Bıçak Sanatı - Forum

İlk deneyim

tatenkof

• Alemde Şer Oğuzda Er Tükenmez.
  • 1326
  • Alper Çırpar
  • Meslek: İngilizce öğretmeni
  • Yer: İstanbul
Ynt: İlk deneyim
« Yanıtla #40 : 23 Aralık 2014, 17:16:38 »
Güzel gidiyor; hiç olmadı tam taşlamaya dön zımparalama işlemide kolay olur. Merakla bekliyoruz son halini.

Mâhir

• 422
  • Mahir Selim KESKİN
  • Meslek: Öğretmen
  • Yer: İstanbul/Beykoz
« Yanıtla #41 : 24 Aralık 2014, 23:32:03 »
Benim yapamadığımı yapıyor, prensipli çalışıyorsunuz. Tertip düzen ve çalışma alanınızın temizliği, ilerlemeniz deki hatalarınızı görüp düzeltmeden devam etmemeniz çok imrendirici.

Çok güzel işler çıkaracağınızı umut ediyorum.

Sayın Dumru iltifat etmişsiniz, ilgi ve takibiniz için teşekkürler. Beni yüreklendirdiniz doğrusu. Aşamaları ve hatalarımı paylaşıyorum çünkü bunlar benim gibi yeni başlayanların karşılaşacağı muhtemel sorunlar olacak. Belki birinin aynı yerde tökezlemesini önleyebilir.
Mahir Selim KESKİN

Mâhir

• 422
  • Mahir Selim KESKİN
« Yanıtla #42 : 24 Aralık 2014, 23:34:41 »
Güzel gidiyor; hiç olmadı tam taşlamaya dön zımparalama işlemide kolay olur. Merakla bekliyoruz son halini.

Sayın tatenkof, ben de öyle düşünüyorum; eğer bir şekilde taşlama çizgilerini simetrik hale getiremezsem tam taşlamaya döneceğim. Bir iki gündür işlerimin yoğunluğu dolayısıyla başına geçemedim bıçağın ama aklım orda :)
Mahir Selim KESKİN

apeiron

• 411
  • İbrahim Kaymaz-1975
  • Meslek: Tasarım prodüksiyon
  • Yer: İstanbul
« Yanıtla #43 : 25 Aralık 2014, 00:28:17 »
çalışmanız üzerindeki ilginizin konsantrasyonu sonucun güzel biteceğine işaret ediyor; devam iyi gidiyor. :)
Doğa, O ile paylaşabildiğin kadar senindir.

Mâhir

• 422
  • Mahir Selim KESKİN
« Yanıtla #44 : 25 Aralık 2014, 17:19:57 »

Bugün perdah işine devam ettim ve taşlama çizgisini düzeltmeye çalıştım. Ağız kısmını 400 numaraya kadar zımparaladım. Sap kısmı biraz daha özensiz oldu gibi. Şu haliyle ısıl işleme gidebilir mi? Yoksa perdaha devam mı?
Mahir Selim KESKİN

hüseyin75

• 937
  • Yer: Silifke
« Yanıtla #45 : 25 Aralık 2014, 17:24:50 »
Sag tarafi cift taslama hatti olmus gibi. Ellerine saglik . Benden kat kat guzel yapiyorsun.

Mâhir

• 422
  • Mahir Selim KESKİN
« Yanıtla #46 : 25 Aralık 2014, 17:34:28 »
Hüseyin Hocam senin bıçak kadar olsa yeter :)
Mahir Selim KESKİN

Ersin Özdemir

• 2442
  • Meslek: Satış pazarlama ( Makine teknikeri ) Astas
  • Yer: İstabul- Edirne
« Yanıtla #47 : 25 Aralık 2014, 17:50:10 »
İp asma deliği cok kenarda olmuş gibi sap catlaya bilir dikkat etmek gerek olmadi en arkadaki deliği ip asma deliği yapabilirsin ama genişlerken gerek piyasada sari boru pimler 6-7mm basliyor benim ggibi sakin 5mm açma

-HAN-

• 621
  • Orhan Yıldız
  • Meslek: memur
  • Yer: istanbul
« Yanıtla #48 : 25 Aralık 2014, 18:00:38 »
İp asma deliği cok kenarda olmuş gibi sap catlaya bilir dikkat etmek gerek olmadi en arkadaki deliği ip asma deliği yapabilirsin ama genişlerken gerek piyasada sari boru pimler 6-7mm basliyor benim ggibi sakin 5mm açma

hocam iyi gidiyorsun..
kuyruktaki ip deliğini de sorun etme bence.. olmadı http://www.britishblades.com/forums/showthread.php?117269-HELP-Best-Bushcraft-Knife/page3 böyle yaparsın.. bakarsın hem daha şık olmuş.. ;)
"Maksatların anası sabırdır"

Mâhir

• 422
  • Mahir Selim KESKİN
« Yanıtla #49 : 25 Aralık 2014, 18:12:10 »
Evet o delik planda daha küçüktü ama o çapta matkap ucum olmadığından elime geçen büyük uçlardan biriyle deldim. Çatlayabileceği hiç aklıma gelmedi.
Mahir Selim KESKİN

Ersin Özdemir

• 2442
  • Meslek: Satış pazarlama ( Makine teknikeri ) Astas
  • Yer: İstabul- Edirne
« Yanıtla #50 : 25 Aralık 2014, 18:31:51 »
Benim catladi sapi kesmek zorunda kaldim kesincede o kadar emeğin boşuna gidiyor

hüseyin75

• 937
  • Yer: Silifke
« Yanıtla #51 : 25 Aralık 2014, 18:44:34 »
Isil islemi taner salar yaparsa sorun olmaz benim ki kenara bir mm yaklasik.

Mâhir

• 422
  • Mahir Selim KESKİN
« Yanıtla #52 : 26 Aralık 2014, 23:41:16 »
Taner Salar Ustaya nasıl ulaşabilirim? Özelden mesaj attım ama foruma girmiyor galiba.
Mahir Selim KESKİN

efekentlisari

• *
  • 16
  • Meslek: satış temsilcisi
  • Yer: izmir
« Yanıtla #53 : 21 Ocak 2015, 16:46:25 »
çalışmanız çok güzel olmuş.elinize sağlık.taner ustaya ulasabildiniz mi?yada ışıl işlemi halledebildiniz mi?

Mâhir

• 422
  • Mahir Selim KESKİN
« Yanıtla #54 : 21 Ocak 2015, 17:56:59 »
Teşekkür ederim Efe Bey. Ben de şimdi bıçağa bakıyordum. Az önce geçti elime : :2up
Mahir Selim KESKİN

İsmet Kaan

• 187
  • Meslek: Emekli
  • Yer: Yalova
« Yanıtla #55 : 22 Ocak 2015, 17:52:31 »
Mahir bey, çalışmanız çok iyi gidiyor. Ben de yeniyim bıçak işinde, bu çalışmanıza yapılan yorumlar sayesinde pek çok yeni şey öğrendim. Örneğin benzer bir zımpara makinesi bende de var, hiç işe yarayacağı aklıma gelmemişti. Mustafa beyin 80 kumla eğe izlerini silme önerisi de faydalı  bir bilgi.
(Ben de yeni bir bıçağa başladım bir kaç gündür; 420hc hazır profilin ağzını spiral motorla flap zımpara kullanarak açtım, sıra perdaha geldi.)
Kabza kısmını bekliyoruz.:)

Metin KILIÇ

• Çırak
  • 930
  • Meslek: Memur
  • Yer: Muğla - Akyaka
« Yanıtla #56 : 22 Ocak 2015, 18:48:39 »
Bileğinize kuvvet, ayna gibi bir yüzey bekliyoruz. :)

Mâhir

• 422
  • Mahir Selim KESKİN
« Yanıtla #57 : 22 Ocak 2015, 20:39:14 »
Her ikinize de ilginiz için teşekkür ederim. İsmet Bey, bendeki zımpara makinesi epey külüstür bir şeydi ama ince işlerde işe yarıyor. Geçenlerde Bauhaus'a uğradım ve özel bir radyo kanalının market içinde yarışma düzenlediğini gördüm. Soru sorup doğru yanıt verenlere 50tl lik hediye çeki veriyorlardı. Durur muyum! Hemen atladım sahneye. Adam "benden şık istemezsen sana iki hediye çeki birden veririm, kabul mü?" dedi. Ben de hay hay dedim. Adam bana marketin haftanın kaç günü açık olduğunu sordu  ;D İşte o gün Bosch un eksantrik zımparasını alıp döndüm eve. Ne zamandır niyetleniyordum ama elim varmıyordu. Size de tavsiye ederim, geçenlerde aldığım d2 profilin üzerindeki siyah tabakayı 40 kumda zorlanmadan çıkardım. Hız ayarı vs. de olduğu için ahşap işlerine de lazım oluyor. Bende de spiral var ama çok kontrolsüz ve aşırı güçlü. Siz ağzı nasıl açtınız merak ettim. Biraz fazla talaş kaldırsa geri dönüşü olmadığı için kullanmaya cesaret edemedim ben.
Mahir Selim KESKİN

Mâhir

• 422
  • Mahir Selim KESKİN
« Yanıtla #58 : 22 Ocak 2015, 20:52:53 »

Bugünün özeti. Yapılmaması gereken birçok şey öğrendim  :) Bıçak Taner Ustaya gitmeden evvel 1000 kuma kadar çıkmıştım. Döndüğünde 180 kumdan başladım tekrar. Perdahı çok sert olmayan bir takozla yapıyorum şimdiki aklım olsa eğeyi yan tutarak ve zımpara kağıdını eğeye sararak işe başlardım. Yumuşak takoz hatları çok yumuşatıyor. Perdah işi bittikten sonra üst kısmı maskeleme bandıyla korumaya aldım ve kök cevizi şekillendirmeye başladım. Kabza yapmak kolay olur zannediyordum olmazmış  :D Çapları aynı olmasına rağmen prinç boruları deliklere geçirmekte zorlandım. Bu sütun matkap kullanmadığımdan ötürü zannediyorum. Hatta deliklerin biri zorlamadan kaynaklı zarar gördü. Nasipse hafta sonu bitirmeyi düşünüyorum bıçağı. Namludan memnunum, kabzesi de istediğim gibi olursa ne mutlu bana...
Mahir Selim KESKİN

a.yuce

• *
  • 1121
  • Ahmet - Yaş: kırk küsür
  • Meslek: Elektronik
  • Yer: Istanbul
« Yanıtla #59 : 22 Ocak 2015, 22:26:56 »
Her ikinize de ilginiz için teşekkür ederim. İsmet Bey, bendeki zımpara makinesi epey külüstür bir şeydi ama ince işlerde işe yarıyor. Geçenlerde Bauhaus'a uğradım ve özel bir radyo kanalının market içinde yarışma düzenlediğini gördüm. Soru sorup doğru yanıt verenlere 50tl lik hediye çeki veriyorlardı. Durur muyum! Hemen atladım sahneye. Adam "benden şık istemezsen sana iki hediye çeki birden veririm, kabul mü?" dedi. Ben de hay hay dedim. Adam bana marketin haftanın kaç günü açık olduğunu sordu  ;D İşte o gün Bosch un eksantrik zımparasını alıp döndüm eve. Ne zamandır niyetleniyordum ama elim varmıyordu. Size de tavsiye ederim, geçenlerde aldığım d2 profilin üzerindeki siyah tabakayı 40 kumda zorlanmadan çıkardım. Hız ayarı vs. de olduğu için ahşap işlerine de lazım oluyor. Bende de spiral var ama çok kontrolsüz ve aşırı güçlü. Siz ağzı nasıl açtınız merak ettim. Biraz fazla talaş kaldırsa geri dönüşü olmadığı için kullanmaya cesaret edemedim ben.

Bende de Bosch'un yeşil seri egzantirik zımparalarından biri var ama metalde kullanmak istemiyorum. Birincisi zımpara tabanı yumuşak hem kolay zarar görür hem de hatları yumuşatır. İkincisi de metal tozuna karşı koruması yok.

Devir ayarlı bir taşlamaya zımpara aparatı takmak daha makul geliyor metal işleri için. Elinizdeki taşlamanın devir ayarı yok ise uygun güçte bir dimmer e fişini takıp kullanmayı deneyebilrisiniz.
Mükemmelliğe eklenecek birşey kalmadığında değil, çıkartılacak birşey kalmadığında erişilir.