Bıçak Sanatı - Forum

battı balık yan gider. hamondan menevişe bir trafik kazası

deserteagle

• Eylem Cengiz, 49
  • 9533
  • Meslek: elektronik ve hab. müh.
  • Yer: İstanbul, Kırklareli
Ynt: battı balık yan gider. hamondan menevişe bir trafik kazası
« Yanıtla #20 : 16 Ocak 2010, 22:59:36 »
Menevişlemeyi sanatçı gözüne hoş görünsün diye yapayım dedim. Kontrollü bir çalışma değildi ama umarım çok da kötü olmamıştır. Aslında önce belki homojen ısınır diye alev kısıkken ocağa baştan sokmuştum. Baktım uç daha çok ısınıyor bari ters sokayım dedim. En azından sapı incedir, daha iyi menevişlensin de elde zorlarken kırılmasın.

Peki bıçağa etkisi olarak sorayım. Zaten renkler benim bıçağın neresini ne kadar ısıttığımı anlatıyor. Buna ek olarak bıçağı 210-220 derecedeki fırına yarım saat koydum. Sizce bu bıçak ne durumdadır?
Barika-i hakikat müsademe-i efkardan doğar
Namık Kemal
Instagram'da ben

durukan

• 774
  • Meslek: hekim
  • Yer: şanlıurfa
« Yanıtla #21 : 17 Ocak 2010, 08:30:53 »
alevle direkt olarak temas eden uc ve sap kısımları daha yumşak ortasındaki metalik hafif mavi alan daha serttir. darbe etkisinin olacagı daha büyük acılarla acılmış olan balta, satır gibi malzemede mavi renkler oneriliyor. ucunun çok dah inceltilecgi ve agız dayanımı istenilen bıçklarda onegin mutfakta kulladıklrımız gibi oksidasyonun ilk renkleri onerilmekte. hafif sarı vs

« Yanıtla #22 : 17 Ocak 2010, 14:42:17 »
basit karbon çeliklerinde mavi renk 280-350 dereceler arasında oluşur, sarı tonda renkler ise 200-250 dereceler arasındadır. Senin çelik bu duruma uyuyor, bu duruma göre bence mavi renkli kısımlar daha yumuşak, sarı tonlardaki bölge daha sert olacaktır.

deserteagle

• Eylem Cengiz, 49
  • 9533
« Yanıtla #23 : 17 Ocak 2010, 17:15:09 »
O zaman bir dahaki sefere ne yapacağım belli oldu. Tersten ocağa yarım sokup bıçağı sarı sapı mavi tonlarında bıraktım mı tamamdır.
Namık Kemal
Instagram'da ben

emrekipmen

• 6065
    • Seçme Bıçaklar Albümüm
  • Yer: Bodrum
« Yanıtla #24 : 17 Ocak 2010, 20:23:27 »
En güzel yöntem şu olabilir,
Güzelce temizleyip bıçağı iyi ışık altında dikkatlice şalomo ile bıçağın sırtını (uca yaklaşmadan) düzgün bir git gel ile ısıtmak, ağza ve uca doğru saman rengi yürüdüğünde bırakmak. Bu sayede güzel bir meneviş-farkı (differential temper)  hattı oluşturulabilir aynı zamanda, şunun gibi:

Kipmen Sanat web sitesi

« Yanıtla #25 : 17 Ocak 2010, 20:46:46 »
bana kalırsa en güzel meneviş evde ocak üzerinde oluyor, çok kontrollü çalışılıyor ve musluk yakınsa istediğiniz renkte olayı sabitliyorsunuz.

emrekipmen

• 6065
    • Seçme Bıçaklar Albümüm
« Yanıtla #26 : 17 Ocak 2010, 21:27:59 »
Aslında en güzeli düşük ısı tuz banyosu  ^-^
Ben sadece sırtını ayrı ağzını ayrı temperlemek için iyi bir yöntem olarak verdim, yoksa haklısın en pratiği mutfak fırını tabii...

Kipmen Sanat web sitesi

durukan

• 774
« Yanıtla #27 : 17 Ocak 2010, 22:04:16 »
alevle direkt olarak temas eden uc ve sap kısımları daha yumşak ortasındaki metalik hafif mavi alan daha serttir. darbe etkisinin olacagı daha büyük acılarla acılmış olan balta, satır gibi malzemede mavi renkler oneriliyor. ucunun çok dah inceltilecgi ve agız dayanımı istenilen bıçklarda onegin mutfakta kulladıklrımız gibi oksidasyonun ilk renkleri onerilmekte. hafif sarı vs ...

arkadaşar hatamı düzeltmek isterim. eylemiin bıçagında her iki uc mor meneviş renginde iken otalar grimtrak mavi. ortası daha yumşak.  kabaca birtahminle meneviş kısımarı 280-90 acık mavi  ise 300 un üzeri...

meneviş tvlamasıda yüzeyi temilememez gerekmekte.  ben fırın menevşinden memnunum.  dedğim gibi balta gibi agır kullanım gereçleindesarı dn ziyade mavi tercih edilmeli. iste güzel bir ornek

« Yanıtla #28 : 17 Ocak 2010, 23:01:34 »
Durukan fotoğraf sana mı ait? renkler mükemmel, tablo gibi olmuş.

emrekipmen

• 6065
    • Seçme Bıçaklar Albümüm
« Yanıtla #29 : 17 Ocak 2010, 23:33:15 »
Gerçekten tam referans verilecek kaynak bu resim. Hatta bilgisayara kaydettim gerekirse diye. Benim de denemek istediğim bunun tam tersi idi, yani burada baltanın ağzından doğru ısı verilmiş, ben de büyükçe bir bıçakta sırttan aynı denemeyi yapmayı planlıyorum, en arkası esnek meneviş ağız sert. Bence genel kullanım için son derece keyifli bir bıçak olabilir... Dur bakayım şu son dövdüğümde bir deneyeyim gerçekten  ::)...

Kipmen Sanat web sitesi

durukan

• 774
« Yanıtla #30 : 18 Ocak 2010, 01:08:50 »
bu benimkilerden değil maalesef. tablo ve ders niteliğinde oldugu için arşivimealmıştım. bu resimde dikkatimi çeken renklerin çok dar sınırlarla bir arada olması. hatırlarsanız ben de bir satır menevşimi pylşmıştım. orada tek bir ton hakim idi.  sonuçta bunu hediye ettigim arkdaşım hala kullnmkta. şimdiye kadar bilemeyede gondermi. ve iki adet fabrikasyon satır eskitti bu arada.

durukan

• 774
« Yanıtla #31 : 18 Ocak 2010, 01:25:52 »
ha unutmadan emre pylştıgın fotodai bıçak ile ilgili olark sana katılıyorum.  agız kısmının şalamo ile ısıtılmş olması gerekiyor. fakat bu bence sadece temperleme değil . su verme sonrası temperleme gibi duruyor. ve yağda sogutulmuş olmalı. sonrası ise muhtemelen çeliğin kendi ısısı ile temperlenmesi gibi devam etmiş sanki.

emrekipmen

• 6065
    • Seçme Bıçaklar Albümüm
« Yanıtla #32 : 18 Ocak 2010, 01:48:45 »
ha unutmadan emre pylştıgın fotodai bıçak ile ilgili olark sana katılıyorum.  agız kısmının şalamo ile ısıtılmş olması gerekiyor. fakat bu bence sadece temperleme değil . su verme sonrası temperleme gibi duruyor. ve yağda sogutulmuş olmalı. sonrası ise muhtemelen çeliğin kendi ısısı ile temperlenmesi gibi devam etmiş sanki.

Tamamen doğru, ancak önemli ayrıntı ağızın değil sırtın şalamo ile ısıtılması, yoksa yakabilirim çeliği. Bakalım nasıl olacak. Şu ocağım bitsin, ocağın ilk denemesini bu iş için yapacağım..

Kipmen Sanat web sitesi

deserteagle

• Eylem Cengiz, 49
  • 9533
« Yanıtla #33 : 18 Ocak 2010, 14:58:19 »
Alıntı yapılan: deserteagle

Kaynak: BritishBlades.com - O-1 Temper colours http://www.britishblades.com/forums/content.php?48-O-1-Temper-colours
Namık Kemal
Instagram'da ben