Bir çırak olarak söyleyeceklerim eksik ya da yanlış olabilir.
Hamon, bıçağın kesici ağzı ile sırt ve gövdesinin farklı sertliklerde olması için yapılan bir işlem. Bunun sonucunda farklı sertlikteki iki kısmın birleşim yerinde oluşan desen.
Hamondan beklenen kesici ağzın kolay körelmeyecek kadar sert, gövdenin ise kolay kırılmayacak kadar esnek olması.
Bunun için bıçağın daha yumuşak olması istenen kısımları şamot çamuruyla sıvanarak ısıl işleme hazırlanır.
Bıçak gerekli sıcaklıkta tavlanarak su ya da yağda soğutulur. Şamotlu kısım biraz daha yavaş soğuyarak ağza göre daha az sertlik alır. Teoride beklenen budur.
Ancak;
Bildiğimiz gibi ısınan madde genleşir, soğuyunca çeker.
Biz ise tek bir iş parçasının farklı yerlerinin farklı hızlarda soğumasını bekliyoruz.
Her ne kadar farklı bir soğuma hızı istiyor olsak da fizik bunu belirli bir aralıkta kabul ediyor. Bıçağın ağzı çok hızlı soğurken sırt kısmı "fazla" yavaş kalırsa -genleşme-çekme- oranı sınırı aşarsa. Bir taraftaki aşırı gerilim en zayıf noktadan başlayarak ayrılmaya başlar ve kırım gerçekleşir.
Ben bıçağı fırından çıkardıktan sonra 1-2 saniye kadar suda tutup, 1 saniye dışarıda tuttum ve tekrar suya daldırdım. Ve 5 saniye kadar sudan çıkarmadım. Çıt sesini de burada duydum. Biraz daha kontrollü soğutma yapmam gerekiyordu. Henüz o kadar tecrübeli değilim.

Öğreneceğiz artık.
Video çekmiştim. Hatalarım daha iyi görünüyor.
https://youtu.be/olb3Ue000p8