Bıçak Sanatı - Forum

KATANAYA BAŞLIYORUM

Salim Türk

• *
  • 6976
  • 1976
  • Meslek: Web tasarım ve programlama (Makine Öğretmeni)
  • Yer: İzmir-Buca
Ynt: KATANAYA BAŞLIYORUM
« Yanıtla #20 : 25 Kasım 2014, 23:46:53 »
Hadi şimdiden hayırlı olsun. Adım adım paylaşım bekleriz. Hata yapılırsa da lütfen o hataları da paylaş ki hepimize ders olsun. Bazen hatalar farkına varıldığı taktirde çok faydalı oluyor.   

damasscus(Ömer Yüksel GÜNER)

• 1805
  • Ömer Yüksel GÜNER-Yaş 40
  • Meslek: Kamu-Teknisyen
  • Yer: Ankara-Ordu
« Yanıtla #21 : 25 Kasım 2014, 23:51:01 »
Çelik malzemeyi sipariş edip beklerken bu kakma,oyma işlerine başlamak istedim,tabi bunlar araştırmadan olmuyor.Bazı malzemeleri tedarik ettim ama hala eksikler var.Deneme faaliyetlerine başlayamadım.biraz çalışma yapacaktım henüz başlamak kısmet olmadı.Neden diye soracak olursanız,MADSUYANİ yapımı için gerekli çam reçinesini hiçbir yerde bulamadım.2 gün önce biryerde buldum ve şuan beklemedeyim arkadaşlar.
"Aklınıza sürekli bıçak veya keskin olan bir şey geliyorsa, Bıçak Hastalığı'na yakalanmışsınız demektir..."

• 1805
« Yanıtla #22 : 25 Kasım 2014, 23:56:58 »
Hadi şimdiden hayırlı olsun. Adım adım paylaşım bekleriz. Hata yapılırsa da lütfen o hataları da paylaş ki hepimize ders olsun. Bazen hatalar farkına varıldığı taktirde çok faydalı oluyor.
Amin Salim ustam,çok sağol.tabiki herşeyi en ince ayrıntısına kadar paylaşacağım.Buraya kadar  araştırmalarla gelebildim ve hala araştırıyorum.Tabi bu bana büyük yararlar kazandırıyor,felsefem birçok ayrıntıları kendi çabamla başarmak.Yoksa nasıl usta olacağız  ;)
"Aklınıza sürekli bıçak veya keskin olan bir şey geliyorsa, Bıçak Hastalığı'na yakalanmışsınız demektir..."

Salim Türk

• *
  • 6976
  • 1976
  • Meslek: Web tasarım ve programlama (Makine Öğretmeni)
  • Yer: İzmir-Buca
« Yanıtla #23 : 26 Kasım 2014, 00:05:21 »
Oyma işi bambaşka bir şeymiş onu anladım ben. Öyle 1-2 iskarpela ile olmuyor. Başlangıç olarak mümkün olduğunca ufak ölçülerdeki iskarpelalar daha çok işe yarıyor (oyma yapılacak alanın ufak olması buna en büyük etken). Tabi yapılacak oyma işi de çok önemli. Oyma işinde takım düzmek biraz zorlu oluyor. Civa çeliği veya eski eğeleri kullanarak kendin yapmaya çalış derim.

« Yanıtla #24 : 26 Kasım 2014, 00:08:18 »
Ömer kolay gelsin şimdiden. Çam reçinesi burada görünüyor http://www.bitkishop.com/cam-sakizi.html istersen bir iletişime geçiver ( bu arada adamın adı da Matsuyani  ;) ) . Aldığın şaloma sert lehim yapabilir ama orada görünen telin gümüş alaşım tel olduğunu sanmıyorum. Bu tür ince işlerde lehimleme yaparken lehimlenecek malzemeyi üzerine koyacağın bir başka maddeye de gerek duyacaksın, bunlar daha çok amyant veya seramik esaslı malzemeler ama gaz beton da ( Ytong) iyi iş görür. Orada görünen oyma takımı ( ahşap saplı olan) ahşap için, dolayısıyla burada işe yaramaz, diğer oyma kalemlerinin de hem ağzı uygun değil hem de iyi bilenmemiş, ayrıca yuvarlak kesitli tutma yerleri olan kalemlerle çalışamazsın. Dürüst olmak gerekirse, neleri bildiğini bilmediğimden tahmin ederek söylemek isterim ki, oyma kakma işleri için bence daha çok erken. Bunun bir kaç sakıncası var, yılgınlığa ve moral bozukluğuna yol açar ayrıca işi berbat etme olasılığını çok yükseltir. Bu iş tekrar söylüyorum ki başlı başına bir "iş" ve toplam detaylarını düşünecek olursak kılıcı yapmaktan da zor ve daha uğraştırıcı. Bunları düşünerek, yapacağın Tsuba, Fuchi, kashira ve menuki türü koşumları çok daha basit ve detaysız seçmelisin. Alınma bozulma yok, kendimce gördüğüm tüm olumsuzlukları söylerim  ;) ( moralini bozmam merak etme  ;) )

• 1805
« Yanıtla #25 : 26 Kasım 2014, 00:28:17 »
Ömer kolay gelsin şimdiden. Çam reçinesi burada görünüyor http://www.bitkishop.com/cam-sakizi.html istersen bir iletişime geçiver ( bu arada adamın adı da Matsuyani  ;) ) . Aldığın şaloma sert lehim yapabilir ama orada görünen telin gümüş alaşım tel olduğunu sanmıyorum. Bu tür ince işlerde lehimleme yaparken lehimlenecek malzemeyi üzerine koyacağın bir başka maddeye de gerek duyacaksın, bunlar daha çok amyant veya seramik esaslı malzemeler ama gaz beton da ( Ytong) iyi iş görür. Orada görünen oyma takımı ( ahşap saplı olan) ahşap için, dolayısıyla burada işe yaramaz, diğer oyma kalemlerinin de hem ağzı uygun değil hem de iyi bilenmemiş, ayrıca yuvarlak kesitli tutma yerleri olan kalemlerle çalışamazsın. Dürüst olmak gerekirse, neleri bildiğini bilmediğimden tahmin ederek söylemek isterim ki, oyma kakma işleri için bence daha çok erken. Bunun bir kaç sakıncası var, yılgınlığa ve moral bozukluğuna yol açar ayrıca işi berbat etme olasılığını çok yükseltir. Bu iş tekrar söylüyorum ki başlı başına bir "iş" ve toplam detaylarını düşünecek olursak kılıcı yapmaktan da zor ve daha uğraştırıcı. Bunları düşünerek, yapacağın Tsuba, Fuchi, kashira ve menuki türü koşumları çok daha basit ve detaysız seçmelisin. Alınma bozulma yok, kendimce gördüğüm tüm olumsuzlukları söylerim  ;) ( moralini bozmam merak etme  ;) )
Ustam hiç olur mu bozulmak ne kelime.Siz herşeyden öte bizim abimiz sayılırsınız.Yorumlarınız,önerileriniz için ayrıca teşekkür ederim.Yılgınlığa hiçbir zaman düşmem.Çok sabırlı bir insanımdır,üstesinden gelebileceğime inancım tam olduğundan bu işe soyundum.İnşallah beraberce üstesinden gelebilirim diye düşünmekteyim.gümüş teller oldukça fiyatlı birşey,tanesini 13tl den aldım. %20 oranlı,onu sordum.ama değiştiririm.tüm tavsiyelerinize uyacağıma emin olabilirsiniz Öğretmenim.Chisellere gelince,ağaç saplı olan seti,SAYA yapımında kullanıcam..Diğer japanese chisellerin tanesi japon sitesinde 40tl idi.deneme yapacağım için kendim birşeyler hazırlma teşebbüsünde bulundum.İşe yaramayacağı belliydi zaten  :)  buyüzden hiçbir fikri olmadığı için sizden teknik resim istemiştim.Ama imkanlarımı zorlayıp japon kalemlerden (sanırım TAMAHAGANEydi)veya isviçre yapımı TMC lerden sipariş verebilirim ustam.

egeleme_rampasi

• *
  • 1570
  • Mustafa Ünal
  • Meslek: Memur
  • Yer: Merzifon
« Yanıtla #26 : 26 Kasım 2014, 00:32:05 »
Kolay gelsin.

Normal hava ve yol şartlarında ( :) ) bu işe başka bir çömez kalkışsaydı, alaycı ve sert bir üslupla onu bu işten caydırmaya çalışırdım.

Ama siz normal bir çömez(!) olmadığınızdan susma hakkımı kullanıyorum! ;)

Mutlaka paylaşım beklerim, haberiniz olsun...

• 1805
« Yanıtla #27 : 26 Kasım 2014, 00:38:15 »
Kolay gelsin.

Normal hava ve yol şartlarında ( :) ) bu işe başka bir çömez kalkışsaydı, alaycı ve sert bir üslupla onu bu işten caydırmaya çalışırdım.

Ama siz normal bir çömez(!) olmadığınızdan susma hakkımı kullanıyorum! ;)

Mutlaka paylaşım beklerim, haberiniz olsun...
Eksik olmayın Mustafa Bey.Bana torpil geçtiğiniz için bu kıyağınızı unutmayacam  :)  sağlıcakla kalın  ;)

« Yanıtla #28 : 26 Kasım 2014, 00:39:22 »
İnternette "Japanese tagane chisels" diye aratırsan bir çok modele ulaşabilirsin, kendine özgü formları ve ağız yapıları var. Gümü alaşım teli en az %40 lık tel seçersen canın sıkılmaz, 13 TL ye olmaz zaten  ::) İsvicre üretimi Vallorbe kalitelidir ama onların daha çok kuyum işinde kullanılan bir kaç çeşit HSS kalemini bulabilirsin piyasada, TMC yi bilmiyorum doğrusu. 40 TL çok fazla para, en doğrusu civa çeliklerinden kendin yapman, çünkü para vererek başedemezssin, çok fazla çeşit var.

• 1805
« Yanıtla #29 : 26 Kasım 2014, 00:49:49 »
İnternette "Japanese tagane chisels" diye aratırsan bir çok modele ulaşabilirsin, kendine özgü formları ve ağız yapıları var. Gümü alaşım teli en az %40 lık tel seçersen canın sıkılmaz, 13 TL ye olmaz zaten  ::) İsvicre üretimi Vallorbe kalitelidir ama onların daha çok kuyum işinde kullanılan bir kaç çeşit HSS kalemini bulabilirsin piyasada, TMC yi bilmiyorum doğrusu. 40 TL çok fazla para, en doğrusu civa çeliklerinden kendin yapman, çünkü para vererek başedemezssin, çok fazla çeşit var.
Tamam ustam,gümüş teli %40 olanıyla değiştiririm,yanlış anlamadıysam şaloma hem kaynak işlemine,hemde yapacağım gaz beton ocak işine yarayacak,Vallorbe markasını  kıl testereyi araştırırken duymuştum.Kalemlerini de araştırırım.yaklaşık 1 mt kadar(sanırım 6mm çubuk şeklindeydi)civa çeliği satın almıştım.Bunlara rahat tutup dönmemesi için kare form vericem ama Ne formda bileyicem?asıl bunu bilmiyorum işte  :(

« Yanıtla #30 : 26 Kasım 2014, 00:59:34 »
yanlış anlamadıysam şaloma hem kaynak işlemine,hemde yapacağım gaz beton ocak işine yarayacak,
Hangi ocak? Bileme işi derken de sanıyorum ağız formlarını kastediyorsun, ağızlar yüzlerce çeşit formda var, ne yapmayı düşünüyorsan o işe uygun bir ağız formu yapacaksın, bileme işi ondan sonra.

• 1805
« Yanıtla #31 : 26 Kasım 2014, 01:10:17 »
yanlış anlamadıysam şaloma hem kaynak işlemine,hemde yapacağım gaz beton ocak işine yarayacak,
Hangi ocak? Bileme işi derken de sanıyorum ağız formlarını kastediyorsun, ağızlar yüzlerce çeşit formda var, ne yapmayı düşünüyorsan o işe uygun bir ağız formu yapacaksın, bileme işi ondan sonra.
:) Sefa ustam gece gece kafanı da karıştırdım.lütfen kusuruma bakmayınız.ŞALOMA yı alırken,Gümüş tel kaynağı,pirinç tel kaynağı v.b gibi işlemler için ;ayrıca da TAVLAMA,ISIL İŞLEM İşinde de iş görsün diye,GAZBETON dan basit bir OCAK yapacağımda 2 İŞE de yarasın diyerek almıştım.Bu yüzden ŞALOMANIN Daha  BÜYÜĞÜNÜ SATIN ALMAMI önerirseniz diyerek fotoğrafını yükledim.

• 1805
« Yanıtla #32 : 26 Kasım 2014, 01:13:53 »
Kalemlerin bilemesini derken yanlış telaffuz etmişim özür dilerim Sefa ustam.Ben de AĞIZ FORMunu kastetmiştim aslında.En iyisi fazla kurcalamadan dediğiniz üzere bu işleri ileriye bırakayım.

HALİL İBRAHİM

• 264
  • Meslek: Metalurji Malzeme
  • Yer: HATAY
« Yanıtla #33 : 26 Kasım 2014, 01:45:47 »
Çok güzel bir konuya imza atıyorsunuz, uzun bir süreç sizi bekliyor, heyecanınız buradan bile belli oluyor  :) Takip edilmesi gereken güzel bir konu, kolay gelsin  :)

• 1805
« Yanıtla #34 : 26 Kasım 2014, 01:48:11 »
Çok güzel bir konuya imza atıyorsunuz, uzun bir süreç sizi bekliyor, heyecanınız buradan bile belli oluyor  :) Takip edilmesi gereken güzel bir konu, kolay gelsin  :)
Teşekkür ederim Halil Bey güzel sözleriniz için.Haklısınız,oldukça heyecanlıyım bu konuda  :) Çok Sağolun.Sağlıcakla kalınız.

emin albayrak

• 3909
  • Meslek: grafik tasarımcı - 1979
  • Yer: istanbul / üsküdar
« Yanıtla #35 : 26 Kasım 2014, 09:49:13 »
Ömer bey ben de dikkatle takipteyim konuyu. şimdiden kolay gelsin diyorum.
testinin içinde ne varsa, dışına da o sızar...

www.instagram.com/mim_emin/

• 1805
« Yanıtla #36 : 26 Kasım 2014, 09:55:15 »
Ömer bey ben de dikkatle takipteyim konuyu. şimdiden kolay gelsin diyorum.
Sağolun Emin ustam.çok teşekkür ederim.

foreverliving22

• 1262
  • Mesut KOCATOROS
  • Meslek: Muhasebe
  • Yer: İstanbul / Sultangazi
« Yanıtla #37 : 26 Kasım 2014, 10:23:57 »
Abi Allah kolaylık versin merakla bekliyorum sonuçları, benim için bu işin nirvanası bu olsa gerek.
Harika bir şey olacağa benziyor.
Ünye

atikmehmet

• 1212
  • Mehmet ATİK - 1984
  • Meslek: Şehir Plancısı
  • Yer: İstanbul
« Yanıtla #38 : 26 Kasım 2014, 11:37:06 »
Yalnız herkes sizi izliyor. Umarım ilgimiz alakamız sizi cesaretlendirir, sonuna kadar başarıya götürür. :)
Nece yitik biçek erse öz sapın yonumas
www.instagram.com/atik_mehmt/
www.mehmetatik.com

ozgurozdemir

• *
  • 1
  • Meslek: elektrik teknisyeni
  • Yer: İst. sancaktepe-1978 0RH+
« Yanıtla #39 : 26 Kasım 2014, 11:43:21 »
katana sevdası bayağabir sarmış sizi büyük hazırlık yapmışsınız w-2 yi sadece hamon için aldığınızı düşünüyorum keşke az bişi bekliyeydiniz w-2 için okadar masrafa gerek kalmazzdı  ;)

allah kolaylık versin  :2up
GÖLGEDE YÜRÜYENİN GÖLGESİ OLMAZ