Bıçak Sanatı - Forum

Kuksa Ahşap Bardak

Volkan

• 1053
  • A. Volkan PAZ
  • Meslek: Tekniker
  • Yer: Malatya
Kuksa Ahşap Bardak
« : 22 Kasım 2014, 07:30:12 »
Merhaba,

Finlandiya' da çok yaygın bir eşya. Acaba sahip olan yada yapımı ile ilgili bilgi sahibi olan var mı?
Emniyetsiz çalışmak, hastaneden sevk almaktır. Önce iş güvenliğimiz !!!

Ersin Özdemir

• 2442
  • Meslek: Satış pazarlama ( Makine teknikeri ) Astas
  • Yer: İstabul- Edirne
Ynt: Kuksa Ahşap Bardak
« Yanıtla #1 : 22 Kasım 2014, 08:30:18 »
Bende bitane yapmayi düşünüyorum ama uygun ölçüde şimşir agaci bulamadim.
Yapimi çok zor olmasa gerek diye dusunuyorum

« Yanıtla #2 : 22 Kasım 2014, 10:41:38 »
Forumda daha önce Mehmet usta paylaşmıştı Şimşir bardak. Marangoz bir arkadaşı yapmıştı, konu burada geçiyor http://www.bicaksanati.com/forum/index.php?topic=3132.msg65855#msg65855

omer.efe

• 398
  • Meslek: dreamer
  • Yer: Mersin
« Yanıtla #3 : 22 Kasım 2014, 11:53:21 »
kuzey ülkelerinde geleneksel bir eşyadır.. finler ve norveç ahalisi pek severler..
huş ağacından yapılır; nacak, bıçak ve oyma bıçağı marifetiyle oyulur..
bizde huş ağacı kuzeye çıktıkça var belki.. ama güneyde yok..
ben de deniyorum.. çamdan denedim, çatladı.. şimdi kayın deneyeceğim..

"kuksa satın alınmaz, hediye alınır" diye bi laf da var oralarda..

şu video hikayeyi anlatıyor..

https://www.youtube.com/watch?v=ujEAJTEYw-0

emin albayrak

• 3909
  • Meslek: grafik tasarımcı - 1979
  • Yer: istanbul / üsküdar
« Yanıtla #4 : 22 Kasım 2014, 12:06:14 »
yapımı tamamlandıktan sonra tuzlu suda kaynatmak gerekiyor diye okumuştum biryerlerde. kaşık bıçakları ile yapılıyor iç kısmı ve tutma kısımlarında da birbirinden farklı bir çok model var.
testinin içinde ne varsa, dışına da o sızar...

www.instagram.com/mim_emin/

a.yuce

• *
  • 1121
  • Ahmet - Yaş: kırk küsür
  • Meslek: Elektronik
  • Yer: Istanbul
« Yanıtla #5 : 22 Kasım 2014, 12:40:07 »
Form olarak tornada rahat yapilir gibi. Sorun uygun agac bulmak ve stabilizasyon olur sanirim. Amerikalilarda torna ile ahsaptan tabak canak yapma uzerine dergi ve kitaplar var. Onlara bir bakmali uygun ahsaplar konusunda. Simsir hem koruma altinda hem de zor buyuyen yari cali formlu bir agac oldugu icin kalinini bulmak o kadar kolay degil.
Mükemmelliğe eklenecek birşey kalmadığında değil, çıkartılacak birşey kalmadığında erişilir.

Ersin Özdemir

• 2442
« Yanıtla #6 : 22 Kasım 2014, 12:50:38 »
Şimşir agaci bildiğim kadariyla bakteri tutmayan bir ağaç eskiler genelde kişisel kullanım aletlerini bu agctan yaparmis o yuDen bence kasik bardak tarak v.b. araclari bu agctan yapmislar

setnogrom

• 601
  • Engin temel
    • El yapımı bıçak.
  • Meslek: Veri merkezi teknisyeni-Kesici alet üretim
  • Yer: Eyüp-İstanbul
« Yanıtla #7 : 23 Kasım 2014, 17:02:41 »

Ben kayın ağacından yapmıştım,şimşir ağacı pek bulunmuyor.El yordamıyla yapmak heleki gerekli bazı malzemeler olmadan ciddi zaman ve sabır istiyor.
Ben çantamın dış kısmında da taşıymak için paraşüt ipi bağladım pek sapa ihtiyacım yok dağda,bayırda.:)
Kuksa yapımı çok daha meşakatli lakin ülkemizde yeterince güzel ağaç türü var derim ben:)

xx
Kainatta ölümden keskin birşey yoktur.
www.outdoorurun.com  ++  İnstagram ;  outdoorurun
1983-Kastamonu (A rh +)

Volkan

• 1053
  • A. Volkan PAZ
  • Meslek: Tekniker
  • Yer: Malatya
« Yanıtla #8 : 25 Kasım 2014, 06:54:45 »

Ben kayın ağacından yapmıştım,şimşir ağacı pek bulunmuyor.El yordamıyla yapmak heleki gerekli bazı malzemeler olmadan ciddi zaman ve sabır istiyor.
Ben çantamın dış kısmında da taşıymak için paraşüt ipi bağladım pek sapa ihtiyacım yok dağda,bayırda.:)
Kuksa yapımı çok daha meşakatli lakin ülkemizde yeterince güzel ağaç türü var derim ben:)

xx
Şimşir agaci bildiğim kadariyla bakteri tutmayan bir ağaç eskiler genelde kişisel kullanım aletlerini bu agctan yaparmis o yuDen bence kasik bardak tarak v.b. araclari bu agctan yapmislar
Form olarak tornada rahat yapilir gibi. Sorun uygun agac bulmak ve stabilizasyon olur sanirim. Amerikalilarda torna ile ahsaptan tabak canak yapma uzerine dergi ve kitaplar var. Onlara bir bakmali uygun ahsaplar konusunda. Simsir hem koruma altinda hem de zor buyuyen yari cali formlu bir agac oldugu icin kalinini bulmak o kadar kolay degil.
yapımı tamamlandıktan sonra tuzlu suda kaynatmak gerekiyor diye okumuştum biryerlerde. kaşık bıçakları ile yapılıyor iç kısmı ve tutma kısımlarında da birbirinden farklı bir çok model var.
kuzey ülkelerinde geleneksel bir eşyadır.. finler ve norveç ahalisi pek severler..
huş ağacından yapılır; nacak, bıçak ve oyma bıçağı marifetiyle oyulur..
bizde huş ağacı kuzeye çıktıkça var belki.. ama güneyde yok..
ben de deniyorum.. çamdan denedim, çatladı.. şimdi kayın deneyeceğim..

"kuksa satın alınmaz, hediye alınır" diye bi laf da var oralarda..

şu video hikayeyi anlatıyor..

https://www.youtube.com/watch?v=ujEAJTEYw-0

Forumda daha önce Mehmet usta paylaşmıştı Şimşir bardak. Marangoz bir arkadaşı yapmıştı, konu burada geçiyor http://www.bicaksanati.com/forum/index.php?topic=3132.msg65855#msg65855
Bende bitane yapmayi düşünüyorum ama uygun ölçüde şimşir agaci bulamadim.
Yapimi çok zor olmasa gerek diye dusunuyorum
Merhaba,

Finlandiya' da çok yaygın bir eşya. Acaba sahip olan yada yapımı ile ilgili bilgi sahibi olan var mı?

Herkese teşekkür ederim sizlerden aldığım bilgiler ışığında kısa bir araştırma yaptım ve sonuç olarak 2 kuksa bitirdim 3. ise yarım yamalak bekliyor. En kısa zamanda tamamlamayı planlıyorum.

Birinci kuksayı karaağaç cinsi bir ahşaptan 2. ise ceviz ağacından yaptım. İnanın bana torna tarzı alet edevatınız yoksa sakın bı işe kalkışmayın.
Emniyetsiz çalışmak, hastaneden sevk almaktır. Önce iş güvenliğimiz !!!

foreverliving22

• 1262
  • Mesut KOCATOROS
  • Meslek: Muhasebe
  • Yer: İstanbul / Sultangazi
« Yanıtla #9 : 25 Kasım 2014, 09:32:44 »
Çok güzel olmuş ellerinize sağlık, ilk fırsatta bende deneyecem.
10 x10 x15 uzunlukta  bir ağaç yeterli olur sanırım.
Ünye

emin albayrak

• 3909
« Yanıtla #10 : 25 Kasım 2014, 10:16:37 »
kaşık bıçakları ile yapmak da mı zor olur acaba? ben de bir kuksa yapmaya niyetliyim, başlamadan caydırmayın beni  8)

foreverliving22

• 1262
  • Mesut KOCATOROS
  • Meslek: Muhasebe
  • Yer: İstanbul / Sultangazi
« Yanıtla #11 : 25 Kasım 2014, 10:27:26 »
Yapılır Emin abi neden yapılmasın.
Ünye

Ersin Özdemir

• 2442
« Yanıtla #12 : 25 Kasım 2014, 10:42:54 »
Kayin agacinda galiba mutabikiz 8)

a.yuce

• *
  • 1121
« Yanıtla #13 : 25 Kasım 2014, 11:02:08 »
kaşık bıçakları ile yapmak da mı zor olur acaba? ben de bir kuksa yapmaya niyetliyim, başlamadan caydırmayın beni  8)

El yapimidir deyip simetriye o kadar takilinmazsa, dis yuzey raspa ege ve zimpara ile hallolur. Sorun icini oymak olur sanirim. Sutunlu var ise kabasi matkap ile dele dele cikartilabilir belki. Sonrasi da oyma tornalama icin kullanilan yarim yuvarlak agizli iskarpela ile. Kalani kasik bicagibile ancak bence.
« Son Düzenleme: 25 Kasım 2014, 11:05:19 Gönderen: a.yuce »
Mükemmelliğe eklenecek birşey kalmadığında değil, çıkartılacak birşey kalmadığında erişilir.

setnogrom

• 601
  • Engin temel
    • El yapımı bıçak.
  • Meslek: Veri merkezi teknisyeni-Kesici alet üretim
  • Yer: Eyüp-İstanbul
« Yanıtla #14 : 25 Kasım 2014, 11:20:25 »
Şöyle bir detay vereyim.Dış tarafı yapmadan önce içini oyun çünkü dış taraf ince olunca çatlama yapabilir.Elle yaparken biraz o risk var:)
İçini oyarken dedikleri gibi uygun ebatta uçları kullarak matkapla delmek faydalı.Lakin içini ince işi adamın sabrını zorluyor:D
Bu arada cevizle çalışacak varsa Allah kolaylık versin kayın kollarımı güçlendirdi. :D

xx
Kainatta ölümden keskin birşey yoktur.
www.outdoorurun.com  ++  İnstagram ;  outdoorurun
1983-Kastamonu (A rh +)

emin albayrak

• 3909
« Yanıtla #15 : 25 Kasım 2014, 11:40:43 »
son kampa gittiğim yerden bir parça meşe kütüğü almıştım ama çatladı maalesef... güzel bir ahşap bulsam hemen başlıycam ben de kuksa yapmaya... gerçi hazır satılanları da var ama yapmak her zaman daha iyidir :)

http://www.sahibinden.com/ilan/alisveris-spor-doga-sporlari-finlandiya-mali-ahsap-kuksa-bardak-180208217/detay

Ersin Özdemir

• 2442
« Yanıtla #16 : 25 Kasım 2014, 11:44:23 »
Emin abi kayindan yapan ustalar var. Ben bir kayinla deneyeyim bakalim

a.yuce

• *
  • 1121
« Yanıtla #17 : 25 Kasım 2014, 11:45:52 »
Kuru mese yontmak icin kolay bir malzeme olmayabilir. Cocukken yontacagim diye ugrastigim.mese kalaslari aklima geldi, cakilmis civiyi bile sokmek muskul idi. Neyse kurumamis kutuk alinca kesim yuzeylerini muhurlemeyi unutmamak lazim. Eve gidince hallederim diye bagaja attigim elma(?) kutugu bir gun sonra catlamisti.

Osman Kurt

• 6285
  • Yer: İstanbul / Gaziosmanpaşa
« Yanıtla #18 : 25 Kasım 2014, 11:55:33 »
Hepinize kolay gelsin. Başarılar.Zor işlenen ağaçları başlangıç için seçmeyin derim.
Bizim silahımız bilgidir, ve mermiler ise sözlerimiz. Lakin kurşun geçirmezmiş, sizin beyinleriniz.
İstanbul / Gaziosmanpaşa
Bütün ümidim gençliktedir.
Mustafa Kemal ATATÜRK
Instagram

ozgurozdemir

• *
  • 1
  • Meslek: elektrik teknisyeni
  • Yer: İst. sancaktepe-1978 0RH+
« Yanıtla #19 : 25 Kasım 2014, 12:19:46 »
son kampa gittiğim yerden bir parça meşe kütüğü almıştım ama çatladı maalesef... güzel bir ahşap bulsam hemen başlıycam ben de kuksa yapmaya... gerçi hazır satılanları da var ama yapmak her zaman daha iyidir :)

http://www.sahibinden.com/ilan/alisveris-spor-doga-sporlari-finlandiya-mali-ahsap-kuksa-bardak-180208217/detay

ne vereyim abime :)
GÖLGEDE YÜRÜYENİN GÖLGESİ OLMAZ