Bıçak Sanatı - Forum

Lanskey bileme seti

Ersin Özdemir

• 2442
  • Meslek: Satış pazarlama ( Makine teknikeri ) Astas
  • Yer: İstabul- Edirne
Ynt: Lanskey bileme seti
« Yanıtla #40 : 03 Aralık 2014, 15:15:02 »
Sefa abinin önerdiği varmis ondan almayi düşünüyorum 8-10 euro civari.
Yada girit tasi alicam kilosu 50 TL mis
Önce zimpara ile agizinu acip sonra girit veya Arkansas ile devam edip son işlemideri kkösele ile kilasini alip işlemi
Sonlandirmayi düşünüyorum

Osman Kurt

• 6285
  • Yer: İstanbul / Gaziosmanpaşa
« Yanıtla #41 : 03 Aralık 2014, 15:21:47 »
Sefa hocanın önerdiği arkansas taşlar takimmarket.com'da satılanlar doğal(4000kum) ve yapay çift taraflı süper arkansas(400-1200kum) olmak üzere 2 çeşit var.
Bizim silahımız bilgidir, ve mermiler ise sözlerimiz. Lakin kurşun geçirmezmiş, sizin beyinleriniz.
İstanbul / Gaziosmanpaşa
Bütün ümidim gençliktedir.
Mustafa Kemal ATATÜRK
Instagram

Ersin Özdemir

• 2442
« Yanıtla #42 : 03 Aralık 2014, 15:56:41 »
Doğrudur Osmanim takim marketi fen bakmistim
Ama karar veremiyorum hangisini alayim girit satan güney hirdavatta bana yanina tasinmis
Aldik sizden gelen bilgiler doğrultusunda karar verecegim

Doğukan

• 232
  • Meslek: İşletme
  • Yer: İstanbul / Antalya
« Yanıtla #43 : 03 Aralık 2014, 16:35:51 »
Merhaba arkadaşlar,

Bileme konusunda bazı deneyimlerimi paylaşmak isterim. Bıçak merakım bileme ile başladı ve hiç bıçak üretimi ile uğraşmadan yaklaşık 5 senedir sürekli bıçak bilemekteyim. Yukarıda bahsettiğiniz hemen her ürünü ve diğerlerini denedim. Bahsettiğiniz gibi lansky başlangıç için iyi sonuç alabileceğiniz bir ürün ancak bazı handikapları vardır. Öncelikle çok büyük bıçaklarda ve uç kıvrımı dik bıçaklarda sorun yaşarsınız. Küçük çakılar için verimli olur. Kıvrım açıyı değiştirdiğinden bıçağın ağzına doğru olan kıvrım bu sistemlerde biledikçe daha geniş bir ağız bırakır ve hem bu ağzı açmaya çalışırken çok çabuk taşı yer hemde bıçağı estetik olarak bozarsınız. Ayrıca bu sistemde önceden belirlenmiş 4 sabit açıya mahkumsunuzdur. Bıçağınızın mevcut ağzı bir kaç derece dahi farklı olsa bunu mevcut açılara uydurmanız gerekeceğinden başta baya bi uğraştırabilir kalın taşlarda. Bu sistemleri kullanırken önemli olan sabırla bıçak ağzının her iki yanınıda eşit bileyerek devam etmektir (5 sürtme 1 tarafa, 5 sürtme diğer tarafa) bi tarafı bitiriyim diğerine geçeyim derseniz düzgün bir V ağızdansa bir tarafı daha geniş bir tarafı daha dik bir açı ile sonlanır işiniz. Bu sistemde çeşitli taş seçenekleri bulunmaktadır. Elmas taşları tercih edin. Biraz çabuk bitmelerine rağmen hızlı iş görürler ve taşın oyulma problemi ortadan kalkar. Doğal taşlı modellerde yumuşak ( coarse) tŞlar çok çabuk oyulur ve bu taşları düzlemeye çalışsanız dahi taş kalınlığı sert taşlara göre farklılık göstereceğinden açı yine değişir ve sonuçlar zayıflar. Lanskynin yaptığı bu sistemi almayı düşünüyorsanız mutlaka ekstra satılan metal ayak aparatınıda (8$) alın, işiniz enaz 2 misli rahatlar. Bu sistemin aynısının benzerini birçok firma yapmaktadır. Bunlardan bazıları smith, dmt, vs.... Hepsi aynı işi yapan benzer setlerdir. Şahsen ben bu sistemde en iyi sonucu lansky ayaklı aparatı ile  dmt setinin elmas taşları ile aldım.

Dediğim gibi bu setleri daha çok 9 10 cmye kadar olan bıçak ağızlarında deneyin ve olabildiğince az uç kıvrımı olsun. Tanto bıçaklarınızı bu sistemde denemeyin derim.

Spyderco ya gelince bu setede benzer birkaç marka birden aynı şeyi üretir. Basit olarak önceden belirlenmiş V şeklinde duran çubuklara bıçağınızı dik sürersiniz. Bu sistem yeni bir ağız açmak, vs için değilde masat atmak gibi, deriye sürmek gibi bir işlem olarak algılanmalıdır. Seramikler kaliteli ve hızlıdır ancak temiz tutulmaları zordur. Seramikler bir kez çelik tozu ile dolmaya ve kararmaya başladımı işlevlerinide aynı oranda yitirmeye başlarlar.

Bunun haricinde cebinizde taşıyabileceğiniz boyda bazı aparatlar vardır. Bir tarafı karbit bir tarafı seramik, eski mutfaklarımızda bıçağımızı arasına sürttüğümüz tekerlek metalli aparatlar mantığında çalışırlar. Bunlardan mutlaka uzak durun. Bunlar ancak çok acil müdahale için kamp çantanızda bulunabilecek aparaklardır.

Yukarıdaki tüm bu aparatların kralı edge pro'dur. Hepsinden pahalıdır ancak bu ligde mükemmel sonuç veren tek aparattır. Hem büyük hem küçük hem tanto hem kıvrımlı her bıçakta sonuç verir. Tabi şunu atlamıyim hem yukarıdaki hem bu aletin bir öğrenme süreci vardır. Dikkat edilip antreman yapıldığında çok daha iyi sonuçlar almaya başlarsınız. Artık yavaş yavaş taşın sürtmesinden titreşiminden sesinden ne yaptığınızın dahada farlkında olursunuz. Söz konusu setleri kullanma ile ikgili youtube da sayısız yönlendirici video bulabilirsiniz. Edge pronun bir avantajıda dünyanın en iyi üretilen taşlarının bu alet için özel kesilmişleri bulunmaktadır. Bunlarında en kralı shapton pro ve chosera taşlardır. D2 çeliği ne kadar hızlı aşındırdığına şaşırırsınız bu taşların. Edge pro taşlar inceldikçe kalınlık farkı açı problemini kapatan ve taşlar arası açı farkını düzeltmeye yarayan ekstra bir aparatada sahiptir.

Gelelim benim fikrime. Yıllarınızı verseniz bu aletlere benim gibi, gerçek bir beceri sahibi olamazsınız. Sadece bu aletlerde ustalaşmış olursunuz ve bu aletler yanınızda değil veya taşları eksilmiş bitmiş ise hiçbir beceriniz kalmadı demektir. Gerçek beceri elle bilemekten geçer. Alırsınız bir su taşı seyi yine shapton pro veya naniwa veya chosera gibi ve elle manuel bilemeye başlarsınız. Bunu bir öğrendinizmi çeliği aşındırabilecek herhangi düz yüzeyde traş edebilecek bıçağı bileyebilirsiniz. Elle bilemenin diğer bir avantajı ise sadece son ağızı değil bıçağın yanağınıda periyodik olarak taşa yatırıp inceltebilmenizdir. Şayet sadece son ağzı sürekli aynı açıda bilediğinizde git gide daha yüksek açılı bir ağız olmaya başlar yani Vnin kolları gitgide yanlara doğru genişler. Manuel bilemede önce bıçağın yanağı inceltilip daha sonra asıl ağız açılır. Bu ağzı bir kaçkere biledikten sonra yine yanak bilenir ve bu şekilde bu problemde ortadan kalkar. Sizin gibi bıçakları ustalıkla üreten kişiler için bu manuel bilemeyi öğrenmek hem kolay olacak, hem gerçek bir beceri ve hem en ucuz yöntemdir.

Çok hızlı bir özet olduğundan pek birşey anlatamamış olabilirim ancak hem bu aparatlarla ilgili hem manuel bileme ile ilgili herhangi sorunuzu yanıtlamaktan mutluluk duyarım...

Hayli önce yazdığım tecrübelerimi güncel olarak konuda paylaşmak istedim... Kesinlikle Eylem beye katılıyorum el marifetinizi geliştirin derim...Zaten bu aletleride 4 4lük kullanmayı becermek bir zaman ve birkaç bıçak ağzı bozarak oluyor..aynı zamanı elle bilemeye harcayın derim..uzun vadede taş maliyetinden de avantaj sağlarsınız.. Senelerce deydirdiğinde kıl kesen bıçaklar biledim bu tarz setlerle..ama set yok taşı eksik marifette yok.. Yinede alıcam derseniz elmas setlisini alın derim..hem hızlı keser kemde oyulma problemi yoktur. su ve yağ taşlı versiyonlarında kaba taşlamayı yapacağınız ve asıl ağzı oluşturacağınız taşlar hem yumuşak olmaları hemde yükün ağır kısmını çektiklerinden bolca oyuklaşacaktır.. tekrar düzlemeye çalıştığınızda ise diğer taşlara nazarla daha ince kaldıkları için açıları farklı olacak ve tam performans almanıza engel olacaklardır...

Ersin Özdemir

• 2442
« Yanıtla #44 : 03 Aralık 2014, 17:34:08 »
Lanskey almaktan Vazgeçtim.
Ama hangi bileme taslarini almaliyim bunun kararrini veremiyorum çünkü tecrubem yok.
İlk agiz acma isini hangi tasla yapdam iyi olur sonra sinda hangi tasla devam etmeliym gibi bilgiye ihtiyacim var

egeleme_rampasi

• *
  • 1570
  • Mustafa Ünal
  • Meslek: Memur
  • Yer: Merzifon
« Yanıtla #45 : 03 Aralık 2014, 17:41:30 »
Lanskey almaktan Vazgeçtim.
Ama hangi bileme taslarini almaliyim bunun kararrini veremiyorum çünkü tecrubem yok.
İlk agiz acma isini hangi tasla yapdam iyi olur sonra sinda hangi tasla devam etmeliym gibi bilgiye ihtiyacim var

Kendi namıma konuşursam, el becerisi mutlak sıfır seviyesinde olan ben, elmas taş alacağım. Ve onu eğeleme rampası ile beraber kullanacağım.

Sizin el beceriniz var ve konunun gerçek uzmanlarının cevaplarını bekleyin...

Ersin Özdemir

• 2442
« Yanıtla #46 : 03 Aralık 2014, 20:28:39 »
Mustafa abi elmas tas hangisi bende bi bakayim link veya resim varsa inceleyim

egeleme_rampasi

• *
  • 1570
  • Mustafa Ünal
« Yanıtla #47 : 03 Aralık 2014, 20:45:28 »
http://www.tac87.com/10-CM-ELMAS-BILEY-TASI,PR-96.html

Buradaki taşları, daha uygun yerlerden almayı düşünüyorum. Onları aynı eğe gibi, mile monte ederek kullanacağım.

Ama tekrar söyleyeyim, bu yöntem el becerim mutlak sıfır olduğu için kendime seçtiğim yol.

Eli becerikli olan sizin gibi biri için imkanlar ve olasılıklar sayısız. İster bildik arkansas taşı kullanırsınız, ister bu elmas taşları elde kullanırsınız. Kıskandım vallahi şimdi sizi! :D

Ersin Özdemir

• 2442
« Yanıtla #48 : 03 Aralık 2014, 22:47:17 »
,güzel taşlarmış Mustafa abi
benim düşüncem şu şekilde
önce kalın kum bir taş ile bıcağın ısıl işlem sonrası ağızını acmak sonra ince taş ile devam ve son oalrka deri masat yapmak istiyorum ama
bilmiyorum böyle bir sistem veya bilem taşı mevcut mu..

egeleme_rampasi

• *
  • 1570
  • Mustafa Ünal
« Yanıtla #49 : 03 Aralık 2014, 23:32:46 »
Mevcuttur illaki. Uzmanları bekleyelim. Ben olsam ilk ağzı elmas taşla açardım. Sonrakiler keyfine kalmış.

Doğukan

• 232
« Yanıtla #50 : 04 Aralık 2014, 02:56:13 »
Ersin bey, Grit bazında konuşacak olursak bazı japon ve amerikan menşeli taşların grit rakamları denk olmamakla beraber ilk ağız açma işlemini 220 ila 320 arası bir gritte yapabilirsiniz.. Bu grit taşlar yumuşak olup kolay aşınır ve bombelenirler(tekrar düzeltmeniz gerekir)..bu noktada elmas taşın hız ve aşınmama avantajını kullanabilirsiniz..Elmas taşlar düz metal yüzeylere kaynamış elmas tozlarından oluşmakta ve tek dezavantajları ömürlerinin nispeten kısa olmasıdır.. Ağız açma işleminden sonra sırası ile 600 grit ve 1000 grit olarak devam edebilirsiniz.. İlk ağız açıldıktan sonra her bir gritte çok daha kısa zaman harcarsınız... Birçok kişi 2000 gritten daha yukarı çıkmaz ancak istenirse piyasada 30000 grite kadar taşlar bulunmakta ve hatta bu seviyeden daha sonra deri üzerine sürmek kaydı ile kullanılabilecek bileşenler veya cam yüzeye sürülebilecek elmas tozlu pastalar gibi daha yüksek gritli opsiyonlarda bulunmaktadır... Şahsen ben Shapton Pro taşlar kullanmaktayım. 320 ile başlayıp buradan direk 1000 ve daha sonra 5000 gritte bilememi sonlandırıyorum. Daha öncelerinde yukarıda bahsettiğim çok daha yüksek gritlerde sonlandırıyordum. Bu aşamada amaç ön plana çıkıyor bence.. grit yükseldikçe bıçak ağızında bulunan mikrokopik testereyi andıran ağız yok olacaktır.. Basit bir deyiş ile amaç tıraş olmak ise 15000 grite çıkıp deri masatla sonlandırmayı seçebileceğiniz gibi eğer amaç bir halat kesmek ise 2000'den daha yukarı çıkmak istemeyebilirsiniz.. en azından şahsi tecrübem bu...yüksek grit bileme sürtme sureti ile (bıçağı ileri geri yapmadan ittirerek) kesme/traşlama kabiliyetini arttırıyor, daha düşük gritte sonlanmış bir bıçak ağzı ise mikroskopik testeremsi ağzı nedeni ile ileri geri kesme hareketinde daha agresif bir performans sergiliyor..

www.chefknivestogo.com

adresinde birçok yüksek kaliteli su taşı bulabilirsiniz... Bunlardan başlıcaları Shapton Pro ve Naniwa Chosera'dır. Ayrıca başka sitelerde bulabileceğiniz King vs gibi başka taş markalarıda gayet başarılıdır. Bunları arasında sadece Shapton pro önceden suda bekletme gerektirmez ve direk üzerine su dökmek sureti ile bilemeye başlayabilirsiniz...diğer su taşlarında önceden suda bekletmek gerekmektedir (ör:320grit bir taş için 2-3 dakika, 5000grit bir taş için 10dak gibi) Bu su taşlarını almayı tercih ederseniz birde 120 grit elmas taş almanızı öneririm oyulan taşlarınızı düzlemek amacı ile..zira taşınız ne kadar düz olursa sonuçta o kadar başarılı olacaktır..
« Son Düzenleme: 04 Aralık 2014, 03:02:29 Gönderen: Doğukan »

Ersin Özdemir

• 2442
« Yanıtla #51 : 04 Aralık 2014, 13:41:56 »
Doğukan bey verdiğiniz bilgiler için çok tesekkur ederim.
Adresini verdiğiniz sitedeki elmas taşlara vaktim fiyatlari baya bir kallaviymis  ???
Hem daha boyle ekonomik bir sistem arastiriyorum ben zaten ilk agizi zimpara ile aciyorum sonra sirasiyla devamn ediyorum
Bisey dikkatimi çekti yazinizda kum 2000 üzerine ciktikmi agiz keskinliği dahami agresif oluyor. Halat kesmek gibi durumlarda daha cabuk bozulmazmi ?

Selim Atalay

• 253
  • Meslek: Maden mühendisi/Kamu
  • Yer: Kocaeli/Tavşanlı
« Yanıtla #52 : 04 Aralık 2014, 14:08:26 »
Yüzey tamamen pürüzsüz oluyor.Kıl gibi ince şeyleri jilet gibi üsten aşağıya doğru rahatlıkla kesiyor.Yani bastırma hareketi ile.Eğer ip gibi  bir şeyi ileri geri hareketle (testere hareketi ) kesecekseniz.Haliyle sürtünmeden yararlanamıyorsunuz.Bu nedenle bir kısım kullanıcı yüksek gritlerde bileme yapmıyor.

İnternette çok güzel resimler vardı.Bulursam eklerim.
memento audere semper

Doğukan

• 232
« Yanıtla #53 : 04 Aralık 2014, 17:04:08 »
Yüzey tamamen pürüzsüz oluyor.Kıl gibi ince şeyleri jilet gibi üsten aşağıya doğru rahatlıkla kesiyor.Yani bastırma hareketi ile.Eğer ip gibi  bir şeyi ileri geri hareketle (testere hareketi ) kesecekseniz.Haliyle sürtünmeden yararlanamıyorsunuz.Bu nedenle bir kısım kullanıcı yüksek gritlerde bileme yapmıyor.

İnternette çok güzel resimler vardı.Bulursam eklerim.

Evet demek istediğim buydu..

Ersin Özdemir

• 2442
« Yanıtla #54 : 04 Aralık 2014, 17:11:54 »
Ben saniyordum ki ne kadar cok fazla kuma cikilirsa
O kadar iyi keser ama agiz dayanimi azalir

Osman Kurt

• 6285
  • Yer: İstanbul / Gaziosmanpaşa
« Yanıtla #55 : 04 Aralık 2014, 17:14:34 »
Ben saniyordum ki ne kadar cok fazla kuma cikilirsa
O kadar iyi keser ama agiz dayanimi azalir
Pekte yanlış değil ince kum bileme daha hızlı köreliyor.
Bizim silahımız bilgidir, ve mermiler ise sözlerimiz. Lakin kurşun geçirmezmiş, sizin beyinleriniz.
İstanbul / Gaziosmanpaşa
Bütün ümidim gençliktedir.
Mustafa Kemal ATATÜRK
Instagram

Doğukan

• 232
« Yanıtla #56 : 04 Aralık 2014, 18:51:04 »
İşin gerçeği 1200 gritten itibaren zaten bıçağı polisajlamaya başlıyorsun.. 600 grit bir ağızla dahi kıl kesebilecek keskinliğe ulaşılabilmekle beraber yükseklere çıktıkça push cutting dediğimiz traşlama kabiliyeti artar. 1200grit keskin bir bıçak ağızını parmaklarına (dikkatlice ve bastırmadan) sürtecek olursan çok agresif bir biçimde derini kaptığını ve hemen epidermisini geçmeye hazır olduğunu hissedersin...grit yükseldikçe, hele birde deri masat vs ile ağız yuvarlanmışsa koluna değdirdiğin anda kılların atmaya başladığını görebilir ancak parmağına sürdüğünde kapmaktan çok kaydığını hissedersin.. Ağız tutma kabiliyeti ise bileme açısı (daha dar=daha keskin=daha kırılgan), kullanım ve çeliğin kalitesine göre değişmekle beraber doğru bileme tekniği ile kılağzı kalmayan, eşit V formunda bir ağız oluşturmaya da bağlıdır... Sonuçta unutulmaması gereken seramik dahil her bıçak körelir.. en iyi çelik bıçağı al ve granit mutfak tezgahında soğan rendele tekrar bilemeye hazır hale gelir bıçağın.. Düzgün bilenmiş ve kullanılan bir ağız tekrar keskinleşmek için sadece biraz masat ister ve belki birkaç masatla keskinleştirme kullanımından sonra tekrar son kullanılan yüksek grit 1 2 taştan tekrar geçmeye ihtiyaç duyar...

Ersin Özdemir

• 2442
« Yanıtla #57 : 04 Aralık 2014, 18:52:23 »
Av ve doğa bicaklarinda 1500 yeterli olur mu
Veya girit tasi

Doğukan

• 232
« Yanıtla #58 : 04 Aralık 2014, 19:34:27 »
olur tabiki...

Ersin Özdemir

• 2442
« Yanıtla #59 : 05 Aralık 2014, 20:33:51 »
Ozaman sorumu sadeleştiriyorum
Girit taşımı yoksa Sefa abimin önerdiği Arkansas mı
Tabikide önce zımpara ile ağızını açtıktan sonra..?