 01 Ocak 2015, 15:58:17 »
Bıçak bileme işinde bant zımpara kullanılıyor mu?benim izlediğim Bıçak yapım videolarının bazılarında  bant zımparayı bilemede kullanmıyorlardı.hatta bir videoda (çeliği yanılmıyorsam m390 dı)makitanın elektrikli Planya bileme makinasını kullanıyordu usta.bu bileme işinde tercih meselesi midir ,yoksa bilemeyi daha doğrusu ağız açmayı diyeyim ,mutlaka elde mi yapmalıyız.

Bant zımpara ile çok etkili olarak bıçak bilenebiliyor.  Yurt dışında bu yöntem sanırım daha aktif.  Aşağıdaki linkte olan sitedeki Albert isimli arkadaş bant zımpara ile çok güzel işler çıkarıyor.  Facebok sayfasında bilediği bıçakların fotoğraflarını yayınlıyor.

http://knifesharpeningseattle.com/index.htm

selimthedream

• *
  • 43
« Yanıtla #13 : 02 Ocak 2015, 11:38:16 »
Troy marka ıslak/kuru taşlama makinesi aldım.  Dün oturup uğraşırım diyordum ama gene işe gelmem gerekti o yüzden sadece birkaç dk evedeki körelmiş 2 bıçak elden geçirebildim.  Çok kısa süre çalışmama rağmen iyi sonuç aldığımı söyleyebilirim.  Direk taştan çıkmış haliyle bile bayağı iyi performans aldım.  Bu haftasonu deri masat yapmak için gerekli malzemeler ile bir de ince kum biley taşı almayı düşünüyorum.  Aldığım sonuçları fotoğraf ile burada yayınlayacağım.  Belki benzer bir düşüncesi olan arkadaşlara faydası olur. 

Yalnız belirtmek isterim ağız açılmamış bıçaklar için uygun olacağını düşünmüyorum.  Bu sistem ancak daha önce ağız açılmış ama körelmiş bıçaklar için işe yarar.

Son olarak bir de soru sormak istiyorum. İstanbul'a yeni sayılırım yeni İzmit'ten taşındım.  Parça deri ve bileme taşı vb malzemeleri nerede bulabilirim?

gokhand

• 1137
  • Meslek: Dış Ticaret
  • Yer: ankara
« Yanıtla #14 : 02 Ocak 2015, 13:16:21 »
... deri masat yapmak için gerekli malzemeler ...

Kaya

• 2867
  • Meslek: technik
  • Yer: Frankfurt
« Yanıtla #15 : 02 Ocak 2015, 13:26:48 »
Pastayı sürünce kemeri bir daha kullanamazsın ama
Alimler seyre dalar ,cahil olan dostluk düsmanlik arar

selimthedream

• *
  • 43
« Yanıtla #16 : 02 Ocak 2015, 13:29:40 »
... deri masat yapmak için gerekli malzemeler ...

Üstadım selamlar.  Sanıyorum ki 2012 yılı sonunda açmış olduğum konuya gönderme yaptınız.  O zaman İzmit'te oturuyordum elimde daha fazla ekipman vs mevcuttu ve deri masat için parça deri İzmit'te nerede bulurum diye sormuştum.  O zamandan bu zamana çok şey değişti.

Öncelikle o zaman kullandığım girit taşı kayıp.  O zamandan bu zamana iki kere taşındım ve tahminime göre taşınma aşamasında kayboldu.  O taşı aldığım yere gittim artık satmadıklarını söylediler.  Deri masat da aynı şekilde kayıp yenisini yapmam lazım.  Deri parçalarını bir arkadaş İstanbul'dan getirmişti ama yerini hatırlamıyorum.  Kemer kullanmayı düşünmüyorum.  Daha önce hazırladığımın benzerini yapmayı düşünüyorum, tahta üzerine deri yapıştırmak.

Bıçak bileme ile ilgili taş, polisaj pastası vb malzemeleri tedarik edebileceğim bir iş hanı, çarşı vs tarzı bir yer arıyorum.  Böyle bir yer varsa paylaşabilirseniz çok sevinirim.  Olmadı internet vs araştırmaya devam.

Rıza

• *
  • 562
  • Meslek: öğretmen
  • Yer: İstanbul-Pendik
« Yanıtla #17 : 02 Ocak 2015, 13:33:26 »
Troy marka ıslak/kuru taşlama makinesi aldım.  Dün oturup uğraşırım diyordum ama gene işe gelmem gerekti o yüzden sadece birkaç dk evedeki körelmiş 2 bıçak elden geçirebildim.  Çok kısa süre çalışmama rağmen iyi sonuç aldığımı söyleyebilirim.  Direk taştan çıkmış haliyle bile bayağı iyi performans aldım.  Bu haftasonu deri masat yapmak için gerekli malzemeler ile bir de ince kum biley taşı almayı düşünüyorum.  Aldığım sonuçları fotoğraf ile burada yayınlayacağım.  Belki benzer bir düşüncesi olan arkadaşlara faydası olur. 

Yalnız belirtmek isterim ağız açılmamış bıçaklar için uygun olacağını düşünmüyorum.  Bu sistem ancak daha önce ağız açılmış ama körelmiş bıçaklar için işe yarar.

Son olarak bir de soru sormak istiyorum. İstanbul'a yeni sayılırım yeni İzmit'ten taşındım.  Parça deri ve bileme taşı vb malzemeleri nerede bulabilirim?

Ben parça deriyi Gedikpaşadan almıştım.(Beyazıt camiisine sırtınızı dönüp tramvay yolundan karşıya geçin.Yaklaşık 300 m aşağıda kiliseyi bulun.Orada sorarsanız göstereceklerdir.) Daha önce Eylem Usta Kapalı çarşı yakınındaki Tığcılar sokakta deri malzemeleri olduğundan bahsetmişti.Bileme taşı olarak e-hırdavattan makita bileme taşı aldım.(1200 kum) memnunum.Daha üst seviye keskinlik isterseniz kromoksit temin etmenizi ve bununla masat atmanızı tavsiye ederim.

gokhand

• 1137
« Yanıtla #18 : 02 Ocak 2015, 13:38:37 »
Pastayı sürünce kemeri bir daha kullanamazsın ama

pasta diyince aklıma geldi, bu pastalarda domuz yağı kullanılıyormuş galiba bilginiz varmı kaya abi . Ben polisaj yapılmış bir nesneyi gıda ile temasından once baya bi temizliyorum.

gokhand

• 1137
« Yanıtla #19 : 02 Ocak 2015, 13:40:13 »
Bu arada çeşitli renklerdeki polisaj pastalarının kimyasal içierkleri nelerdir bu konuda bir standart var mı?
Standart derken neyi kastettiğini anlamadım ama yıllar önce (üniversite yıllarındayken) "süsleme demirciliği" dersi ve atölyesi vardı o zaman kendimiz hazırlardık. oradaki reçeteyi biraz önce buldum buna göre içeriğindeki malzemeler şöyle
demiroksit
stearin
parafin
domuz yağı ( veya iç yağı)
viyana kireci
kromoksit
çeşitli gridlerde zımpara tozları
çam reçinesi

Bunların hazırlanışı ve oranlarıda var ama kimsenin işine yarayacağını sanmam çünkü artık hazır pastalar var ve hem ucuz hem de iyi iş görüyor ( hazırlanırken de zaten iğrenç kokardı)