Bıçak bilemeyi öğrenme amacıyla yaptığım aramalarla tanıştım forumla ve uzun süredir fırsat oldukça okuyup bilgilenmeye çalışıyordum. Tabii bileme işiyle kalmadı bu merak.
Bu arada yavaş yavaş da malzemeleri hazırlamıştım. Birkaç hint malı eski eğe, ayarlı hava motoruna sahip kendi yaptığım kömür ocağı, şerit zımpara makinesi ve kaliteli eğe takımı. Diğer malzemeler de vardı elimde zaten. Tamir işlerine olan merakım sebebiyle bir oda dolusu malzeme..
Bıçak yapımına hazırlanırken elde ettiğim bilgi ve makineler başka hobilerimde de işe yaradı. Bant zımpara gibi. Hepsi forum sayesinde..
Fazla uzatmadan konuya gireyim, kafamda bilgiler birbirine karışmışken biryerden başlamalı diye düşünüp yaptığım ocakta yumuşattığım bir eğe ile işe başladım. Profil şeklini verip ağız açtım. Bu arada okuduğum birçok şeyi deneyimliyorum,kulaklarınız çınlamıştır. Profil homojen yumuşamamış(kömür) sapın arka deliğini çok zor deldim. Pürmüzle yumuşatmam gerekti.
Eğenin sap kısmını kesmiştim, uç kısmını pürmüzle kızdırarak su verme denemesi yaptım,meneviş renklerini öğrendim biraz ve öyle güzel sertleşti ki baskı uygulamadan elmas gibi camı çizebiliyordum:)
Bu gazla ısıl işlemi de denemeye karar verdim. Kömür ocağın zorluklarını ve eşit ısıtmanın güçlüğünü yaşadım, normalizasyon yaptım ama anormalizasyon olma olasılığı yüksekti:)
Soğutma sıvısı olarak su kullanmaya karar verdim.(ufak parçada denemiştim) önce ılık olduğu için sertleşmedi.tekrar normalizasyon ve soğuk su ile başardım. Profil 2 mm kalınlıktaydı ve eğilmişti. Aklımda ustaların uyarıları ile riski alıp düzeltiyordum kii.. Elimde iki parça çelikle kalakaldım

hiç üzülmedim çünkü çok şey öğrenmiştim.Ayrıca kopan parça bana tanecik olmadığını da göstermiş oldu. Başarmıştım! 200 derecede 1 saat fırınlayıp menevişi tamamladıktan sonra hızlıca bir ağız açıp deneme yaptım. Pirinç testini geçti, hatta çekiçle üstüne hafifçe vurduğumda pirinç çiviyi de kesti ve ağızda hiç bozulma olmadı. Gece saat 2 olmuş ama ben cin gibiyim ve yüzümde sabitlenmiş bir sırıtma

Forumdaki tüm ustalarıma saygı ve selamlarımla. Çok teşekkürler.

Kömür ocağım