Bıçak Sanatı - Forum

DÖVME TANTO ya Başlıyorum.

damasscus(Ömer Yüksel GÜNER)

• 1805
  • Ömer Yüksel GÜNER-Yaş 40
  • Meslek: Kamu-Teknisyen
  • Yer: Ankara-Ordu
Ynt: DÖVME TANTO ya Başlıyorum.
« Yanıtla #400 : 25 Şubat 2015, 00:01:44 »
Sefa ustam,habakinin arka kısmına Seppa benzeri pirinç bir parça yaptım,yalnız kenarlarını tsukayla bütünleşsin diye tırtık yapmadım.Yapmasam olur mu?Sayanın boya işlemi ve figür bitti.Geriye vernik,hamonun netliği ve birkaç işlem kaldı.
"Aklınıza sürekli bıçak veya keskin olan bir şey geliyorsa, Bıçak Hastalığı'na yakalanmışsınız demektir..."

« Yanıtla #401 : 25 Şubat 2015, 00:11:20 »
Tırtıksız da olur. Figürü de eklesen güzel olurmuş aslında görmek isterdik  ;) Ömer, Hamonda bir gariplik var, alt ve üst kısmın parlaklığı ve matlığı biraz farklı olmalıydı ki hamon görünebilsin. Ben geçiş göremedim, buradan bakınca sadece bir iz görünüyor. Fotoğraftan mı acaba öyle görünüyor  ::)

• 1805
« Yanıtla #402 : 25 Şubat 2015, 00:21:41 »
 ;D Muhtemelen fotoğraftandır hocam ve hamonda da bir gariplik olduğu kesin.Taner usta ince bir toz daha gönderecekti ama sanırım yoğunluktan unuttu  ^-^ Figür derken Sayanın üzerine basit bir KOİ çizmeyi düşünüyorum ama kararsızım.Altın varakla ismimi japonca yazdım az önce,kurumasını bekliyorum.Boya da kısmi akıntı izleri mevcut,bu haliyle nasıl olur bilemedim  ::) ilk kez yapıyor olmanın ve gece yapmamın acemiliği oldu.Varak yarına kurursa vernik atıp noktalıyacam.
« Son Düzenleme: 25 Şubat 2015, 00:26:24 Gönderen: damasscus(Ömer Yüksel GÜNER) »
"Aklınıza sürekli bıçak veya keskin olan bir şey geliyorsa, Bıçak Hastalığı'na yakalanmışsınız demektir..."

• 1805
« Yanıtla #403 : 25 Şubat 2015, 00:35:04 »
Hocam biraz sürpriz olsun istemiştim ama görüşlerinizi almadan ilerlemeyeyim  :)

Salim Türk

• *
  • 6976
  • 1976
  • Meslek: Web tasarım ve programlama (Makine Öğretmeni)
  • Yer: İzmir-Buca
« Yanıtla #404 : 26 Şubat 2015, 11:36:00 »
Yazıyı pek sevemedim maalesef. Daha düzgün olabilirdi.

emin albayrak

• 3909
  • Meslek: grafik tasarımcı - 1979
  • Yer: istanbul / üsküdar
« Yanıtla #405 : 26 Şubat 2015, 11:50:18 »
yazıyı ben size çizeyim, siz de folyodan kestirip kına maskeleyin. o şekilde ince bir fırça ile veya püskürtme ile daha güzel yazılabilir sanki...  ::)
testinin içinde ne varsa, dışına da o sızar...

www.instagram.com/mim_emin/

circassian

• 1133
  • Burak Ekit
  • Meslek: dis hekimi
  • Yer: istanbul-besiktas
« Yanıtla #406 : 26 Şubat 2015, 12:49:12 »
Uzun zamandır bakamamıştım , elinize sağlık herşey ilk deneme için oldukça iyi görünüyor.  Fazla detaya girmeden , sadece bu konu başlığı altında temel bilgi olsun diye biriki birşey yazayım. Nakagoda mekugi deliğinin merkezlememesinin nedeni , saya ve tsukanın aynı doğrultuda olması. Orijinal yapılış şeklinde tsuka ve saya birleşim yerinden açılı bir kesim yapılır. Tsukanın saya ile birleşim yerinden üçgen bir parça kesilerek çıkarılır, bu şekilde ikisi arasında bir doğrusal fark oluşturulur ve sori kompanse edilir. Bilmiyorum anlatabildim mi ?
Shirasaya , savaş koşumu değildir. Kılıç barış zamanında bu koşumla saklanır. Adı üstünde beyazdır ( beyaz saya demektir ) bu yüzden boyanmaz. Lak sürülmez  ( ya da vernik vb. neyse işte ) Ve daha da önemlisi kurikata takılmaz. Gerçi internet böyle örneklerle dolu ama bu biçimde japon malı gerçek bir shinken bulamazsınız. 
Gerçi bitmiş sayılır ama bunun son olmayacağına neredeyse emin olduğumdan sonraki işlerinizde kolaylıklar dilerim
not . gerçi böyle bir dolu ukalalık yapıyorum ama benim geldiğim yer de budur
« Son Düzenleme: 26 Şubat 2015, 12:59:21 Gönderen: circassian »
Tüfek icat oldu mertlik bozuldu
Ali Rusen ( ya da Koroglu ) 16,yy

tarpoon

• 4739
« Yanıtla #407 : 26 Şubat 2015, 14:47:35 »
ağızda yanı sert kısımda çok ince çizikler var. bu yüzden beyaz gözüküyor. kontrast tam olarak belli olmuyor.sert kısım çok ıyı cilalanmalı Ömer usta.  ;)
“ İnsanları kandırmak, kandırılmış olduklarına ikna etmekten daha kolaydır ”    :)

tarpoon

• 4739
« Yanıtla #408 : 26 Şubat 2015, 14:50:08 »
yazık olmuş senın tantoya Burak usta.  :-\  su ilemi ısıl işlemi sonlandırdın..?
“ İnsanları kandırmak, kandırılmış olduklarına ikna etmekten daha kolaydır ”    :)

circassian

• 1133
  • Burak Ekit
  • Meslek: dis hekimi
  • Yer: istanbul-besiktas
« Yanıtla #409 : 26 Şubat 2015, 14:53:29 »
Tuzlu su , ya hep ya hiç
Tüfek icat oldu mertlik bozuldu
Ali Rusen ( ya da Koroglu ) 16,yy

tarpoon

• 4739
« Yanıtla #410 : 26 Şubat 2015, 16:38:21 »
 ;D   ınan tuzlu suya gerek yok..

« Yanıtla #411 : 26 Şubat 2015, 19:14:53 »
Üzüldüm, fena kırılmış  :(

• 1805
« Yanıtla #412 : 26 Şubat 2015, 21:06:06 »
Yazıyı pek sevemedim maalesef. Daha düzgün olabilirdi.
Salim ustam haklısın aslında,ama inan Sayanın enine denk gelecek büyüklükte Pc den çıktı aldım,sonra arkadaşımın elinde karbon kağıdığını görünce aklıma parlak bir fikir gibi geldi  :) Neyse evde uyguladım(yazının çerçeve kısmından kurşun kalemle bastırarak?karbon kağıdının boyası yazıyı işaretleyeceğine hiç alakasız diğer boyalı kısmı kararttı.Mecburen lokal boya yaptım.Kalem iz bile oluşturamamış,elimle yazdım.Altın varak çok yoğun,ince fırçayla sürdüm 2.akşam bile hala da kurumamış  :(

• 1805
« Yanıtla #413 : 26 Şubat 2015, 21:11:12 »
yazıyı ben size çizeyim, siz de folyodan kestirip kına maskeleyin. o şekilde ince bir fırça ile veya püskürtme ile daha güzel yazılabilir sanki...  ::)
Valla Emin ustam öyle birşey yaparsanız çok mutlu olurdum inanın.İlk deneyim olunca,küçük bir işlemi yapması bile çok zor oluyor ve de basit gelen bir işi akıl edemeyebiliyorsunuz.Bahsettiğiniz yöntemi ilk kez duydum,Sayanın arka kısmına da Basitçe çizilmiş bir Ejderya figürü eklemeyi de düşündüm ama maalesef bulamadım.Size zahmet olmazsa 1 Adet KOİ(japon süs balığı)de çizmenizi rica edebilirim  ;) Çok sağolun.

• 1805
« Yanıtla #414 : 26 Şubat 2015, 21:14:34 »
ağızda yanı sert kısımda çok ince çizikler var. bu yüzden beyaz gözüküyor. kontrast tam olarak belli olmuyor.sert kısım çok ıyı cilalanmalı Ömer usta.  ;)
Taner ustam imdadıma yetiştiğin için,değerli fikir ve önerin için,ayrıca beni onurlandıran hitabın için çok teşekkür ediyorum,çok sağolun.

• 1805
« Yanıtla #415 : 26 Şubat 2015, 21:33:28 »
Uzun zamandır bakamamıştım , elinize sağlık herşey ilk deneme için oldukça iyi görünüyor.  Fazla detaya girmeden , sadece bu konu başlığı altında temel bilgi olsun diye biriki birşey yazayım. Nakagoda mekugi deliğinin merkezlememesinin nedeni , saya ve tsukanın aynı doğrultuda olması. Orijinal yapılış şeklinde tsuka ve saya birleşim yerinden açılı bir kesim yapılır. Tsukanın saya ile birleşim yerinden üçgen bir parça kesilerek çıkarılır, bu şekilde ikisi arasında bir doğrusal fark oluşturulur ve sori kompanse edilir. Bilmiyorum anlatabildim mi ?
Shirasaya , savaş koşumu değildir. Kılıç barış zamanında bu koşumla saklanır. Adı üstünde beyazdır ( beyaz saya demektir ) bu yüzden boyanmaz. Lak sürülmez  ( ya da vernik vb. neyse işte ) Ve daha da önemlisi kurikata takılmaz. Gerçi internet böyle örneklerle dolu ama bu biçimde japon malı gerçek bir shinken bulamazsınız. 
Gerçi bitmiş sayılır ama bunun son olmayacağına neredeyse emin olduğumdan sonraki işlerinizde kolaylıklar dilerim
not . gerçi böyle bir dolu ukalalık yapıyorum ama benim geldiğim yer de budur
Burak ustam dediğinizi çok iyi anladım,hatta tsuka ve sayanın geçiş yerinde küçük bir ayrıklık oluştu,bunu sizin de bahsettiğiniz gibi örnek resimlerde farkettim.İşte ilk deneme ya ufak sorunlar benim için büyük deneyim oluyor.Sayanın ahşabını yeterli olur diye  1cm kalınlıkta almıştım,sonradan gözlemlediğim bu kalınlığın az gelmesi oldu. Bahsettiğiniz tsuka-saya ağızlarının çapraz yapıda olabileceğini kendim tahmin edip benzer  örneklerle doğruluğunu kavradım.Hatta Sefa ustamın, Sayanın içini oyarken Kissaki bölümünde fazlalık oluşturmadığımı sorması,buradaki inceliği geç de olsa farketmemi sağlamıştır.Şirasayanın Sade yapıda olmasını ben de çok isterdim(maalesef yanlış örnekler bunu görmemizi engelliyor)Haklısınız bu  son işim olmayacak japonik ürünlerde  :) Başta siz olmak üzere tüm ustalarıma teşekkür ediyorum.Sağolun,varolun.

tarpoon

• 4739
« Yanıtla #416 : 26 Şubat 2015, 21:45:15 »
japon kılıçları yada buna benzer kesicilerınde  sağ salim  hamonu çıkartmak  koşumlarını yapmak heleki cilası yani hamonun bütün ihtişamını ortaya çıkartmak ayrı bir sanat. fark etti isen kılç vs yapıldıktan sonra parlatma için ayrı bir ustaya gönderiliyor.

• 1805
« Yanıtla #417 : 26 Şubat 2015, 22:08:08 »
japon kılıçları yada buna benzer kesicilerınde  sağ salim  hamonu çıkartmak  koşumlarını yapmak heleki cilası yani hamonun bütün ihtişamını ortaya çıkartmak ayrı bir sanat. fark etti isen kılç vs yapıldıktan sonra parlatma için ayrı bir ustaya gönderiliyor.
Ustam aynen katılıyorum.Baştan sona bir kişi bitirmiyor böyle işlerde.Her işlemin ayrı bir ustası var.Hatta izlediğim bir video da bu parlatma-bileme veya hamonu ortaya çıkaran bir usta,yuvarlak(nohut-mercimek büyüklüğünde)yassı ve ıslak yapısı olan bir maddeyi parmağıyla milim milim ovalayarak birşeyler yapıyordu.Yabancı olunca anlayamadım  :(

• 1805
« Yanıtla #418 : 26 Şubat 2015, 22:52:21 »
Arkadaşlar,Burak ustama tsuka-saya birleşim yerinden bahsederken fazla detaya giremedim.Herkes için daha faydalı olması amacıyla detaylandırmak isterim.Başlangıçta tsuka-saya birleşimi muntazamdı.Ben işleri hızlandırmak adına koguchi yerini 6-7mm civarında hazırladım(Salim ustanın göndereceği bufalo boynuz parçasını beklerken)Buarada böyle küçük ve hassas bir parçanın özellikle de kemik bir malzemeden çalışması çok dikkat isteyen bir işlem.En önemlisi kırılgan bir yapıda olduğunu söyleyebilirim.(belki de teknik malzememin az olması buna etken olmuştur)Uzatmıyayım.koguchi yi 9mm yaptım,yerinden 2mm taşmış oldu,bu fazlalığı da hallettikten sonra ayrıklık sorunu ileri geldi.Sefa ustam,bu ayrıklığı Seppa yaparak nisbeten azalttım,şuan en geniş aralık 1-1.5mm civarında.Sorun olursa seppanın arka kısmına boynuzdan parça yapıcam veya seppa kalınlığını artırmak gerekiyor.Ne dersiniz? Tanto Tam bitmemiş olsa da resimle izah etmek istiyorum.
« Son Düzenleme: 27 Şubat 2015, 22:13:29 Gönderen: sefaçabuk »

Osman Kurt

• 6285
  • Yer: İstanbul / Gaziosmanpaşa
« Yanıtla #419 : 26 Şubat 2015, 23:02:50 »
Ustam aynen katılıyorum.Baştan sona bir kişi bitirmiyor böyle işlerde.Her işlemin ayrı bir ustası var.Hatta izlediğim bir video da bu parlatma-bileme veya hamonu ortaya çıkaran bir usta,yuvarlak(nohut-mercimek büyüklüğünde)yassı ve ıslak yapısı olan bir maddeyi parmağıyla milim milim ovalayarak birşeyler yapıyordu.Yabancı olunca anlayamadım  :(
Hazuya olabilir
Bizim silahımız bilgidir, ve mermiler ise sözlerimiz. Lakin kurşun geçirmezmiş, sizin beyinleriniz.
İstanbul / Gaziosmanpaşa
Bütün ümidim gençliktedir.
Mustafa Kemal ATATÜRK
Instagram