Bıçak Sanatı - Forum

DÖVME TANTO ya Başlıyorum.

damasscus(Ömer Yüksel GÜNER)

• 1805
  • Ömer Yüksel GÜNER-Yaş 40
  • Meslek: Kamu-Teknisyen
  • Yer: Ankara-Ordu
Ynt: DÖVME TANTO ya Başlıyorum.
« Yanıtla #240 : 07 Şubat 2015, 01:17:12 »
Ustam haklısınız,ışığı yine ayarlayamadım  :(  Yeni tamamlamıştım,sıcağı sıcağına ekledim resimleri.Yarın gündüz tekrar ekliyeyim.Oldukça Sade yaptım.Aslında kafamda farklı birşey var ama,sizin tavsiyeniz ne olur hocam? mesela bunun gibi birşey olabilirdi.
"Aklınıza sürekli bıçak veya keskin olan bir şey geliyorsa, Bıçak Hastalığı'na yakalanmışsınız demektir..."

« Yanıtla #241 : 07 Şubat 2015, 01:57:35 »
Bunun gibi bir şey olabilir hala, zaman geçmiş değil. Bence oyna biraz üzerinde, eminim güzel şeyler olacaktır.

• 1805
« Yanıtla #242 : 07 Şubat 2015, 01:58:29 »
Sefa ustam Mekugi konik yapılıyor.Örneğin kalın çap 4mm,küçük çap 3mm.Delikleri de böyle farklı mı delicez?normali kaç mm oluyor?
"Aklınıza sürekli bıçak veya keskin olan bir şey geliyorsa, Bıçak Hastalığı'na yakalanmışsınız demektir..."

« Yanıtla #243 : 07 Şubat 2015, 02:05:35 »
Evet konik yapılıyor, yanlış aklımda kalmadıysa son yaptığımda bir taraftaki çap 6mm gelirken diğer tarafta 4,5-5 mm idi. Haliyle, Tsukayı ufak çapa göre delip ardından alıştırman gerekiyor, elbette Tantoya deldiğin delikte buna göre olacak veya ufak eğe kullanarak bu deliğide alıştırmak gerekecek.

• 1805
« Yanıtla #244 : 07 Şubat 2015, 02:09:46 »
Ben de öyle tahmin etmiştim ustam çok sağolun.Büyük delik 6mm,Tantonun deliği 5,5mm,Küçük delik ise 5mm gibi düşünebiliriz o halde   ;)

« Yanıtla #245 : 07 Şubat 2015, 02:18:56 »
Büyük delik 6mm,Tantonun deliği 5,5mm,Küçük delik ise 5mm gibi düşünebiliriz o halde   ;)
Evet bu sırayla gidebilirsin,

• 1805
« Yanıtla #246 : 07 Şubat 2015, 02:23:12 »
Teşekkürler ustam  :)

• 1805
« Yanıtla #247 : 07 Şubat 2015, 15:11:57 »
HABAKİ...

Salim Türk

• *
  • 6976
  • 1976
  • Meslek: Web tasarım ve programlama (Makine Öğretmeni)
  • Yer: İzmir-Buca
« Yanıtla #248 : 07 Şubat 2015, 16:49:55 »
Çok fazla acele etmeden sindire sindire yap bence. Açtığın oluk düzgün olmamış. Elden geçirmek gerekir. Birde o çarpıları sevmedim. Örnek resimdeki gibi çalışma yapabilirsin.

egeleme_rampasi

• *
  • 1570
  • Mustafa Ünal
  • Meslek: Memur
  • Yer: Merzifon
« Yanıtla #249 : 07 Şubat 2015, 17:11:43 »
Çok fazla acele etmeden sindire sindire yap bence. Açtığın oluk düzgün olmamış. Elden geçirmek gerekir. Birde o çarpıları sevmedim. Örnek resimdeki gibi çalışma yapabilirsin.

+1 Aklımdakileri tamı tamına ifade etmiş Ustam. Acele etmek size yakışmıyor. O çarpılar hem orantısız, hemde düzgün dağılmamış.  Her iş kusursuz olsa dahi, sırf o çarpılardan "çarpı" yersiniz.

İlla çarpı olacaksa, şöyle olabilir:

X X X X X X X X X X
X X X X X X X X X X
X X X X X X X X X X
X X X X X X X X X X

Yani (elden geçirilmiş ve düzgünce açılmış) oluğun altında kalan bölge düzgün dağıtılmış çarpılar ile doldurulabilir.
« Son Düzenleme: 07 Şubat 2015, 17:28:01 Gönderen: egeleme_rampasi »

« Yanıtla #250 : 07 Şubat 2015, 18:30:10 »
Dikkatimi çeken iki şey var, en önemlisi Habaki arkaya doğru genişlemiyor mu yani koniklik yok mu? eğer yoksa,( ki öyle görünüyor) işi doğru yapmamışsın demektir. Diğeri, o çarpıları neden yaptın, nasıl yok edersin bilmem ama hemen yok et bence de, çok çirkin duruyor. Aynı çarpıları gelişigüzel ( ama aynı doğrultuda) yüzlerce yaparsan çarpılıktan çıkabilir.

• 1805
« Yanıtla #251 : 07 Şubat 2015, 19:27:26 »
Arkadaşlar değerlendirmeleriniz için çok teşekkür ederim.Valla ne deseniz haklısınız.Şu çizgi çizgi mat bölgeyi neyle yaptılar bilmiyorum,izleme kalemleriyle mi?Sefa ustam koniklik vermeye çalışıyorum ama malzeme kalınlığı buna pek müsade etmiyor.Adamlar sırf bunun için 5mm lik lama kullanmış.Benimkiyse 2mm  :(  Dün yeni bir 3mm bakır aldım.Olmazsa yenisine başlıyacam  :-[

« Yanıtla #252 : 07 Şubat 2015, 20:31:13 »
Bana kalırsa koniklik için hala şansın var, göründüğü kadarıyla ön kısımda daha pay var orayı inceltip arka tarafı olduğu gibi bırakabilirsen olur gibi görünüyor.

https://www.youtube.com/watch?v=rXT9TefRHvo

• 1805
« Yanıtla #253 : 08 Şubat 2015, 00:15:07 »
Sefa hocam biraz uğraştırdı ama sonunda düzelttim.Videoyu yeni gördüm.Çizgi işini yarın yaparım.2. bir kanal yaptım.Koniklik az da olsa oluştu.Arka kısmın zımparası 220 kum,ön kısmın 2000kum.Seviye anlaşılsın böylelikle mat-parlak olsun istedim.

egeleme_rampasi

• *
  • 1570
  • Mustafa Ünal
« Yanıtla #254 : 08 Şubat 2015, 00:25:02 »
Güzeel. :) Size yakışan bir iş olmaya başlamış.

Sizden büyük beklentilerim var, o yüzden eleştiri eşiğim düşük size karşı. ;)

Salim Türk

• *
  • 6976
  • 1976
  • Meslek: Web tasarım ve programlama (Makine Öğretmeni)
  • Yer: İzmir-Buca
« Yanıtla #255 : 08 Şubat 2015, 00:29:23 »
Şimdi daha iyi görünüyor. Aşağıdaki gibi bir habakide olabilirdi :)

• 1805
« Yanıtla #256 : 08 Şubat 2015, 00:30:10 »
Sağolun Mustafa Bey.Torpil için de ayrıca teşekkür ederim  ;D Parça küçük olunca çok uğraştırıyor.Fakat bu iş bana ilerisi için büyük tecrübe oldu  ;)

egeleme_rampasi

• *
  • 1570
  • Mustafa Ünal
« Yanıtla #257 : 08 Şubat 2015, 00:33:31 »

Ustam, bu habaki olmaktan çıkmış, resmen mücevher olmuş. Ömer Yüksel Ustadan Forumca beklentilerimiz büyük olsa da, ilk habakinin günahı olmaz! :))

• 1805
« Yanıtla #258 : 08 Şubat 2015, 00:34:31 »
Salim ustam teşekkür ederim.Güzelmiş,yarın hemen yapayım bundan  :) Şaka bir yana gerçekten mükemmel birşey,yalnız elle yapıldığından şüpheliyim.Sanki damga veya döküme benziyor.Tabi ustalar daha iyi bilir.

HALİL İBRAHİM

• 264
  • Meslek: Metalurji Malzeme
  • Yer: HATAY
« Yanıtla #259 : 08 Şubat 2015, 00:44:13 »

Gerçekten çok güzelmiş bu habaki  ???  :)