Bıçak Sanatı - Forum

SORU VE YANIT - İlk defa bıçak yapacağım. Yardım!!!!!

mete43

• *
  • 5
  • Meslek: eczane teknisyeni
  • Yer: kütahya
Ynt: SORU VE YANIT - İlk defa bir şey yapacağım. Yardım!!!!!
« Yanıtla #40 : 10 Ekim 2016, 13:21:59 »
eylem abi emegine saglik cok faydali bir yazi olmus.tesekkurler

Abdulkadir celik

• 72
    • veux
  • Meslek: Barista
  • Yer: Konya
« Yanıtla #41 : 22 Ocak 2017, 13:50:20 »
hala çok faydalı olduğunu belirtmek amacıyla teşekkür etmek istedim. bir çok bilgi mevcut fakat üyelikleri son bulan abilerime gerçekten çok üzüldüm... başlık içinde çok teşekkürler ustam. anlatımınız ve diğer ustalarımızın anlatımı gerçekten takdire şayan. takdir derken yanlış anlaşılmak istemem. o kadar mütevazi ve anlaşılır açıklamalar var ki minnettarım. saygılarımla..
Her insan ölecek yaştadır.

Symurg1907

• 99
  • Meslek: Gezgin
  • Yer: Türkiye
Ynt: SORU VE YANIT - İlk defa bıçak yapacağım. Yardım!!!!!
« Yanıtla #42 : 17 Nisan 2017, 05:02:37 »
Merhaba. Paylaştığınız bilgiler sayesinde bir süredir takip ettiğim ama bir türlü de yapmak için cesaret edemediğim bıçak yapma işi için cesaret verdi.

Durumumu kısaca özetlersem şu anda elimde bu hobiyi diyeyim yapabileceğim hiçbir şey yok. Plakayı önerdiğiniz mehmetmarangoz.com sitesinde buldum. Plakayı aldıktan sonra bir demir kesme aleti, eğe, zımpara gibi basit aletlerle bunu su verme aşamasına kadar yapabilir miyim? Zaman sorunum yok tek maksadım kendime ait, el emeğimle "bunu ben yaptım" diyebileceğim bir şey yapmak. Su verme işlemini bunu yapabilecek birisini bulup yaptırmak niyetindeyim.

Sitede 4116 ve N690 çeliği var. Av bıçağı yapacağm için bunlardan hangisini ve hangi mm yi tercih etmeliyim?

Eksik veya yanlış söylediğim bir şey varsa uyarırsanız sevinirim. Şimdiden teşekkürler.

Symurg1907

• 99
« Yanıtla #43 : 19 Nisan 2017, 07:16:38 »
Ahmet Abi güzel ve bereketli başladın sağolasın. Yazdıklarını ve diğer  arkadaşların ilerde yazacaklarını yerlerini değiştirmeyacağim, sadece formatını benim yazdıklarıma uyduracağım. Ha ilerde kategorize edebiliriz tabi ancak şimdilik herkesin yazdığı kendi mesajının içinde yaşasın.

Abi yardımınıza ihtiyacım var. 440C (N695) 4mmx36mmx50cm Bıçak Çeliği siparişi verdim. Bu işi tamamen el işçiliğiyle yapabilmem için tam olarak neleri almam gerekiyor? Kalan malzemeyi almak için senden gelecek yanıtı bekliyorum.  Şimdiden teşekkürler.

deserteagle

• Eylem Cengiz, 49
  • 9533
  • Meslek: elektronik ve hab. müh.
  • Yer: İstanbul, Kırklareli
« Yanıtla #44 : 19 Nisan 2017, 10:13:00 »
...
Abi yardımınıza ihtiyacım var. 440C (N695) 4mmx36mmx50cm Bıçak Çeliği siparişi verdim. Bu işi tamamen el işçiliğiyle yapabilmem için tam olarak neleri almam gerekiyor? Kalan malzemeyi almak için senden gelecek yanıtı bekliyorum.  Şimdiden teşekkürler.

Bu konuya bakmak sana yardımcı olacaktır:
Sadece Üç eğe ve bir matkap ile bıçak yapmak

Profili çıkarırken illa matkap kullanmana gerek yok, testere ve eğe yeter.
Barika-i hakikat müsademe-i efkardan doğar
Namık Kemal
Instagram'da ben

Symurg1907

• 99
« Yanıtla #45 : 20 Nisan 2017, 02:39:17 »
8. Bileme, kesici ağız açma : Bıçağın kesici ağzı genelde 1mm yi geçmez. Ağız açısı kullanım yerine göre değişir. 18-20 derecelik bir ağız fileto bıçağı için uygun iken 22-24 derece genel kullanım bıçaklarına uygundur. Satır, balta gibi kullanılacak ağır darbe alacak bir bıçağı ağzı 30-40 derece gibi açılarda bilenebilir. Açı arttıkça ağız dayanımı artarken kesme kaabiliyeti düşer. Bileme işlemi kabadan başlayıp inceye doğru giden taş motoru, zımpara, su yahut yağ taşları ile yapılabilir. En son olarak çelik, elmas yahut deri masat ile masat atılır.

Bahsi geçen açılar kesici ağzın toplam açısıdır. Ağız açarken bu değerlerin yarısı kadar açıyla çalışılır.

İlgili ileti düzenlenirse bu ileti kendini imha edecektir.

İlk defa bıçak yapacağım ve açık olayını pek anlamadım. Bu açıyı bıçağa sırttan ağıza kadar mı veriyoruz? Ayrıca yapacağım bıçak av bıçağı olduğu için 30 derecelik açıdan bahsedilmiş, siz ise toplamda 30 derece diyorsunuz yani her iki yüz 15er dereceden toplam 30 derece mi olacak diyorsunuz?  Yardımcı olursanız çok sevinirim.

Metin KILIÇ

• Çırak
  • 930
  • Meslek: Memur
  • Yer: Muğla - Akyaka
« Yanıtla #46 : 20 Nisan 2017, 10:24:52 »
Aşağıdaki linkten daha iyi anlaşılır diye düşünüyorum.

http://bicagim.com/acihesapla.php

Bir de googledan "knife blade angle" diye arama yaparsanız çok faydalı bilgiler ve görseller bulabilirsiniz.

Kolay gelsin.

Symurg1907

• 99
« Yanıtla #47 : 20 Nisan 2017, 13:51:34 »
Aşağıdaki linkten daha iyi anlaşılır diye düşünüyorum.

http://bicagim.com/acihesapla.php

Bir de googledan "knife blade angle" diye arama yaparsanız çok faydalı bilgiler ve görseller bulabilirsiniz.

Kolay gelsin.

Bileme olayını anladım. Peki av bıçağı olacağı gerektiğinde dala filan vuracağım için bu görseldeki ağız şekillerinden hangisini önerirsin ustam? Bıçağın Keskinliği 1. öncelik değil benim için. Hor kullanacağım bir bıçak yapmayı düşünüyorum.

Metin KILIÇ

• Çırak
  • 930
« Yanıtla #48 : 20 Nisan 2017, 19:07:21 »
Ustalıktan çok uzak biri olarak; 1, 3 ve 4 numaralı ağızların iş göreceği kanaatindeyim.

Sercan ÖZDEMİR

• 106
  • Meslek: Met. Mlz Müh.
  • Yer: İstanbul
« Yanıtla #49 : 12 Mayıs 2017, 12:54:39 »
   Çelik için başvurabileceğiniz firmalardan bazıları ( özel bir sıralama yoktur)

Listeye UDDEHOLM'ü de ekleyebilirsiniz.

- Rul-Mak *
        - Yükselen Çelik *
        - Karametal * 2015-01-23 tarihinde kara listeye alınmıştır.e.c.
        - tasarada (ttsar) *
        - Mehmetmarangoz.com *
        - Kalite Çelik
        - Osmanlı-Böhler
        - ASC Paslanmaz
#1 in High Performance Tool Steel

yakdemir1111

• *
  • 8
  • Meslek: Doktor
  • Yer: Denizli
« Yanıtla #50 : 07 Şubat 2018, 19:41:04 »
Ben dün ilk defa ağız açmaya çalıştım fakat egeleme rampasinda açıyı hesaplayamadım bundan dolayı 7.5 mm hesaplarken 11.5 te ancak ili tarafı denk getirebildim. Bu konuda değerli ustalarım yardımcı olursa ve açı hesaplamayi basitcd2 anlatırsa çok sevinirim.

Huseyin KESKİN

• 574
  • Meslek: öğrenci
  • Yer: sivas/gürün(samsun)
« Yanıtla #51 : 08 Şubat 2018, 22:51:07 »
Ben dün ilk defa ağız açmaya çalıştım fakat egeleme rampasinda açıyı hesaplayamadım bundan dolayı 7.5 mm hesaplarken 11.5 te ancak ili tarafı denk getirebildim. Bu konuda değerli ustalarım yardımcı olursa ve açı hesaplamayi basitcd2 anlatırsa çok sevinirim.
Usta değilim ancak ben açı hesaplamayı çok kullanmıyorum biraz eğeledikten sonra istediğim çizgiyi geçecek gibiyse eğimi arttırıyorum yada tam tersi.Ağız scandi ise hiçbir tecrübem yok.

greant64

• **
  • 53
  • Meslek: öğretmen
  • Yer: ısparta/yalvaç
« Yanıtla #52 : 13 Mayıs 2018, 22:00:08 »
Çok güzel bir açıklama olmuş elinize sağlık.
Eksik olduğum bazı yerleri gayet iyi öğrendim çok tşk ederim

greant64

• **
  • 53
« Yanıtla #53 : 14 Mayıs 2018, 21:26:44 »
Sa.
Ben de mehmet marangozdan 1060 karbon çeliği alıp ilk deneme amaçlı ege ve el matkabı ile bir bıçak yapmak istiyorum.
Şimdilik sütunlu matkabim yok profil çıkarırken  bu sorun Olur mu?
Bir de 1060 celik ilk adım için uygun mudur ve 1060 çeliği bıçak yap sitesine göndersem ışık işlemini yaparlar mi?

emremg46

• 135
  • Emre GÜZELGÖRÜR
  • Meslek: Öğrenci(makine müh.)
  • Yer: Kahramanmaraş
« Yanıtla #54 : 14 Mayıs 2018, 22:16:32 »
Sa.
Ben de mehmet marangozdan 1060 karbon çeliği alıp ilk deneme amaçlı ege ve el matkabı ile bir bıçak yapmak istiyorum.
Bir de 1060 celik ilk adım için uygun mudur ve 1060 çeliği bıçak yap sitesine göndersem ışık işlemini yaparlar mi?
Bir amatör olarak sorularınıza cevap vermek istiyorum.
Profil çıkarırken sütunlu matkap hiç kullanmadım.Sütunlu matkabı sadece sap için delik delme işleminde kullandım. Eğe ve bimetal demir testeresi işinizi görür.
1060 gibi karbon çeliklerine mangalda ısıl işlem yapılabiliyor.Mıknatıs ve ısıl tav renklerine bakarak kendiniz mangalda halledebilirsiniz.
Kendin yapınca daha güzel oluyor hem de :)
o güzel insanlar , o güzel atlara bindiler ve gittiler.

greant64

• **
  • 53
« Yanıtla #55 : 15 Mayıs 2018, 17:06:04 »
Sa.
Bir amatör olarak sorularınıza cevap vermek istiyorum.
Profil çıkarırken sütunlu matkap hiç kullanmadım.Sütunlu matkabı sadece sap için delik delme işleminde kullandım. Eğe ve bimetal demir testeresi işinizi görür.
1060 gibi karbon çeliklerine mangalda ısıl işlem yapılabiliyor.Mıknatıs ve ısıl tav renklerine bakarak kendiniz mangalda halledebilirsiniz.
Kendin yapınca daha güzel oluyor hem de :)
Çok tşk ederim
Bi metal demir testeresi ne oluyor var mı fotoğrafı ya da linki

emremg46

• 135
  • Emre GÜZELGÖRÜR
  • Meslek: Öğrenci(makine müh.)
  • Yer: Kahramanmaraş
« Yanıtla #56 : 15 Mayıs 2018, 18:53:54 »
Ne demek rica ederim :)
https://goo.gl/images/fr5yat buna benziyor ve benim gördüklerimin hepsinin üzerinde bi-metal diye yazıyor. Bulması zor olmaz çoğu hırdavatçıda oluyor.
« Son Düzenleme: 15 Mayıs 2018, 18:58:34 Gönderen: emremg46 »
o güzel insanlar , o güzel atlara bindiler ve gittiler.

Levo

• 63
  • Meslek: Perakende
« Yanıtla #57 : 26 Mayıs 2019, 03:53:19 »
Merhaba, Böhler K720(O2) 4mm karbon çeliğinden kiridashi yapacağım. Neredeyse her süreci anladım gibi (en azından öyle sanıyorum) ancak ısıl işlem öncesi ağız kısmı tam açılmış mı olmalı? Ya da ne kalınlıkta olmalıdır? Anlayamadım. Isıl işlemi dışarıda yaptırmayı düşünüyorum. Şimdiden teşekkürler

Metin KILIÇ

• Çırak
  • 930
« Yanıtla #58 : 26 Mayıs 2019, 10:29:19 »
0,5 - 1 mm civarında bir ağız kalınlığı yeterli olur. kolay gelsin.

Levo

• 63
  • Meslek: Perakende
« Yanıtla #59 : 26 Mayıs 2019, 10:49:32 »
0,5 - 1 mm civarında bir ağız kalınlığı yeterli olur. kolay gelsin.

Teşekkür ederim