Bıçak Sanatı - Forum

Kolay Ustura

Rıza

• *
  • 562
  • Meslek: öğretmen
  • Yer: İstanbul-Pendik
Kolay Ustura
« : 15 Aralık 2014, 22:11:23 »
İsveçliler zamanında iç bükey açmadan ince çeliğin sırtına parça ekleyerek ustura yapmışlar.Artık günümüzde yapılmayan bu yöntemi elimizdeki imkanlara göre biraz daha değiştirerek ustura yapma fikri geldi. Bu fikri kullanarak Mehmet Turan ustamızla bu hafta sonunda bu usturayı yaptık.Ahmet Yüce ustamızda sağolsun ustura yapımının bir bölümünde  bize eşlik etti.  Fotoğraflardan anlaşılacaktır ama yapmak isteyen olur diye aşamaları yazayım. Yay çeliği olduğunu tahmin ettiğimiz yaklaşık 2 mm kalınlığındaki malzemeden profil çıkarıldı. Karbür uçla delikleri delindi. Malzeme ince olduğu için kuyruk kısmına 1 mm kalınlığında pirinç malzeme epoksi ile yapıştırıp perçinlendi.Sırt için 6 mmlik pirinç borunun yüzeyine eğe ile bir düzlük oluşturulup buradan demir testeresi ile kanal açıldı.Ve bu kanaldan sırta geçirildi. Borunun içine epoksi dolduruldu. Sap yapılıp takıldı. Zımpara ile son rötuşlar yapıldı.Bilendi, masatlandı.
Aslında verilen emek olarak diğer usturalardan farklı değil. Sadece içbükey açma problemi olmadığı için ustura sevdası olan arkadaşlar bu yöntemi deneyebilirler. Arada işin heyecanıyla fotoğraflamayı kaçırdığım bölümler var. Ama sistem anlaşılacaktır.

egeleme_rampasi

• *
  • 1570
  • Mustafa Ünal
  • Meslek: Memur
  • Yer: Merzifon
Ynt: Kolay Ustura
« Yanıtla #1 : 15 Aralık 2014, 22:16:12 »
İlginç yöntem. Elinize sağlık. Hiç traş oldunuz mu bununla? Kullanımı nasıl?

Rıza

• *
  • 562
« Yanıtla #2 : 15 Aralık 2014, 22:20:28 »
İlginç yöntem. Elinize sağlık. Hiç traş oldunuz mu bununla? Kullanımı nasıl?
Teşekkür ederim.Forumda yayınlamadan önce bilemesini bitirdim.Çok keskin oldu.Bu usturayı çok dikkatli kullanmak lazım.Geometriden dolayı şakası yok. :)

a.yuce

• *
  • 1121
  • Ahmet - Yaş: kırk küsür
  • Meslek: Elektronik
  • Yer: Istanbul
« Yanıtla #3 : 15 Aralık 2014, 22:21:35 »
Rıza usta hafta sonu aklıma gelmişti söylemeyi unuttum. Sırtlı sığaço, sigaço ingilizce olarak dowtail saw, gentleman saw, backsaw  denen bir ahşap testeresi çeşidi var. İnce işlerde, kırlangıç birleştirme kesmede kullanılıyor. Bu usturanın yapısı onu andırıyor.

https://www.lie-nielsen.com/product/dovetail-saws-dovetail-saw

http://www.badaxetoolworks.com/16-inch-large-tenon-back-saw.php

Sırtı yuvarlak boru değil de sığaço daki gibi düz pirinçten olsa kullanımına bir etkisi olur mu?

« Son Düzenleme: 15 Aralık 2014, 22:33:18 Gönderen: a.yuce »
Mükemmelliğe eklenecek birşey kalmadığında değil, çıkartılacak birşey kalmadığında erişilir.

Rıza

• *
  • 562
« Yanıtla #4 : 15 Aralık 2014, 22:40:33 »
Rıza usta hafta sonu aklıma gelmişti söylemeyi unuttum. Sırtlı sığaço, sigaço ingilizce olarak dowtail saw, gentleman saw, backsaw  denen bir ahşap testeresi çeşidi var. İnce işlerde, kırlangıç birleştirme kesmede kullanılıyor. Bu usturanın yapısı onu andırıyor.

https://www.lie-nielsen.com/product/dovetail-saws-dovetail-saw

http://www.badaxetoolworks.com/16-inch-large-tenon-back-saw.php

Sırtı yuvarlak boru değil de sığaço daki gibi düz pirinçten olsa kullanımına bir etkisi olur mu?
Sırt kısmı ince metalin yaylanmasını engelliyor ve   ağız bileme açısını ayarlıyor.Bu yüzden düz pirinçten de yapılabilir diye düşünüyorum.Aslında boru ilaveli değilde yekpare pirinç yapabilsek estetik açıdan çok daha güzel olurdu.

ecorotti

• 2744
  • Deniz - Yaş 38
« Yanıtla #5 : 16 Aralık 2014, 09:22:51 »
Ellerinize sağlık. Ustura konusunda çok ilerlediniz. Takdirlere değer.  :2up :2up :2up :2up
Okinawian

mehmet turan

• *
  • 445
  • Meslek: kimya
  • Yer: istanbul Pendik
« Yanıtla #6 : 16 Aralık 2014, 11:14:18 »
Elininize sağlık hocam. :2up
Zevkleri bıçak gibi kesen ölümü sıkça anın.

deserteagle

• Eylem Cengiz, 49
  • 9533
  • Meslek: elektronik ve hab. müh.
  • Yer: İstanbul, Kırklareli
« Yanıtla #7 : 16 Aralık 2014, 11:15:59 »
Eline sağlık usta. Çok güzel bir çalışma yapmışssın.  8)
Barika-i hakikat müsademe-i efkardan doğar
Namık Kemal
Instagram'da ben

Salim Türk

• *
  • 6976
  • 1976
  • Meslek: Web tasarım ve programlama (Makine Öğretmeni)
  • Yer: İzmir-Buca
« Yanıtla #8 : 16 Aralık 2014, 11:55:38 »
Farklı bir çalışma olmuş ellerinize sağlık. Usturada ufak bir araştırma yapmıştım bir aralar ve yanılmıyorsam bu tarzda bir ustura pek istenen tarzda değil galiba. Ustura ile tıraş olmakta ustalaştıkça daha geniş açıda ağız açılmış usturaları tavsiye ediyorlardı. Bu konuda çok acemiyim yanlışım var ise düzeltin lütfen.

armagan baran

• 659
  • Instagram #brnleatherart
  • Yer: Balıkesir/Kırklareli
« Yanıtla #9 : 16 Aralık 2014, 15:37:07 »
Rıza Hocam emeğinize sağlık . Çok güzel olmuş  kazasız belasız kullanın

Rıza

• *
  • 562
« Yanıtla #10 : 16 Aralık 2014, 19:25:03 »
Ellerinize sağlık. Ustura konusunda çok ilerlediniz. Takdirlere değer.  :2up :2up :2up :2up
Teşekkür ederim ustam
Elininize sağlık hocam. :2up
Sizin de elinize sağlık ustam.
Eline sağlık usta. Çok güzel bir çalışma yapmışssın.  8)
Teşekkür ederim Eylem Ustam
Rıza Hocam emeğinize sağlık . Çok güzel olmuş  kazasız belasız kullanın
Teşekkürler Armağan Ustam
Farklı bir çalışma olmuş ellerinize sağlık. Usturada ufak bir araştırma yapmıştım bir aralar ve yanılmıyorsam bu tarzda bir ustura pek istenen tarzda değil galiba. Ustura ile tıraş olmakta ustalaştıkça daha geniş açıda ağız açılmış usturaları tavsiye ediyorlardı. Bu konuda çok acemiyim yanlışım var ise düzeltin lütfen.
Teşekkürler Salim Ustam, haklısınız, bu tür usturaları dikkatli kullanmak gerekiyor.Yıllardır jiletli ve çelik ustura kullanan birisi olarak bu ustura ile tıraş olurken daha dikkatli davrandım.Yukarıda belirttiğim gibi yanlış bir harekette yüze  dalma yapabilir.Yeni  başlayanlara yuvarlak uçlu 5/8 denen (bıçak genişliği yaklaşık 16 mm olan) ve yarım içbükeyler tavsiye ediliyor.Ustura kullanma becerisi arttıkça içbükey oranı ve bıçak genişliği artırılabilir (6/8, 7/8 vs.)

a.yuce

• *
  • 1121
  • Ahmet - Yaş: kırk küsür
  • Meslek: Elektronik
  • Yer: Istanbul
« Yanıtla #11 : 16 Aralık 2014, 19:50:44 »
5/8 lik ustura da ne olaki diye aranınca denk gelen tek mesajlık, iki yıldır güncellenmemiş bir blog. Ama usturalar hakkında derli toplu bilgi vermiş. Benim bile ustura yapasım geldi. Rıza hocamın yaptığı tip artık üretimi olmayan frameback tipi  ustura olarak zikredilmiş ortalara doğru.

http://tiraskeyfim.blogspot.com.tr

Mükemmelliğe eklenecek birşey kalmadığında değil, çıkartılacak birşey kalmadığında erişilir.

« Yanıtla #12 : 16 Aralık 2014, 20:20:47 »
İşin güzel sonuçlanması ayrı olarak övgüyü hakediyor zaten ama ben en çok araştırılıp denenen ve başarılı olunan bir tekniğe şapka çıkarıyorum. Ellerine kollarına sağlık.

Rıza

• *
  • 562
« Yanıtla #13 : 16 Aralık 2014, 21:08:14 »
5/8 lik ustura da ne olaki diye aranınca denk gelen tek mesajlık, iki yıldır güncellenmemiş bir blog. Ama usturalar hakkında derli toplu bilgi vermiş. Benim bile ustura yapasım geldi. Rıza hocamın yaptığı tip artık üretimi olmayan frameback tipi  ustura olarak zikredilmiş ortalara doğru.

http://tiraskeyfim.blogspot.com.tr

Ahmet Ustam  blogtaki yazıyı daha önce usturaları araştırırken okumuştum.Frame back usturaların bir de fransız versiyonu var.O daha da ilginç.Orada kesici ağız gövdeye burun ve omuz kısmından tutturuluyor ve istenirse  vida gevşetilerek değiştiriliyor.

http://badgerandblade.com/vb/showthread.php/302962-Straight-French-frame-back-a-beauty

İşin güzel sonuçlanması ayrı olarak övgüyü hakediyor zaten ama ben en çok araştırılıp denenen ve başarılı olunan bir tekniğe şapka çıkarıyorum. Ellerine kollarına sağlık.

Güzel sözleriniz için teşekkür ederim Sefa Ustam

Rıza

• *
  • 562
« Yanıtla #14 : 01 Ocak 2015, 22:56:04 »
Bu usturayı yöntemin ve şeklin benzemesi nedeniyle yayınlamakta  tereddüt etsem de yapılan hataların da paylaşılması, yapmak isteyenlere fikir vermesi düşüncesiyle yayınlamaya karar verdim. Bir ustamız ustura profili açarken sırtı 2,5 mm kadar indirmiş ve Mehmet Ustamıza getirmiş. Sırt Kalınlığı en az 4 mm olması gereken bu usturanın verilen emek nedeniyle çöpe gitmesine gönlüm razı gelmedi. Mehmet Turan ustamızla beraber sırtı biraz daha alarak İsveç modeli framback yapmaya karar verdik. Şeklini biraz değiştirdik. Suyu alınmadan yapıldığı için kuyruğa delik karbür uçla açılacaktı. Kuyruk yuvarlatıldığı için delme esnasında 2 tane karbür uç kırıldı. Malum karbür uçlar pahalı. Aklımıza ağız kısmının ıslak bezle sarılarak delik delinecek noktanın küçük el pürmüzüyle yumuşatılması geldi ve yöntem başarılı oldu. Normal metal uçla deliği delmeyi başardık. Kırılan karbür uçlar aklıma geldikçe niye daha önce bu fikri düşünmediğimize de hayıflandım. Aceleci davrandığım için kuyruğun simetrisini düşünmedim. Boyun kısmından kuyruğun sonuna simetrik incelmesi ve deliğin yan yüzeylerinin düz olması gerekiyordu. Sapı monte ettikten sonra kabza boşluğunu ortalamadığını görünce yaptığım hatayı anladım. Fakat ağıza zararı olmadığını görünce bu şekilde bırakmaya karar verdim. İki kere tıraş oldum. Tıraş performansı çok güzel. Keskinliğini şöyle anlatayım koldaki bir tane kıla değer değmez kıl havada parende atıyor. :)

aliata

• 998
  • Meslek: elk.
  • Yer: ankara
« Yanıtla #15 : 01 Ocak 2015, 23:12:47 »
Ellerinize sağlık.Farklı yapılmış.Yapım aşamalarını güzel anlatmışsınız.Teşekkür ederim.

damasscus(Ömer Yüksel GÜNER)

• 1805
  • Ömer Yüksel GÜNER-Yaş 40
  • Meslek: Kamu-Teknisyen
  • Yer: Ankara-Ordu
« Yanıtla #16 : 01 Ocak 2015, 23:31:41 »
Ellerinize sağlık.
"Aklınıza sürekli bıçak veya keskin olan bir şey geliyorsa, Bıçak Hastalığı'na yakalanmışsınız demektir..."

RSM57

• 2640
  • 0532 375 01 99
  • Meslek: Sıcak Dövme
  • Yer: Eyüp/İstanbul
« Yanıtla #17 : 02 Ocak 2015, 08:37:44 »
Rıza hocam ellerinize sağlık  :2up :2up :2up

deserteagle

• Eylem Cengiz, 49
  • 9533
  • Meslek: elektronik ve hab. müh.
  • Yer: İstanbul, Kırklareli
« Yanıtla #18 : 02 Ocak 2015, 10:04:57 »
Bu daha da güzel bir ustura olmuş.
Barika-i hakikat müsademe-i efkardan doğar
Namık Kemal
Instagram'da ben

Rıza

• *
  • 562
« Yanıtla #19 : 02 Ocak 2015, 13:21:36 »
Ellerinize sağlık.Farklı yapılmış.Yapım aşamalarını güzel anlatmışsınız.Teşekkür ederim.
Ellerinize sağlık.
Rıza hocam ellerinize sağlık  :2up :2up :2up
Bu daha da güzel bir ustura olmuş.

Teşekkür ederim.