Bıçak Sanatı - Forum

dövme çelik nedir nasıl yapılır

GökHan35

• **
  • 50
  • Meslek: Memur
  • Yer: izmir
dövme çelik nedir nasıl yapılır
« : 23 Aralık 2014, 09:37:26 »
Ustalarım hepinize iyi günler kolay gelsin. Yardımcı olmanızı rica ettiğim kafamı karıştıran bir konu var.Son günlerde rulman çeliği civa çeliği diye sürekli çelik isimleri duyuyorum.kimileriniz d2 diyor kimileriniz civa çeliği diyor benim asıl amacım kol gücüyle bir bıçak yapmak yani mangalda pişecek sonra örs üzerinde döveceğim suyla yada havayla sertleşen bir çelik lazım.agız tutuşu iyi olan çabuk körelmeyen sert ama esnek bir çelik bu yüzden sitede çok gezdim ama bir karar veremiyorum kullanıcı yorumları hep farklı buda ben gibi bir acemi için zor oluyor.Bana hangi çeliği tavsiye edersiniz şimdiden teşekkür ederim.

gökhan bakla

• 2620
    • blog
  • Yer: İstanbul / Tekirdağ - 1978
Ynt: dövme çelik nedir nasıl yapılır
« Yanıtla #1 : 23 Aralık 2014, 09:56:53 »
Dövme bir çalışma yapacaksanız ve suda su verecekseniz en kolay ulaşabileceğiniz çelik makas çeliğidir.
Yalnız su verme işlemini su yerine bitkisel bir yağda yapmanızı tavsiye ederim.

« Yanıtla #2 : 23 Aralık 2014, 21:38:47 »
Malzemecilerde bol biktarda ve her çapta civa çeliği var, Gökhan ustanın söylediğine ek olarak bu çeliği de öneririm.

GökHan35

• **
  • 50
« Yanıtla #3 : 23 Aralık 2014, 22:53:08 »
teşekkür ederim sefa ustam gökhan ustam sefa ustam buarada sizin görüşlerinizi tartışmıyorum asla pek çok videounuzu izledim yorumlarınızı okudum tartışma götürmez becerileriniz ama bi kaç yerde civa çeliğinin dövülmediği gibi yorumlar okumuştum forumda nerde oldugunu hatırlayamadım birde bitkisel yağ derken gökhan ustam zeytin yağı gibi mi makas çeliğinin daha önceki yorumlarda sulu oldugunu bu yuzden tekrar suyunun alınması gerektiğini yazmıstı bır ustamız o yüzden internetten osmanlı çelik birde ömür çelik diye bir yer buldum onları arayıp civa çeliği bulmayı denicem makas çeliği sanırım ısıl işlemler için bana zor gelir gibi geliyor birde civa çeliği neyle sertleşir meneviş nasıl yapılır ustalarım.çok teşekkür ederim tekrar sağolun

« Yanıtla #4 : 23 Aralık 2014, 23:08:36 »
Öncelikle söylemek isterim ki; benim söylediklerim nedir ki, elbette tartışılabilir, eleştirilebilir veya yanlış çıkabilir  ;) ama böyle bir misyonum olmasın istemem doğrusu. Nerede geçtiğini bilmiyorum dikkatimi çekmedi ama belki deneyip olumsuzluk yaşayan  arkadaşların paylaştığı deneyimler olabilir. Normal olarak dövmeye uygun bir çelik ve bence sorunsuz bir çelik. Makas çeliklerinden daha zor veya kolay değildir. Su vermesi yağda yapılırsa su verme işleminden sorunsuz çıkar. Makas çeliklerinde ise, eğer hurda makas veya mamül makas çeliği kullanılacaksa ve dövme yapılacaksa zaten tavlanacağı için fazladan yumuşatma tavlamasına ( suyunun alınmasına) gerek yok. İşlem bittikten sonra her iki çeliğe de yağda su verilebilir. Yağ olarak ayçiçek yağı, kanola yağı, pamuk yağı, soya yağı vs vs kullanılabilir ( para fazla geliyorsa zeytinyağıda olur  ;) ) Durum budur.

GökHan35

• **
  • 50
« Yanıtla #5 : 23 Aralık 2014, 23:17:11 »
sefa ustam çok teşekkür ederim ozaman tercih civa çeliği olcak su verme içinde kanola yağı uygun olur sanırım dediğinize göre pamuk yagını pek görmedim satan bi yer birde yağ sıcaklıgı nasıl olmalı yağın su verme için döverken dikkat etmem gereken şeyler varmıdır ipucu olarak söyleyebileceğiniz tekrar sağolun

« Yanıtla #6 : 24 Aralık 2014, 01:03:13 »
Pamuk yağı derken örnek olsun diyeydi, farketmez diye yani  ;) Yağ biraz sıcak olsa iyi olur ( örneğin 50-70 derece aralığı gibi ) Dövme için tüyolara "Demircilik" bölümünden bakmak lazım.

gokhand

• 1137
  • Meslek: Dış Ticaret
  • Yer: ankara
« Yanıtla #7 : 24 Aralık 2014, 09:52:45 »
dövme çalışmak için mangal yeterli gelmez, eger varsa ocaginizin da resimlerini paylaşırsanız belki fikir alışverişinde bulunulma imkanı olur.

Yilmaz Dogan

• 1047
  • Meslek: kaynakci
  • Yer: almanya
« Yanıtla #8 : 24 Aralık 2014, 16:14:52 »
bu arada konu acilmisken sayin ustalarima soruyorum rulman celikleri ne derecede saglam bir celiktir
d2 celigi  makas celigi rulman celigi hangisini önerirsiniz
Tsk"ler

Osman Kurt

• 6285
  • Yer: İstanbul / Gaziosmanpaşa
« Yanıtla #9 : 24 Aralık 2014, 16:18:09 »
bu arada konu acilmisken sayin ustalarima soruyorum rulman celikleri ne derecede saglam bir celiktir
d2 celigi  makas celigi rulman celigi hangisini önerirsiniz
Tsk"ler
Rulmanlar 52100 çelikti sanıyorum çok çok az bir kısmı 440C benzeri birşey.
Tercih kullanım amacına göre değişir.Ben orta boy bıçaklarda D2 derim ama büyük bir bıçak yapacaksanız makas, ustura yada tane yapısı ince oması gereken bir iş yapacaksanız rulman öneririm.Yada kolay bilensin derseniz yine D2yi pas geçip karbon çeliklerine bakarım
« Son Düzenleme: 24 Aralık 2014, 16:47:29 Gönderen: Osman Kurt »
Bizim silahımız bilgidir, ve mermiler ise sözlerimiz. Lakin kurşun geçirmezmiş, sizin beyinleriniz.
İstanbul / Gaziosmanpaşa
Bütün ümidim gençliktedir.
Mustafa Kemal ATATÜRK
Instagram

Yilmaz Dogan

• 1047
  • Meslek: kaynakci
  • Yer: almanya
« Yanıtla #10 : 24 Aralık 2014, 17:32:20 »
eyvallah  osman cansin sen be  tsk"ler

gokhand

• 1137
  • Meslek: Dış Ticaret
  • Yer: ankara
« Yanıtla #11 : 24 Aralık 2014, 20:29:32 »
D2 dovulmez

Soytürk Dönmez

• 4198
  • Meslek: Dövme Bıçak
  • Yer: İstanbul-Büyükçekmece
« Yanıtla #12 : 24 Aralık 2014, 21:34:58 »

Bence ilk deneyim için makas çeliği gayet ideal bir çelik. En azından hata kaldırır bir malzeme. Ben civa çeliğinde 2-3 aylık bir emek harcamama rağmen elle tutulur bir çalışma yapamamıştım.