Bıçak Sanatı - Forum

İkinci bıçak projesi

Metin KILIÇ

  • Çırak
  • ***
  • 930
  • Meslek: Memur
  • Yer: Muğla - Akyaka
Ynt: İkinci bıçak projesi
« Yanıtla #20 : 25 Mayıs 2017, 22:53:14 »
Evet hocam hamon çıktı da sanırım bekleme süreleri konusunda çalışmam gerekiyor. Daldır, çıkar, bekle tekrar daldır...

Vazgeçmek yok Ömer Usta. Öğrenene kadar devam.

Kutsal

  • ***
  • 2124
  • Meslek: Çırak-48
  • Yer: Ankara
Ynt: İkinci bıçak projesi
« Yanıtla #21 : 25 Mayıs 2017, 23:10:04 »
Valla geçmiş olsun üstadım :-[
Bugün ben de aynen benzer bir konu yazıyordum ki işim çıktı yarım kaldı.
Şimdi tamamlamak için oturmuştum ki sizin paylaşımı gördüm.
Hissiyatınızı çok iyi anlıyorum.
Bir dahakine inşallah :(
https://instagram.com/bulent.kutsal?igshid=viq8lfcnxydl
------------------------------------------------------
Those who do not move, do not notice their chains.Rosa Luxemburg.

Metin KILIÇ

  • Çırak
  • ***
  • 930
  • Meslek: Memur
  • Yer: Muğla - Akyaka
Ynt: İkinci bıçak projesi
« Yanıtla #22 : 26 Mayıs 2017, 08:05:22 »
Teşekkür ederim Bülent Ustam.

İki günde iki kırım yaşadım. Haliyle moral bozucu ve bir o kadar da eğitici oluyor.

SErkişi

  • ***
  • 109
  • Meslek: Sağlık Sektörü
  • Yer: Ataşehir-İstanbul
Ynt: İkinci bıçak projesi
« Yanıtla #23 : 26 Mayıs 2017, 18:51:30 »
Kırımın nedeni ne olabilir ?

Metin KILIÇ

  • Çırak
  • ***
  • 930
  • Meslek: Memur
  • Yer: Muğla - Akyaka
Ynt: İkinci bıçak projesi
« Yanıtla #24 : 26 Mayıs 2017, 23:37:59 »
Bir çırak olarak söyleyeceklerim eksik ya da yanlış olabilir.

Hamon, bıçağın kesici ağzı ile sırt ve gövdesinin farklı sertliklerde olması için yapılan bir işlem. Bunun sonucunda farklı sertlikteki iki kısmın birleşim yerinde oluşan desen.

Hamondan beklenen kesici ağzın kolay körelmeyecek kadar sert, gövdenin ise kolay kırılmayacak kadar esnek olması.

Bunun için bıçağın daha yumuşak olması istenen kısımları şamot çamuruyla sıvanarak ısıl işleme hazırlanır.

Bıçak gerekli sıcaklıkta tavlanarak su ya da yağda soğutulur. Şamotlu kısım biraz daha yavaş soğuyarak ağza göre daha az sertlik alır. Teoride beklenen budur.

Ancak;

Bildiğimiz gibi ısınan madde genleşir, soğuyunca çeker.
Biz ise tek bir iş parçasının farklı yerlerinin farklı hızlarda soğumasını bekliyoruz.
Her ne kadar farklı bir soğuma hızı istiyor olsak da fizik bunu belirli bir aralıkta kabul ediyor. Bıçağın ağzı çok hızlı soğurken sırt kısmı "fazla" yavaş kalırsa -genleşme-çekme- oranı sınırı aşarsa. Bir taraftaki aşırı gerilim en zayıf noktadan başlayarak ayrılmaya başlar ve kırım gerçekleşir.

Ben bıçağı fırından çıkardıktan sonra 1-2 saniye kadar suda tutup, 1 saniye dışarıda tuttum ve tekrar suya daldırdım. Ve 5 saniye kadar sudan çıkarmadım. Çıt sesini de burada duydum. Biraz daha kontrollü soğutma yapmam gerekiyordu. Henüz o kadar tecrübeli değilim.  ;D

Öğreneceğiz artık.

Video çekmiştim. Hatalarım daha iyi görünüyor.

https://youtu.be/olb3Ue000p8

SErkişi

  • ***
  • 109
  • Meslek: Sağlık Sektörü
  • Yer: Ataşehir-İstanbul
Ynt: İkinci bıçak projesi
« Yanıtla #25 : 27 Mayıs 2017, 00:48:29 »
Teşekkürler, açıklamanız faydalı oldu benim için.   İyi çalışmalar.

Ynt: İkinci bıçak projesi
« Yanıtla #26 : 27 Mayıs 2017, 02:40:15 »
Kesintili su vermişsin, ilk başta doğru gitmiş aslında, birinci daldırma süresi iyi, ikinci daldırma da iyi ama sonuncu da fazla beklemiş. Sonuncu daldırma işleminin süresini ilk daldırdıkların gibi yapsaydın şu an güzel hamonlu bir bıçağın olabilirdi. Çok iyi seçemedim ama sanki çamur çok kalın gibi geldi gözüme  ::)

Kutsal

  • ***
  • 2124
  • Meslek: Çırak-48
  • Yer: Ankara
Ynt: İkinci bıçak projesi
« Yanıtla #27 : 27 Mayıs 2017, 18:01:47 »
Video korku filmi gibi :o :o :o
https://instagram.com/bulent.kutsal?igshid=viq8lfcnxydl
------------------------------------------------------
Those who do not move, do not notice their chains.Rosa Luxemburg.