Bıçak Sanatı - Forum

DÖVME TANTO ya Başlıyorum.

damasscus(Ömer Yüksel GÜNER)

• 1805
  • Ömer Yüksel GÜNER-Yaş 40
  • Meslek: Kamu-Teknisyen
  • Yer: Ankara-Ordu
Ynt: DÖVME TANTO ya Başlıyorum.
« Yanıtla #340 : 15 Şubat 2015, 22:28:19 »
Hadi biraz kıllık yapayım  ;) Salim e katılıyorum, çıkıntılar çizgilere denk gelmeliydi ama ona yapacak bir şey yok artık. Kuri-kata nın deliğinde biraz daha çalışma yapman gerekir ve en sonuncusu da hamonla daha çok işin var, hamon bu haliyle güzel görünmüyor. Yüzeye boya atacaksan en son 400 kuma kadar zımparala derim. Bir öneri, şu andan itibaren Saya nın deliğinden zımpara taneciği vs girerse çıkaramazsın başına bela olur ( tabi şimdiye kadar girmediyse) .
Sefa ustam teşekkürler.Kurikatanın deliğini sayaya bakan kısmından eğeleyip düzeltirim,tutkal 12 saat kadar kaldı ama yinede nolur-nolmaz diye dokunmadım.Habakiyi düzeltebilirim.Sayanın deliğine toz gitmedi ustam,sakıncası nedir peki?tantonun girip-çıktıkça çizilme riski mi?
"Aklınıza sürekli bıçak veya keskin olan bir şey geliyorsa, Bıçak Hastalığı'na yakalanmışsınız demektir..."

« Yanıtla #341 : 15 Şubat 2015, 22:45:13 »
Hem tantonun yüzeyi hem de habaki yüzeyi çiziliyor, bu tür kötü deneyimlerim var.

« Yanıtla #342 : 15 Şubat 2015, 22:50:35 »
Bir açıklama yapmakta yarar var, sanki böyle herşeye bir şey bulmuş gibi oluyoruz ama, aman yanlış anlamayın, amaç bizim hatalarımızı arkadaşlar da yapmasın diyedir. Yoksa harbiden kıllık filan amaçlı değil yani  ;) Ömer arkadaşımız iyi gidiyor, istiyoruz ki arada aksilik çıkmasın.

• 1805
« Yanıtla #343 : 15 Şubat 2015, 22:53:25 »
Bir açıklama yapmakta yarar var, sanki böyle herşeye bir şey bulmuş gibi oluyoruz ama, aman yanlış anlamayın, amaç bizim hatalarımızı arkadaşlar da yapmasın diyedir. Yoksa harbiden kıllık filan amaçlı değil yani  ;) Ömer arkadaşımız iyi gidiyor, istiyoruz ki arada aksilik çıkmasın.
Hocam estağfurullah,uyarılarınız hepimiz için bir ders niteliğnde ve de çok öğretici oluyor.Teşekkür ediyoruz  :)
"Aklınıza sürekli bıçak veya keskin olan bir şey geliyorsa, Bıçak Hastalığı'na yakalanmışsınız demektir..."

Volkan

• 1053
  • A. Volkan PAZ
  • Meslek: Tekniker
  • Yer: Malatya
« Yanıtla #344 : 15 Şubat 2015, 22:55:29 »

Şahsen ben olsam kesinlikle yanlış anlamam. Mükemmel bir iş çıkarılması için herkes elinden geleni yapıyor. Benim gördüğüm kare bu şekilde.
Emniyetsiz çalışmak, hastaneden sevk almaktır. Önce iş güvenliğimiz !!!

Metin KILIÇ

• Çırak
  • 930
  • Meslek: Memur
  • Yer: Muğla - Akyaka
« Yanıtla #345 : 15 Şubat 2015, 23:11:26 »
Forum üyeleri tüm samimiyetleriyle fikirlerini beyan ediyorlar. Biz acemiler estetiğe dair fikirlerimizi ustalarımız da hem estetik hem de teknik fikir ve görüşlerini söylüyorlar. Güzelse güzel, kötüyse kötü, çirkinse çirkin. Bu harika bir şey. Kimse yapmacıklığa, canım cicime kapılmıyor.

Ömer Bey de bu hususta gayet net ve böyle bir beklenti içinde değil. Eminim ki sadece olumlu yorumlar kendisi için verimsiz ve can sıkıcı olacaktı. Kendisine hem giriştiği bu zorlu yolculuğundan hem de yaşadığı zorlukları motivasyonunu kaybetmeden başarıyla geçmesinden dolayı ayrıca saygı duyuyorum. Kolay gelsin.

Yalnız Ömer Bey peşinen söyleyeyim. Bu tanto yapıldıktan sonra kısa bir süre de olsa misafirim olacak. Kaçarı yok. :)

tarpoon

• 4739
« Yanıtla #346 : 15 Şubat 2015, 23:25:22 »
hamon hattının şağıda yada yukarıda olması benım elımde. şayet aşağıda olmasını ıstıyorsan  bır işlem daha yapabılırım.
“ İnsanları kandırmak, kandırılmış olduklarına ikna etmekten daha kolaydır ”    :)

• 1805
« Yanıtla #347 : 15 Şubat 2015, 23:28:46 »
Forum üyeleri tüm samimiyetleriyle fikirlerini beyan ediyorlar. Biz acemiler estetiğe dair fikirlerimizi ustalarımız da hem estetik hem de teknik fikir ve görüşlerini söylüyorlar. Güzelse güzel, kötüyse kötü, çirkinse çirkin. Bu harika bir şey. Kimse yapmacıklığa, canım cicime kapılmıyor.

Ömer Bey de bu hususta gayet net ve böyle bir beklenti içinde değil. Eminim ki sadece olumlu yorumlar kendisi için verimsiz ve can sıkıcı olacaktı. Kendisine hem giriştiği bu zorlu yolculuğundan hem de yaşadığı zorlukları motivasyonunu kaybetmeden başarıyla geçmesinden dolayı ayrıca saygı duyuyorum. Kolay gelsin.

Yalnız Ömer Bey peşinen söyleyeyim. Bu tanto yapıldıktan sonra kısa bir süre de olsa misafirim olacak. Kaçarı yok. :)
Gerçekten hepimiz çok şanslıyız aslında Metin Bey.Sadece olumlu yorumlar yapılırsa hatalarımızı farketmeyiz,bu da bizi doğru yoldan saptırır.Sabır ve motivasyon özellikle bu işde çok önemli,çok detay ve icelik var çünkü.Metin Bey yolunuz Ankaraya düşerse tantoyu tabiki görebilirsiniz.Yalnız maksimum 15 gününüz var,Maalesef bir arkadaşım sahiplendi ve önemli birisine hediye edilecek  :(  Yeni projem çok daha şık bir model olacak,bitirince size yollayabilirim  ;)

• 1805
« Yanıtla #348 : 15 Şubat 2015, 23:31:40 »
hamon hattının şağıda yada yukarıda olması benım elımde. şayet aşağıda olmasını ıstıyorsan  bır işlem daha yapabılırım.
Yok ustam böyle de çok güzel.Ellerine emeğine sağlık.Nasıl olsa daha elinden nice Hamonlar görücez,eksik olma  :2up

cenk

• *
  • 98
  • Meslek: dekorasyon
  • Yer: kocaeli
« Yanıtla #349 : 15 Şubat 2015, 23:37:20 »
Çok güzel bir çalışma oluyor bi solukta baştan itibaren okudum, siz yaparak öğrenirken bizde teoride çok şey öğreniyoruz ustaların katkısı yadsınamaz inşallah çok güzel bir bitiş olacak ...kolay gelsin.

Salim Türk

• *
  • 6976
  • 1976
  • Meslek: Web tasarım ve programlama (Makine Öğretmeni)
  • Yer: İzmir-Buca
« Yanıtla #350 : 15 Şubat 2015, 23:40:26 »
Taner ustamız sağolsun tekrar tekrar sıkılmadan yapar ama Ömer de o sabır yok bence :) Gerçi sabırdan çok bir an önce bitsin istiyor bence.

egeleme_rampasi

• *
  • 1570
  • Mustafa Ünal
  • Yer: Merzifon
« Yanıtla #351 : 15 Şubat 2015, 23:45:40 »
Isıl işlem görmüş çelikte hamon yenilenebiliyor mu? Nasıl oluyor ki? Bir yaşıma daha girdim. Bilmediğim ne çok şey var yahu!

Metin KILIÇ

• Çırak
  • 930
  • Yer: Muğla - Akyaka
« Yanıtla #352 : 15 Şubat 2015, 23:51:07 »
Normalizasyon sonrası hamon kayboluyordur herhalde.  :-[

« Yanıtla #353 : 15 Şubat 2015, 23:58:35 »
Isıl işlem görmüş çelikte hamon yenilenebiliyor mu? Nasıl oluyor ki? Bir yaşıma daha girdim. Bilmediğim ne çok şey var yahu!
Karbon çeliklerinde işlemi her zaman geriye döndürme olanağı var, defalarca yapılabilir.
Haklısın, normalizasyonla yapı eski haline döner. Bence hamonun yeri güzel benim çok hoşuma gitti, aslında ışıl ışıl belirginleşse çok göz doldurucu olacaktır eminim.

• 1805
« Yanıtla #354 : 15 Şubat 2015, 23:59:10 »
Çok güzel bir çalışma oluyor bi solukta baştan itibaren okudum, siz yaparak öğrenirken bizde teoride çok şey öğreniyoruz ustaların katkısı yadsınamaz inşallah çok güzel bir bitiş olacak ...kolay gelsin.
Teşekkür ederim Cenk Bey  :)

• 1805
« Yanıtla #355 : 16 Şubat 2015, 00:05:57 »
Taner ustamız sağolsun tekrar tekrar sıkılmadan yapar ama Ömer de o sabır yok bence :) Gerçi sabırdan çok bir an önce bitsin istiyor bence.
Salim ustam sabırlıyımdır aslında ama biraz haklı olabilirsin.Kurikata aklımda yoktu aslında,ama baktım yapmasam olmayacak.İlk defa yaptığım bir iş olunca çok şeyi araştırmalarla ve ustaların yönlendirmesiyle oluyor,haliyle daha güç oluyor.Hala malzeme tedariği yapıyorum tanto için.Bunları muhtemelen haftasonu tamamlamış olucam,Geriye delme işlemi(çok hassas bir konu)ve boya işlemi kalıyor.

• 1805
« Yanıtla #356 : 16 Şubat 2015, 00:11:07 »
Karbon çeliklerinde işlemi her zaman geriye döndürme olanağı var, defalarca yapılabilir.
Haklısın, normalizasyonla yapı eski haline döner. Bence hamonun yeri güzel benim çok hoşuma gitti, aslında ışıl ışıl belirginleşse çok göz doldurucu olacaktır eminim.
Sefa ustam diğer işlerin yanında,hamon için tekrar geri dönmekteyim.Yaklaşık 1 haftadır bu işlem sürmekte.Şöyle birşey var,AL.OKSİT tozu tüm yüzeyde ovalayınca ağız da köreliyor  :( Kesici kenarı 3-4mm kadar cetvelle kapatıp,işleme öyle mi devam etsem diyorum  ::)

« Yanıtla #357 : 16 Şubat 2015, 00:12:44 »
Tsukayı birleştirmeden haberimiz olsaydı deliği hatasız delebilirdin  ;) çünkü o aşamada delinince sorunsuz oluyor. Şimdi biraz daha hassas ölçü almak gerekiyor.

« Yanıtla #358 : 16 Şubat 2015, 00:14:53 »
Körelmesini çok önemseme, en son yeniden bileyip hamona dokunmadan dokuyu yine aluminyum oksitle aynı hale getirirsin, sadece parmağına dikkat et yeter.
« Son Düzenleme: 16 Şubat 2015, 00:17:17 Gönderen: sefaçabuk »

• 1805
« Yanıtla #359 : 16 Şubat 2015, 00:24:36 »
Tsukayı birleştirmeden haberimiz olsaydı deliği hatasız delebilirdin  ;) çünkü o aşamada delinince sorunsuz oluyor. Şimdi biraz daha hassas ölçü almak gerekiyor.
Hocam çok haklsınız.Tantonun deliği kolay da,sayanınkini bu aşamada bozmaktan çekiniyorum  ::) Tanto tsukanın içinde olacak şekilde hepsini birlikte delebilirmiyiz ?Planımda sayanın ilk deliğini 6mm delip,tantoda iz bıraktıktan sonra,tantoyu çıkarıp,4mm matkapla sayanın deliğini tamamlamak(Hazır merkezindeyken) tantoyu da 5-5.5mm matkapla delip noktalamak var,sizce uygun mudur?