Bıçak Sanatı - Forum

Kesici ağız açmak

Metin KILIÇ

• Çırak
  • 930
  • Meslek: Memur
  • Yer: Muğla - Akyaka
Kesici ağız açmak
« : 16 Aralık 2014, 01:34:08 »
Ustalarım, biliyorsunuz ilk bıçağımı yaptım. Yalnız iyice bir baktım da bu bıçak kesmiyor. :)

Kesici ağzı nasıl açacağım?

küçük bir tahta parçasına 120 zımpara yapıştırıp 2 mm bir ağız açmaya giriştim. Sonra bir kaç problem farkedince durdum.

1- bıçağın ağzı rikassodan 0,5 mm'den başlıyor burunda 0,8 mm.
2- zımparayla ağız açmaya çalışırken hangi taraftan ne kadar aşındırdığımı göremediğimi-ölçemediğimi farkettim. Bu şekilde devam edersem sağlı sollu yalpalayan bir ağız oluşacaktı.

Bıçağın kalınlığı 4 mm idi. Perdah zımpara derken 3,8 mm olmuştur. taşlama yüksekliği 18 mm.

Ne yapılır, nasıl yapılır?

Osman Kurt

• 6285
  • Yer: İstanbul / Gaziosmanpaşa
Ynt: Kesici ağız açmak
« Yanıtla #1 : 16 Aralık 2014, 02:40:04 »
Değişik ağız kalınlıkları sorun değil bilemeye başlandığında her taraf eşit olana kadar bilemeye devam etmek lazım.Eşit şekilde aşındırmak için 10 sağa 10 sola sürtme şeklinde yapılmalı.Hatırladığım kadarıyla 420hc çeliktendi bıçak onun için tek tarafı 12 derecelik bir açıyla sürtüp toplamda 24 derece civarında bilemek lazım.
Bizim silahımız bilgidir, ve mermiler ise sözlerimiz. Lakin kurşun geçirmezmiş, sizin beyinleriniz.
İstanbul / Gaziosmanpaşa
Bütün ümidim gençliktedir.
Mustafa Kemal ATATÜRK
Instagram

« Yanıtla #2 : 16 Aralık 2014, 20:27:32 »
Bu tür durumlar kimi zaman olur, paniğe gerek yok  ;) dengesiz olan kesici ağız kalınlıklarını eşitlemek aslında sanıldığı kadar zor değildir.  Durumu ortadan kaldırmak için bir metale veya sert bir ahşaba zımpara sarılacak ve ağzın kalın olduğu kısımda ağız kısmından , ağzın ince olduğu kısımda ise taşlama çizgisinden zımparalanarak ağız aynı eksene getirilecek ve kalınlıklar eşitlenecek. kalınlık eşitlemesi yaptıktan sonra, taşlama çizgisi bozulmuş olabileceğinden ( ki genellikle bozulur) bu kez taşlama çizgisinin eşitlemesi yapılacak ve ardından ağız açma işlemine girişilecek. Anlatmaya çalıştım ama başarılı olabildim mi bilmiyorum.

Metin KILIÇ

• Çırak
  • 930
« Yanıtla #3 : 16 Aralık 2014, 20:41:48 »
Hocam üstün paint yeteneğimle aşağıdaki şekli çizdim. Ben uctaki kırmızı dairenin olduğu bölümü inceltip açmaya çalışıyorum. Yoksa taşlama hattının tamamı mı traşlanacak?

« Son Düzenleme: 16 Aralık 2014, 20:59:04 Gönderen: sefaçabuk »

« Yanıtla #4 : 16 Aralık 2014, 20:58:45 »
Ağız scandi ağız mı olacak yoksa daire içinde ikinci bir ağız da olacak mı? ikinci ağız olacaksa o zaman iş daha kolay, kalınlığın olduğu bölgeye biraz fazla zımpara az olduğu bölgeye biraz az zımpara yaparak eşitleyip ağzı oluşturabilirsin.

Metin KILIÇ

• Çırak
  • 930
« Yanıtla #5 : 16 Aralık 2014, 21:07:16 »
İkinci bir ağız düşündüm ama tavsiyenize uyacağım.

Osman Kurt

• 6285
  • Yer: İstanbul / Gaziosmanpaşa
« Yanıtla #6 : 16 Aralık 2014, 21:08:19 »
Senin bıçak yüksek taşlamalıydı abi sadece kırmızı bölgeyle işin.Kolay gelsin. :2up
Bizim silahımız bilgidir, ve mermiler ise sözlerimiz. Lakin kurşun geçirmezmiş, sizin beyinleriniz.
İstanbul / Gaziosmanpaşa
Bütün ümidim gençliktedir.
Mustafa Kemal ATATÜRK
Instagram

Metin KILIÇ

• Çırak
  • 930
« Yanıtla #7 : 16 Aralık 2014, 21:09:48 »
İnşallah kolay gelir Osman. Sağolasın.

« Yanıtla #8 : 16 Aralık 2014, 21:10:21 »
Senin bıçak yüksek taşlamalıydı abi sadece kırmızı bölgeyle işin.Kolay gelsin. :2up
Bende bunu demek istemiştim.